logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dotykowy panel kontrolny do Home Assistant - jak wykorzystać stary tablet? Proste mini DIY

p.kaczmarek2 19 Cze 2025 09:03 5919 28

TL;DR

• Stary tablet przerobiono na dotykowy panel kontrolny do Home Assistant, działający w zwykłej przeglądarce internetowej bez dedykowanej aplikacji.
  • Wystarczy wyłączyć lub ustawić wygaszanie, zalogować się do panelu HA, dodać link na pulpit i umieścić tablet w drukowanym 3D uchwycie ściennym albo biurkowym.
  • Do demonstracji użyto Samsung Tab A10 (SM-T510).
  • To jedno z najprostszych DIY, a końcowy efekt okazał się bardzo dobry; można jeszcze poprawić okablowanie kątowym złączem USB lub zasilaniem od tyłu tabletu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
📢 Słuchaj (AI):
  • Dotykowy panel kontrolny do Home Assistant - jak wykorzystać stary tablet? Proste mini DIY
    Masz stary tablet, który od lat leży w szufladzie i zbiera kurz? Nadaj mu drugie życie i przerób go w panel kontrolny do Home Assistant - pokazany tu miniprojekt jest bardzo prosty, a daje pełną kontrolę nad własną automatyką domową. Nie potrzeba nawet dedykowanej aplikacji - starczy zwykła przeglądarka Internetowa. Przedstawię tu w praktyce, jak to może wyglądać.

Punktem startowym jest sprawny tablet dotykowy. Pewnie wielu z nas ma taki, który albo po prostu jest już za słaby na dzisiejsze aplikacje, albo przykładowo ma kłopoty z zasięgiem lub z ogniwem w środku. Już na tym etapie mamy 90% zabawy gotowe. Do prezentacji użyliśmy Samsung Tab A10 (SM-T510).
    Teraz jeszcze wystarczy, wedle preferencji, wyłączyć bądź dobrać wygaszanie ekranu w ustawieniach, zalogować się do naszego panelu HA i umieścić link na pulpicie i przygotować stanowisko z zasilaczem. Można użyć do tego drukarki 3D:
    Dotykowy panel kontrolny do Home Assistant - jak wykorzystać stary tablet? Proste mini DIY
    W zależności od gustu możemy wybrać mocowanie na ścianie lub stanowisko na stolik lub biurko. W przypadku stanowiska na biurko przydadzą się jeszcze nóżki:
    Na tym etapie mamy już praktycznie gotowy projekt, choć tu można jeszcze pomyśleć o optymalizacji okablowania i dokupić chociażby kątowe złącze USB albo można nawet pójść o krok dalej i wpiąć się z zasilaniem od tyłu tabletu. To oczywiście tylko wtedy, gdy czujemy się na siłach, by go otwierać i przerabiać.
    Końcowy efekt zależy od tego co sobie ustawimy na Dashboardzie i widokach Home Assistant, poniżej przykłady od nas:

Podsumowując, to było chyba najprostsze DIY, jakie kiedykolwiek na forum pokazałem, ale trzeba jednocześnie przyznać, że efekt jest dość niezły. Do publikacji zmotywowały mnie posty w jednym z tematów o płytkach Waveshare. W przyszłości zamierzam osobno bardziej szczegółowo omówić interfejs graficzny HA, ale to będzie już pokazane niezależnie od tabletów.
    Zapraszam do komentarzy - czy też próbowaliście przerobić stary tablet na panel kontrolny? Jakie macie z tym doświadczenia, jaką formę mocowania i zasilania wybraliście?
    PS: Zdjęcia są dzięki uprzejmości @DeDaMrAz

Fajne? Ranking DIY
    Pomogłem? Kup mi kawę.
    O autorze
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Inżynier programista z wieloletnim doświadczeniem embedded i full stack developer.
    Specjalizuje się w: embedded, Full-Stack Developer
    p.kaczmarek2 napisał 14575 postów o ocenie 12601, pomógł 654 razy. Jest z nami od 2014 roku.
  • REKLAMA
  • #2 21583560
    @GUTEK@
    Poziom 31  
    Ocena: 367
    Ten "stary" tablet z opisu to Samsung z 2019 roku z 8 rdzeniowym procesorem i Androidem 9 (być może dostał aktualizację do nowszego, nie szukałem). To jak to jest stary sprzęt to ja nie wiem. Wychodzi, że mój smartfon kupiony w styczniu 2021 też już powinienem zutylizować.

Natomiast tablet, który posiadam Archos G9 Turbo, mimo świetnie trzymającej jeszcze baterii nie nadaje się już do niczego. Ponieważ z racji posiadania Androida 4.0.4 (nieoficjalnie jest wersja 5.1, co też nic już nie pomaga) żadna współczesna przeglądarka go nie obsługuje i sam Home Assistant nie wczytuje się poprawnie.
  • REKLAMA
  • #3 21583614
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12601
    Współczesne strony internetowe, aplikacje i też przeglądarki są po prostu coraz bardziej zasobożerne i ciężko jest coś konkretnego na to poradzić. Sam nad tym ubolewam i często próbuję uruchamiać i przyśpieszać stare komputery, ale takie są fakty.

Do projektu nada się jakikolwiek tablet zdolny do otworzenia strony HA. Jeśli strona HA nie działa na danej przeglądarce, to można szukać alternatywy. Ciekawie też by było podpytać twórców HA lub zbadać co tam na ichniejszej stronie się takiego dzieje, że starsze przeglądarki czasem nie dają rady.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21583732
    gulson
    Administrator Systemowy
    Ocena: 6025
    Zrobiłem to samo z starym tabletem zainstalowałem HomeHabit. Niestety spuchła bateria z powodu ciągłego podłączenia do ładowarki i musiałem szybko przerobić na włączanie/wyłączanie ładowarki po wykryciu 20% i 80%.

Uważam pomysł wykorzystując stare tablety do automatyki domowej za rewelacyjny - nie wyrzucaj - wykorzystaj.
  • #6 21583790
    John Yossarian
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    >>21583474 Tutaj przykład wykorzystania domowego TV, do prezentacji danych z HA. A dokładnie z Grafany. Do prezentacji danych, wykorzystana jest Pi0W.
    https://www.youtube.com/watch?v=DmhyVHaGkN8
  • Pomocny post
    #7 21583802
    lexx_
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    p.kaczmarek2 napisał:
    Zapraszam do komentarzy - czy też próbowaliście przerobić stary tablet na panel kontrolny? Jakie macie z tym doświadczenia, jaką formę mocowania i zasilania wybraliście?

Ja wybrałem mocowanie na ścianie, tak żeby nie było widać żadnych kabli, i wygląda to tak:
    Mocowanie od strony tableta wygląda następująco:
    W ścianie znajduje się druga część mocowania:
    Samo rozwiązanie mocowania jest zrobione następująco: w tablet wpięty jest kabel zasilający z wtyczką kątową, tak że wtyczka wystaje tylko minimalnie, nie psując wyglądu. Mocowanie jest magnetyczne, z magnetycznym złączem zasilania w środku. Na obwodzie są 4 magnesy, co sprawia że tablet można wsadzić w gniazdo i obracać o 90stopni, więc można go ustawić pionowo i poziomo. Mocowanie zostało zaprojektowane tak, aby tablet odstawał od ściany minimalnie. Część ścienna jest zrobiona tak, aby pasowała do zwykłej puszki elektroinstalacyjnej. Jako że mam puszkę głęboką do której jest doprowadzone 230v, z tyłu znajduje się elektronika z ładowarki USB, tak, aby na złączu zasilania było ładne 5v.

Takie podejście sprawdza się u mnie na tyle dobrze, że korzystam z niego jeszcze w innym miejscu, do innego tableta, ale tutaj jest ramię z wysięgnikiem z możliwością jego dowolnego ustawienia:
    W tym wysięgniku na drugim końcu kabla od złącza magnetycznego znajduje się zwykła wtyczka USB która jest wpięta do ładowarki.
  • #8 21583870
    krzbor
    Poziom 29  
    Ocena: 1063
    Moje rozwiązanie polega na zakupie etui do tabletu. Z etui usuwamy cover, gdyż interesuje nas tylko plastikowa ramka. Ramkę przykręcamy do ściany, a tablet można bez problemu włożyć ro ramki. Zasilanie przez USB z kątową wtyczką. Problemem było wymuszenie zaświecenia - nie chciałem, aby świeciło non-stop. Zauważyłem, że gdy podłączymy zasilanie tablet zawsze się oświeca. W okolicy tabletu jest czujka PIR z alarmu i postanowiłem to wykorzystać - gdy czujka wykryje ruch następuje chwilowe odłączenie zasilania, a po jego powrocie tablet się zaświeca na ustawiony czas (to już standardowa funkcja Android). Działa to dobrze, choć występuje opóźnienie w zapaleniu (ok 2s).
    Mankamenty rozwiązania:
    - ogólnie cały czas jest zasilanie - jedna bateria już spuchła i była do wymiany,
    - opóźnienie startu,
    - okresowe zawieszenie tabletu, a konkretnie łączności WiFi.
    Nowe komórki mają tryb wydłużonej żywotności baterii polegający na ładowaniu do 80%. Niestety ten tablet tego nie ma.
  • REKLAMA
  • #9 21583883
    lexx_
    Poziom 12  
    krzbor napisał:
    Problemem było wymuszenie zaświecenia - nie chciałem, aby świeciło non-stop.

Dobrym rozwiązaniem jest Fully Kiosk Browser który bardzo ładnie integruje się z HA. Niestety, pakiet opcji który pozwala w pełni wykorzystać potencjał jest płatny, ale można go włączyć za darmo, pod warunkiem że nie będzie nam przeszkadzał znak wodny na ekranie. Po wykupieniu licencji ten znak wodny znika.
    Fully Kiosk + integracja HA pozwala widzieć i sterować ekranem, np. włączać lub wyłączać go z dashboardu lub za pomocą automatyzacji. Sam Fully Kiosk ma również opcję wykrywania ruchu (może do tego używać kamery lub mikrofonu), a to pozwala na to żeby ekran był włączony tylko jak ktoś przebywa w pomieszczeniu.
    krzbor napisał:
    ogólnie cały czas jest zasilanie - jedna bateria już spuchła i była do wymiany,

Jesteśmy w wątku dotyczącym Home Assistant, a tu jest rozwiązanie natywne - po instalacji HA na urządzeniu Android, aplikacja będzie wystawiała encje do serwera HA informujące m.in. o poziomie naładowania baterii. Jeśli ładowarkę podepniemy przez jakąś wtyczkę smart, to mamy tylko krok do zrobienia automatyzacji gdzie wystarczy załączać/wyłączać zasilanie ładowarki tak aby bateria była utrzymywana między 20 a 80%.
  • #10 21583887
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    gulson napisał:
    Niestety spuchła bateria z powodu ciągłego podłączenia do ładowarki i musiałem szybko przerobić na włączanie/wyłączanie ładowarki po wykryciu 20% i 80%.

Zastanawiam się, na ile dałoby się po prostu wpiąć z zasilaczem w gniazdo baterii. W tej chwili nie wiem, czy i jak te baterie zgłaszają swoją obecność - czy tam jest po prostu jakaś rezystancja, czy jakiś protokół. Pamiętam jednak, że jak kiedyś uszkodził mi się moduł ładowania w starym telefonie, to byłem w stanie go uruchomić podając odpowiednie napięcie na złącze baterii. Może ktoś z czytających wie, jak z tym wygląda sytuacja?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 21583926
    krzbor
    Poziom 29  
    p.kaczmarek2 napisał:
    Zastanawiam się, na ile dałoby się po prostu wpiąć z zasilaczem w gniazdo baterii.

To nie takie proste. Tam naprawdę jest miniaturyzacja, a do tego bateria wpinana taśmą (nie ma normalnych kabelków).
  • #12 21583948
    lexx_
    Poziom 12  
    p.kaczmarek2 napisał:
    gulson napisał:
    Niestety spuchła bateria z powodu ciągłego podłączenia do ładowarki i musiałem szybko przerobić na włączanie/wyłączanie ładowarki po wykryciu 20% i 80%.

Zastanawiam się, na ile dałoby się po prostu wpiąć z zasilaczem w gniazdo baterii. W tej chwili nie wiem, czy i jak te baterie zgłaszają swoją obecność - czy tam jest po prostu jakaś rezystancja, czy jakiś protokół. Pamiętam jednak, że jak kiedyś uszkodził mi się moduł ładowania w starym telefonie, to byłem w stanie go uruchomić podając odpowiednie napięcie na złącze baterii. Może ktoś z czytających wie, jak z tym wygląda sytuacja?

Zachowanie istniejącej baterii sprawia że mamy cały czas urządzenie mobilne, w moim przypadku ze złączem magnetycznym tableta mogę po prostu odpiąć od ściany i np. użyć jako pilota z kanapy. Natomiast co do samej baterii, miałem jednego tableta którego chciałem użyć jako panel z padniętą baterią właśnie. Ciężko było go otworzyć, a po otworzeniu okazało się że bateria łączy się z płytą główną taśmą, która na końcu miała wtyczkę 6pin, co by sugerowało jakiś tam protokół właśnie. Stare rozwiązania miały termistor, więc jakaś rezystancja zastępcza by wystarczyła żeby "oszukać" urządzenie. W tym konkretnym przypadku po przeanalizowaniu za i przeciw, oraz po spojrzeniu jakie są ceny tabletów używanych z Androidem 5+, po prostu stwierdziłem że całość zutylizuję i zrobię to tak jak zaprezentowałem - w przypadku uszkodzenia tableta jestem w stanie cały uchwyt przełożyć w 5 min do nowego urządzenia, zachowując jego mobilność.
  • #13 21584236
    krzbor
    Poziom 29  
    gulson napisał:
    Jak zrobiłeś detekcję?
  • #14 21584372
    gulson
    Administrator Systemowy
    Ocena: 6025
    W tle na tablecie działa dodatkowo home assisant, a tablet wystawia stan swojej baterii, jako kolejny czujnik. Czyli tablet jest dodatkowym userem.
    Poźniej tylko automatyzacja jak poniżej 20% to włącz smart gniazdko, jak powyżej 80% to wyłącz.
  • #15 21584627
    chemik_16
    Poziom 27  
    Ocena: 128
    ja tam wymieniam po prostu ogniwa na takie komórkowe w stalowych obudowach - one nigdy nie puchną, a mają te ~700mAh
    Z prostych rozwiązań można też dać diodę przed baterią.
    Kontroli tam żadnej zwykle nie ma, wystarczy podać napięcie ~4V, jednak musielibyśmy mieć dosyć mocną przetwornicę, bo taki tablet lubi sobie chwilami z aku pociągnąć te 3-5A, inaczej się wyłączy.
  • #16 21587094
    szpila
    Poziom 17  
    >>21584372

Dokładnie tak samo zrobiłem u siebie, a dodatkowo wprowadziłem licznik ładowań. Co piąte ładowanie tablet ładuje się do oporu, gniazdko wyłącza się kiedy zmieni się stan encji z "charging" na "full". Można też zrobić zabezpieczenie padniętej baterii która nigdy nie chce się naładować do pełna na np. stan encji jest "charging", battery level powyżej powiedzmy "95%" i w takim stanie jest dłużej niż 20 minut. Wtedy wyłączyć gniazdko.
  • #17 21595907
    Scyzor
    Poziom 13  
    Witam.
    Zamiast stosować aplikację HA i Full Kiosk można użyć aplikacji WallPanel. Nie ma jej niestety w Sklepie Google i trzeba instalować z githuba Link. Jest wykrywanie ruchu przez kamerę oraz wystawia przez MQTT dane o baterii.
    Wszystko działa na androidzie 7.0, tablet to Huawei Media Pad T3.
    Dla mnie najważniejszą opcją było że aplikację można ustawić jako domyślną dla ekranu, więc po uruchomieniu tabletu mamy od razu widok z HA
  • #18 21719207
    wlodzimierzgawel
    Poziom 1  
    Pokazałeś jak wykonać podstawkę pod tablet , a jak z aplikacjami sterującymi . wydaje mi się że to powinno być głównym tematem.
    pozdrawiam Włodek
  • #19 21719215
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Tutorial Home Assistant: Tutorial Home Assistant - konfiguracja, WiFi, MQTT, Zigbee, Tasmota
    Tasmota krok po kroku: ESP8266 i Tasmota - sterowanie przekaźnikiem WiFi krok po kroku
    Lista urządzeń IoT wraz z mniej lub bardziej szczegółowymi opisami zmiany firmware i podłączenia do HA: https://openbekeniot.github.io/webapp/devicesList.html
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #20 21719262
    chemik_16
    Poziom 27  
    Ocena: 128
    Wadą tych apek jest że opierają się na webview, ha na starszych nawet sie nie ładuje.
    Ja na swoich ramkach na obrazki z androidem 6 musiałem dograć chrome, na jego wbudowanym silniku śmiga.
  • #21 21894541
    Robinson74

Poziom 16  
    Ocena: 159
    gulson napisał:
    Zrobiłem to samo z starym tabletem zainstalowałem HomeHabit. Niestety spuchła bateria z powodu ciągłego podłączenia do ładowarki i musiałem szybko przerobić na włączanie/wyłączanie ładowarki po wykryciu 20% i 80

szpila napisał:
    >>21584372
    Dokładnie tak samo zrobiłem u siebie

Możecie podać więcej szczegółów?
    Zastosowaliście gniazdko smart, takie jak np. Nous A7Z?
    Ja wolałbym pociągnąć zasilanie z puszki. Może potrzebowałbym tam wstawić jakiś moduł?
    Gdzieś czytałem, że sama aplikacja "Fully Kiosk Browser" jest już w stanie tak właśnie zarządzać ładowaniem, to wtedy nie trzeba by było się bawić w gniazdka smart. Czy ktoś to potwierdzi?
    Konto firmowe:
    Studio Języka Angielskiego
    Piastowska 18, Krosno, 38-400
  • #22 21894551
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1115
    Tablet można zrootować, a to otwiera nowe opcje bez uciekania się do sztuczek z odłączaniem ładowarki smart gniazdkiem. Moduł Magiska Advanced Charging Controller systemowo odłączy ładowanie przy zadanych procentach.

Ze sterowaniem jasnością też nie ma problemu o ile tablet posiada czujnik oświetlenia, albo kamerkę.
  • #24 21894721
    Karaczan
    Poziom 42  
    Niestety większość ciekawych rozwiązań wymaga roota.

Bez roota znalazłem tylko:
    https://github.com/sieciowiecxyz/chargelimes

Ale to dalej steruje wtyczką w ścianie, tyle że bezpośrednio, bez zaprzęgania do tego jeszcze HA
  • #25 21896129
    Robinson74

Poziom 16  
    A czy ktoś może ma Samsung Galaxy Tab A9+ ?
    Gdzieś znalazłem informację, że on ma możliwość ustawienia odpowiedniego sposobu zasilania, żeby bateria nie puchła.
    Ciekawe, czy ktoś tutaj może to potwierdzić?
    Konto firmowe:
  • #26 21896666
    lexx_
    Poziom 12  
    Robinson74 napisał:

Gdzieś czytałem, że sama aplikacja "Fully Kiosk Browser" jest już w stanie tak właśnie zarządzać ładowaniem, to wtedy nie trzeba by było się bawić w gniazdka smart. Czy ktoś to potwierdzi?

Nie potwierdzam. Nie znalazłem takiej opcji w menu. Fully Kiosk Browser potrafi wystawić stan baterii jako sensor w Home Assistant, a tam automatyzacją da się sterować gniazdkiem, do którego jest wpięta ładowarka, czyli podobnie do rozwiązań opisanych już poprzednio.
  • REKLAMA
  • #27 21896904
    Robinson74

Poziom 16  
    lexx_, OK, dzięki. W takim razie ktoś się wyraził nieprecyzyjnie. A inna przeczytana informacja: Galaxy Tab A9+ daje możliwość ustawienia ładowania baterii np. w przedziale do 80%. Prawdopodobnie w menu Ustawienia baterii - Ochrona baterii.
    Wtedy można by pozbyć się dodatkowego gniazdka smart.
    Czy to możesz potwierdzić?
    Konto firmowe:
  • #28 21896916
    lexx_
    Poziom 12  
    Robinson74 napisał:
    Czy to możesz potwierdzić?

Ja tego nie potwierdzę, nigdy nie miałem takiego tableta.
  • #29 21899396
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ale skoro tablet ma służyć tylko jako display do HA czy podobnych, bez dostępu do appek bankowych itp, to czemu bać się roota?
    O ile jest sposób na unlock bootloadera i root, to daje to nowe życie starszym sprzętom.
    A jak znajdzie się jeszcze jakiś fajny CustomROM to już w ogóle ;)
    Nawet nie musi być pełen Custom typu LineageOS, wystarczy zmodyfikowany i pozbawiony bloatwareu Stock.

Przecież i tak będzie zamknięty w waszej sieci, bez dostępu do wrażliwych danych.
    A jak ktoś ma dużą paranoję to można mu wyciąć komunikację na świat na routerze.
📢 Słuchaj (AI):

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przeróbki starego tabletu na dotykowy panel sterujący do Home Assistant, działający w zwykłej przeglądarce bez dedykowanej aplikacji. Omawiane są wymagania sprzętowe i ograniczenia starszych urządzeń: problem zgodności z nowoczesnym WebView, wydajnością przeglądarek, wersją Androida oraz obsługą strony HA na starszych tabletach. Wymieniono kilka sposobów uruchamiania panelu i zarządzania ekranem: Fully Kiosk Browser, WallPanel, aplikację Home Assistant na Androidzie, a także integrację przez MQTT i encje baterii wystawiane do HA. Poruszono temat automatycznego włączania i wyłączania ładowania, aby ograniczyć puchnięcie baterii, z użyciem smart gniazdka, automatyzacji po poziomie baterii, czujnika PIR, a także rozwiązań systemowych po rootowaniu, takich jak Magisk i Advanced Charging Controller. Opisano też praktyczne sposoby montażu tabletu na ścianie: uchwyt magnetyczny, ramka z etui, zasilanie przez USB z wtyczką kątową oraz możliwość obrotu pion/poziom. W rozmowie pojawiły się również uwagi o wymianie ogniw, zasilaniu bezpośrednio z gniazda baterii oraz o problemach z przegrzewaniem, zawieszaniem Wi‑Fi i opóźnieniem wybudzania ekranu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA