logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wnętrze centralki domofonu Elprod

maciej_333 03 Sty 2025 22:07 2466 22

TL;DR

• Rozebrano centralkę domofonu Elprod z bloku w Grudziądzu i pokazano jej wnętrze oraz naprawę uszkodzonego egzemplarza.
  • Sercem układu jest PIC16F1516 z pamięcią EEPROM 24LC32, a odczyt breloków RFID i sterowanie linią zrealizowano bez wyspecjalizowanych układów.
  • Naprawa polegała na odtworzeniu przerwanych ścieżek zasilania i obwodu elektrozaczepu, a diagnostykę pamięci 24LC32 wykonano CH341A i analizatorem LA5016.
  • Z pamięci wyciągnięto kod administracyjny 0*1234 oraz kod lokalu 55*1407; znaleziono też kod serwisowy 4697 i ustawienia centrali.
  • Nadal nie rozpracowano całej magistrali do unifonów ani pełnej zawartości pamięci, więc pozostają otwarte pytania o RFID i konfigurację.
Wygenerowane przez model językowy.
📢 Słuchaj (AI):
  • Panel domofonu z klawiaturą numeryczną i wyświetlaczem.

Jakiś czas temu dostałem centralkę domofonu. Było to zamontowane w jednym z bloków w Grudziądzu. Postanowiłem się tym trochę pobawić. Poniżej znajdują się fotografie z kolejnych etapów demontażu:
    Panel sterowania domofonu z klawiaturą numeryczną i czytnikiem RFID.Zdjęcie wewnętrznej części centralki domofonu z widoczną płytką PCB i głośnikiem.Metalowa obudowa centrali domofonowej bez przedniego paneluWidok tylnej osłony obudowy centralki domofonu z dwoma otworami.Metalowa obudowa panelu domofonu leżąca na drewnianym stole.Panel domofonu z klawiaturą numeryczną i wyświetlaczem.

Ostatecznie można się dostać do płytki:
    Płytka drukowana centralki domofonowej z komponentami elektronicznymi.Widok dolnej części płytki drukowanej z przymocowanymi śrubami i połączonym przewodem taśmowym.

Układ zrobiony jest na 8-bitowym mikrokontrolerze PIC16F1516.
    Schemat pinów mikrokontrolera PIC16F1516.

Z istotniejszych podzespołów jest też pamięć EEPROM 24LC32 (interfejs I2C, 4096 B).
    Schemat pinu układu scalonego.
    Można też wyróżnić "cyfrowy" potencjometr - nie pamiętam symbolu. Zasilanie jest proste - z prostownikiem i dwoma stabilizatorami 7812 i 7805. Odczyt breloków z RFID jest zrobiony na piechotę - tj. bez wyspecjalizowanego układu. Linia jest sterowana zdaje się, że ze wzmacniacza na TBA820. Taki sam układ steruje też głośnikiem.

Co więc dalej? Mamy tu jak widać bliżej nieokreślony model centralki firmy Elprod. Urządzenie nie chciało jednak działać. Szybko okazało się, że ścieżki w zasilaniu są przerwane (przed prostownikiem). Podobnie było w obwodzie załączania elektrozaczepu (prosty klucz z BD243C).
    Zbliżenie na zieloną płytkę z układem elektronicznym, widoczne różne elementy i przewody.
    Należało to więc naprawić. Trochę kynaru załatwiło sprawę. Widać tu zresztą nietypowo zamontowane elementy i jakieś modyfikacje. Część z tego pewnie robił producent. W zasilaniu jest kondensator 6800 µF. Skrajna przesada. Jest to pewnie efekt jakiejś naprawy.

Zaciski:
    Zdjęcie zacisków centrali domofonu.
    Widać L+ i L- od linii dwuprzewodowej. Dołącza się tu tzw. unifony cyfrowe, czyli coś takiego:
    Unifon domofonowy z widoczną częścią elektroniczną.
    Z kolei Z to zaciski elektrozaczepu, zaś AC to zasilanie. Na płytce unifonu należy oczywiście ustawić numer lokalu, który wysyła centralka:
    Unifon TK-7 i jego płytka instalacyjna z opisem elementów
    źródło

Urządzenie można uruchomić próbnie na zasilaczu napięcia stałego. Dołączyłem jednak dobrany transformator.
    Próba uruchomienia centralki domofonu Elprod z transformatorem.

Działania te pozwoliły nagrać film pokazujący obsługę urządzenia:

Można zadzwonić do danego lokalu lub wprowadzić numer lokalu i kod do otwarcia drzwi. Aktualnie kody pozostają nieznane. Ich ustalenie będzie tematem dalszej zabawy. Maksymalny numer lokalu to jak widać 255, minimalny zaś to 0 (kod administracyjny).

Początkowo oczywiście odczytałem zawartość 24LC32 za pomocą CH341A i programu NeoProgrammer V2.2.0.8. Zrobiłem to bez odlutowania pamięci, ale należało przeciąć ścieżki do SDA i SCL oraz na zasilaniu - tak było w mojej ocenie szybciej. Zresztą centralka ta to i tak dla mnie złom. Potem polutowałem przerwane połączenia. W 24LC32 początkowo są same zera. Zaś z offsetem 0x400 coś jest wstawione. Potem od 0x628 mamy już same 0xFF. Trudno to obecnie zinterpretować:
    Zrzut ekranu edytora heksadecimalnego z zawartością pamięci EEPROM 24LC32.

Z pewnością znajdują się tu kodu do poszczególnych lokali, kody administracyjne, ustawienia itd. Należy więc sprawdzić co i kiedy jest odczytywane przez PIC16F1516. W tym celu dołączyłem analizator stanów logicznych LA5016:
    Analizator logiczny Jiankun LA5016 na stole z przewodami.Płytka drukowana z elementami elektronicznymi na drewnianym blacie.Płyta główna z komponentami elektronicznymi i złączamiZdjęcie płytki drukowanej centralki domofonu.
    Jako dodatek wstawiam jego zdjęcia. Generalnie całość jest jak się można domyślić na FPGA.

Zdjęcie w trakcie zabawy:
    Stanowisko robocze z otwartą centralką domofonu i analizatorem logicznym.
    Niestety chwytaki, jakie są w zestawie z LA5016 ciągle spadały z wyprowadzeń układu 24LC32, więc dolutowałem przewody.

Przykładowy zrzut ekranu dla wybrania lokalu 55:
    Zrzut ekranu z analizatora stanów logicznych LA5016 pokazujący sekwencję odczytu I2C
    Zastosowano tu tzw. odczyt sekwencyjny. Najpierw zapisywany jest adres początkowy:
    Diagram przedstawiający przypisanie bitów sekwencji adresów w układzie elektronicznym.
    Kolejno odczytuje się kolejne bajty, zaś wewnętrzny wskaźnik jest automatycznie inkrementowany:
    Diagram odczytu sekwencyjnego pamięci I2C.
    Najpierw odczytywane są cztery bajty, począwszy od offsetu 0x0DC. Następnie zaś dwa bajty z offsetem 0x046E. Co z tego wynika? Prawdopodobnie odczytane 0x14 i 0x07 to kod lokalu, zapisany w kodzie BCD. Tak jest faktycznie. Po wybraniu 55*1407 otwiera drzwi. Odczyt kodu występuje od razu po wprowadzeniu numeru lokalu. Kolejno wypadałoby wykonać odczyty dla innych numerów mieszkań i sprawdzić, czy będzie to działać. Kolorem czerwonym są podane numery lokali:
    Fragment odczytu sekwencyjnego pamięci EEPROM dla lokalu 0 Zrzut ekranu przedstawiający sekwencję odczytu i zapisu pamięci w centrali domofonu. Zrzut ekranu z danymi odczytu pamięci EEPROM 24LC32. Przykładowy zrzut danych dla wybrania lokalu 55 z komunikatami ACK i NAK. Zrzut ekranu z procesu komunikacji I2C. Zrzut ekranu z sekwencją odczytu i zapisu w pamięci EEPROM. Fragment zrzutu ekranu z odczytem sekwencyjnym pamięci EEPROM.
    Widać, że kod administracyjny to 0*1234 - genialnie... Ciekawe ile bloków da się tak otworzyć? Uogólniając offset dla kodu danego lokalu to: 0x400 + n*2, gdzie n to numer lokalu. Ponadto odczytywane są cztery bajtu z offsetem: 0x000 + n*4. Jest to pewnie numer 32-bitowy breloka RFID.

Pozostaje teraz ustalić do czego jest reszta pamięci. Zrobiłem reset poprzez zwarcie linii MCLR PIC16F1516 do masy. W takim przypadku zostanie odczytane coś z offsetem 0x600:
    Zrzut ekranu przedstawiający dane odczytane z pamięci EEPROM 24LC32 przy użyciu protokołu I2C.
    Co tu jest? Generalnie ustawienia centrali. Zgodnie z opisem producenta należy wybrać 9999*kkkk, by wejść w menu serwisowe, gdzie kkkk to kod serwisowy. Próbowałem różnych wartości z wspomnianego obszaru pamięci i w końcu trafiłem, że jest to 4697, czyli kod ten jest z offsetem 0x60C. Próbowałem zmienić np. dzwonek. Okazuje się, że jest to zapisane pod offsetem 0x600. Po zmianie ustawień dochodzi do zapisu całego bloku (tutaj po zmianie dzwonka):
    Zrzut ekranu z odczytu pamięci EEPROM z komunikatami ACK
    Dzwonki mają numery od 1 do 8 i to jest jak widać bezpośrednio zapisane w pamięci. Niektóre ustawienia wymagają dwóch bajtów, ale nie analizowałem tego dokładnie.

Znalazłem też w jednym temacie tablicę kodów:
    Kartka z tabelą kodów serwisowych i administracyjnych.
    Wszystko się zgadza, oprócz kodu administracyjnego. Widocznie ktoś to zmienił.

Ostatecznie można zobaczyć otwieranie kodem administracyjnym 0*1234

Zamiast elektrozaczepu dałem diodę w ramach demonstracji.

Otwieranie kodem lokalu 2*6655:

Ciekawe byłoby rozpracowanie tego, co jest na linii prowadzącej do unifonów (magistrala).
    Schemat podłączenia unifonów cyfrowych TK-7 do linii dwprzewodowej.
    źródło
    Warto byłoby się dowiedzieć np. jak wybierany jest konkretny unifon. Nie jest to zbytnio zaawansowane. Jest o tym sporo tutaj. Generalnie jest licznik 40103 i trochę bramek 4093. Zatem pewnie jest to robione jakoś po liczbie przesyłanych impulsów na linii. Potwierdza to zdjęcie płytki z unifonu TK-7:
    Zbliżenie na płytkę elektroniczną centralki domofonu.
    źródło

Inną ciekawostką może być rozpracowanie RFID i rozrysowanie schematu tego układu. Może kiedyś się za to zabiorę. W załączniku zamieszczam zawartość pamięci 24LC32.
    Załączniki:
    • domofon_24lc32.bin (4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    maciej_333
    Poziom 38  
    Specjalizuje się w: programowanie
    maciej_333 napisał 4228 postów o ocenie 1596, pomógł 487 razy. Mieszka w mieście Grudziądz. Jest z nami od 2003 roku.
  • #2 21376375
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1140
    Fajny "revers", gratuluję! Z moich obserwacji większość RFID typu domofony i tanie zamki używa samego ID i jak masz "magiczne" karty gdzie da się je zapisać, to działa :)
  • #3 21376620
    tytka
    Poziom 23  
    Ocena: 1837
    maciej_333 napisał:
    Warto byłoby się dowiedzieć np. jak wybierany jest konkretny unifon.

Dwie bramki z 4093 są użyta jako układ kształtowania/filtracji impulsów, z pozostałych dwóch bramek jest wykonany przerzutnik RS.
    Podczas wybierania unifonu, najpierw jest podawany impuls zerujący, za pomocą którego ustawiony jest licznik 40103 (załadowana zostaje wartość ze zworek adresowych). Następnie podawany jest ciąg impulsów adresowych. Unifon, którego adres zgadza się z ilością impulsów adresowych, zmienia stan przerzutnika RS i włącza klucz zasilania części audio, co zostaje odnotowane przez system (przez wykrytą zmianę prądu linii) i powoduje że wysłany zostaje sygnał wywołania. Następnie gdy podniesiona zostanie słuchawka w wywoływanym unifonie; następuje kolejna zmiana prądu na linii, co odnotowuje system, w efekcie czego zamykany jest tor audio pomiędzy panelem zewnętrznym a unifonem. Można wówczas wykonać konwersację. Wciśnięcie (podczas prowadzonej rozmowy) przycisku otwierania drzwi, wywołuje impuls chwilowego rozłączenia klucza zasilającego w unifonie. Długość tego impulsu jest wielkością charakterystyczną dla producenta danego systemu (ELPROD, LASKOMEX, URMET). A odłożenie słuchawki, powoduje stałe wyłączenie klucza zasilania w unifonie, co z kolei (odnotuje system) i doprowadzi do rozłączenia połączenia audio.

Tak to pokrótce działa.

Dodano po 46 [minuty]:

maciej_333 napisał:
    Linia jest sterowana zdaje się, że ze wzmacniacza na TBA820.

Nie znam produktów Elprod-u, ale wydaje mi się to raczej nieprawdziwe.
    Sterowanie linii jest dość złożone, istotne są też długości impulsów, z którymi ten TBA, by sobie nie poradził. Poza tym trzeba też kontrolować prąd linii.
    Jeśli są dwie sztuki TBA820, to pewnie jeden klasycznie zasila głośnik, a drugi może pracować jako wzmacniacz mikrofonowy, a raczej, jako sterowana mikrofonem, rezystancja dynamiczna obciążająca linię. Tym bardziej, że zauważyłeś jakieś jego połaczenie z linią. (Tak właśnie ten TBA jest często wykorzystywany w unifonach.)
  • #4 21376860
    maciej_333
    Poziom 38  
    Ocena: 1596
    tytka napisał:
    maciej_333 napisał:
    Linia jest sterowana zdaje się, że ze wzmacniacza na TBA820.

Nie znam produktów Elprod-u, ale wydaje mi się to raczej nieprawdziwe.
    Sterowanie linii jest dość złożone, istotne są też długości impulsów, z którymi ten TBA, by sobie nie poradził. Poza tym trzeba też kontrolować prąd linii.
    Jeśli są dwie sztuki TBA820, to pewnie jeden klasycznie zasila głośnik, a drugi może pracować jako wzmacniacz mikrofonowy, a raczej, jako sterowana mikrofonem, rezystancja dynamiczna obciążająca linię. Tym bardziej, że zauważyłeś jakieś jego połaczenie z linią. (Tak właśnie ten TBA jest często wykorzystywany w unifonach.)

Pewnie masz rację. Generalnie skupiłem się na wyciągnięciu kodów z EEPROM. Nasycając TBA820 myślę, że tu dałoby się spełnić zależności czasowe - tym bardziej, że po stronie odbiorczej jest bramka z pętlą histerezy. Ponadto nie ma tu przecież zależności na poziomie us, raczej jest to w ms. L- jest połączone z masą, zaś na L+ jest względem masy jakieś 6 V. Stąd założyłem takie sterowanie, tym bardziej, że jest jakieś tam połączenie TBA820 do linii.
  • #5 21377020
    tytka
    Poziom 23  
    Teraz, jak zerknąłem w jeden z podanych przez Ciebie linków; to widzę, że w wątku, jest zamieszczony schemat panelu PRO-D17. Tam widać, że TBA820 jest wykorzystany w dwojaki sposób; jako dynamiczna rezystancja sterowana sygnałem z mikrofonu (o czym wspominałem), oraz sygnałami z portów mikrokontrolera. Więc wychodzi na to, że Elprod w analizowanym przez Ciebie panelu, mógł zrobić to podobnie, a my obaj w sumie mamy rację.
    Nie wiem jakie możliwości ma ten Elprod, ale jeśli tak ma sterowaną linię, to jest konstrukcją o słabych możliwościach.
    Istnieją systemy działające na bliźniaczej zasadzie, o większych możliwościach. Tutaj np ze zmianą napięcia na linii, jest pewnie słabo, albo wcale nie można zmienić tego parametru. A patrzyłeś jak jest tam zabezpieczona linia? Ciekaw też jestem, jak wykonany jest tam pomiar prądu linii, bo to ważne w tak działających systemach. We wspomnianym PRO-D17, to zdaje się mierzą prąd linii, za pomocą spadku napięcia na rezystorze bootstrap-owym TBA820. Z tym, że zasilanie (12V) podane jest bezpośrednio na zacisk bootstrap TBA, a jego pin zasilania otrzymuje pomniejszone napięcie .
  • #6 21377136
    maciej_333
    Poziom 38  
    Chodzi o ten schemat:
    Schemat elektryczny z dwoma mikrokontrolerami i elementami zabezpieczającymi.
    Dziwny układ. Mamy tu dwie pamięci EEPROM i dwa mikrokontrolery z czego jeden to 8051 drugi AVR. Linia w tym PRO-D17 jest bardzo prymitywnie zabezpieczona za pomocą diody zenera i bezpiecznika. W Elprod może najwyżej być dioda. Prąd linii w PRO-17D pewnie jest mierzony poprzez spadek na R51. Kiedy prąd linii wzrośnie, to będzie spadek napięcia na R51 i to może spowodować wysterowanie VT14 i nasycenie VT9. Co ma robić VT8? Trudno powiedzieć. Zatem jest tu właściwie komparator do pomiaru prądu.
  • #7 21377290
    tytka
    Poziom 23  
    maciej_333 napisał:
    PRO-17D pewnie jest mierzony poprzez spadek na R51

Bo to rezystor bootstrap-u układu TBA820, o czym wcześniej wspominałem.
    Faktycznie ten panel, to dziwna konstrukcja. Stawiam na to, że w nim głównym procesorem jest "51, natomiast AVR zapewnia dodatkowe opcje; może np obsługuje czytnik pastylek Dallas.
  • #8 21378552
    szeryf3
    Poziom 30  
    Ocena: 672
    Ciekawy opis. Dzięki.
    Widać, że kod administracyjny to 0*1234 - genialnie...
    Muszę wieczorem sprawdzić czy to działa.
    Zawsze się zastanawiałem jak listonosz może spamiętać wszystkie kody do bloków, klatek.
  • #9 21378690
    jarekgol
    Poziom 40  
    @szeryf3 lokalni menele też za zwyczaj je znają, tak to działa i tyle w temacie "bezpieczeństwa".
    A no i klasyk, że jak ulotkowicze dzwonią, to w końcu ktoś ich wpuści na pałę albo po dobroci jak powiedzą że do skrzynki. Do tego często przez domofon i tak marnie słychać i się nie dogadasz kto i po co, więc ludzie wciskają "otwórz" :)
  • #10 21378756
    szeryf3
    Poziom 30  
    Ocena: 672
    Jest takie czarodziejskie słowo do domofonu, które większości działa ,,twórz".
  • #11 21378848
    tytka
    Poziom 23  
    szeryf3 napisał:

Jeśli zadziała, to znaczy, że albo ten system, albo instalator jest beznadziejny, bo nie powinien wszędzie zadziałać.
    Ten kod instalacyjny, to pewnie fabryczny/startowy . Instalator po skonfigurowaniu i uruchomieniu systemu, powinien go zmienić na własny, a system powinien mieć taką opcję.

A co do kodów otwarcia, to system powinien oferować, zarówno kody ogólne (dla pracowników administracji, służb itp.), jak i indywidualne dla wszystkich obsługiwanych lokali.
  • #12 21379169
    maciej_333
    Poziom 38  
    tytka napisał:
    szeryf3 napisał:

Jeśli zadziała, to znaczy, że albo ten system, albo instalator jest beznadziejny, bo nie powinien wszędzie zadziałać.
    Ten kod instalacyjny, to pewnie fabryczny/startowy . Instalator po skonfigurowaniu i uruchomieniu systemu, powinien go zmienić na własny, a system powinien mieć taką opcję.

Nie jest tak. Domyślnie (fabrycznie) dla mojej tablicy kodowej powinno być 0*1462. Ktoś to zmienił na 0*1234. Oczywiście jak się zna kod serwisowy, to łatwo to zrobić. Zresztą sam zobacz jak to powinno być:
    Fragment tablicy kodowej z kodami serwisowymi i administracyjnymi.
    Jest to fragment tablicy kodowej, jaką ktoś kiedyś dostał od producenta. Zresztą wstawiłem to w opisie urządzenia. Jest to jedyne, co się nie zgadza. Myślę, że producent dostarczył centralki z różnymi tablicami kodowymi. Jednak instalator danej spółdzielni mieszkaniowej zmienił to pewnie wszędzie na 0*1234, bo administracji nie chciało się tego pamiętać. Właśnie to miałem na myśli pisząc, że jest to genialne.

Bezpieczeństwo takich instalacji jest żadne. Jak widać wyciągnięcie kodów z EEPROM jest banalne. Zresztą w sieci można nawet znaleźć niektóre tablice kodowe. Łatwo nawet rozkręcić centralkę i podać napięcie na elektrozaczep. Można sobie nawet dla checy zmienić w unifonie numer lokalu na zworkach i podszywać się pod kogoś innego. Pytanie po co? Podsłuch tego, co jest na linii to też żaden problem.

W Bydgoszczy mam akurat system Laskomex. Wstawiam zdjęcia mojego unifonu.
    Biały unifon zamontowany na ścianie. Otwarty unifon systemu Laskomex z widoczną płytką elektroniczną i przewodami. Płytka drukowana unifonu z widocznymi elementami elektronicznymi. Rozłożony unifon interkomowy z widocznymi przewodami wewnętrznymi.
    Konstrukcja typowa na 4093 i 40103.

"Zadanie" dla czytelnika. Jaki mam numer lokalu?
  • #13 21379175
    jarekgol
    Poziom 40  
    Sto sześćdziesiąt trzy?
  • #14 21379180
    maciej_333
    Poziom 38  
    jarekgol napisał:
    Sto sześćdziesiąt trzy?

Tak, zgadza się. Zworki są przy 1, 2, 32 i 128. Zatem 1+2+32+128=163.
  • #15 21381996
    tytka
    Poziom 23  
    maciej_333 napisał:
    Myślę, że producent dostarczył centralki z różnymi tablicami kodowymi. Jednak instalator danej spółdzielni mieszkaniowej zmienił to pewnie wszędzie na 0*1234, bo administracji nie chciało się tego pamiętać. Właśnie to miałem na myśli pisząc, że jest to genialne.

Co masz na myśli pisząc, że dostarczył je z różnymi tablicami kodowymi?
    Jeśli chodzi o kod instalatora, to fabryka używa jednego takiego kodu we wszystkich egzemplarzach takiego samego modelu. A dopiero instalator/konserwator zmienia na swój, jemu znany dla danego osiedla.
    Personalizacje ustawień w menu urządzenia, wykonuje instalator.

Nie wiem jakie są możliwości opisywanego przez Ciebie panelu wejściowego. Niemniej jednak, jest to prosty panel "jednoklatkowy", nie nadający się do wpięcia go w system obsługujący więcej niż jedno wejście.
    Choć istnieją oczywiście systemy domofonowe, wykorzystujące taką samą metodę wybieranie połączenia, a umożliwiające obsługę całego osiedla/wspólnoty z kilkoma wejściami nadrzędnymi i kilkunastoma wejściami podrzędnymi.

maciej_333 napisał:
    Bezpieczeństwo takich instalacji jest żadne. Jak widać wyciągnięcie kodów z EEPROM jest banalne.

Ogólnie rzecz biorąc, systemy domofonowe nie są systemami antywłamaniowymi. mają one tylko utrudnić wejście niepożądanym osobą.
    A co do odczytu zawartości pamięci. Nie zawsze odczytanie zawartości pamięci należy uważać za sukces. Bo sukcesem jest dopiero to, gdy wiesz jaka jest organizacja danych w tej pamięci (co jest co).
    Poza tym, są też systemy, które wykorzystują pamięci z blokadą odczytu i nic nie zrobisz. Albo w pamięci jest zawarty numer, który musi być tożsamy z numerem urządzenia w którym ona pracuje, a jak nie wiesz gdzie ten numer jest zawarty, też nie wykorzystasz odczytanych danych w innym urządzeniu.
  • #16 21382429
    maciej_333
    Poziom 38  
    tytka napisał:
    Co masz na myśli pisząc, że dostarczył je z różnymi tablicami kodowymi?

Z tego, co piszą w niektórych tematach osoby, jakie się tym zajmują faktycznie tak jest np. Link. Tutaj nowszy model Elprod. Kod instalatora akurat ten sam, jak u mnie. Temat w jakim znalazłem tablicę kodów: link. Znajdziemy tam:
    Ircys napisał:
    Niedobrze, bo nie znamy tabeli kodowej, której nr producent zazwyczaj zapisuje mazakiem na płytce, ale u Ciebie akurat tego nie widzę, więc zgaduję ją.

Producent ma prawdopodobnie ileś tam tablic domyślnie wpisanych kodów. Programuje więc fabrycznie takie wartości i dostarcza to użytkownikowi w jakiejś tabeli (zamieściłem przykład). Wcale więc nie jest tak, że kody są jednakowe dla każdego egzemplarza danego modelu. Tak przynajmniej piszą o Elprod. Ponadto z tego, co zdołałem się zorientować domofony są proste - również te "cyfrowe". Sam unifon to też właściwie brak zmian od lat 90-tych. Tylko zamiast elementów THT są SMD.

Nie są to też urządzenia zbyt nowoczesne. Tutaj przykład systemu Laskomex. Chodzi mi o zamieszczoną tam fotografię.
    Płyta drukowana systemu domofonowego Laskomex z widocznymi komponentami elektronicznymi.

tytka napisał:
    A co do odczytu zawartości pamięci. Nie zawsze odczytanie zawartości pamięci należy uważać za sukces.

Różnie może być. Jednak ten model jest wybitnie mało odporny na takie zabawy.
  • #17 21382740
    tytka
    Poziom 23  
    maciej_333 napisał:
    Znajdziemy tam:
    Ircys napisał:
    Niedobrze, bo nie znamy tabeli kodowej, której nr producent zazwyczaj zapisuje mazakiem na płytce, ale u Ciebie akurat tego nie widzę, więc zgaduję ją.

Producent ma prawdopodobnie ileś tam tablic domyślnie wpisanych kodów.

Tutaj chodzi o listę kodów indywidualnych (dla lokatorów). Te przynajmniej w tych konstrukcjach, które znam, są niepowtarzalne/indywidualnie generowane dla każdej kasety, i nie powtarzają się cyklicznie.

maciej_333 napisał:
    Ponadto z tego, co zdołałem się zorientować domofony są proste - również te "cyfrowe". Sam unifon to też właściwie brak zmian od lat 90-tych.

Może najpierw o Unifonie, jeśli chodzi o te pracujące w takim trybie wybierania, który występuje w opisanej przez Ciebie konstrukcji; to faktycznie ich elektronika praktycznie się nie zmieniła od czasu powstania tego systemu. Różnice w poszczególnych modelach, dotyczą głownie nieco innych rozwiązań bloku audio.

Natomiast zupełnie nie zgodzę się z twierdzeniem, że wszystkie domofony są proste.
    Jak już wcześniej wspominałem, od wielu lat były i są dostępne na rynku (oprócz tych prostych), także znacznie bardziej zaawansowane technicznie systemy. Są one mocno rozbudowane, umożliwiają tworzenie całej sieci obejmującej całe osiedle (a nie jednej klatki budynku) i zapewniających wiele przydatnych funkcji.
    Poszukaj sobie informacji chociażby na temat systemu 2Voice od Urmet-u, czy starego DigiVoice, który jest na "wymarciu", ale jego skomplikowanie jest naprawdę ciekawe. Zobaczysz, że te konstrukcje wcale nie są proste, a przecież nie jest to zupełny top techniki w temacie domofonów.
  • #18 21383441
    maciej_333
    Poziom 38  
    tytka napisał:
    Poszukaj sobie informacji chociażby na temat systemu 2Voice od Urmet-u, czy starego DigiVoice,

Fakt - dużo bardziej zaawansowane. Jednak wszędzie w Bydgoszczy i Grudziądzu są proste systemu na poziomie prezentowanego tutaj. Zatem jest to raczej rzadko stosowane.
  • #19 21383688
    tytka
    Poziom 23  
    maciej_333 napisał:
    Jednak wszędzie w Bydgoszczy i Grudziądzu są proste systemu na poziomie prezentowanego tutaj. Zatem jest to raczej rzadko stosowane.

Osobliwe podejście :)
    Czyli Bydgoszcz i Grudziądz, to obszary reprezentatywne, dla skali całego naszego kraju :)

Takie tanie systemy, pozwalające obsłużyć tylko jedno wejście (tak jak ma to miejsce w przypadku opisywanego), są montowane na osiedlach otwartych, a ich popularność wynika też z ich niższej ceny.

Natomiast z faktu, że Kolega nie bardzo zna miejsca, w których są zamontowane, bardziej zaawansowane i rozbudowane systemy, nie wynika wcale, że są one mało popularne. Możesz mi nie wierzyć, ale prawda jest taka, że pracuje takich bardzo wiele, w bardzo wielu polskich osiedlach, w wielu miastach.

A wracając do opisywanego tutaj panelu, czy znasz i możesz przedstawić jakie ma on możliwości konfiguracyjne? Czyli zmiana jakich jego parametrów jest dostępna w jego menu?

Ja dla przykładu, pozwolę sobie załączyć listę parametrów dostępnych w menu, innego (bardziej mi znanego) panelu domofonowego, obsługującego jedno wejście.
    Strona z instrukcją obsługi panelu Urmet BASIC z parametrami konfiguracyjnymi.

maciej_333 napisał:
    Nie są to też urządzenia zbyt nowoczesne. Tutaj przykład systemu Laskomex. Chodzi mi o zamieszczoną tam fotografię.

Tak, ten produkt ze zdjęcia, na nowoczesny nie wygląda, ale to jakieś bardzo stare opracowanie.
    Niestety na ten moment nie dysponuję zdjęciami z elektroniką bardziej nowoczesnych rozwiązań. Ale widziałem na własne oczy i wiem, że ze stanem z tego zdjęcia, dzieli ich wiele lat.
  • #20 21383938
    maciej_333
    Poziom 38  
    tytka napisał:
    A wracając do opisywanego tutaj panelu, czy znasz i możesz przedstawić jakie ma on możliwości konfiguracyjne? Czyli zmiana jakich jego parametrów jest dostępna w jego menu?

Można zmienić coś takiego:
    Tabela ustawień serwisowych domofonu, pokazująca parametry i wartości fabryczne.
    Tabela z kodami i ustawieniami konfiguracji dla systemu domofonowego.
    Zrzut ekranu instrukcji programowania domofonu.
    Nowsze modele Elprod też są dosyć proste. Tak przynajmniej wynikałoby z dostępnych informacji. Nie ma nawet połowy tego, co można ustawić w Urmet Basic.

W Bydgoszczy ostatnio założyli mi w bloku Laskomex CD-2502. Wprawdzie ma on hierarchię wejść, ale tu i tak jest system podstawowy, bo przecież jest tylko jedno wejście.

Domofonami i ich działaniem zainteresowałem się dopiero ostatnio, kiedy pobawiłem się prezentowaną tu centralką.
  • #21 21386099
    tytka
    Poziom 23  
    maciej_333 napisał:
    Nie ma nawet połowy tego, co można ustawić w Urmet Basic.

Cóż, wspomniany Basic wykonany jest na procesorze o nieco większych możliwościach (niż ten z Elprod-a), bo na XMega128, poza tym linia w nim jest sterowana zupełnie inaczej, w bardziej cywilizowany sposób (nie za pomocą TBA820), więc zakres ustawień też przez to może być większy.

maciej_333 napisał:
    Wprawdzie ma on hierarchię wejść...

No tak; aby korzystać z hierarchii wejść, musi być możliwość i sens używania tego. Ma to sens tylko w zamkniętych osiedlach, albo w dużych budynkach, które oprócz głównych wejść, mają także w środku, wejścia podrzędne.

maciej_333 napisał:
    Domofonami i ich działaniem zainteresowałem się dopiero ostatnio

Faktem jest, że temat domofonów jest dość specyficznym działem elektroniki. Pozornie wydaje się dość banalny, bo niby co tam można ciekawego wymyśleć. Ale jak człowiek zacznie się w to wgłębiać, to na pewno znajdzie tam wiele ciekawostek, o czym by wcześniej pewnie nie pomyślał.
  • #22 21386329
    jarekgol
    Poziom 40  
    Mnie zawsze ciekawiły sposoby kasowania echa, żeby się mikrofon z głośnikiem nie sprzęgał. Inna rzecz przez domofon z zasady marnie słychać, a przez telefon komórkowy dobrze ;) ale ilość elektroniki w obu tych przypadkach jest nieporównywalna.
  • #23 21389767
    tytka
    Poziom 23  
    jarekgol napisał:
    ...sposoby kasowania echa, żeby się mikrofon z głośnikiem nie sprzęgał.

W większości konstrukcji domofonów, to mamy do czynienia raczej z prostymi rozwiązaniami, bardziej udającymi takie działanie, niż faktycznie tak działającymi. A to przez chęć schodzenia z kosztów i upraszczanie konstrukcji. We wspominanym w tym temacie modelu PRO-D17, elementem który ma być odpowiedzialny za to jest potencjometr R42 - regulator balansu.
    W starszych, bardziej zaawansowanych konstrukcjach był często wykorzystywany układ MC34118 i jego pochodne/odpowiedniki. (Zdaje się, że układ ten jest nadal w ofercie UTC). W wielu nieco nowszych konstrukcjach, widziałem rozwiązania w oparciu o wzmacniacz różnicowy

A tematu różnicy jakości rozmowy pomiędzy domofonem, a telefonem komórkowym nie będę podejmował, bo kolega w zasadzie sam sobie odpowiedział.

p.s.

Przypomniałem sobie, że w starszych, bardziej rozbudowanych urządzeniach, można spotkać także układy TEA1062, TEA1093
📢 Słuchaj (AI):

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji omówiono wnętrze centralki domofonu Elprod, w tym zastosowane komponenty, takie jak mikrokontroler PIC16F1516 oraz układ TBA820. Uczestnicy wymienili się spostrzeżeniami na temat działania systemu, w tym sposobu wybierania unifonu oraz zabezpieczeń linii. Zwrócono uwagę na niskie bezpieczeństwo systemu, które wynika z łatwego dostępu do kodów z EEPROM oraz prostoty konstrukcji. Porównano również różne modele domofonów, wskazując na różnice w możliwościach konfiguracyjnych i zastosowanych technologiach. Wspomniano o systemach takich jak PRO-D17 oraz Laskomex, podkreślając ich ograniczenia w porównaniu do bardziej zaawansowanych rozwiązań.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA