Masz stary tablet, który od lat leży w szufladzie i zbiera kurz? Nadaj mu drugie życie i przerób go w panel kontrolny do Home Assistant - pokazany tu miniprojekt jest bardzo prosty, a daje pełną kontrolę nad własną automatyką domową. Nie potrzeba nawet dedykowanej aplikacji - starczy zwykła przeglądarka Internetowa. Przedstawię tu w praktyce, jak to może wyglądać.
Punktem startowym jest sprawny tablet dotykowy. Pewnie wielu z nas ma taki, który albo po prostu jest już za słaby na dzisiejsze aplikacje, albo przykładowo ma kłopoty z zasięgiem lub z ogniwem w środku. Już na tym etapie mamy 90% zabawy gotowe. Do prezentacji użyliśmy Samsung Tab A10 (SM-T510).
Teraz jeszcze wystarczy, wedle preferencji, wyłączyć bądź dobrać wygaszanie ekranu w ustawieniach, zalogować się do naszego panelu HA i umieścić link na pulpicie i przygotować stanowisko z zasilaczem. Można użyć do tego drukarki 3D:
W zależności od gustu możemy wybrać mocowanie na ścianie lub stanowisko na stolik lub biurko. W przypadku stanowiska na biurko przydadzą się jeszcze nóżki:
Na tym etapie mamy już praktycznie gotowy projekt, choć tu można jeszcze pomyśleć o optymalizacji okablowania i dokupić chociażby kątowe złącze USB albo można nawet pójść o krok dalej i wpiąć się z zasilaniem od tyłu tabletu. To oczywiście tylko wtedy, gdy czujemy się na siłach, by go otwierać i przerabiać.
Końcowy efekt zależy od tego co sobie ustawimy na Dashboardzie i widokach Home Assistant, poniżej przykłady od nas:
Podsumowując, to było chyba najprostsze DIY, jakie kiedykolwiek na forum pokazałem, ale trzeba jednocześnie przyznać, że efekt jest dość niezły. Do publikacji zmotywowały mnie posty w jednym z tematów o płytkach Waveshare. W przyszłości zamierzam osobno bardziej szczegółowo omówić interfejs graficzny HA, ale to będzie już pokazane niezależnie od tabletów.
Zapraszam do komentarzy - czy też próbowaliście przerobić stary tablet na panel kontrolny? Jakie macie z tym doświadczenia, jaką formę mocowania i zasilania wybraliście?
PS: Zdjęcia są dzięki uprzejmości @DeDaMrAz
Fajne? Ranking DIY Pomogłem? Kup mi kawę.