logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Luźne rozmowy i pytania dotyczące fotowoltaiki (PV) – doświadczenia, zagadnienia

05 Wrz 2025 18:11 9324 355
Najlepsze odpowiedzi

Why didn’t my inverter shut down at the configured BMS low-voltage thresholds, and how can the BMS show the battery at a higher voltage than the inverter under load?

To normalne, że pod obciążeniem falownik widzi niższe napięcie niż BMS, bo większość BMS-ów rozłącza minusem MOSFET-ami, które mają swoją rezystancję, a do tego dochodzą spadki na kablach i stykach — przy poborze ok. 2,5 kW (ok. 50 A) nawet 20 mΩ daje około 1 V spadku [#21654304] Jeśli falownik nie ma komunikacji z BMS, pracuje na własnym pomiarze i jego odczyty/progi mogą być przesunięte względem BMS, więc trzeba brać napięcie z BMS i korygować progi falownika o zauważony offset albo spiąć go z BMS przez RS485/CAN [#21780059][#21780074][#21779722] W dyskusji padło też, że różnice napięcia między BMS a inwerterem rzędu 0,4–1 V nie są niczym wyjątkowym i trzeba je uwzględnić w nastawach, zamiast ufać samemu ekranowi falownika [#21780074][#21779722] U jednego z użytkowników podłączenie sieci AC od razu wyrównało wskazanie falownika z BMS, co sugeruje błąd/offset toru pomiarowego falownika, a nie rzeczywiste napięcie pakietu [#21780563]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #91 21725495
    dzidek1968
    Poziom 28  
    Ocena: 396
    Maverick73 napisał:

Od tych co rzekomo miałem brać przykład... daleko zostali z tyłu...

Howgh...

Kolego, zapytam może trochę złośliwie: czy Tobie już czasem para nie bucha z uszu? Kiedyś czytałem Twoje wątki, nawet niektóre ciekawe. Ale od jakiegoś czasu chyba woda sodowa wzięła górę... Niedługo zaczniesz uważać się za twórcę fotowoltaiki :-)
  • #92 21725576
    adse
    Poziom 27  
    Ocena: 253
    Evellina napisał:
    rozliczam się co 2 miesiące. Z odczytu.
    Tak z ciekawości, ile teraz kosztuje miesięcznie ta usługa rozliczania z rzeczywistego podawanego co dwa miesiące odczytu? Kilka lat temu to było około 7 zł miesięcznie, a teraz?
  • #93 21725791
    Evellina
    Poziom 20  
    Ocena: 265
    adse napisał:
    Evellina napisał:
    Tak z ciekawości, ile teraz kosztuje miesięcznie ta usługa rozliczania z rzeczywistego podawanego co dwa miesiące odczytu? Kilka lat temu to było około 7 zł miesięcznie, a teraz?

Pewnie zależy u którego ZE? Z ciekawości można na stronę swojego dostawcy zajrzeć.

Dodano po 40 [sekundy]:

adse napisał:
    Evellina napisał:

Pewnie zależy u którego ZE? Z ciekawości można na stronę swojego dostawcy zajrzeć.
  • #94 21726143
    michal.zd
    Poziom 31  
    Ocena: 274
    ppwielki napisał:
    tylko po zakończeniu umowy z ZE pewne sprawy mogą nie byc tak oczywiste

Przejdą na aktualne w danym momencie warunki. Dziś byłoby to net-billing wg RCE plus 23% na vat
    ppwielki napisał:
    pomijając wymagane koszty zmian osprzętu pv

Będzie działać bez zmian sprzętu. Oczywiście jeśli byłaby ochota na falownik hybrydowy z magazynem to będzie trzeba wymienić falownik ongrid.
    W każdym razie poprzedni net-metering pozwolił w zasadzie na zwrot kosztów poprzedniej inwestycji, więc mimo wszystko start jest z lepszej sytuacji, panele zostają, zmiany ewentualnie dotyczą falownika.
  • #95 21727272
    adse
    Poziom 27  
    Ocena: 253
    Evellina napisał:
    Ciekawi mnie ile płacą ci co korzystają z tej usługi, i czy w ogóle zdają sobie sprawę, że ZE kasują ich za możliwość podawania odczytów. Nie dość, że się za nich robotę robi, to jeszcze trzeba za to płacić. Dlatego prognozy są lepsze, bo bez roboty i darmowe, nie licząc niezarobionych odsetek.
  • #96 21727303
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1044
    Jest papierowa faktura wysyłana pocztą? Nawet abonamenty komórkowe mają upust za rezygnację z papieru ( czyli to jest realny koszt), a ty chcesz żeby ktoś to robił za darmo.
  • #97 21727314
    Evellina
    Poziom 20  
    adse napisał:
    Evellina napisał:
    Ciekawi mnie ile płacą ci co korzystają z tej usługi, i czy w ogóle zdają sobie sprawę, że ZE kasują ich za możliwość podawania odczytów. Nie dość, że się za nich robotę robi, to jeszcze trzeba za to płacić. Dlatego prognozy są lepsze, bo bez roboty i darmowe, nie licząc niezarobionych odsetek.

Do mnie przyjeżdza inkasent i osobiście robi odczyt. I bardzo dobrze, zero kłopotu, że rachunki spadły. Plomby sprawdzil. Donosem sąsiadów że mam nielegalna instalację pv mogli się podetrzeć.

Jak zmieniałam taryfę to brałam pod uwagę te opłatę ale to było ze 3 lata temu.
  • #98 21727372
    michalPV
    Poziom 31  
    Ocena: 716
    Szczerze to nie rozumiem co za problem dopasować prognozę w ZE do swojego zużycia.

Miesięczny odczyt w Tauronie kosztuje 5,6zł/m-c
    Bezsensu tyle płacić.
  • #99 21727398
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #100 21727405
    Evellina
    Poziom 20  
    michalPV napisał:
    Szczerze to nie rozumiem co za problem dopasować prognozę w ZE do swojego zużycia.

Miesięczny odczyt w Tauronie kosztuje 5,6zł/m-c
    Bezsensu tyle płacić.

Chyba nawet tak zrobiłeś, nie?

U mnie Enea bardzo utrudniała zmianę prognozy. Bardzo bardzo.
  • #101 21727455
    michalPV
    Poziom 31  
    Ocena: 716
    Evellina napisał:
    Chyba nawet tak zrobiłeś, nie?

Ale co zrobiłem?
    Ja się z Tauronem wykłócałem o kosmiczną prognozę, którą mi przysłali po założeniu on-grida.
    Coś a'la opowieści jak to ludzie płacą kilka tyś zł po założeniu PV - a to "tylko" prognozy 🤪
    Pogroziłem UOKIK i zmienili na to co im podałem.

ZE jak widać mocno zawyża prognozy ale da się je zmienić.
  • #102 21730334
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #103 21730646
    Evellina
    Poziom 20  
    Maverick73 napisał:
    Na chwilę obecną wychodzi mi ze 700zł powinni mi zwrócić.

To chyba wyszło trochę inaczej niż wcześniej liczyłeś? 700 pln to od marca wychodzi, że przy rachunkach od marca rzędu 310 pln na miesiąc PV dały co oszczędność po 100 pln na miesiąc.
  • #104 21730672
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #105 21730730
    Evellina
    Poziom 20  
    Maverick73 napisał:
    Dwumiesięczny kosztuje 7zł, wolę zapłacić to 7zł na dwa miesiące niż 600zł za nic. Jak mi przewidzieli ponad 2700kWh na rok a mam dopiero od marca 1260 to do marca mam według nich zużyć jeszcze 1440kWh 🤔 Jakoś tego nie widzę nawet w najgorszym scenariuszu 😎

Ale dotychczasowe zużycie było za okres dobry dla pv marzec-wrzesień. Teraz masz 5 miesięcy o krótkim dniu.
    No, zobaczysz jak ci wyjdzie.
  • #106 21730758
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #107 21730777
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1190
    Maverick73 napisał:
    Jak myślicie magazyny są tanie czy raczej nie i będą drożeć 🤔

Według mnie nie będą drożeć. Jeśli mowa o lifepo4 oczywiście. Technika idzie do przodu i będą coraz nowsze i wydajniejsze ogniwa. Chociażby sodowo-jonowe, które są bezpieczniejsze od typowo litowo-jonowych, są tańsze a przede wszystkim można je ładować przy temperaturze -20stC jak litowo-jonowe ale ilością cykli dorównują lifepo4.
    Może ludzie pójdą w kierunku większych pojemności przez co 100Ah czy 150Ah będą tańsze, zresztą większe ciężko zastosować w akumulatorze z BMS 24V ze względu na wagę. Choć taki akku można kupić poniżej 1000PLN i jest to dobra cena.

Dodano po 27 [minuty]:

Maverick73 napisał:
    Krótko używam BMS JK V19 ale wydaje mi się ze on chyba żyje własnym życiem.

Oczywiście, że tak. Chyba, że jest podłączony pod falownik kablem komunikacyjnym. W innym przypadku to BMS zarządza baterią chyba, że na falowniku ustawisz napięcie odcięcia większe niż na BMS.
  • #108 21730814
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #109 21732203
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #110 21732356
    bumble
    Poziom 40  
    Pytanie. Czy macie w zestawach offgrid przełącznik źródła zasilania, czy falownik wpięty pod sieć i z niego zasilone odbiory?
  • #111 21732369
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #112 21732373
    bumble
    Poziom 40  
    Maverick73 napisał:
    Ja się zapewne wyłamie ... jeden wpięty pod sieć ale dwa za ATS-em

Czyli jeden działa z siecią a drugi jako wyspowy. Chodzi żeby w prosty sposób przełączyć się na sieć z odbiorami jeśli falownik padnie albo go przeciążymy choć ten podpięty pod sieć można przeciążyć i nie rozłącza zasilania jeśli jest w bypas. ATS nie chciał bym stosować bo te chińskie są nielegalne w Polsce a inne są ceny kosmos. Pozostaje ręczny. Zresztą ATS przełącza się chyba tylko w przypadku braku napięcia na źródle. Ale falownik przeciążony odłącza zasilanie więc się przełączy na sieć, jeśli PV będzie priorytetem to przełączenie ATS spowoduje zdjęcie obciążenia z falownika i ten wróci do normalnej pracy i wtedy ATS przełączy z powrotem na PV i pojawi się na nowo przeciążenie i znów falownik się wyłączy i tak w kółko dopóki nie zdejmiemy obciążenia z odbiorów żeby nie powodować przeciążenia.
  • #113 21732384
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #114 21732387
    bumble
    Poziom 40  
    Też jestem zwolennikiem automatu. Przełączenie to sytuacja awaryjna. Ale przy automacie może zaistnieć sytuacja taktowania dopóki nie zmniejszymy obciążenia.
  • #115 21732390
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #116 21732396
    bumble
    Poziom 40  
    Falownik podpięty pod sieć w trybie bypass 6,2kW można przeciążyć do pewnie jakichś 7,5kW co raczej na jednej fazie jest wystarczające bo i tyle dłużej nie wytrzyma zabezpieczenie przedlicznikowe 25A. Jednak sytuacja taktowania może mieć miejsce zanim załapiemy, że trzeba wyłączyć czajnik.
  • #117 21732410
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #118 21732419
    bumble
    Poziom 40  
    Nie no ok, ale tak myślę, że taka sytuacja może mieć miejsce. Tu był bym skłonny rozdzielić i oświetlenie dać sprzed falownika żeby nie nastała ciemność w razie czego a po wyłączeniu falownika albo zmniejszamy obciążenie i wraca do normalnej pracy albo idziemy do tablicy i przełączamy przełącznik zasilania. Jeszcze pomyślę na ATS ale w razie pożaru np ubezpieczyciel nie wypłaci kasy jak znajdzie taki wynalazek ale pewnie jak znajdzie falownik Anenji też nie więc raczej wszystko jedno.
  • #119 21732428
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #120 21732432
    bumble
    Poziom 40  
    No tak tryb UPS i niech trzyma aku w gotowości a w lecie wykorzystujesz go w offgrid. Ma to sens.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy pracy magazynu energii LiFePO4 z falownikiem i BMS JK: wyjaśniano spadek napięcia na MOSFET-ach BMS, przewodach i połączeniach przy dużym prądzie rozładowania oraz to, dlaczego falownik odciął się przy 47,1 V mimo ustawionych progów odcięcia w BMS. Po analizie logów BMS ustalono przyczynę przerwy i problemów z komunikacją między SA a BMS. Omawiano też balansowanie ogniw, wpływ prądu rozładowania na skuteczność balancera 2 A, rezystancję przewodów pomiarowych, jakość połączeń busbarów miedzianych i aluminiowych oraz sens stosowania pasty przewodzącej. W dalszej części wątku poruszono aktualizację firmware JK BMS, odczyt i archiwizację danych z SolarAssistant, podłączenie BMS/falownika przez RS-485, ustawienia wide/narrow dla zakresu napięcia AC, pracę off-grid/on-grid/hybrydową, ATS, automatyczne przełączanie źródeł, rozbudowę magazynów energii, wykorzystanie trackerów PV oraz wpływ sezonowości na produkcję i zużycie energii. Pojawiły się też tematy prognoz i rozliczeń w Tauronie, kosztów odczytu rzeczywistego oraz opłacalności i autonomii instalacji PV.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA