logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Test pojemności powerbanków z PD i QC NXT.Gear BY-K7 BY-K8 BY-K9 10 Ah 20 Ah 30 Ah

p.kaczmarek2 07 Lis 2025 09:58 873 3

TL;DR

• Test trzech powerbanków NXT.Gear BY-K7, BY-K8 i BY-K9 o deklarowanej pojemności 10 Ah, 20 Ah i 30 Ah oraz wsparciu QC 3.0 i PD.
  • Sprawdzono je obciążeniem, wyzwalaczem QC i testem pojemności przy 5 V, a wyniki przeliczono na pojemność ogniw współczynnikiem 0,65.
  • Deklarowana moc to 22,5 W, a ceny wynoszą odpowiednio 60 zł, 115 zł i 160 zł.
  • Zmierzono około 8,46 Ah, 19,4 Ah i 29,15 Ah, więc pierwszy wynik jest akceptowalny, a dwa pozostałe dobre.
  • QC działa poprawnie do około 12 V, ale podłączenie drugiego przewodu USB wyłącza szybkie ładowanie i spada do 5 V.
REKLAMA
📢 Słuchaj (AI):
  • Trzy czarne powerbanki QXT Gear z ekranami LED pokazującymi procent naładowania
    Dzisiejszy test skupi się w pełni na powerbankach wspierających standard Quick Charge, czyli zdolnych do zasilania naszych urządzeń mobilnych napięciem wyższym niż standardowe 5 V. Przyśpiesza to znacząco ich ładowanie. Deklarowana moc każdego z egzemplarzy to 22.5 W, a pojemności to kolejno 10 Ah, 20 Ah i 30 Ah. Można je kupić za, kolejno, 60 zł, 115 zł i 160 zł. Czy jest sens tyle zapłacić? Sprawdźmy!

Wszystkie trzy powerbanki są z jednej rodziny, więc na początek krótka specyfikacja:
    - moc do 22.5 W
    - wsparcie QC 3.0 i PD
    - napięcie wyjściowe do 12 V (standardowo 5 V bez negocjacji)
    - pojemności ogniw: 10 Ah, 20 Ah, 30 Ah (zależnie od modelu)
    - poziom naładowania pokazywany jest na wyświetlaczu w postaci procentowej
    - typ akumulatora: litowo-polimerowy
    (wedle danych od sprzedawcy)

Teraz przejdziemy do indywidualnych recenzji.

Wstęp BY-K7
    Najpierw 10 Ah NXT Gear BY-K7. Oznaczenia na pudełku są szczegółowe i nie pozostawiają wątpliwości. Nie ma tu tego problemu, który występuje w przypadku niektórych najtańszych produktów, gdzie trudno jest znaleźć nawet informacje o wspieranych napięciach.
    Powerbank NXT Gear 22.5W w opakowaniu z oznaczeniami funkcji szybkiego ładowania Pudełko powerbanka NXT Gear z fioletowym wzorem i opisem funkcji Quick Charge Tylna część opakowania powerbanku NXT Gear BY-K7 z opisem parametrów technicznych. Opakowanie powerbanka NXT Gear z oznaczeniami modeli BY-K7 i BY-K8 Pudełko z oznaczeniami CE, RoHS i danymi producenta NXT Sp. z o.o.
    Niektóre powerbanki próbują reklamować się jako wspierające "szybkie ładowanie", ale "szybkie" w sensie marketingowym - nie chodzi tu o standard "Quick Charge". Tu jednak są doprecyzowane napięcia, więc tej obawy nie ma. Patrzymy dalej. W zestawie jest przewód.
    Czarny powerbank NXT Gear BY-K7 10000 mAh z przewodem USB obok
    Napięcia i prądy są też podane na obudowie. W zestawie jest też instrukcja:
    Instrukcja obsługi powerbanku NXT Gear BY-K7/BY-K8 na tle białego podłoża Otwartą instrukcja obsługi powerbanka z grafiką i opisem portów oraz zaleceniami użytkowania Instrukcja produktu NXT Gear z ostrzeżeniami, gwarancją i oznaczeniami CE i RoHS
    Dwa porty USB A są do zasilenia innych urządzeń, micro USB jest do zasilenia samego powerbanka, USB C działa w obie strony.
    Zbliżenie na porty powerbanku z dwoma wyjściami USB-A, micro USB i USB-C
    Wciśnięcie przycisku wybudza wyświetlacz i już wiemy, w jakim stopniu jest naładowany powerbank:
    Zbliżenie na wyświetlacz powerbanku z poziomem naładowania 78%

Test BY-K7
    Najpierw test z wyzwalaczem QC. QC można wyzwolić w trybie 2.0 i 3.0. Możliwy jest wybór napięć (9 V, 12 V) oraz płynna regulacja napięcia (do 12 V). Udało się pobrać do 1.8 A przy 12V, czyli około 21.5 W.
    Tester napięcia pokazujący 7.412 V i 0.788 A podłączony do powerbanku i obciążenia z wentylatorem
    Tester USB pokazuje 12.17 V i 1.739 A przy podłączonym powerbanku i obciążeniu z wentylatorem
    Teraz test obciążenia przy 5 V. Udało się pobrać 4 A, po 2 A na port. Wychodzi dobre 20 W.
    Powerbank podłączony do miernika obciążenia z wyświetlaczami napięcia i prądu
    Teraz test praktyczny. Jak ładować się będzie mój Xiaomi 11T?
    Powerbank BY-K7 ładuje smartfon z aktywnym szybkim ładowaniem 29% i wskazaniem 1.14 A
    Załącza się 7.5 V, prąd to najpierw nieco ponad 1 A, potem rośnie do 1.83 A:
    Powerbank z wyświetlaczem pokazującym 100%, podłączony do miernika prądu i smartfona
    Na wyświetlaczu zapala się zielona ikonka.

Sprawdziłem też co jak podłączę dodatkowe obciążenie - wtedy QC się wyłącza i napięcie spada do 5 V:
    Powerbank mierzący napięcie i prąd ładowania przy podłączonym smartfonie

Potem przyszła pora na test pojemności - to będzie pojemność przy napięciu 5 V, potem trzeba przeliczyć na pojemność ogniw. Test powtórzyłem trzykrotnie.
    Tester elektroniczny pokazujący 5.506 V i powerbank NXT Gear 22.5 W podczas testu ładowania
    5.5 Ah przy 5 V daje 27.5 Wh. Wedle mojego przelicznika z poprzednich tematów, będzie to około (5.5/0.65) Ah = 8.46 Ah.

Test BY-K8
    Bez większego komentarza - wypakowanie i instrukcja.
    Opakowanie powerbanku NXT Gear 20 000 mAh z oznaczeniem mocy 22,5 WBiałe pudełko powerbanka NXT Gear 20 000 mAh z fioletowym nadrukiem i specyfikacją technicznąTylna strona opakowania powerbanka NXT Gear z parametrami technicznymiGórna część opakowania powerbanku BY-K7 z informacjami o imporcie i certyfikatach
    Zbliżenie na oznaczenia powerbanku NXT Gear BY-K8 o pojemności 20000 mAhInstrukcja obsługi powerbanku NXT Gear z danymi technicznymi u dołu stronyOtwarta instrukcja powerbanka z opisem portów i zasadami bezpieczeństwaInstrukcja obsługi powerbanku z symbolem CE, RoHS i informacją o producencie
    Powerbank jest siłą rzeczy nieco większy i cięższy. Ma jednak te same złącza co poprzedni.
    Zbliżenie na porty powerbanku BY-K7 z widocznymi gniazdami USB i USB-C
    Z Quick Charge tak jak poprzednio:
    Powerbank z wyświetlaczem podłączony do miernika USB pokazującego 12.24 V i 1.847 A
    Testowałem pojemność z pięć razy:
    Tester napięcia pokazujący 12.6 V obok powerbanka NXT Gear 20000 mAh
    12.6 Ah przy 5 V daje 63 Wh. Wedle mojego przelicznika z poprzednich tematów, będzie to około (12.6/0.65) Ah = 19.4 Ah.

Test BY-K9
    Teraz to pudełko jest znacznie większe:
    Opakowanie powerbanka NXT Gear 30 000 mAh z opisem funkcji szybkiego ładowania 22,5 W.Pudełko powerbanka NXT Gear o pojemności 30 000 mAh z nadrukiem i opisem funkcji.Pudełko powerbanka NXT Gear 30000 mAh z napisem „super fast charging”
    Reszta tak jak wcześniej, kabelek w zestawie, instrukcja.
    Instrukcja obsługi powerbanka BY-K7 i dołączony przewód USB
    Powerbank NXT Gear BY-K9 30000 mAh z oznaczeniami technicznymi na obudowie
    Portów jest jednak więcej:
    Zbliżenie portów powerbanka: cztery USB-A, jedno USB-C i jedno micro USB.
    QC działa poprawnie, znów wyłącza się przy około 22 W:
    Powerbank podłączony do testera napięcia USB pokazującego 11.90 V i 1.831 A
    Z jednego port można pobrać nieco ponad 3.5 A przy 5 V:
    Powerbank z testowanym obciążeniem USB i wyświetlaczem wskazującym 3.63 A
    QC znów się wyłącza jak tylko coś więcej podłączę, np. tu dodatkowe obciążenie:
    Powerbank BY-K7 z zamontowanym wyświetlaczem testowym i miernikiem prąduTest ładowania powerbanka z QC; wyświetlacz pokazuje 7%, miernik 7.49 V
    Testy pojemności znów powtórzyłem kilka razy:
    Powerbank NXT Gear BY-K9 30000 mAh obok urządzenia pomiarowego z wartością 18.66 na wyświetlaczuTester elektroniczny obciążający powerbank NXT Gear BY-K9 30000 mAhPowerbank NXT Gear BY-K9 30000 mAh z widoczną specyfikacją oraz testerem pokazującym 18.95 Ah
    Weźmy do obliczeń te 18.95 Ah przy 5 V. Wychodzi niecałe 95 Wh. Wedle mojego przelicznika z poprzednich tematów, będzie to około (18.95/0.65) Ah = 29.15 Ah.

Podsumowanie
    Z moich szacunków wynika, że te powerbanki mają kolejno 8.46 Ah, 19.4 Ah i 29.15 Ah. Pierwszy wynik jest ewentualnie akceptowalny, pozostałe są dobre. W przypadku innych powerbanków, przykładowo Baseus (link do testu), było lepiej, ale bywały też znacznie gorsze egzemplarze.
    Sprawdziłem też wydajność prądową i QC. Myślę, że jest bardzo dobrze - otrzymujemy to, co obiecał sprzedawca. Udało się uzyskać nawet 12 V, choć mój telefon nie załączył aż tego napięcia, zatrzymał się jedynie na 7.5 V. Sam powerbank też jest w stanie pobrać podwyższone napięcie, jak go podłączymy do odpowiedniego zasilacza. Z pobocznych ciekawostek to zaobserwowałem, że QC się wyłącza gdy podłączymy drugi przewód USB - nie ważne, czy do ładowania samego urządzenia czy czegoś zewnętrznego. To znaczy, że podłączając telefon na ładowanie "przez powerbank" tracimy w ogóle opcję QC i trzeba o tym pamiętać, ale raczej nikt tak nie robi?
    Z jakich powerbanków korzystacie - z QC czy jeszcze bez?

Fajne? Ranking DIY
    Pomogłem? Kup mi kawę.
    O autorze
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21745130
    Sentymentalny
    Poziom 16  
    Ocena: 26
    Czy w wolnej chwili lub przy okazji następnego testu można też sprawdzić, jak stabilne jest napięcie wyjściowe 5V z Power-banka, tzn. czy nadaje się bezpośrednio bez dodatkowej filtracji do zasilania własnego urządzenia elektronicznego opartego na mikrontrolerze ATmega, ATtiny (jaki jest zakres tętnień, szumów w porównaniu z np. LM7805) ?
  • #4 21760602
    noel200
    Poziom 27  
    Ocena: 815
    Dzięki za test. PowerBanków bez szybkiego ładowania chyba nie ma sensu już kupować. Może do zasilania arduino w polu. Ja mam dwa z dwoma portami 65w. Czasami telefon, a czasami lapka ładuję jak nie mam gniazdka pod ręką.
📢 Słuchaj (AI):
REKLAMA