ZTE MU5120 to kompaktowy router mobilny z obsługą sieci 5G i LTE kat. 19, zgodny z WiFi 6, który łączy w sobie wysoką wydajność, nowoczesną technologię i mobilność. Wyposażony w pojemną baterię 10 000 mAh, może działać przez wiele godzin bez ładowania, a dodatkowo pełnić funkcję powerbanka. Postaram się to tutaj zaprezentować i sprawdzić.
Zacznijmy od rozpakowania i przejrzenia zawartości zestawu.
W zestawie otrzymujemy router wraz z dobrej jakości przewodem USB typu C oraz zasilaczem zgodnym ze standardem QC. Dobry zasilacz zapewnia szybkie ładowanie routera i jest jednym z atutów tego zestawu, gdyż nie zawsze w podróży możemy sobie pozwolić na długie oczekiwanie, aż całość się naładuje.
Router jest w zasadzie gotowy do użycia - wystarczy włożyć kartę SIM z wybranym i aktywowanym przez nas pakietem. Router włącza długie wciśnięcie przycisku znajdującego się na obudowie. Ekran dotykowy odblokowuje dłuższe przyciśnięcie na samym ekranie. Widok domowy pokazuje nam, ile zużyliśmy transferu, choć trzeba pamiętać, że wynik, który widzimy jest zliczony przez router i może on się różnić od wyniku zliczonego przez operatora. Mamy tu również dostęp do opcji WiFi (ustawienia sieci, sieć gościa, WPS - szybkie parowanie, połączone urządzenia, czarna lista urządzeń, limit urządzeń, uśpienie WiFi):
Mamy również dostęp do ustawień ogólnych, limitów użycia danych (reset limitu, powiadomienie o zużyciu, dzień resetu danych), ustawień roamingu i wyboru sieci.
W ustawieniach urządzenia możemy dostosować sprzęt do komfortowej pracy: zmienić język, dostosować jasność oraz czas wygaszania ekranu, ustawić blokadę ekranu (PIN), tryb niskiego prądu oraz przywrócić ustawienia fabryczne.
Więcej opcji konfiguracji jest dostępnych w panelu WWW, który można znaleźć pod adresem IP 192.168.0.1, gdy podłączymy się do sieci routera. Domyślne hasło znajdziemy na naklejce.
Mamy tu bardziej zaawansowany panel kontrolny urządzenia:
Możemy zmienić tu ustawienia WiFi, IP, w tym DHCP i firewall oraz przekierowanie portów:
Osobno są ustawienia dotyczące łączności komórkowej - wybór sieci, profile połączeń, wybór pasma itd.
Warto też pamiętać o możliwości wysyłania SMSów i wykonywania kodów USSD bezpośrednio z tego panelu:
Pozwala to na łatwe zarządzanie pakietami i taryfą od operatora bez wyjmowania karty SIM z urządzenia.
Test łączności 5G
Zacznijmy od najciekawszego, czyli testu łączności 5G. Na początku trzeba zaznaczyć, że musimy być w obrębie zasięgu 5G. Należy to sprawdzić na aktualnej mapie zasięgu, najlepiej od naszego dostawcy usługi.
Same osiągi 5G będą zależeć od bieżącego obciążenia sieci, lokalizacji, zakłóceń i wielu innych czynników, na które i tak nie mamy wpływu. Nie oznacza to jednak, że osiągi będą złe - zresztą zaraz pokażę, jakie prędkości udało się osiągnąć u mnie.
Teraz druga sprawa - w celu uzyskania najlepszych wyników, należy do routera podłączyć się urządzeniem zgodnym ze standardem WiFi 6. To zapewni optymalne osiągi. Najłatwiej sprawdzić zgodność z WiFi 6 w specyfikacji danego urządzenia, choć są też na to sposoby w samym systemie operacyjnym.
W systemie Android wystarczy wejść w szczegóły sieci:
W Windowsie polecam komendę netsh wlan show interfaces, potem szukamy 802.11ax, która oznacza, że urządzenie korzysta z WiFi 6. Przykład:
Radio type : 802.11axJeśli pojawia się 802.11ac lub starszy (802.11n, 802.11g), oznacza to, że urządzenie nie korzysta z WiFi 6 i może nie wykorzystywać pełnego potencjału routera.
Teraz przystąpimy do właściwego testu. Zdecydowałem się na użycie jednej z witryn "speedtest". Udało się osiągnąć pobieranie na poziomie 277.99 Mb/s oraz wysyłanie 42.32 Mb/s przy pingu 23 ms.
Oczywiście nas raczej najbardziej interesuje pobieranie, gdyż to określa np. jak płynnie będziemy mogli oglądać filmy z serwisów VOD lub jak szybko będziemy w stanie pobierać pliki i zdjęcia. Moim zdaniem wynik jest bardzo dobry, a widzę, że nie tylko ja tak uważam:
Użyta do testu strona speedtest zakwalifikowała pokazany tu wynik jako niemalże zbliżony do "Internetu światłowodowego" i daleko prześcigający typową prędkość "Internetu domowego". To naprawdę nieźle!
Co jednak oznacza to dla nas w praktyce?
Na próbę pobrałem plik 1 GB z przykładowej strony przeznaczonej dla testowania szybkości transferów. Tu trzeba przypomnieć, że prędkość pobierania określa najsłabsze ogniwo w łańcuchu transferu - więc jeśli docelowy serwer jest wolny, to szybkie 5G i tak go nie przyspieszy.
Samo pobieranie osiągnęło prędkość do 14 MB/s, a plik 1 GB pobrał się w około minutę. To naprawdę bardzo szybko!
Sprawdziłem też odtwarzanie video w standardzie 4K:
Odtwarzanie jest płynne, a sam odtwarzacz jest responsywny. Nie ma problemów z przewijaniem. Film buforuje się szybko i z dużym zapasem. Ledwo co włączyłem przykładowy film, to już się kilkanaście sekund w zapasie zbuforowało:
Zadowolony z rezultatów spędziłem trochę czasu surfując po Internecie i dobiłem do zużycia dobrych kilkunastu GB transferu, po czym uznałem, że można przejść do kolejnych etapów testu.
Test szybkości ładowania (tryb powerbank)
Prezentowany router wspiera szybkie ładowanie (Quick Charge) zarówno w przypadku ładowania samego urządzenia, jak i przy ładowaniu podłączonych urządzeń (w roli powerbanka). Test z QC Triggerem pokazał, że zarówno QC 2.0 (napięcie 12V), jak i 3.0 (dobór napięcia od 5V do 12V) działa poprawnie:
Przy 12V udało się pobrać do 1.5A:
Przy 5V do 2.5A:
Test pojemności ogniw ze środka oraz ich ładowania
Chciałem też zweryfikować pojemność ogniw w środku. Deklarowane jest 10 000 mAh, co zakładam, że jest przy ogniwach 3.7V, więc to pewnie około 37 Wh.
Naładowałem całość, podłączyłem swój tester i... niespodzianka - funkcja powerbanka się wyłączyła przy 10% baterii:
Z tego powodu wyładowałem urządzenie do zera i spróbowałem zmierzyć, ile pobierze Ah przy tym napięciu 9V ze swojego zasilacza. Swoją drogą, ładowało się prądem 2A - to niezły wynik.
Ostatecznie wyszło jakieś 5Ah przy 9V, co daje nam 45Wh. Zakładając sprawność przetwornicy i ładowania na poziomie 80%, otrzymujemy jakieś 37 Wh na ogniwach - wszystko się zgadza.
Materiał filmowy
Przygotowaliśmy dla Was również materiał filmowy-relację z przeprowadzonych testów:
Podsumowanie
ZTE MU5120 potestowałem jeszcze przez ponad dziesięć dni i jestem bardzo zadowolony. Praca z łącznością 5G jest bardzo wygodna, a transfery są wtedy wręcz większe od tych, co mam w domu - speedtest wcale się nie mylił, kwalifikując mój wynik jako bardziej zbliżony do "Internetu światłowodowego" niż do "domowego". A to dopiero pierwszy z atutów tego sprzętu...
Funkcja magazynu energii też jest dobrze zrealizowana - zarówno ładowanie samego routera, jak i ładowanie urządzeń podłączonych do routera odbywa się poprzez standard Quick Charge, dzięki czemu jest szybkie i skuteczne. Jest to wyjątkowo ważne w podróży i w sytuacjach awaryjnych. Nie zawsze jest czas zatrzymać się na dłużej, a ten sprzęt szybko "załaduje" zarówno siebie, jak i inne urządzenia.
Ekran urządzenia jest czytelny i responsywny, i dużą część konfiguracji realizuje się bezpośrednio z jego poziomu. Bardziej wymagający użytkownicy natomiast mogą skorzystać z panelu WWW, gdzie jest nawet opcja wysyłania SMSów i aktywacji kodów USSD, więc w razie czego nie trzeba przekładać karty SIM do telefonu. Dostępne są też różne zaawansowane opcje konfiguracji sieciowej, które przydadzą się zaawansowanym użytkownikom.
A jakie jest Wasze zdanie? Czy już korzystaliście z sieci 5G?
[Współpraca Reklamowa z zteshop.pl]
Fajne? Ranking DIY Pomogłem? Kup mi kawę.