logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmodernizować instalację elektryczną w mieszkaniu w bloku z 1983 roku? Układ TN-S

Antek-S23 23 Lut 2025 11:23 1071 25
  • #1 21452133
    Antek-S23
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Witam Forumowiczów. Chcę przeprowadzić remont instalacji elektrycznej w moim mieszkaniu spółdzielczym. 12-piętrowy blok z płyty, wybudowany w 1983 roku. Transformator średniego napięcia na parterze zamiast jednego mieszkania. Blok oddano z pionami w trójfazowym układzie TN-C.

Schemat instalacji elektrycznej pokazujący transformator, linie L1, L2, L3 oraz PEN, oraz połączenia z odbiornikiem 3-fazowym i 1-fazowym.
    Kilka lat temu spółdzielnia wymieniła piony na układ TN-S, również trójfazowy.

Schemat połączenia transformatora z odbiornikami trójfazowymi i jednofazowymi.
    Na każdym piętrze są 3 mieszkania, więc każde jest zasilane z innej fazy. Zabezpieczenie przedlicznikowe – eS-ka 25 A.

Zdjęcie pionu elektrycznego z trzema metalowymi skrzynkami.
    Panel elektryczny z licznikami energii elektrycznej i bezpiecznikami.
    Skrzynka elektryczna z przewodami kolorowymi i wyłącznikiem nadprądowym.
    Jak widać na fotografii, przewód z linii fazy trafia na zabezpieczenie przedlicznikowe, a stamtąd do licznika. Do licznika trafia też przewód N. Z licznika przewód fazowy i przewód N prowadzone są w peszlu do złącza (puszki?), a stamtąd podtynkowym dwużyłowym kablem 2x10 (2x6?) mm^2 do skrzynki bezpieczników w mieszkaniu. Spółdzielnia jak zwykle remont-modyfikację wykonała bezmyślnie, bo od razu powinny być poprowadzone przewody L+N+PE od pionu do skrzynki bezpieczników w mieszkaniu, przewodem 3x10 mm^2. Próby zdobycia informacji, kiedy takie połączenie zostanie wykonane, dają ze strony spółdzielni wymijające odpowiedzi – brak jakichkolwiek konkretów.
    Pierwsze pytanie – jaki w ogóle mam układ sieci elektrycznej w mieszkaniu, bo to nie jest nawet „kulawy” TT.

Schemat elektryczny układu sieci TT z oznaczeniem przewodów L1, L2, L3 i N.
    Drugie pytanie – jak mam wykonać remont instalacji w mieszkaniu? Oczywiście wg obecnych wymagań, instalacja trójżyłowa L+N+PE, zabezpieczenie różnicowo-prądowe. Rozdzielić przewód N na N i PE? Przecież to paranoja! Linię PE pozostawić nie podłączoną, ale w każdym gniazdku zewrzeć N i PE? To kiedy w końcu spółdzielnia wykona te brakujące 10 m połączenia, czekałaby mnie kolejna rujnacja, z przepinaniem wszystkich gniazdek (płyty grzejnej na szczęście nie mam).
    Wykonać brakujące połączenie na własny koszt i własnym sumptem? Ilość papierków, w tym rozplombowywanie i ponowne plombowanie różnych skrzynek – przerażająca.
    O poziomie planowania i pomyślunku w spółdzielni świadczy kolejny „kwiatek”, który wyszedł na jaw przy okazji tej modyfikacji. Otóż część mieszkańców, korzystając z układy klatki schodowej, za zgodą spółdzielni (!!!) zaanektowała na swoje wyłączne potrzeby fragment klatki, tak, że pion elektryczny znalazł się w strefie prywatnej. Projektant modyfikacji odmówił zaakceptowania zaistniałej sytuacji, zatem skrzynki rozdzielcze ze strefy prywatnej przesunięto na jej zewnątrz. Spowodowało to jednak, że poszczególne skrzynki nie są w pionie pięter w jednej linii, a skompensowano to typowymi korytkami z PCW, ułożonymi na podłodze klatki schodowej. Jestem bardzo ciekawy opinii Forumowiczów na temat takiego rozwiązania:

Biała listwa PCW zamontowana przy ścianie w korytarzu.
    Najsmutniejsze jest jednak, że jestem w gorszej sytuacji, niż z mieszkaniem moich rodziców. Blok we wspólnocie, oddany do użytku w 1962 roku. Układ sieci TN-C, w mieszkaniu przewody aluminiowe. Dla przyspieszenia remontu sam zrobiłem projekt instalacji i skrzynki bezpieczników, który dałem do zaakceptowania inspektorowi odbioru, który miał sprawdzać instalację po remoncie. Oczywiście układ TN-C-S, z zabezpieczeniem różnicowo-prądowym całości.

Schemat sieci elektrycznej z transformatorem i odbiornikami jednofazowymi oraz trójfazowymi.
    Tu nie będzie żadnych problemów, bo zarząd wspólnoty, przy okazji modyfikacji pionów na TN-S od razu poprowadzi przewody L+N+PE od pionu do skrzynki bezpieczników w mieszkaniu, więc jedyną czynnością w skrzynce bezpieczników będzie rozłączenie przewodów N i PE i przypięcie ich do odpowiednich linii zewnętrznych.
    Dla informacji, jak wyglądała moja rozmowa z inspektorem nadzoru:
    Jak mam wykonać uziemienie rozdziału linii PEN na PE i N? Odp.: „A gdzie Pan wyczytał takie „mundrości”?”
    Mam połączyć metalową wannę i metalową armaturę w łazience z linią PE? Odp.: „Z byka Pan spadł?”
  • #2 21452210
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 434
    Antek-S23 napisał:
    Chcę przeprowadzić remont instalacji elektrycznej w moim mieszkaniu spółdzielczym

Zgłaszasz na piśmie, a nie prywatne rozmowy z "panem".
    Otrzymujesz dane wyjściowe do projektu
    Wykonujesz projekt.
    Wykonujesz instalację
    Dokonujesz odbioru instalacji, wraz z pomiarami.
    Praktyka pokazuje, że różnie wygląda to pod względem formalnym w różnych spółdzielniach. np. jedna chce taki wykaz załączników, a inny inny!
  • #3 21452235
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2618
    WLZ jest TN-C czy TN-S?
    Bo się pogubiłem.
    Na początku napisałeś, że jest układ TN-C, ale spółdzielnia później wymieniła na TN-S.
    To w końcu jaki jest obecnie układ w WLZ?
    Na zamieszczonych zdjęciach wygląda jak TN-S.
    Skoro taki jest to dostałeś prawidłową odpowiedź od inspektora, bo w jaki sposób chcesz podzielić przewód PE lub N na PE i N?

Armatury nie trzeba podłączać, bo jeżeli rury są stalowe lub miedziane to ona już jest podłączona. Rury takie natomiast muszą być objęte połączeniami wyrównawczymi. Jeżeli instalację wodną masz wymienioną na plastik t po jakiego grzyba przywlekać dodatkowy potencjał do np. baterii kranowej, a z resztą do czego chcesz podłączyć ten przewód PE? Wywiercisz w tej baterii otwór i nagwintujesz, aby móc do czego podłączyć przewód?

Jeżeli chodzi o wykonanie to skoro nie masz w tym doświadczenia to odpuść sobie samodzielne przeróbki, bo wykonując to w nieumiejętny sposób możesz sobie narobić ogromnych kosztów. Możesz doprowadzić do spalenia wielu urządzeń elektrycznych w mieszkaniach przyłączonych do tego WLZ-u. Cały pion puścisz z dymem.

P.S. Do zrobienia projektu są wymagane Uprawnienia Budowlane w zakresie projektowania.
    Do odbioru takiej instalacji czy do napisania orzeczenia poza Świadectwami Kwalifikacyjnymi Grupy pierwszej D i E z pomiarami, także są potrzebne Uprawnienia Budowlane kierownicze.
    Są co prawda rejony, gdzie jeszcze przymykają na to oko, ale obecnie obowiązujące prawo wymaga UB.
  • #4 21452237
    Antek-S23
    Poziom 12  
    >>21452210 @Adam Walko
    Szanowny Panie.
    tak zrobiłem w mieszkaniu moich rodziców, nie miałem żadnych problemów. W mojej sytuacji, bez wykonania tego 10-metrowego przyłącza pion - skrzynka bezpieczników remont wydaje się bezsensowny.
    A znając spółdzielnię i panujące w niej "układy" nigdy nic nie załatwiam "na gębę" czy "z Panem".
  • #5 21452258
    Antek-S23
    Poziom 12  
    >>21452235 @Plumpi
    I tu leży pies pogrzebany, bo spółdzielnia nie "ma w planie" położenia tego 10 m kabla.
    Poza tym: wszystkie projekty były robione przez uprawnione osoby, odbiór był przez uprawnione osoby, ja tylko robiłem szkic, ile chcę mieć obwodów i gdzie mają być gniazdka. Wykonanie też było przez uprawnione osoby, choć tych "uprawnionych elektryków" musiałem na każdym kroku pilnować, zeby nie było problemów z odbiorem.
  • #6 21452262
    Plumpi
    Antek-S23 napisał:
    >>21452235 @Plumpi
    I tu leży pies pogrzebany, bo spółdzielnia nie "ma w planie" położenia tego 10 m kabla.

O jakim "kablu" piszesz?
  • #7 21452266
    Antek-S23
    Poziom 12  
    >>21452235 @Plumpi Jest TN-S, był nowy projekt WLZ.
    Napisałem, ze linii N nie da się rozdzielić na N i PE.
    Jak mam ugryżć ten remont własnego mieszkania, skoro spółdzielnia olewa swoje obowiązki?
  • #8 21452278
    Plumpi
    Ale jakie obowiązki?
    Poprowadzenie przewodów od WLZ do mieszkania to już jest po stronie lokatora.
    Jako lokator musisz poprowadzić nowy przewód. Jeżeli chcesz mieć "siłę" to prowadzisz przewód 5-żyłowy i wcale nie musi to być przewód 10mm²
    Może być to przewód o mniejszych przekrojach żył, jakie wynikają z przydziału mocy oraz długości tego przewodu.
    Masz WLZ TN-S to podłączasz nową instalację mieszkania w układzie TN-S.

I tu nie masz powodu się gniewać na inspektora, bo dla niego było niepojęte to co Ty sobie umyśliłeś wykonać.
  • #9 21452290
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3843
    Antek-S23 napisał:
    Napisałem, ze linii N nie da się rozdzielić na N i PE.
    Jak mam ugryżć ten remont własnego mieszkania, skoro spółdzielnia olewa swoje obowiązki?

Nie da się bo N to nie PEN.

Spółdzielnia nie olewa. Trzeba by zobaczyć zapisy granicy własności, przypuszczalnie WLZ od licznika do twojej rozdzielnicy jest twoją własnością. I tu wchodzi miszmasz blokowiska. Bo przewód jest twój ale ściana w której biegnie to już część wspólna. Zatem należy od wspólnoty uzyskać zgodę na prace w części wspólnej jako powód podać wymianę WLZ. I wymienić go na własny koszt włącznie z doprowadzeniem części wspólnej do stanu jaki był przed podjęciem prac. Nowy przewód teoretycznie wystarczył by 3x4 Cu ale przy tak małej odległości przyszłościowo położył bym 5x4. i już korzystasz z TNS w twojej rozdzielnicy.
  • #10 21452335
    Plumpi
    >>21452290
    Nie do końca, ponieważ nie da się zrobić modernizacji całego bloku i wszystkich mieszkań jednocześnie.
    Robi się to etapami.
    Dokłada się do WLZ przewód PE, a stary przewód zerowy pozostaje jako nowy N. Dla starych układów w mieszkaniach, gdzie do tej pory były układy zerowane, rolę ochronną pełni nowy przewód N jako przewód zerowy, a w lokalach modernizowanych ten przewód pełni tylko i wyłącznie rolę N.
    Teoretycznie można by było zrobić podział i wyprowadzić oddzielny przewód PE z tego przewodu N, pełniącego rolę przewodu neutralno-ochronnego dla starych instalacji, ale prawnie tego zrobić nie wolno. Nikt uprawniony pod czymś takim się nie podpisze i nie uzyskasz odbioru takiej instalacji.
  • #11 21452411
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3482
    Antek-S23 - schematy na których sie opierasz nie pokazują instalacji w budynku.
    Antek-S23 napisał:
    Blok oddano z pionami w trójfazowym układzie TN-C.
    Kilka lat temu spółdzielnia wymieniła piony na układ TN-S, również trójfazowy.
    Nowe piony nie są w układzie TN-S.
    Nowe piony nadal pracują w układzie TN-C.
    Dlaczego ?
    Bo układ TN-S wymaga wymiany instalacji we wszystkich lokalach w tym budynku na instalacje 3 -żyłową.
    (oddzielne PE)
  • #12 21452419
    kortyleski
    Poziom 43  
    Plumpi napisał:
    Teoretycznie można by było zrobić podział i wyprowadzić oddzielny przewód PE z tego przewodu N, pełniącego rolę przewodu neutralno-ochronnego dla starych instalacji,

Nie, nie można. W tablicy piętrowej jest TN-S i nie ma tam ani zera ani PEN.
    Tu jest sytuacja odwrotna niż w większości blokowisk. Spółdzielnia stanęła na wysokości zadania i doprowadziła bezpieczne piony do tablic piętrowych. Teraz to mieszkańcy, biedne żuczki stanęli przed koniecznością modernizacji swoich instalacji elektrycznych. I tu wchodzi typowa polska mentalność. No panie jak to? od 62 roku było dobrze i świeciło a teraz kafle kuć, tynki bruzdować? Ci ludzie przypuszczalnie na przestrzeni lat kilkukrotnie robili remonty, malowania, tapetowania. I nikt z nich nie pomyślał o doprowadzeniu instalacji do porządku bo po co? świeci, odkurza, radyjko gra. To zbędne koszty. I tak będzie jeszcze długo
  • #13 21452438
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2847
    Antek-S23 napisał:
    Spółdzielnia jak zwykle remont-modyfikację wykonała bezmyślnie, bo od razu powinny być poprowadzone przewody L+N+PE od pionu do skrzynki bezpieczników w mieszkaniu, przewodem 3x10 mm^2.

...

Pierwsze pytanie – jaki w ogóle mam układ sieci elektrycznej w mieszkaniu, bo to nie jest nawet „kulawy” TT.

...

Dla informacji, jak wyglądała moja rozmowa z inspektorem nadzoru:
    Jak mam wykonać uziemienie rozdziału linii PEN na PE i N? Odp.: „A gdzie Pan wyczytał takie „mundrości”?”
    Mam połączyć metalową wannę i metalową armaturę w łazience z linią PE? Odp.: „Z byka Pan spadł?”

Antek-S23 napisał:
    ja tylko robiłem szkic, ile chcę mieć obwodów i gdzie mają być gniazdka. Wykonanie też było przez uprawnione osoby, choć tych "uprawnionych elektryków" musiałem na każdym kroku pilnować, zeby nie było problemów z odbiorem.

Nie obraz się, nie mam w zamiarze ciebie dojeżdżać.
    1. Czemu uważasz że spółdzielnia powinna przy wymianie części wspólnej również wymieniać część prywatną? Jeśli część prywatną też ma wymieniać do to jakiego miejsca, może do ostatniego gniazda? A jeśli tylko przewód to czemu?
    2. Czemu uważasz że powinno być 3x10? Masz jakieś wyliczenia albo inne wytyczne?
    3, Skoro nie wiesz jaki jest układ sieci to jak chcesz się zabierać za wymianę instalacji?
    4. Uważasz że inspektor nie ma wiedzy? Coś źle tobie powiedział? Rozumiem że nie zgadzasz się z tym co powiedział?
    5. Jeśli z taką wiedzą jak wyżej pilnujesz wykonawcę to należy mu/im tylko współczuć.
    6. Może niech twój udział w tym przedsięwzięciu pozostanie na szkicu i powiedzeniu odpowiedniej osobie ile chcesz mieć obwodów i gdzie mają być gniazda, bo na razie chciałeś zabłysnąć wiedzą i nawet skrytykować inspektora nadzoru, spółdzielnię i wykonawców ale chyba nie wyszło.
  • #14 21452440
    CYRUS2
    Poziom 43  
    kortyleski napisał:
    Musi być PEN !
    Bo pion zasila instalacje dwużyłowe w układzie TN-C.
  • #15 21452465
    Plumpi
    kortyleski napisał:

Po części masz rację, ale przeczytaj też co napisał CYRUS.
    Nie da się zmienić pracującego WLZ na typowy układ TN-S, ponieważ wymagałoby to odłączenia wszystkich odbiorców, którzy mają w mieszkaniach układ z zerowaniem.
    Dlatego jest dołożony PE, ale przewód, który poprzednio pełnił rolę przewodu neutralnego jak i ochronnego, nadal jest używany jako neutralny i ochronny, ale tylko dla starych, niemodernizowanych instalacji.
    Nie można tutaj traktować tego przewodu neutralnego, pełniącego także rolę przewodu ochronnego dla starych instalacji z zerowaniem jako przewodu PEN.
    Przewód ten możemy nazwać "PEN" dla starych instalacji, ale z użyciem bardzo dużych nawiasów, ponieważ dla nowych, modernizowanych instalacji musi być on traktowany jako N.
  • #16 21452499
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Plumpi napisał:
    Nie można tutaj traktować tego przewodu neutralnego, pełniącego także rolę przewodu ochronnego dla starych instalacji z zerowaniem jako przewodu PEN.
    Musisz tak traktować.
    Bo ten przewód służy jednocześnie do zasilania i do ochrony.

Czy się różni PEN od N?
    PEN nie możesz rozłączać, bo służy do ochrony.
    Ale niebieskiego N w WLZ 3f także nie wolno rozłączać!
    Dlaczego?
    Bo uszkodzisz lokatorom w bloku odbiorniki.
  • #17 21452522
    Plumpi
    CYRUS2 napisał:
    Plumpi napisał:
    Musisz tak traktować.
    Bo ten przewód służy jednocześnie do zasilania i do ochronny.

Nie można go traktować jako pełnoprawnego PEN, ale jako przewód zerowy dla starych instalacji i jako neutralny dla nowych instalacji.
    W przypadku modernizacji instalacji w danym lokalu, nie możesz tego przewodu traktować jako PEN i legalnie dokonać podziału PEN na PE i N.
    Musisz podłączyć nową instalację w jedynym, dopuszczonym w tym przypadku układzie TN-S.
    Przewód ten może pełnić rolę ochronną tylko i wyłącznie do czasu, kiedy stara instalacja nie jest modernizowana. Jakakolwiek modernizacja instalacji wymaga doprowadzenia oddzielnie przewodu N i PE.

Z tego powodu bardzo nie lubię używania PEN co do tego przewodu.
    Dla mnie zawsze był, jest i będzie to przewód neutralny/zerowy.
    Przewód zerowy jest przewodem, który pełni rolę przewodu roboczego, neutralnego oraz przewodu ochronnego w starych instalacjach.
  • #18 21452572
    kortyleski
    Poziom 43  
    CYRUS2 napisał:
    Nowe piony nadal pracują w układzie TN-C.

Nie. w pionie i tablicach piętrowych jest PE, N, 3XL. Zatem TN-S, choć
    Antek-S23 napisał:
    Transformator średniego napięcia na parterze zamiast jednego mieszkania. Blok oddano z pionami w trójfazowym układzie TN-C.

Tu autor nie ma wiedzy albo coś jest nie po kolei. Bo skoro pion jest prowadzony pięcioma żyłami (co widać na zdjęciach to naturalnym by było przy trafie żyłę ochronną i neutralną podłączyć do jednej szyny która po pierwsze będzie uziemiona a po kolejne połaczona z punktem gwiazdowym trafa. Co stworzyło by pełnoprawny układ TN-S.

CYRUS2 napisał:
    układ TN-S wymaga wymiany instalacji we wszystkich lokalach w tym budynku na instalacje 3 -żyłową.
    (oddzielne PE)

I tu już wchodzi papierologia. Bo przy takiej modernizacji pionów lokatorzy powinni być zobligowani do modernizacji instalacji lokalowej. Oczywiście podniosą się glosy że po co a na co? Skoro działa? Bo durni ludzie nie rozumieją że to dla ich dobra.

CYRUS2 napisał:
    Musi być PEN !

Nie musi. Nawet nie może. W TN-S nie ma PEN.
    Ostatecznie przejściowo można niebieski przewód potraktować jako "ZERO" do starych instalacji. Ale to nie PEN.

Dodano po 2 [minuty]:

CYRUS2 napisał:
    Ale niebieskiego N w WLZ 3f także nie wolno rozłączać !

Autor ma zasilanie jednofazowe. Po co mieszasz? Znowu gorszy dzień cyrusa?
  • #20 21452620
    CYRUS2
    Poziom 43  
    CYRUS2 napisał:
    Ale niebieskiego N w WLZ 3f także nie wolno rozłączać !
    kortyleski napisał:
    Autor ma zasilanie jednofazowe.
    Odbiorniki w instalacjach jednofazowych zostaną uszkodzone.
    kortyleski napisał:
    Ostatecznie przejściowo można niebieski przewód potraktować jako "ZERO" do starych instalacji. Ale to nie PEN.
    Nie.
    To nowy WLZ. W nowych instalacjach "zera" nie ma.
    Niebieski ma przekrój zgodny z wymaganiami normy na PEN.
    Przewód jest wykorzystywany do zasilania i do ochrony.
  • #21 21452657
    Plumpi
    Z tymi instalacjami przejściowymi to był cyrk i było kilka szkół.
    Dla przykładu w SEP wymyślono, aby mostkować przewód N z PE na każdej kondygnacji, co kłóci się z zasadą, że raz rozdzielonego PEN nie łaczymy.
    Ale trzeba by sięgnąć po opracowanie dr Musiała, jako autorytetu w tym zakresie.
    http://www.edwardmusial.info/pliki/do_del_wzd.pdf
    Tutaj tłumaczy, że prawidłowe przejście to poprowadzenie PEN i N.
    PEN obsługujący starsze i nowsze instalacji.
    Po zakończeniu wszystkich modernizacji PEN wtedy staje się przewodem PE.
  • #22 21452679
    CYRUS2
    Poziom 43  
    doktor Musial napisał:
    Kto zdejmie te mostki między przewodami N i PE? Komu przyjdzie do głowy,
    To tylko pomysły doktora !
    To wcale tak nie będzie, że bez mostków to się stanie automatycznie.
    Ustalenie braku połączeń L-PE nie jest takie proste.
  • #23 21452703
    kortyleski
    Poziom 43  
    CYRUS2 napisał:
    połączeń L-PE

???
  • #24 21452736
    Antek-S23
    Poziom 12  
    Szanowni Pastwo!
    Takiej sterty bzdur dawno już nie widziałem. Zaczynając od prawa spółdzielczego, a na sprawach sensu stricte elektrycznych.
    Układ "własności" fragmentów instalacji w moim przypadku jest następujący:
    - sieć z licznikiem włącznie - Zakład Energetyczny
    - odcinek za licznikiem aż do skrzynki bezpieczników, WŁĄCZNIE z tą skrzynką w moim mieszkaniu - własność spółdzielni albo część wspólna. Dowód - jakieś dwa lata temu spółdzielnia wymieniła starą skrzynkę w MOIM mieszkaniu w ramach funduszu remontowego. I nagle, wg niektórych "znafców", to JA jakoby odpowiadam za połączenie pomiędzy licznikiem a skrzynką bezpieczników??? Większej bzdury dawno nie widziałem.
    Oczywiście mogę zlecić poprowadzenie tego odcinka kablem np 3x6 mm^2 (na instalację dwu- lub trójfazową w mieszkaniu nie reflektuję, moje zużycie energii elektrycznej to ok. 120 kWh/miesiąc) na własny koszt, ale i tak jako działanie w materii stanowiącej własność spółdzielni wymaga to masy uzgodnień, zezwoleń i papierkologii, na które nie mam ochoty. Pokazałem bezmyślność spółdzielni, która wymienia dwa elementy (pion i skrzynkę bezpieczników) pozostawiając POMIĘDZY NIMI starą część instalacji wg stanu z 1983 roku i blokując mi remont mieszkania. Co do instalacji elektrycznej w pionach w bloku - jest to NA PEWNO TN-S i nie muszę w tym celu zaglądać do transformatora, jak sugerują co niektórzy "znafcy". Po prostu pięć lat temu modernizacji nie można było wykonać wg innego sposobu. Wynik zresztą pokazałem na zdjęciach i nawet sceptycy przyznają, że jest to pion TN-S. Dlaczego po A i B spółdzielnia nie powiedziała "C" i nie dokończyła całościowej modernizacji, wynika chyba tylko z niekompetencji. A "znafcom" zarzucającym mi sknerstwo napiszę, że płacę niemałe kwoty na fundusz remontowy, który służy finansowaniu takich prac, wiec łaskawie proszę się ode mnie odczepić. Dla kontrastu podałem przykład drugiego mieszkania, we wspólnocie. To jest zupełnie inne mieszkanie i proszę nie mylić tych dwóch obiektów. Tam wspólnota też zaplanowała modernizację sieci elektrycznej w bloku, ale robi to z głową i całościowo, wymieniając piony i od razu przyłącza do mieszkań.
    Kolejnych "znafców", twierdzących, że w tym drugim mieszkaniu (gdzie na razie układ zasilania TN-C jest w mieszkaniu przekształcony w TN-C-S) należy KONIECZNIE uziemić punkt rozdziału PEN na N i PE, odsyłam na forum SEP, Zawodowcy twierdzą,m że owszem, jest to zalecane, ale wcale nie jest obowiązkowe. I takiej informacji udzielił mi inspektor odbioru. Z bzdury zalecającej uziemianie żeliwnej wanny i armatury inspektor odbioru po prostu się uśmiał. I to powinno wystarczyć, więcej nie ma sensu o tym pisać.
    A ja oczekuję prostej porady - czekać, aż spółdzielnia zrobi swoje, wziąć za kudły pion techniczny i przymusić do roboty, i czy jest sens robienia remontu instalacji w mieszkaniu, przed wykonaniem tych prac przez spółdzielnię, żeby roboty nie powtarzać, gdy spółdzielnie zrobi swoje.

Moderowany przez krzysiek7:

Jeżeli kolega posiada dane na temat własności poszczególnych części instalacji, to trzeba je było wyraźnie podać na początku tematu, a nie poniżać teraz odpowiadających nazywając ich "znafcami". Mając na uwadze zachowanie autora względem odpowiadających użytkowników, temat zamykam.
    3.1.9. Rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.

Dodano po 1 [minuty]:

@CYRUS2 Chyba N-PE?!
  • #25 21452771
    David_Serum
    Poziom 21  
    Ocena: 72
    Za instalacje odbiorczą odpowiada właściciel lokalu. Nie należy ona do części wspólnej budynku. Wiem tylko że co spółdzielnia to inna bajka. Mogą sobie narzucić regulaminy które precyzują podział odpowiedzialności. Sprawdź status jak rzeczywiście jest.
  • #26 21452781
    rtvserwisant
    Poziom 24  
    Ocena: 97
    Antek-S23 napisał:
    Szanowni Pastwo!
    Takiej sterty bzdur dawno już nie widziałem. Zaczynając od prawa spółdzielczego, a na sprawach sensu stricte elektrycznych.
    Układ "własności" fragmentów instalacji w moim przypadku jest następujący:
    - sieć z licznikiem włącznie - Zakład Energetyczny
    - odcinek za licznikiem aż do skrzynki bezpieczników, WŁĄCZNIE z tą skrzynką w moim mieszkaniu - własność spółdzielni albo część wspólna. Dowód - jakieś dwa lata temu spółdzielnia wymieniła starą skrzynkę w MOIM mieszkaniu w ramach funduszu remontowego. I nagle, wg niektórych "znafców", to JA jakoby odpowiadam za połączenie pomiędzy licznikiem a skrzynką bezpieczników???

Kolego Zakład Energetyczny w większości przypadków odpowiada tylko do złącza kablowego, od złącza do liczników odpowiada wspólnota mieszkaniowa reszta to kwestia właściciela mieszkania.
    W sprawie twojej wypowiedzi że w ramach modernizacji pionu robili wymianę przewodu do mieszkania wraz z zabezpieczeniami to można podciągnąć pod remont wspólny ze względu że robili to wszystkim tak samo.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie modernizacji instalacji elektrycznej w mieszkaniu w bloku z 1983 roku, który przeszedł z układu TN-C na TN-S. Użytkownicy wskazali na konieczność formalnego zgłoszenia planów modernizacji do spółdzielni oraz wykonania projektu przez uprawnione osoby. Podkreślono, że lokatorzy są odpowiedzialni za poprowadzenie przewodów od WLZ do mieszkań, a nowa instalacja powinna być zgodna z układem TN-S. Wskazano na problemy związane z podziałem przewodów N i PE oraz na konieczność uzyskania zgód na prace w częściach wspólnych budynku. Uczestnicy dyskusji zwrócili uwagę na różnice w regulaminach spółdzielni oraz na potrzebę dostosowania instalacji do aktualnych norm bezpieczeństwa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA