logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy ściemniaczem do żyrandola można regulować obroty silnika okapu ?

kali181 29 Sie 2025 17:43 693 18
REKLAMA
  • #1 21647994
    kali181
    Poziom 3  
    Czy ściemniaczem do żyrandola można regulować obroty silnika okapu kuchennego?
    Srebrny ściemniacz obrotowy zamontowany na ścianie Tabliczka znamionowa okapu kuchennego Hotpoint z danymi technicznymi
    AI: Jaki typ silnika znajduje się w Twoim okapie kuchennym (np. jednofazowy, indukcyjny, komutatorowy)?
    Typ silnika widoczny na foto.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21648024
    kali181
    Poziom 3  
    Czemu?
  • #4 21648042
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1045
    I tak i nie.
    Sam silnik nie może być regulowany w ten sposób, ale wentylator już tak.
    Opory wentylatora rosną z 3 potęgą obrotów i to dzięki temu jest możliwe regulowanie wentylatorów.
    Nie jest to idealne rozwiązanie (będzie dziwnie brzęczeć, nie będzie liniowości) ale jakoś obroty będą się zmieniać, kręcąc tym regulatorem.
  • #5 21648072
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3690
    Myślę, że się nie da. Ale czy nie prościej spróbować, zamiast pytać?
  • #7 21648115
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3690
    @Chris_W Ale to nie jest taka, nazwijmy to "normalna regulacja obrotów silnika".
  • #8 21648121
    Chris_W
    Poziom 39  
    balonika3 napisał:
    @Chris_W Ale to nie jest taka, nazwijmy to "normalna regulacja obrotów silnika".

Niezalecana przy małych silnikach i poniżej 50% wydajności (obrotów).
    Bazuje to na tym, że regulator reguluje zgrubsza moc na wyjściu (scałkowane "kawałki sinusa"), a ponieważ silnik jest obciążony wentylatorem i jego opory narastają potęgowo do tych obrotów, to wychodzi że jego obroty są "mocno hamowane" oporem wentylatora i "dopasowują się do dostępnej mocy" - jak mocy jest mało to wentylator chodzi wolniej, jak mocy jest więcej, to chodzi szybciej - tak na chłopski rozum.
  • REKLAMA
  • #10 21648362
    Chris_W
    Poziom 39  
    Właściwie to po co chcesz regulować obroty w okapie który z reguły ma 3 biegi prędkości obrotowej. Jak nie działają te biegi, to wstaw kondensatory i zrobisz nowe 3 biegi o wiele lepsze niż tymi regulatorami - które swoją drogą - są identyczne, zrobione przez Chińczyka na tej samej linii za 2 dolary ;)
  • #11 21648494
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7777
    @kali181 Do silników ze zwartą fazą rozruchową (zwartym zwojem rozruchowym) raczej wcale się nie nadają. Wiele zależy od konstrukcji samego silnika wentylatora. Większość okapów ma silnik kilkubiegowy lub ze zwartą fazą. Nie znając konstrukcji samego silnika to tylko domysły.
  • #12 21649086
    kali181
    Poziom 3  
    Chris_W napisał:
    Właściwie to po co chcesz regulować obroty w okapie

Bieg pierwszy robi dużo hałasu, gdy używasz okapu po godzinie 22:00. Mieszkam w bloku i to słychać.
    Okap działa jak filtr, nie ma wyjścia do komina.

Musiałbym wiedzieć, co kupić, gdzie wstawić...
  • REKLAMA
  • #13 21652571
    kali181
    Poziom 3  
    No, więc temat poszedł krok dalej.
    Dostałem odpowiedź w sprawie regulatora, o którym pisałem wyżej.
    Sprzedawca pisał, że będzie działać.
    W międzyczasie kupiłem takie coś.
    Dziś podłączyłem. Wybór padł na taki regulator z lenistwa, bo to w zasadzie plug&play.
    I wprawdzie działa, reguluje od zera do pełnej mocy, ale ma jeden zajebisty minus — buczy.
    Dopiero przy około 90% regulacji buczenie ustaje.
    Sam okap stał się cichy, ale dostałem w pakiecie ten nieznośny dźwięk.
    Z deszczu pod rynnę ...

Czarny regulator obrotów Variispeed z niebieskim pokrętłem i gniazdem sieciowym Czarny regulator mocy do gniazdka z wtyczką typu EU
  • #14 21652594
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5157
    kali181 napisał:
    Z deszczu pod rynnę ...

A z pod rynny do gnojówki, jak spalisz tym ściemniaczem silnik. Jak myślisz, dlaczego producenci okapów czy wentylatorów nie montują najprostszych ściemniaczy, tylko mordują się z odczepami uzwojenia silnika?
  • #15 21652598
    kali181
    Poziom 3  
    >>21652594
    Zwracam, bo mnie to buczenie zabija.
  • #17 21652968
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6617
    Regulatory na tyrystorach/triakach działają znakomicie przy zasilaniu silników komutatorowych.
    Tyrystor lub triak "obcina" część sinusoidy czyli obniża napięcie skuteczne, co w przypadku silników komutatorowych (wiertarki, szlifierki i inne elektronarzędzia) działa w zakresie obrotów niemal od zera. Ale trzeba też pamiętać, że przy zmniejszonym napięciu drastycznie spada moment obrotowy.
    Tak samo można regulować intensywność oświetlenia, ale też nie zawsze to działa w przypadku źródeł LED.

Ale absolutnie jest to niemożliwe w przypadku silników indukcyjnych jakie są właśnie w okapach, wentylatorach etc.
    W tych przypadkach regulacja obrotów jest możliwa tylko przez przełącznik zaczepów uzwojenia stojana, o ile producent go zastosował.
  • #18 21652987
    Chris_W
    Poziom 39  
    kali181 napisał:
    >>21652594
    Zwracam, bo mnie to buczenie zabija.

Jakbyś miał nieco pojęcia to mógłbyś wpiąć jakiś kondensator w odczep pierwszego biegu (szeregowo) - trzeba dobrać doświadczalnie jaka pojemnośc jest wystarczająca - gdzieś ok 1uF powinno wystarczyć - kondensator na wysokie napięcie AC.
    Uprzedzałem że takie regulatory - co prawda zadziałają - ale nie sprawdzą się u ciebie.
  • #19 21652989
    gklub
    Poziom 34  
    Ocena: 746
    Zasadniczo do regulacji obrotów silnika indukcyjnego lepiej stosować falownik.
    Tu jednofazowy małej mocy.
    Temat regulacji obrotów takiego silniczka niedawno był omawiany na Forum - chyba w zeszłym roku.
    Przypuszczam, że masz ze trzy przełączane prędkości.
    Jeżeli dodasz odpowiedni kondensator szeregowo z silnikiem uzyskasz następne trzy prędkości.
    Zobacz https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4067880.html#21175224

Podsumowanie tematu

✨ Regulacja obrotów silnika okapu kuchennego za pomocą ściemniacza do żyrandola jest generalnie niewskazana i nieskuteczna. Silniki okapów najczęściej są wielobiegowe lub mają zwartą fazę rozruchową, co utrudnia ich płynną regulację przez standardowe ściemniacze. Choć wentylator może częściowo zmieniać prędkość obrotową dzięki rosnącym oporom mechanicznym, to metoda ta powoduje buczenie i brak liniowości regulacji. Dostępne są tyrystorowe regulatory prędkości dedykowane do wentylatorów, które umożliwiają regulację, jednak ich stosowanie może generować niepożądane efekty akustyczne i nie jest zalecane przy małych silnikach lub przy obciążeniu poniżej 50% nominalnej mocy. Alternatywą jest wymiana kondensatorów w silniku wielobiegowym, co pozwala na uzyskanie nowych biegów prędkości bez efektów ubocznych. Próby użycia ściemniaczy do żyrandoli mogą prowadzić do uszkodzenia silnika i są odradzane przez producentów, którzy stosują bardziej skomplikowane rozwiązania, takie jak odczepy uzwojeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA