logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dokładność prędkościomierza samochodowego a GPS: Zrozumienie różnicy 5 km/h

gerta21w2 15 Gru 2024 07:33 22050 43
Najlepsze odpowiedzi

Czy różnica około 5 km/h między prędkościomierzem samochodu a GPS-em jest normalna i jak dokładny jest prędkościomierz?

Tak, różnica około 5 km/h jest zwykle normalna, bo prędkościomierz ma fabrycznie zawyżać prędkość i nie może pokazywać mniej niż rzeczywista [#21348782][#21348784][#21348786] Według przywołanego przepisu UE/R39 błąd wynosi 0 ≤ V1−V2 ≤ 0,1·V2 + 4 km/h, więc nie jest stały i rośnie wraz z prędkością [#21348838][#21348931][#21351395] Dodatkowo zużycie opon zmniejsza ich średnicę i obwód, co także powoduje zawyżanie wskazań [#21348771] Trzeba też pamiętać, że GPS nie jest wzorcem idealnym: na odczyt wpływają dokładność sygnału, liczba satelitów, ukształtowanie terenu i częstotliwość odświeżania [#21348811][#21348931] Do weryfikacji bez drogiego sprzętu forumowicze polecali przydrożne tablice radarowe albo porównanie z parametrem „prędkość pojazdu” z OBD/sterownika [#21348775][#21349059]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21348757
    gerta21w2
    Poziom 1  
    Ostatnio zastanawiałem się nad czymś, co zauważyłem podczas jazdy: jak wiarygodny jest prędkościomierz w moim samochodzie? Byłem ostatnio na przejażdżce i miałem zamontowany telefon z aplikacją nawigacyjną, która pokazuje prędkość na podstawie GPS. Zauważyłem niewielką różnicę między prędkością wyświetlaną na prędkościomierzu mojego samochodu a prędkością wyświetlaną w aplikacji - około 5 km/h. Zastanowiło mnie to, czy możemy w pełni ufać prędkościomierzowi naszego samochodu, czy też tego rodzaju różnice są normalne?

Prędkościomierz to narzędzie, które mierzy i wyświetla prędkość pojazdu w czasie rzeczywistym. Jego działanie polega na wykorzystaniu czujników lub komponentów mechanicznych do obliczania obrotów kół i przekształcania tych danych w czytelną wartość dla kierowcy. Obecnie narzędzia takie jak interaktywny miernik prędkości na żywo stają się coraz bardziej powszechne w niektórych pojazdach, integrując GPS i inne zaawansowane funkcje zapewniające dokładność w czasie rzeczywistym. Zastanawiam się jednak, jak dokładny jest przeciętny prędkościomierz w samochodach, którymi jeździ większość z nas?

Czytałem, że prędkościomierze są zaprojektowane tak, aby nieznacznie zawyżać prędkość jako środek ostrożności. Jeśli to prawda, może to wyjaśniać różnicę, którą zauważyłem. Ale czy istnieje sposób, aby zwykli kierowcy mogli zweryfikować dokładność tego narzędzia bez konieczności posiadania drogiego sprzętu lub polegania na aplikacjach?

Czy kiedykolwiek doświadczyłeś czegoś takiego z prędkościomierzem? Czy uważasz, że ta niewielka różnica ma jakiekolwiek znaczenie, czy też ufasz temu narzędziu? A jeśli kiedykolwiek próbowałeś sprawdzić dokładność prędkościomierza swojego samochodu, jakich narzędzi lub metod użyłeś?

Chętnie dowiem się, co inni myślą na ten temat!
  • REKLAMA
  • #2 21348771
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7739
    Każdy prędkościomierz ma fabrycznie pewien margines błędu, wynika to między innym z zużywania się opon (w miarę zużycia, zmniejsza się ich średnica a zarazem obwód, to powoduje zawyżanie wskazań).
  • #3 21348775
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 933
    gerta21w2 napisał:
    Zastanowiło mnie to, czy możemy w pełni ufać prędkościomierzowi naszego samochodu, czy też tego rodzaju różnice są normalne?

Większość pojazdów zaniża (no ta moja pomyłka, poniżej kolega zwrócił mi uwagę, i faktycznie powinno być napisane, że zawyża) rzeczywistą prędkość o kilka kilometrów.
    I faktycznie jest to prawda:
    gerta21w2 napisał:
    Czytałem, że prędkościomierze są zaprojektowane tak, aby nieznacznie zawyżać prędkość jako środek ostrożności.

A weryfikacji (niepotrzebny GPS) można dokonać na takich oto przydrożnych wskaźnikach, których to w ostatnim czasie dosyć dużo przybyło.
    Najczęściej znajdują się w okolicy przejść dla pieszych.
    Jeszcze co ciekawe, to pokazują dosyć dokładnie prędkość.
    Można nawet powiedzieć, że pokazują tyle co GPS
    Znak radarowy przydrożny pokazujący prędkość 27 km/h z panelem słonecznym u góry.
    5 km/h to jest dosyć dużo.
    W moim przekłamuje o 3 km/h
  • #4 21348782
    szwagros
    Poziom 33  
    Ocena: 270
    Unijna dyrektywa podaje, że prędkość pokazywana na liczniku musi spełniać wzór:
    0 ≤ V1 – V2 ≤ (V2/10) + 4 km/h
    gdzie V2 to prędkość realnie osiągana przez pojazd, a V1 prędkość podawana na zegarach.
  • #5 21348784
    blekis
    Poziom 27  
    Ocena: 244
    Fragment pewnego artykułu:

"Auto sprzedawane na terenie Unii Europejskiej musi zawyżać prędkość wskazywaną przez prędkościomierz. Tak mówią wymogi uzyskania homologacji EWG. W skrócie, gdyby samochód podawał realną prędkość, nie uzyskałby homologacji, a więc też nie mógłby być sprzedawany na terenie wspólnoty. Zawyżanie prędkości wskazywanej przez prędkościomierz jest zatem faktem. Jak duże są rozbieżności? To określa wzór przygotowany przez unijnych włodarzy.

0 ≤ V1 – V2 ≤ (V2/10) + 4 km/h, gdzie V2 to prędkość realnie osiągana przez pojazd, a V1 prędkość podawana na zegarach "
  • REKLAMA
  • #6 21348786
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5109
    klm787 napisał:
    Większość pojazdów zaniża rzeczywistą prędkość o kilka

Zawyża, nie zaniża, wszystkie prędkościomierze mają błąd pomiaru w górę do 10%.
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • REKLAMA
  • #7 21348789
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 21348797
    gregor124
    Poziom 28  
    Ocena: 812
    To chyba logiczne, że jeśli ktoś jedzie wolniej, to jest to bardziej bezpieczne niż gdyby jechał szybciej i w dodatku o tym nie wiedział.
    To regulują przepisy międzynarodowe, a nie tylko UE.
    Generalnie chodzi o to, aby nigdy nie doszło do sytuacji, kiedy prędkościomierz zaniża wskazania.
    Np.
    "Prawo Wielkiej Brytanii opiera się na standardzie UE, z pewnymi niewielkimi zmianami. Speedo nigdy nie może pokazywać prędkości mniejszej niż rzeczywista i nigdy nie może pokazywać więcej niż 110% prędkości rzeczywistej + 6,25 mil na godzinę."
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 21348803
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6623
    U mnie jest 6km/h kia, 5km/h Mitsubishi. Licznik cyfrowy.
  • #10 21348805
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3365
    blekis napisał:
    To określa wzór przygotowany przez unijnych włodarzy.

0 ≤ V1 – V2 ≤ (V2/10) + 4 km/h, gdzie V2 to prędkość realnie osiągana przez pojazd, a V1 prędkość podawana na zegarach "

Pokaż skąd wziąłeś ten wzór, bo mam wrażenie zę sam go "opracowałeś", więc sprawdźmy go:
    V1=150 km/h to prędkość na zegarach
    V2=130 km/h to prędkość rzeczywista pojazdu
    0≤20≤13+4 od razu widać że sam go opracowałeś, aby zabłysnąć

lub inaczej - jest on prawdziwy dla małych różnic i nawet przy idealnym odczycie rzeczywistej prędkości, licznik będzie zawyżał minimum 4 km/h.
    Z resztą każdy samochód czym dalej od nowości będzie zawyżał odczyt prędkości.
  • #11 21348811
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 21348815
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Żadna podstawa. Nic nie twierdzę. Auta pokazują więcej i wszystko. Nie dopowiadaj sobie teorii.
  • #13 21348816
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3365
    Jarzabek666 napisał:
    myślicie że GPS ma dokładność 100%?

Dokładnie.
    Ja jak jadę i mi się nudzi to sprawdzam prędkość z licznika (cyfrowy) i z telefonu GPS. Bardzo często się pokrywają, a nieraz jest tak że samochód jest szybszy a za chwilę GPS jest szybszy.
  • #14 21348819
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 5038
    @Aleksander_01
    Wedle twoich danych:
    0 ≤ 20 ≤ 17
    Przyjmijmy inne dane:
    V1 = 150
    V2 = 140
    0 ≤ 10 ≤ 18
    Czyli licznik nie może zawyżać wedle tego przepisu o 20 km/godz, ale może o 10 km/godz.
    To zawyżanie licznika samochodowego raczej nie jest o stałą wartość. Bliżej mu procentowego, ale może być coś z tego wzoru.

@klm787, te radary też nie pokazują poprawnie.
    Tych, co używa policja, też nie można brać za ideał.
    Każdy wynik pomiaru radarem jest obarczony błędem większym bądź mniejszym. Z pewnością podane jest to w dokumentacji technicznej urządzenia.
  • #15 21348821
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 21348824
    andrzej20001
    Poziom 43  
    A ja piszę co widzę na wyświetlaczu auta ,telefonu,nawigacji i wyświetlacza predkosci w mojej miejscowości. Tylko to.
  • #18 21348847
    Kiermasz
    Poziom 23  
    Ocena: 188
    U mnie jest 45-6km/h faktyczne przy 50 na liczniku.
    I jak się jedzie ~55, to się magicznie przestaje łapać wszystkie możliwe czerwone światła :)
  • #19 21348931
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3601
    W załączniku podałem konkretny przepis Unii w PDF-ie - rzeczywiście wzór na błąd prędkościomierza jest taki, jak podano kilkukrotnie powyżej. Jest w pkcie 5.3 dokumentu.
    Błąd nie ma wartości stałej - owszem, można powiedzieć że ma np. 5 km/h ale przy określonej prędkości. Przy większej prędkości ten błąd będzie większy, przy mniejszej prędkości będzie z kolei mniejszy. Dlatego dla określonego prędkościomierza będzie on wykazywany w procentach rzeczywistej prędkości pojazdu.
    Osobiste moje wrażenia są takie, że Unia niepotrzebnie pakuje się w kolejny rejon, w który nikt jej nie zapraszał. Nie jest mi potrzebna ingerencja w to, co pokazuje prędkościomierz W MOIM AUCIE. W poprzednim aucie miałem możliwość ingerencji w ustawienia licznika i finalnie pokazywał DOKŁADNIE, co do 1km/h rzeczywistą prędkość, w obecnym mam duży wyświetlacz na radiu 2DIN z prędkością GPS.
    Jarzabek666 napisał:
    myślicie że GPS ma dokładność 100%? GPS ma dokładność do 5-7M a predkość jest obliczana na podstawie przebytej drogi i czasu. Wiec na przejechanie 100m dokładność GPS to 5%. A to zależy co ile odświeża prędkość GPS.

To też nie jest takie proste. Na wskazania GPS ma wpływ nie tylko częstotliwość odświeżania. To również rodzaj (klasa) procesora, ukształtowanie drogi (prosta, kręta), ukształtowanie terenu w otoczeniu drogi (wysokie drzewa, skały, domy), pogoda, ilość odbieranych satelitów i pewnie inne aspekty.
    Duży procent kierowców nie ma pojęcia o zaniżaniu prędkości, w czasie jazdy stosują się do aktualnych wskazań i tu już mamy pewną korzyść dla bezpieczeństwa ruchu. Wielu o tym wie, ale i tak jadą wg wskazań. Więc może nie jest to w ostatecznym rozrachunku takie złe.
    Załączniki:
    • liczniki ECE.pdf (154.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #20 21348969
    Lukas6432
    Poziom 32  
    Ocena: 431
    Licznik w samochodzie jest skalowany do opon i felg fabrycznych, są maniacy którzy zakładają większe i wówczas licznik będzie pokazywał prędkość mniejszą niż ta z jaką faktycznie samochód jedzie. Koła większe i niski profil to większy obwód i większa prędkość.
  • #21 21348976
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3601
    Lukas6432 napisał:
    Koła większe i niski profil to większy obwód i większa prędkość.

Większa prędkość auta - ale na liczniku MNIEJSZA niż rzeczywista. Wtedy auto może "wyjść" z zakresu przewidzianego wzorem UE.
  • #22 21349005
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2547
    Mam licznik elektroniczny, cyfrowy, precyzyjnie skalibrowany do rzeczywistego obwodu opony podczas toczenia (podawane przez producenta ERTO nie odzwierciedla rzeczywistości). Pokazuje idealnie.
    GPS pokazuje tyle samo, ale ze względu na zwłokę i trudność utrzymania idealnie stałej prędkości, nie można porównać dokładności wskazań.
    Radar z tablicą pokazującą prędkość także pokazuje tyle samo z dokładnością ±1 km/h, przynajmniej przy 30 km/h gdyż taki mijam w drodze do pracy.

>>21348782
    To nie jest wzór zaczerpnięty z serwisówki Citroena? Bo ten wzór dotyczy francuskiego, a nie europejskiego prawa:
    Instrukcja dotycząca prędkościomierzy z przepisami i przykładami.
    Kiedyś miałem książkę, podręcznik dla szkoły samochodowej, w której podano sposoby badania prędkościomierzy (szybkościomierzy) na stacji diagnostycznej, ale niestety książka ta mi gdzieś przepadła.
    Pytanie, która ustawa lub rozporządzenie w Polsce dotyczy dokładności wskazań i kontroli prędkościomierzy w pojazdach? Czy może regulamin ONZ ECE?
  • #23 21349059
    ladamaniac
    Poziom 40  
    Ocena: 2060
    Jak się Wam nudzi, proponuję eksperyment. Podłączcie sobie jakikolwiek skaner OBD, znajdźcie parametr prędkość pojazdu i porównajcie z odczytem z licznika. Swego czasu zakładaliśmy „kagańce”, programowe ograniczniki prędkości. Najczęściej sterownik pokazywał rzeczywistą, zaniżoną względem licznika prędkość, choć było z tym różnie, nawet w obrębie jednej marki.
  • #24 21350252
    tesla97
    Poziom 20  
    Ocena: 156
    Kiermasz napisał:
    U mnie jest 45-6km/h faktyczne przy 50 na liczniku.
    I jak się jedzie ~55, to się magicznie przestaje łapać wszystkie możliwe czerwone światła

U mnie podobnie, z tą różnicą że jak się jedzie na liczniku ~70 to przestaje łapać wszystkie możliwe czerwone światła. Za to często widzę, że dokładnie za mną zapala się czerwone, tak jakby w momencie.
  • #25 21350267
    user64
    Poziom 35  
    Ocena: 690
    W mojej okolicy jest ciekawy fragment drogi. Na odcinku 2 km są 4 skrzyżowania ze światłami, ograniczenie 50kmh, ale gdy jedziemy 70kmh to magicznie mamy zielone wszędzie, gdy stosujemy się do ograniczeń stoisz minimum na dwóch, a to tylko wtedy gdy śmigniesz na żółtym światła wcześniej. A i mówię o 70kmh z GPSa, nie z licznika.
  • #26 21350338
    James596
    Poziom 29  
    Ocena: 519
    Żaden prędkościomierz samochodowy nie pokazuje dokładnie. W praktyce zauważyłem, że wartość odchyłki nie jest stała. Przy 100 km/h najczęściej około 5 km/h, przy prędkościach w okolicy maksymalnej około 10 km/h.

Ciekawostka - w bardzo starych samochodach licznik potrafi rozkalibrować się tak, że pokazuje dokładnie. W moim wiekowym fordzie na nominalnych oponach prędkości na liczniku pokrywają się z tymi na GPS, nawet przy wyższych wskazaniach.
  • REKLAMA
  • #27 21350340
    Mastertech
    Poziom 30  
    Ocena: 373
    niewidoczny13 napisał:
    o u mnie to juz wybitnie sie rozni.
    Bo jadac 160, gps pokazuje mi 148km/h

Prawda jest taka: jak prędkościomierz zaniża to drogomierz komuś zawyżał i aby to wyleczyć potrzebne byłe zdjęcia wskazówek z zegarów. Zazwyczaj wskazówka temperatury też wtedy źle pokazuje.
  • #28 21350345
    ArturAVS
    Moderator
    Mastertech napisał:
    Zazwyczaj wskazówka temperatury też wtedy źle pokazuje.

Co ma wspólnego wskazówka temperatury z szybkością? Jakoś związku nie widzę.

Mastertech napisał:
    aby to wyleczyć potrzebne byłe zdjęcia wskazówek z zegarów

Większej bujdy nie słyszałem.
  • #29 21350365
    Mastertech
    Poziom 30  
    Ocena: 373
    ArturAVS napisał:
    Większej bujdy nie słyszałem.

Za wcześnie wstałeś, pośpij jeszcze...
    Inni się domyślili że chodziło mi o elektroniczne liczniki które należało rozebrać (konieczne było zdjęcie wskazówek) aby cofnąć licznik a potem przy składaniu nie trafił dobrze.

Moderowany przez gulson:

3.1.9. Rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.

• #30 21350373
    ArturAVS
    Moderator
    @Mastertech Dobrze że chwalisz się łamaniem prawa. Naprawiałem dziesiątki liczników (naprawa a nie korekcja przebiegu) i nigdy nie miałem takiego problemu.

Podsumowanie tematu

✨ Prędkościomierze samochodowe często zawyżają prędkość o kilka kilometrów na godzinę w porównaniu do pomiarów GPS. Użytkownicy zauważają różnice od 3 do 10 km/h, co jest zgodne z unijną dyrektywą, która określa, że prędkościomierz nie może zaniżać prędkości. Wskazania prędkościomierza są skalowane do fabrycznych opon i mogą być wpływane przez ich zużycie. Wiele nowoczesnych pojazdów, w tym modele Kia i Mitsubishi, również wykazuje te różnice. Użytkownicy podkreślają, że dokładność GPS może być ograniczona przez czynniki takie jak jakość sygnału, co dodatkowo komplikuje porównania. W dyskusji pojawiły się również odniesienia do przepisów dotyczących homologacji pojazdów w Unii Europejskiej oraz różnic w pomiarach w zależności od prędkości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA