logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Test pojemności powerbanków: JR-QP194 10Ah QC i JR-T014 20Ah. Rzeczywiste pojemności?

p.kaczmarek2 06 Lut 2025 23:59 1119 12

TL;DR

• Testowane są dwa powerbanki: JR-QP194 10 Ah z QC oraz JR-T014 20 Ah, a celem jest sprawdzenie ich rzeczywistej pojemności i szybkiego ładowania.
  • Pojemność mierzono na wyjściu USB przy 5 V, obciążając JR-QP194 prądem 3 A, a JR-T014 do 3,5 A, z odcięciem przy 2 V.
  • JR-QP194 ma deklarowane 10000 mAh 3,7 V i 5800 mAh 5 V, a JR-T014 20000 mAh 3,7 V i 12000 mAh 5 V.
  • Wyniki potwierdziły etykiety: JR-QP194 oddał 6,072–6,211 Ah przy 5 V, a JR-T014 12,59–13,59 Ah przy 5 V.
  • QC działa tylko w JR-QP194, który uruchomił 7,5 V z Xiaomi; JR-T014 oferuje wyłącznie 5 V, mimo napisu "quick charging".
Wygenerowane przez model językowy.
📢 Słuchaj (AI):
  • Dwa urządzenia testujące z wentylatorami i wyświetlaczami cyfrowymi na drewnianym stole.
    Jaka jest rzeczywista pojemność powerbanków JR-QP194 i JR-T014? Co tak naprawdę oznacza dumne "3.1A LARGE POWER FAST CHARGING" na opakowaniu? Czy będzie dostępne QC? Na te i nie tylko te pytania postaram się tutaj odpowiedzieć. Dziś kontynuuję moje testy powerbanków, tym razem na stole mam dwa modele - jeden deklarowane 10 Ah, drugi 20 Ah.

Zacznijmy od tego mniejszego.
    JR-QP194, 10 Ah, wedle informacji z obudowy wspiera m. in. protokół szybkiego ładowania QC.
    Pudełko powerbanka Joyroom JR-QP194 z informacją o szybkim ładowaniu 22.5W
    Z tyłu opakowania mamy podane wprost, że jest w stanie on dać te 9 czy tam nawet i 12V z wyjść USB1 i USB2. W porządku.
    Opakowanie powerbanka JR-QP194 z informacjami technicznymi.
    Co więcej, mamy też rozdzielone pojemności na:
    - pojemność baterii - 10000mAh 3.7V
    - pojemność znamionowa - 5800mAh 5V @ 3A
    Nieźle! Wszystko jest podane. Nie zawsze tak jest. Często podawana jest tylko pojemność ogniw (przy 3.7V) a potem początkujący myślą, że to jest pojemność przy 5V i dziwią się, czemu tak szybko się powerbank wyładował... też inna sprawa, że często i nawet ta pojemność jest zawyżona. Jak tu będzie? Sprawdzę.

To jeszcze obejrzyjmy do końca opakowanie i pora na "unboxing":
    Opakowanie powerbanka JR-QP194 z różnymi oznaczeniami.
    Bok opakowania powerbanka z informacjami kontaktowymi producenta
    Otwarta biała kartonowa skrzynka na drewnianym stole, częściowo pokazująca zawartość opakowania.
    Powerbank JR-QP194 zapakowany w plastikową folię na drewnianym stole.
    Biały powerbank leży na drewnianym stole.
    Powerbank JR-QP194 na drewnianym stole z widocznymi oznaczeniami technicznymi i pojemnością 10000 mAh.
    Informacje są powtórzone na samym powerbanku. Plus.
    Powerbank Joyroom JR-QP194 z informacjami o pojemności.
    Ta kontrolka kolorowa też jest całkiem fajna:
    Kolorowy wskaźnik na powerbanku.
    Z portów USB przy 5V jestem w stanie pobrać do 4A, przy samym 4A troszkę napięcie siada, dodatkowo mam wrażenie, że limit jest wspólny na oba porty (a nie osobno po 2A na głowę):
    Dwa mierniki z wentylatorami pokazujące pobór prądu na drewnianym blacie.
    Dwa testery mocy USB z wentylatorami i wyświetlaczami, pokazujące 2.00A
    Powerbank z testerem napięcia USB na drewnianym stole
    Zatem pora na test pojemności - napięcie odcięcia 2V (bo i tak to powerbank - on odetnie wyjście "ostro" w danym momencie) oraz obciążenie 3A:
    Powerbank podłączony do urządzenia testującego z wyświetlaczami pokazującymi napięcie i natężenie.
    Biały powerbank z kolorowym wskaźnikiem naładowania, podłączony do testera obciążenia ze świecącymi wyświetlaczami.
    Ale wyniki podam pod koniec tematu.

Teraz drugi powerbank - tym razem 20 Ah.
    JR-T014, w zestawie z kabelkiem, ale to najmniej ważne.
    Opakowania dwóch powerbanków z informacjami o ich cechach.
    Opakowanie powerbanka JR-T014 marki JOYROOM o pojemności 20000 mAh.
    Trzy kable do ładowania Joyroom 3 w 1 w opakowaniu.
    Na obudowie mamy:
    Napis 3.1A LARGE POWER FAST CHARGING na opakowaniu powerbanka.
    Natomiast z tyłu:
    Tył opakowania powerbanku JR-T014 z opisem specyfikacji.
    Niby Fast Charging, ale widzę tylko ciągle napięcia 5V. Nie jest podane ani 12V, ani nawet 9V... To w końcu jest tam te QC, czy go nie ma? Raczej nie...
    Oprócz tego mogę znów dać plus za podanie "rated capacity" jako 12000mAh, ale do sprawdzenia.
    Wypakowujemy:
    Opakowanie i instrukcja powerbanku Joyroom o pojemności 20,000 mAh.
    Powerbank z wyświetlaczem wskazującym 82% naładowania.
    Test obciążenia - do 3.5A:
    Powerbank z podłączonymi testerami elektronicznymi na drewnianym stole.

Teraz pora na wyniki testów pojemności. Mój tester oczywiście podłączam na wyjście USB, więc mierzę pojemność na wyjściu 5V. Z tego powodu już wcześniej arbitralnie dobrałem sobie przelicznik na pojemność ogniw, w którym też starałem się uwzględnić straty na przetwornicy.
    Nie będę tu tego tłumaczyć, gdyż było to omawiane wcześniej w serii:
    Wielki powerbank 60Ah - PEA60 Romoss PEA601522142 - test pojemności oraz QC
    Jako przelicznik arbitralnie przyjąłem 0.65, oto rezultaty.

JR-QP194 10Ah @ 3.7V, 5.8Ah @ 5V
    - test 1 - 6.211 Ah przy 5 V, szacując na ogniwach 9.56Ah
    - test 2 - 6.072Ah przy 5 V, szacując na ogniwach 9.34Ah

JR-T014 20Ah @ 3.7V, 12Ah @ 5V
    - test 1 - 12.59 Ah przy 5 V, szacując na ogniwach 19.37Ah
    - test 2 - 13.59 Ah przy 5 V, szacując na ogniwach 20.9Ah

Wygląda na to, że te powerbanki rzeczywiście oferują to co jest obiecane na etykiecie. Ciężko jest mi tu coś zarzucić. Moje szacunki z przelicznikiem 0.65 można by tu w ogóle pominąć, producent obiecał kolejno 5.8Ah przy 5V i 12Ah przy 5V i rzeczywiście tyle tu było, a nawet nieco więcej...
    Zostaje kwestia ładowania wyższym napięciem - tu też zgodnie z etykietą. Mój Xiaomi załączył się na 7.5V tylko w przypadku pierwszego powerbanka. Drugi QC nie oferuje, a ten napis "quick charging" to tylko zwodnicza reklama, która ma brzmieć jak nazwa standardu ładowania wyższym napięciem ale nim wcale nie jest. Mimo to, chyba mogę polecić te dwa modele. Nie było tu przesadnego wprowadzania w błąd.
    A czy Wy dalibyście im szansę, czy też znacie inną alternatywę godną uwagi?

Fajne? Ranking DIY
    Pomogłem? Kup mi kawę.
    O autorze
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Inżynier programista z wieloletnim doświadczeniem embedded i full stack developer.
    Specjalizuje się w: embedded, Full-Stack Developer
    p.kaczmarek2 napisał 14549 postów o ocenie 12554, pomógł 654 razy. Jest z nami od 2014 roku.
  • #2 21428298
    oscil1
    Poziom 24  
    Ocena: 175
    To chyba oczywiste, że jak kupiłeś power bank do USB 2.x to nie nie będzie producent wkładać tam scalaków USB 3 PD (bo zasilacz USBC musi dokonać negocjacji zanim poda cokolwiek ponad 5V). Fast charging na miarę USB2. :)
  • #3 21428308
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2483
    Zbyt dużo narobili się tych standardów ładowania. Co nam po wydajności prądowej w takim wypadku? Podobny cyrk jest z wymuszeniem USB-C przez UE ale zapomnieli o zagwarantowanie jednego spójnego standardu ładowania.
    Przydało by się sprawdzić jakimś testerem jakie tam realnie są obsługiwane standardy ładowania.
  • #4 21428427
    puchalak
    Poziom 19  
    Ocena: 218
    Ciekawym byłoby zrobienie testów po np dziesięciokrotnym cyklu naładowania i pełnego rozładowania. Mam wrażenie że w tanich powerbankach które posiadałem degradacja ogniw następowała w jakimś zastraszającym tempie.
  • #5 21428453
    siewcu
    Poziom 35  
    Ocena: 458
    On nie ma Quick Charge, tylko zwyczajnie szybko ładuje - te tańsze mają 5V/1A, w porywach. Dasz 5V/2A i wszystko się zgadza, nikt nie kłamie. Jeśli ktoś ma być winny to tylko użytkownik, który nie doczytał tabelki.
  • #6 21428483
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12554
    Co do ilości ładowań, to ja i tak testy pokazywane robię po 1-3 cyklach "wyładuj załaduj" zawsze, bo zobaczyłem, że pierwszy cykl jest najsłabszy.

oscil1 napisał:
    To chyba oczywiste, że jak kupiłeś power bank do USB 2.x to nie nie będzie producent wkładać tam scalaków USB 3 PD (bo zasilacz USBC musi dokonać negocjacji zanim poda cokolwiek ponad 5V). Fast charging na miarę USB2. :)

Mój komentarz/narzekanie dotyczyło raczej tego, że ten napis na opakowaniu zdaje się sugerować wsparcie protokołu "szybkiego ładowania", tj. na napięciu 7.5V lub podobnym, a w praktyce jest to po prostu dosłownie "ładowanie szybkie no bo prąd jest duży"... jak nie ma wsparcia ładowania z wyższym napięciem, to wolałbym by nie było napisów które mogą niechcący wprowadzić w błąd. Lepiej by brzmiało, nie wiem, coś w stylu "CHARGING AT UP TO 3.1A"

I dla jasności - ja tabelkę doczytałem, piszę pod kątem zwykłego użytkownika o którym wspomniał @siewcu . Ja już autentycznie miałem sytuacje, gdzie przychodzi do mnie np. znajomy który kupił "dysk zewnętrzny" na Aliexpress i pyta czemu on jest taki lekki, a okazuje się, że kupił kieszeń i nie doczytał co kupuje... tacy użytkownicy też się często zdarzają.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21428633
    VPSA132
    Poziom 26  
    Ocena: 182
    Puki są nowe to pojemność trzymają. Po 50 cyklach wyjdzie jakość ogniw wewnątrz.
  • #8 21429241
    oscil1
    Poziom 24  
    E8600 napisał:
    Zbyt dużo narobili się tych standardów ładowania.

To nie standardy ładowania tylko standardy USB. USB3 PD (power Delivery). To działa w taki sposób że urzadzenie zasilane negocjuje z zasilaczem jakie chce napięcie i prąd. Power Bank ze standardem USB3 PD robi tak samo - Dostaje od zasilacza jego możliwe prametry - np 20V 3A 15V 3.5A 12V 4A itd i wybiera sobie optymalne dla swoich potrzeb.

Mówiąc z skrócie - jak urządzenia zasilane i zasilacze są USBC ( i nie piszę tylko o wtyczce) to będa umiały się dogadać aby dostać odpowiednią moc. Bardzo fajny standard.

p.kaczmarek2 napisał:
    Mój komentarz/narzekanie dotyczyło raczej tego, że ten napis na opakowaniu zdaje się sugerować wsparcie protokołu "szybkiego ładowania"
    Nie ma co narzekać jak się kupiło sprzęt już raczej o charakterze muzealnym :)

Nie widzę zresztą sensu kupowania power banków nie USBC - w końcu kto ma cierpliwość ładować telefon 10h z 5V. Róznica ceny power banku USBC i USB2 jest naprawdę niewielka

E8600 napisał:
    Podobny cyrk jest z wymuszeniem USB-C przez UE ale zapomnieli o zagwarantowanie jednego spójnego standardu ładowania.

Widzę "znafca" sie odezwał. Jest jeden standard dostarczania mocy (w tym ładowania). Nazywa się USBC PD i możesz go sobie przeczytać. Unia akurat bardzo dobrze zrobiła banując stare śmieci. Teraz nie potrzeba zasiaczy 9,5,12,15,20V. Jeden załatwia wszystko. Mniej śmiecia
  • #9 21429274
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2483
    Przy zwykłym USB również telefon się dogaduje po szynie danych a obecność gniazda USB-C wcale nie gwarantuje szybkiego ładowania. Jest bardzo sporo wydmuszek by ludzi nabierać np. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4097473.html

oscil1 napisał:
    Widzę "znafca" sie odezwał. Jest jeden standard dostarczania mocy (w tym ładowania).

Tutaj masz wyjaśnione, że to tylko jeden standard złącza a każdy producent będzie dalej robić swoje.

• #10 21429326
    oscil1
    Poziom 24  
    E8600 napisał:
    utaj masz wyjaśnione, że to tylko jeden standard złącza a każdy producent będzie dalej robić swoje.

Mistrzu! jak przylutujesz RJ45 do kabla sieciowego i właczysz do komputera to co się stanie? I czego to dowodzi?

Gratuluję odkrycia że ładowarka 65W za 7zł jest oszustwem. Nie kupuj również Rolexów za 200zł.
  • #11 21436210
    siewcu
    Poziom 35  
    Ocena: 458
    oscil1 napisał:
    Różnica ceny power banku USBC i USB2 jest naprawdę niewielka

Czyli chętnie mi ją zwrócisz? Zutylizuję swojego powerbanka, albo Tobie wyślę - 10000 mAh, na wyjściu jedynie 5 V. Kupię sobie odpowiednik z 5/9/12/15/20 V, różnicę przelejesz mi na konto. Pasuje? Baseus (bez 20 V) kosztuje 168 zł, ja zapłaciłem 42 zł. Pojemność i funkcjonalność (porty) ta sama. Może ja jestem pokrzywiony, ale dla mnie ponad stówa to nie jest "naprawdę niewielka" różnica i kompletnie nie widzę sensu dopłacać.
  • #12 21446151
    rach_UMK
    Poziom 32  
    Ocena: 396
    Jakiś czas temu kupiłem na Allegro obudowę powerbanka za niecałe 10 zł, była taka cholernie jaskrawo-żółta. Dla mnie była niespodzianka, bo zawierała elektronikę z wyświetlaczem. Wpakowałem sprawne akumulatorki z odzysku chyba z jakiegoś laptopa.
    Wydajność: jest tylko 5 V z prądem max 2,1 A. Dla mnie wystarczająco. A pojemność ponad 10000 mAh.
    Skusiła mnie cena z przeświadczeniem, że mi się przyda. Ale jakoś tak mam ułożone swoje funkcjonowanie, że nigdy nie potrzebowałem powerbanka. A ten powyższy był użyty kilka razy, tylko w celach eksperymentalnych. Wadą jego jest, gdy podłącza się urządzenie o małym poborze prądu, bo po jakimś czasie automatycznie powerbank odcina zasilanie.
    Jestem jakiś mało wymagający, bo dla mnie 10 W w dostawie energii, to jest wystarczająca moc.
  • #13 21446513
    VPSA132
    Poziom 26  
    Ocena: 182
    rach_UMK napisał:
    Jestem jakiś mało wymagający, bo dla mnie 10W w dostawie energii, to jest wystarczająca moc.

Oczywiście. Każdy potrzebuje coś innego. Nie każdy np. w aucie musi mieć 300KM.
    Jednak odkąd zakupiłem powerbank z PD 20V 3A 20Ah + triggery na różne napięcia znalazło się do niego mnóstwo zastosowań.
    Oświetlałem z niego np leśną wiatę podczas ogniska, 2 lampy po 20W.
📢 Słuchaj (AI):

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat rzeczywistej pojemności powerbanków JR-QP194 (10 Ah) i JR-T014 (20 Ah). Użytkownicy zwracają uwagę na różnice między deklarowaną a rzeczywistą pojemnością, podkreślając, że standardy ładowania są mylące. Wiele osób zauważa, że oznaczenia takie jak "3.1A LARGE POWER FAST CHARGING" mogą wprowadzać w błąd, sugerując wsparcie dla szybkiego ładowania, podczas gdy w rzeczywistości powerbanki nie obsługują wyższych napięć. Wskazano również na degradację ogniw w tańszych modelach po wielokrotnych cyklach ładowania. Użytkownicy podkreślają znaczenie testowania rzeczywistej wydajności oraz standardów ładowania, takich jak USB Power Delivery (PD).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA