Jaka jest rzeczywista pojemność powerbanków JR-QP194 i JR-T014? Co tak naprawdę oznacza dumne "3.1A LARGE POWER FAST CHARGING" na opakowaniu? Czy będzie dostępne QC? Na te i nie tylko te pytania postaram się tutaj odpowiedzieć. Dziś kontynuuję moje testy powerbanków, tym razem na stole mam dwa modele - jeden deklarowane 10 Ah, drugi 20 Ah.
Zacznijmy od tego mniejszego.
JR-QP194, 10 Ah, wedle informacji z obudowy wspiera m. in. protokół szybkiego ładowania QC.
Z tyłu opakowania mamy podane wprost, że jest w stanie on dać te 9 czy tam nawet i 12V z wyjść USB1 i USB2. W porządku.
Co więcej, mamy też rozdzielone pojemności na:
- pojemność baterii - 10000mAh 3.7V
- pojemność znamionowa - 5800mAh 5V @ 3A
Nieźle! Wszystko jest podane. Nie zawsze tak jest. Często podawana jest tylko pojemność ogniw (przy 3.7V) a potem początkujący myślą, że to jest pojemność przy 5V i dziwią się, czemu tak szybko się powerbank wyładował... też inna sprawa, że często i nawet ta pojemność jest zawyżona. Jak tu będzie? Sprawdzę.
To jeszcze obejrzyjmy do końca opakowanie i pora na "unboxing":
Informacje są powtórzone na samym powerbanku. Plus.
Ta kontrolka kolorowa też jest całkiem fajna:
Z portów USB przy 5V jestem w stanie pobrać do 4A, przy samym 4A troszkę napięcie siada, dodatkowo mam wrażenie, że limit jest wspólny na oba porty (a nie osobno po 2A na głowę):
Zatem pora na test pojemności - napięcie odcięcia 2V (bo i tak to powerbank - on odetnie wyjście "ostro" w danym momencie) oraz obciążenie 3A:
Ale wyniki podam pod koniec tematu.
Teraz drugi powerbank - tym razem 20 Ah.
JR-T014, w zestawie z kabelkiem, ale to najmniej ważne.
Na obudowie mamy:
Natomiast z tyłu:
Niby Fast Charging, ale widzę tylko ciągle napięcia 5V. Nie jest podane ani 12V, ani nawet 9V... To w końcu jest tam te QC, czy go nie ma? Raczej nie...
Oprócz tego mogę znów dać plus za podanie "rated capacity" jako 12000mAh, ale do sprawdzenia.
Wypakowujemy:
Test obciążenia - do 3.5A:
Teraz pora na wyniki testów pojemności. Mój tester oczywiście podłączam na wyjście USB, więc mierzę pojemność na wyjściu 5V. Z tego powodu już wcześniej arbitralnie dobrałem sobie przelicznik na pojemność ogniw, w którym też starałem się uwzględnić straty na przetwornicy.
Nie będę tu tego tłumaczyć, gdyż było to omawiane wcześniej w serii:
Wielki powerbank 60Ah - PEA60 Romoss PEA601522142 - test pojemności oraz QC
Jako przelicznik arbitralnie przyjąłem 0.65, oto rezultaty.
JR-QP194 10Ah @ 3.7V, 5.8Ah @ 5V
- test 1 - 6.211 Ah przy 5 V, szacując na ogniwach 9.56Ah
- test 2 - 6.072Ah przy 5 V, szacując na ogniwach 9.34Ah
JR-T014 20Ah @ 3.7V, 12Ah @ 5V
- test 1 - 12.59 Ah przy 5 V, szacując na ogniwach 19.37Ah
- test 2 - 13.59 Ah przy 5 V, szacując na ogniwach 20.9Ah
Wygląda na to, że te powerbanki rzeczywiście oferują to co jest obiecane na etykiecie. Ciężko jest mi tu coś zarzucić. Moje szacunki z przelicznikiem 0.65 można by tu w ogóle pominąć, producent obiecał kolejno 5.8Ah przy 5V i 12Ah przy 5V i rzeczywiście tyle tu było, a nawet nieco więcej...
Zostaje kwestia ładowania wyższym napięciem - tu też zgodnie z etykietą. Mój Xiaomi załączył się na 7.5V tylko w przypadku pierwszego powerbanka. Drugi QC nie oferuje, a ten napis "quick charging" to tylko zwodnicza reklama, która ma brzmieć jak nazwa standardu ładowania wyższym napięciem ale nim wcale nie jest. Mimo to, chyba mogę polecić te dwa modele. Nie było tu przesadnego wprowadzania w błąd.
A czy Wy dalibyście im szansę, czy też znacie inną alternatywę godną uwagi?
Fajne? Ranking DIY Pomogłem? Kup mi kawę.