logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy obce chłodzenie silnika przy 20Hz jest konieczne? Wyniki badań termowizyjnych

WojciechB1994 12 Gru 2024 20:44 801 14
  • #1 21345687
    WojciechB1994
    Poziom 8  
    Witam,
    stosuję w swoich projektach obce chłodzenie silnika w układach napędzanych przez falownik. Znana mi od lat teoria mówi, że gdy schodzimy w pracy ciągłej do załóżmy 20Hz z 50Hz to potrzebne jest dodatkowe źródło chłodzenia silnika ponieważ seryjny przewietrznik kręcący się z wałem silnika obraca się wolnej powodując mniejszy przepływ powietrza, a zatem również odbiór ciepła z silnika.

Widzę również u innych producentów urządzeń, że stosują obce chłodzenia i to co napisałem jest raczej potwierdzoną regułą.

Tymczasem zrobiłem badania kamerą termowizyjną, przy których okazało się że silnik przy 50Hz miał niemalże 93*C na łożysku przednim i ok. 85 na korpusie, a gdy puściłem silnik na 20Hz temperatury spadły o ok. 20-30 stopni. I to zachwiało dla mnie tą teorią.

Moje przemyślenie jest takie, że głównie ciepło generują łożyska, które kręcąc się szybciej, mocniej się grzeją i przekazują ciepło na korpus. A przy mniejszych prędkościach tak się nie grzeją więc i całość silnika jest chłodniejsza. Ale teoria mówi, że to te prądy powodują grzanie się...

O co może tutaj chodzić? Stara teoria w praktyce okazała się dla mnie bajką lub czegoś nie rozumiem. Macie jakieś pomysły?

Pozdrawiam
    AI: Jaki jest dokładny typ lub model silnika, którego dotyczy badanie?
    Silnik elektryczny trójfazowy 400/690V
    AI: Jakie były warunki obciążenia silnika podczas przeprowadzania badań termowizyjnych?
    Silnik maksymalnie dociążony przy 50Hz. Ustawiając maszynę na mniejsze zapotrzebowanie, pracowała ona przy 20Hz, wszelkie prądy przelicza sobie falownik.
  • #2 21345695
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1460
    WojciechB1994 napisał:
    Macie jakieś pomysły?

tak, i jeden facet tak mówi:

WojciechB1994 napisał:
    Ustawiając maszynę na mniejsze zapotrzebowanie

GDYBY zmusić silnik do tej samej mocy (np dając mu sztuczne obciążenie mechaniczne) sądzę że zachodziło by jak piszesz: dużo ciepła, malo chłodzenia
  • #3 21345735
    trolodk
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Zależy do czego służy silnik. Wentylator ma zupełnie inną charakterystykę pracy niż np silnik taśmy, dodatkowo z nasypanym na nią materiałem.

No i nie tylko 20% to dolna wartość graniczna, ale 10% i 5%, czy nawet mniej.
  • #4 21345755
    tos18
    Poziom 42  
    Ocena: 1816
    Przy pracy wektorowej z znamionowym obciążeniem przy 20Hz było by gorąco.
  • #5 21345801
    WojciechB1994
    Poziom 8  
    >>21345695

Silnik przy małej częstotliwości nie ma pełnej mocy - z resztą chyba na tym polega idea falownika, że zmniejszają się obroty, zachowuje moment a wobec tego moc spada proporcjonalnie do prędkości. Jeśli się mylę to wyprowadzcie mnie z błędu. Więc nie zmuszamy silnika do tej samej mocy.

>>21345735

Silnik jest po prostu obciążony nominalnym obciążeniem, pełny amperarz, praca ciągła.

>>21345755

Nie wiem jaki tryb pracy ustawiony jest na falowniku ale mogę się dowiedzieć jeśli to coś zmienia.
  • #6 21347067
    WojciechB1994
    Poziom 8  
    Jakieś pomysły Panowie?
  • #7 21347525
    romulus73
    Poziom 28  
    Ocena: 252
    WojciechB1994 napisał:
    Silnik przy małej częstotliwości nie ma pełnej mocy - z resztą chyba na tym polega idea falownika, że zmniejszają się obroty, zachowuje moment a wobec tego moc spada proporcjonalnie do prędkości.

I dlatego się mylisz, Vektor steruje "momentem siły" a U/F ma tylko opcje podbicia momentu.
    WojciechB1994 napisał:
    zachowuje moment a wobec tego moc spada proporcjonalnie do prędkości
    to się tyczy właśnie U/F kwadrat napięcia do częstotliwości.
    I wyraźnie napisali Ci że wentylator ma inna charakterystykę do tego jest zmiennie obciążony i bardziej dociążony niż silnik na taśmie.
    Teraz wyobraź sobie wentylator w centrali wentylacyjnej.
    Przy mocach powyżej 30kW najpierw silnik startuje dopiero otwiera się czerpnie ano dlatego że masa powietrza na 1m3 to 1,25kg a w zimę ma ponad 1,3 teraz taki silnik przy wydatku 100000m3/h wykona dużo większą prace i często mimo że projekt zakłada 65Hz dociążenie jest tak duże że schodzi się z częstotliwością.
    Na wentylatorach jest dużo większa energia kinetyczna niż na taśmach
  • #8 21347608
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Ocena: 1068
    Weź przykład tokarki gdzie regulację obrotów masz tylko falownikiem. Toczysz pręt o średnicy 5cm. Teraz zakładasz pręt 10cm. Musisz zejść z obrotów. Na falowniku masz teraz zamiast 50Hz 20Hz. Obciążenie dla silnika prawie takie samo jak przedtem, studzenie dużo mniejsze. I co? Nie będzie się grzał? Owszem dla dużego silnika (np. 10kW) przy takim obciążeniu nie będzie dużej różnicy, ale jak silnik będzie mały i będzie pracował z pełną lub prawie pełną mocą to go szybko przegrzejesz i spalisz.
  • #9 21353727
    WojciechB1994
    Poziom 8  
    >>21347525

OK, to może żeby nie rozpatrywać różnych przypadków, napiszę wprost, o jaką maszynę chodzi.

Tematem rozważań jest kompresor śrubowy. Gdy ma 50 Hz, to daje swoją pełną wydajność. Natomiast gdy zapotrzebowanie jest mniejsze (wylicza to kontroler), to częstotliwość spada, a razem z tym obroty (a więc i wydajność) oraz proporcjonalnie pobierana przez silnik moc.

>>21347608

Tutaj przypadek jest trochę inny, bo mimo 20 Hz masz tak samo obciążony silnik, a u mnie obciążenie spada razem z częstotliwością.

Generalnie zawsze miałem takie przekonanie, że skoro spada częstotliwość razem z napięciem, a prąd zostaje na nominalnym poziomie, to ilość ciepła doprowadzona do silnika jest taka sama.

Czy zatem konkluzja jest taka, że w moim przypadku obce chłodzenie nie ma sensu i używa się go jedynie w przypadkach, gdy przy zmniejszeniu częstotliwości silnik jest nadal obciążony pełną mocą? Chociaż tutaj też mi coś nie gra, bo jeśli spada napięcie, a silnik ma być nadal obciążony tą samą mocą, to ampery powinny wzrosnąć.
  • #10 21354315
    kontaktoverdo

Poziom 1  
    Tak jak kolega wyżej opisał, im większe obciążenie mechaniczne, tym większe opory i tym samym wyższa temperatura uzwojenia, a bez obciążenia to tylko łożysko ciepłe. Twoje badanie jest ok, ale brakuje dociążenia. Pozdrawiam
    Konto firmowe:
    Overdo.pl
    5 Zimy, Murowaniec, 86-005 | Tel.: +48XXXXXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.overdo.pl
  • #11 21354351
    butterfield21
    Poziom 8  
    Ocena: 3
    >>21347608 >>21347608
    No pewnie, zmniejszasz częstotliwość do 20 Hz i wszystko jest w porządku – silnik przecież nie ma prawa się przegrzać, bo przecież 'prąd nie śmierdzi'. W końcu, kto by się martwił o to, że zmniejszenie częstotliwości oznacza mniejsze chłodzenie, zwłaszcza przy dużym obciążeniu? Silnik ma się grzać – to naturalna część procesu! A jakbyś przypadkiem poczuł, że się za bardzo nagrzewa, to zawsze możesz na chwilę wyłączyć falownik i na pewno wszystko wróci do normy.

Moderowany przez ArturAVS:

3.1.9. Rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.

• #12 21354438
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3838
    WojciechB1994 napisał:
    Tematem rozważań jest kompresor śrubowy.

Jeden z moich jest sterowany falownikiem ABB 37kW. Silnik w oryginale, bez dodatkowego przewietrznika "na sobie".
    Jest tylko małe ale - cała szczelna obudowa kompresora jest bardzo intensywnie przewietrzana wentylatorem chłodnicy o mocy 1,5kW. No i elektronika pilnuje temperatury poszczególnych komponentów.
  • #13 21354759
    WojciechB1994
    Poziom 8  
    Panowie powiedzcie mi zatem czy taka konkluzja jest prawidłowa:

1. Falowniki mogą działać tak, że zmniejszamy częstotliwość ale zachowujemy moc silnika czyli np. silnik 11kW kiedy zejdziemy z 50Hz do 20Hz nadal ma nominalną moc na wale mimo mniejszej prędkości. I wówczas potrzeba dodatkowego przewietrznika
    2. W moim przypadku kiedy spadają obroty ale z nimi jednocześnie spada obciążenie silnika to nie ma potrzeby dodatkowego przewietrznika bo co prawda ten standardowy przewietrznik z racji mniejszych obrotów "dmucha" słabiej ale też jest mniejsze obciążenie więc silnik słabiej się grzeje i równowaga jest zachowana

Dobrze rozumiem?

>>21354438

Dziękuję za tę informację. Z ciekawości jakiej marki kompresor?
  • #14 21354805
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3838
    WojciechB1994 napisał:
    Dziękuję za tę informację. Z ciekawości jakiej marki kompresor?

Fiac airblock 502

WojciechB1994 napisał:
    W moim przypadku kiedy spadają obroty ale z nimi jednocześnie spada obciążenie silnika to nie ma potrzeby dodatkowego przewietrznika bo co prawda ten standardowy przewietrznik z racji mniejszych obrotów "dmucha" słabiej ale też jest mniejsze obciążenie więc silnik słabiej się grzeje i równowaga jest zachowana

Tu bym był ostrożny. Bo charakterystyki przewietrznika i silnika nie są liniowe i mogą się znacznie rozjechać.
  • #15 21355837
    WojciechB1994
    Poziom 8  
    Jeszcze jedno pytanie:

czemu, gdy spada częstotliwość (a więc i moc na wale), to silnik miałby się grzać mniej, skoro nadal płyną przez niego takie same ampery co przy nominale?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy konieczności stosowania obcego chłodzenia silnika w układach napędzanych falownikiem przy obniżonej częstotliwości pracy, szczególnie przy 20Hz. Użytkownik zauważył, że w jego badaniach termograficznych temperatura silnika spadła o 20-30°C przy 20Hz w porównaniu do 50Hz, co podważa powszechnie przyjętą teorię o potrzebie dodatkowego chłodzenia. Uczestnicy dyskusji wskazują, że obciążenie silnika oraz charakterystyka pracy (np. wentylatory vs. silniki taśmowe) mają kluczowe znaczenie dla generowania ciepła. W przypadku silników pracujących z mniejszym obciążeniem, dodatkowe chłodzenie może być zbędne, podczas gdy przy pełnym obciążeniu przy niskich obrotach ryzyko przegrzania wzrasta. Uczestnicy podkreślają, że zmniejszenie częstotliwości nie zawsze oznacza mniejsze generowanie ciepła, zwłaszcza przy stałym obciążeniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA