Oto krótki test powerbanków Romoss. Pierwszy testowany egzemplarz oferuje nominalną pojemność 10 Ah (37 Wh) i waży około 0.22 kg, a drugi jest zasadniczo dwa razy większy (20 Ah, 74 Wh, 0.46 kg). Oba oferują wsparcie standardu QC, czyli potencjalnie mogą zasilać urządzenia wyższym napięciem aż do 12 V. Sprawdzę tutaj ich rzeczywistą pojemność oraz przekonam się, czy faktycznie obsługują QC.
Zacznę od mniejszego egzemplarza - PPH10-151 (10 Ah/37 Wh). Opakowanie zdaje się być dość dobrze oznaczone:
Wypakujmy:
Instrukcja:
Powerbank, też wraz z oznaczeniami:
QC poprawnie się załącza:
No i test pojemności - ale interpretację podam na końcu:
Drugi testowany egzemplarz, PSW20-112 (20 Ah/74 Wh), oznaczony również jako SW20PF:
Wypakujmy:
Instrukcja, a raczej parametry:
QC się załącza:
Test pojemności:
Teraz pora na wyniki testu pojemności dla obu egzemplarzy.
Tu należy podkreślić, że mój tester mierzy pojemność przy napięciu 5V (powiedzmy! Jeszcze jest spadek napięcia), więc trzeba ją przełożyć na pojemność ogniw w środku. Dodatkowo trzeba uwzględnić straty na przetwornicy. Opisywałem to szerzej w poprzednim temacie z serii. Jako przelicznik arbitralnie przyjąłem 0.65. Teraz w kolejnych testach konsekwentnie korzystam z tego podejścia.
PPH10-151 10 Ah/37 Wh
- test 1 przy 3 A 6.427 Ah , czyli 9.89 Ah na ogniwach
- test 2 przy 3 A 6.368 Ah, czyli 9.79 Ah na ogniwach
PSW20-112 20 Ah/74 Wh
- test 1 przy 3 A 13.32 Ah, czyli 20.5 Ah na ogniwach
- test 2 przy 3 A 13.18 Ah, czyli 20.28 Ah na ogniwach
Podsumowując, wygląda na to, że wszystko się zgadza. Powerbanki dały radę, a też je dość mocno obciążyłem, testy były wykonywane przy prądzie obciążenia wynoszącym 3 A. QC również w obu tych przypadkach działa. Zostało jeszcze podać cenę, ale tu mam problem, bo sam tych powerbanków nie kupowałem, jedynie pożyczyłem na testy od znajomego... no ale liczę, że może i tak na coś Wam się mój test przyda. Zawsze można zrobić rozeznanie po nazwie modelu lub po samym jego wyglądzie. Zdecydowanie uważam, że pod kątem przyszłościowym warto jest wybrać egzemplarz właśnie ze wsparciem QC. Nawet jeśli w tym momencie wciąż ktoś posiada stary telefon, to i tak prędzej czy później będzie zmieniać go na nowy i wtedy już z QC skorzysta. A może się mylę? Z jakich powerbanków korzystacie?
Fajne? Ranking DIY Pomogłem? Kup mi kawę.