logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ZTE MU5120 - wydajny router mobilny 5G na każdą podróż. Prezentacja, testy, pomiary

(Sponsorowany) p.kaczmarek2 01 Lip 2025 12:37 4386 10

TL;DR LABEL_AI_GENERATED

• ZTE MU5120 to kompaktowy router mobilny 5G/LTE kat. 19 z Wi‑Fi 6 i baterią 10 000 mAh, który może też działać jako powerbank.
  • Urządzenie obsługuje konfigurację z ekranu dotykowego i panelu WWW, a także SMS-y, USSD, DHCP, firewall, przekierowanie portów, roaming i wybór pasma.
  • W teście 5G osiągnął 277.99 Mb/s pobierania, 42.32 Mb/s wysyłania i ping 23 ms, a plik 1 GB pobrał się w około minutę.
  • Odtwarzanie 4K było płynne, ładowanie przez Quick Charge działało poprawnie dla QC 2.0 i 3.0, a router ładował się prądem 2A przy 9V.
  • Najlepsze wyniki wymagają zasięgu 5G i urządzenia z Wi‑Fi 6, a funkcja powerbanku wyłącza się przy 10% baterii.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
Słuchaj:
  • ZTE MU5120 - wydajny router mobilny 5G na każdą podróż. Prezentacja, testy, pomiary

ZTE MU5120 to kompaktowy router mobilny z obsługą sieci 5G i LTE kat. 19, zgodny z WiFi 6, który łączy w sobie wysoką wydajność, nowoczesną technologię i mobilność. Wyposażony w pojemną baterię 10 000 mAh, może działać przez wiele godzin bez ładowania, a dodatkowo pełnić funkcję powerbanka. Postaram się to tutaj zaprezentować i sprawdzić.

ZTE MU5120 - wydajny router mobilny 5G na każdą podróż. Prezentacja, testy, pomiary ZTE MU5120 - wydajny router mobilny 5G na każdą podróż. Prezentacja, testy, pomiary

Zacznijmy od rozpakowania i przejrzenia zawartości zestawu.

ZTE MU5120 - wydajny router mobilny 5G na każdą podróż. Prezentacja, testy, pomiary ZTE MU5120 - wydajny router mobilny 5G na każdą podróż. Prezentacja, testy, pomiary ZTE MU5120 - wydajny router mobilny 5G na każdą podróż. Prezentacja, testy, pomiary

W zestawie otrzymujemy router wraz z dobrej jakości przewodem USB typu C oraz zasilaczem zgodnym ze standardem QC. Dobry zasilacz zapewnia szybkie ładowanie routera i jest jednym z atutów tego zestawu, gdyż nie zawsze w podróży możemy sobie pozwolić na długie oczekiwanie, aż całość się naładuje.

ZTE MU5120 - wydajny router mobilny 5G na każdą podróż. Prezentacja, testy, pomiary ZTE MU5120 - wydajny router mobilny 5G na każdą podróż. Prezentacja, testy, pomiary ZTE MU5120 - wydajny router mobilny 5G na każdą podróż. Prezentacja, testy, pomiary

Router jest w zasadzie gotowy do użycia - wystarczy włożyć kartę SIM z wybranym i aktywowanym przez nas pakietem. Router włącza długie wciśnięcie przycisku znajdującego się na obudowie. Ekran dotykowy odblokowuje dłuższe przyciśnięcie na samym ekranie. Widok domowy pokazuje nam, ile zużyliśmy transferu, choć trzeba pamiętać, że wynik, który widzimy jest zliczony przez router i może on się różnić od wyniku zliczonego przez operatora. Mamy tu również dostęp do opcji WiFi (ustawienia sieci, sieć gościa, WPS - szybkie parowanie, połączone urządzenia, czarna lista urządzeń, limit urządzeń, uśpienie WiFi):

ZTE MU5120 - wydajny router mobilny 5G na każdą podróż. Prezentacja, testy, pomiary ZTE MU5120 - wydajny router mobilny 5G na każdą podróż. Prezentacja, testy, pomiary ZTE MU5120 - wydajny router mobilny 5G na każdą podróż. Prezentacja, testy, pomiary ZTE MU5120 - wydajny router mobilny 5G na każdą podróż. Prezentacja, testy, pomiary

Mamy również dostęp do ustawień ogólnych, limitów użycia danych (reset limitu, powiadomienie o zużyciu, dzień resetu danych), ustawień roamingu i wyboru sieci.

ZTE MU5120 - wydajny router mobilny 5G na każdą podróż. Prezentacja, testy, pomiary ZTE MU5120 - wydajny router mobilny 5G na każdą podróż. Prezentacja, testy, pomiary ZTE MU5120 - wydajny router mobilny 5G na każdą podróż. Prezentacja, testy, pomiary ZTE MU5120 - wydajny router mobilny 5G na każdą podróż. Prezentacja, testy, pomiary

W ustawieniach urządzenia możemy dostosować sprzęt do komfortowej pracy: zmienić język, dostosować jasność oraz czas wygaszania ekranu, ustawić blokadę ekranu (PIN), tryb niskiego prądu oraz przywrócić ustawienia fabryczne.
    Więcej opcji konfiguracji jest dostępnych w panelu WWW, który można znaleźć pod adresem IP 192.168.0.1, gdy podłączymy się do sieci routera. Domyślne hasło znajdziemy na naklejce.

ZTE MU5120 - wydajny router mobilny 5G na każdą podróż. Prezentacja, testy, pomiary

Mamy tu bardziej zaawansowany panel kontrolny urządzenia:

Możemy zmienić tu ustawienia WiFi, IP, w tym DHCP i firewall oraz przekierowanie portów:

Osobno są ustawienia dotyczące łączności komórkowej - wybór sieci, profile połączeń, wybór pasma itd.

Warto też pamiętać o możliwości wysyłania SMSów i wykonywania kodów USSD bezpośrednio z tego panelu:

Pozwala to na łatwe zarządzanie pakietami i taryfą od operatora bez wyjmowania karty SIM z urządzenia.

Test łączności 5G
    Zacznijmy od najciekawszego, czyli testu łączności 5G. Na początku trzeba zaznaczyć, że musimy być w obrębie zasięgu 5G. Należy to sprawdzić na aktualnej mapie zasięgu, najlepiej od naszego dostawcy usługi.

Same osiągi 5G będą zależeć od bieżącego obciążenia sieci, lokalizacji, zakłóceń i wielu innych czynników, na które i tak nie mamy wpływu. Nie oznacza to jednak, że osiągi będą złe - zresztą zaraz pokażę, jakie prędkości udało się osiągnąć u mnie.
    Teraz druga sprawa - w celu uzyskania najlepszych wyników, należy do routera podłączyć się urządzeniem zgodnym ze standardem WiFi 6. To zapewni optymalne osiągi. Najłatwiej sprawdzić zgodność z WiFi 6 w specyfikacji danego urządzenia, choć są też na to sposoby w samym systemie operacyjnym.
    W systemie Android wystarczy wejść w szczegóły sieci:

W Windowsie polecam komendę netsh wlan show interfaces, potem szukamy 802.11ax, która oznacza, że urządzenie korzysta z WiFi 6. Przykład:
    Radio type              : 802.11ax

Jeśli pojawia się 802.11ac lub starszy (802.11n, 802.11g), oznacza to, że urządzenie nie korzysta z WiFi 6 i może nie wykorzystywać pełnego potencjału routera.

Teraz przystąpimy do właściwego testu. Zdecydowałem się na użycie jednej z witryn "speedtest". Udało się osiągnąć pobieranie na poziomie 277.99 Mb/s oraz wysyłanie 42.32 Mb/s przy pingu 23 ms.

Oczywiście nas raczej najbardziej interesuje pobieranie, gdyż to określa np. jak płynnie będziemy mogli oglądać filmy z serwisów VOD lub jak szybko będziemy w stanie pobierać pliki i zdjęcia. Moim zdaniem wynik jest bardzo dobry, a widzę, że nie tylko ja tak uważam:

Użyta do testu strona speedtest zakwalifikowała pokazany tu wynik jako niemalże zbliżony do "Internetu światłowodowego" i daleko prześcigający typową prędkość "Internetu domowego". To naprawdę nieźle!

Co jednak oznacza to dla nas w praktyce?
    Na próbę pobrałem plik 1 GB z przykładowej strony przeznaczonej dla testowania szybkości transferów. Tu trzeba przypomnieć, że prędkość pobierania określa najsłabsze ogniwo w łańcuchu transferu - więc jeśli docelowy serwer jest wolny, to szybkie 5G i tak go nie przyspieszy.

Samo pobieranie osiągnęło prędkość do 14 MB/s, a plik 1 GB pobrał się w około minutę. To naprawdę bardzo szybko!

Sprawdziłem też odtwarzanie video w standardzie 4K:

Odtwarzanie jest płynne, a sam odtwarzacz jest responsywny. Nie ma problemów z przewijaniem. Film buforuje się szybko i z dużym zapasem. Ledwo co włączyłem przykładowy film, to już się kilkanaście sekund w zapasie zbuforowało:

Zadowolony z rezultatów spędziłem trochę czasu surfując po Internecie i dobiłem do zużycia dobrych kilkunastu GB transferu, po czym uznałem, że można przejść do kolejnych etapów testu.

Test szybkości ładowania (tryb powerbank)
    Prezentowany router wspiera szybkie ładowanie (Quick Charge) zarówno w przypadku ładowania samego urządzenia, jak i przy ładowaniu podłączonych urządzeń (w roli powerbanka). Test z QC Triggerem pokazał, że zarówno QC 2.0 (napięcie 12V), jak i 3.0 (dobór napięcia od 5V do 12V) działa poprawnie:

Przy 12V udało się pobrać do 1.5A:

Przy 5V do 2.5A:

Test pojemności ogniw ze środka oraz ich ładowania
    Chciałem też zweryfikować pojemność ogniw w środku. Deklarowane jest 10 000 mAh, co zakładam, że jest przy ogniwach 3.7V, więc to pewnie około 37 Wh.
    Naładowałem całość, podłączyłem swój tester i... niespodzianka - funkcja powerbanka się wyłączyła przy 10% baterii:

Z tego powodu wyładowałem urządzenie do zera i spróbowałem zmierzyć, ile pobierze Ah przy tym napięciu 9V ze swojego zasilacza. Swoją drogą, ładowało się prądem 2A - to niezły wynik.

ZTE MU5120 - wydajny router mobilny 5G na każdą podróż. Prezentacja, testy, pomiary ZTE MU5120 - wydajny router mobilny 5G na każdą podróż. Prezentacja, testy, pomiary

Ostatecznie wyszło jakieś 5Ah przy 9V, co daje nam 45Wh. Zakładając sprawność przetwornicy i ładowania na poziomie 80%, otrzymujemy jakieś 37 Wh na ogniwach - wszystko się zgadza.

Materiał filmowy
    Przygotowaliśmy dla Was również materiał filmowy-relację z przeprowadzonych testów:

Podsumowanie
    ZTE MU5120 potestowałem jeszcze przez ponad dziesięć dni i jestem bardzo zadowolony. Praca z łącznością 5G jest bardzo wygodna, a transfery są wtedy wręcz większe od tych, co mam w domu - speedtest wcale się nie mylił, kwalifikując mój wynik jako bardziej zbliżony do "Internetu światłowodowego" niż do "domowego". A to dopiero pierwszy z atutów tego sprzętu...
    Funkcja magazynu energii też jest dobrze zrealizowana - zarówno ładowanie samego routera, jak i ładowanie urządzeń podłączonych do routera odbywa się poprzez standard Quick Charge, dzięki czemu jest szybkie i skuteczne. Jest to wyjątkowo ważne w podróży i w sytuacjach awaryjnych. Nie zawsze jest czas zatrzymać się na dłużej, a ten sprzęt szybko "załaduje" zarówno siebie, jak i inne urządzenia.
    Ekran urządzenia jest czytelny i responsywny, i dużą część konfiguracji realizuje się bezpośrednio z jego poziomu. Bardziej wymagający użytkownicy natomiast mogą skorzystać z panelu WWW, gdzie jest nawet opcja wysyłania SMSów i aktywacji kodów USSD, więc w razie czego nie trzeba przekładać karty SIM do telefonu. Dostępne są też różne zaawansowane opcje konfiguracji sieciowej, które przydadzą się zaawansowanym użytkownikom.
    A jakie jest Wasze zdanie? Czy już korzystaliście z sieci 5G?

[Współpraca Reklamowa z zteshop.pl]

Fajne? Ranking DIY
    Pomogłem? Kup mi kawę.
    O autorze
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Inżynier programista z wieloletnim doświadczeniem embedded i full stack developer.
    Specjalizuje się w: embedded, Full-Stack Developer
    p.kaczmarek2 napisał 14760 postów o ocenie 12886, pomógł 659 razy. Jest z nami od 2014 roku.
  • REKLAMA
  • #2 21595249
    irekhq
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Z załączonych zrzutów nie wynika, że router zestawił 5G, a tylko LTE. Uzyskany transfer też sugeruje LTE z agregacją.
    Mogłbyś na stronie startowej w środkowym kółku kliknąć "Ustawienia", wybrać "Informacje o sieci" i zrobić zrzut ?
    Przykład agregacji 3 pasm LTE i 5G (t-mobile).

Przy takich parametrach mam transfery 800/60 Mbps
  • #3 21595263
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 3004
    1. Zastanawiam się czym się prezentowane urządzenie różni od hotspotu, który praktycznie każdy telefon potrafi wytworzyć? Jeszcze by to miało jakikolwiek sens przy możliwości zestawienia tunelu VPN - na przykład do sieci domowej.

2. Co to znaczy „wiele godzin bez ładowania”? Czy można precyzyjniej?

3. Brak informacji o obsłudze eSIM czyli brak obsługi. eSIM to już standard w obecnych czasach, brak obsługi takowego oznacza próbę wciskania przestarzałego sprzętu.
  • REKLAMA
  • #4 21595313
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12886
    @irekhq Przykładowe zrzuty ekranu z panelu były robione w innej lokalizacji niż test z 5G i nie mają być interpretowane jako prezentacja szczegółów połączenia w trakcie testu... dodatkowo w tym momencie jestem poza zasięgiem 5G więc nie wiem czy taki zrzut ekranu coś pomoże. Jak będę mieć okazję to sprawdzę.

@sanfran konkretny czas działania na jednym ładowaniu zależy od wielu czynników, takich jak np. obciążenie routera, mógłbym spróbować to jakoś zmierzyć ale nie wiem na ile byłoby to miarodajne. Patrząc po zdjęciach z testów 5G, to po 2 godzinach miałem 90% baterii.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 21596003
    irekhq
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    >>21595263
    Pewnie może zestawić vpn (pptp/l2tp), kolega nie pokazał zakładki "Pozostałe".
    Powinno być coś zbliżonego do tego:

Urządzenie dla mnie ma jedno konkretne zastosowanie, czyli jeśli mam problem z zasięgiem, to kawałek linki przerzuconej przez koronę drzewa, wodoszczelny worek foliowy i ...
  • #6 21596236
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2355
    Mmm Standard WiFi zawsze umożliwia ciekawe chwyty marketingowe ;)
    Jak ktoś na takim radiu uzyska 3600Mb/s to dostanie nobla 😅😅

Ale sprzęt mi się podoba, jakbym miał wozić laptopa i pracować mobilnie to pewnie by zdał egzamin, do tego spory akumulator i już można zastąpić mobilnego hotspota w telefonie, który zaraz by rozładował baterię;)
  • #7 21596260
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Przejrzałem jeszcze panel. Ciekawa jest opcja wyboru mocy WiFi (mniejsza oszczędza baterie):
    A tu zakładka "Pozostałe" i nie tylko:
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #9 21596296
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Podstawową zasadą jest nieuruchamianie skryptów od osób z Internetu, ale przejrzałem to co wysłałeś i raczej nie wygląda źle... więc ok, gorzej, że tak jak pisałem w poprzednim poście, jestem teraz poza zasięgiem 5G więc wynik będzie niemiarodajny i to nie z winy routera.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 21617258
    MiG25
    Poziom 23  
    Ocena: 99
    p.kaczmarek2 napisał:
    jestem teraz poza zasięgiem 5G

Jak najbardziej możesz być w zasięgu 5G , tyle że złego operatora wybrałeś ;)

T-Mobile i Orange mają w Głuchołazach pasmo C i to z nich powinieneś spróbować ... ( Również w Redzie. A Plusa raczej unikać , bo jego 5G na paśmie n41 nigdy nie dorówna pozostałym operatorom korzystającym z n78...).

A tak przy okazji jeszcze można zwrócić uwagę ,że łączy się z pasmem B8+B3 . Tak też będzie od razu po restarcie ? Czy jednak wszystkie cztery pasma zagreguje wtedy ?

Jeśli będą cztery , to pewnie przez cały dzień będzie szybciej , a nad ranem znowu będą dwa....
    Ot cały Plus.
  • #11 21617272
    beatamirek65
    Poziom 3  
    >>21617258 Dzień dobry, dzięki za informacje jak na razie działa wszystko zobaczymy co dalej będzie
Słuchaj:

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
ZTE MU5120 to kompaktowy, mobilny router 5G z obsługą LTE kategorii 19 oraz standardu WiFi 6, zaprojektowany z myślą o wysokiej wydajności i mobilności podczas podróży. Urządzenie wyposażono w pojemną baterię o pojemności 10 000 mAh, która umożliwia długotrwałą pracę bez konieczności ładowania oraz pełni funkcję powerbanka do zasilania innych urządzeń. W zestawie znajduje się router, przewód USB typu C oraz zasilacz zgodny ze standardem Quick Charge (QC), co zapewnia szybkie ładowanie. Prezentacja obejmuje rozpakowanie, przegląd zawartości zestawu oraz testy wydajności i pomiary parametrów sieciowych, potwierdzające nowoczesne technologie zastosowane w urządzeniu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA