logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Luźne rozmowy i pytania dotyczące fotowoltaiki (PV) – doświadczenia, zagadnienia

05 Wrz 2025 18:11 9291 355
Najlepsze odpowiedzi

Why didn’t my inverter shut down at the configured BMS low-voltage thresholds, and how can the BMS show the battery at a higher voltage than the inverter under load?

To normalne, że pod obciążeniem falownik widzi niższe napięcie niż BMS, bo większość BMS-ów rozłącza minusem MOSFET-ami, które mają swoją rezystancję, a do tego dochodzą spadki na kablach i stykach — przy poborze ok. 2,5 kW (ok. 50 A) nawet 20 mΩ daje około 1 V spadku [#21654304] Jeśli falownik nie ma komunikacji z BMS, pracuje na własnym pomiarze i jego odczyty/progi mogą być przesunięte względem BMS, więc trzeba brać napięcie z BMS i korygować progi falownika o zauważony offset albo spiąć go z BMS przez RS485/CAN [#21780059][#21780074][#21779722] W dyskusji padło też, że różnice napięcia między BMS a inwerterem rzędu 0,4–1 V nie są niczym wyjątkowym i trzeba je uwzględnić w nastawach, zamiast ufać samemu ekranowi falownika [#21780074][#21779722] U jednego z użytkowników podłączenie sieci AC od razu wyrównało wskazanie falownika z BMS, co sugeruje błąd/offset toru pomiarowego falownika, a nie rzeczywiste napięcie pakietu [#21780563]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #181 21780032
    ppwielki
    Poziom 27  
    Ocena: 287
    tomaszlonski napisał:
    @ppwielki W żaden sposób nie ingerujesz w oprogramowanie , to zależy tylko od stanu instalacji i twoich ustawień.
    No widzisz ale nie to. Zamieścilem coś czego nie masz w żadnej instrukcji i nie ma to nic wspólnego z tym co mam podłączone do falownika. Jeżeli wiesz co to za ustawienia czy jest to określenie stanu falownika to poproszę o informację.
  • #182 21780042
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 887
    Ty nadal nie rozumiesz, to czy tak działa zależy głownie od tego co masz podłączone albo jak w danym momencie ustawisz.

W tym przypadku możesz mieć jakiekolwiek ustawiania ale :
    - nie masz podłączonego zasilania z sieci
    - nie masz podłączonych paneli

Ty nie rozumiesz że jak podłączysz sieć masz jej status pokazany, jak podłączone panele ( oczywiście jak są oświetlone ) też masz ich status pokazany !
    W przykładzie z filmu na ma wcale sieci i paneli to inwerter będzie działał zawsze z magazynu bez względu jakie mu nawet najgłupsze ustawienia ustawisz !

Prościej nie da się wytłumaczy że przy tylko samym magazynie co nie ustawisz w opcjach ( priorytety czy źródła zasilania itp. ) zawsze powinno być tak jak widzisz na filmie że zasilanie idzie z magazynu bo nie ma nawet żadnej opcji by szło z sieci czy paneli skoro ich wcale nie ma podłączonych ( sieć ) albo nie działają ( PV ) !
  • #183 21780051
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #184 21780059
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Są w rozjazdach i to praktycznie zawsze. Nawet komunikacja z większością BMS nie wpływa na prawidłowe wyniki bo zwykle opiera się o procentowe wskazania.

Jako że używam HA a dane pobieram zawsze z BMS i inwertera ale z wyłączeniem śledzenia napięć magazynu na inwerterze.
    Po prostu wszelakie wartości napięć pobieram tylko z BMS i na nich opieram automatykę. Różnice w napięciach dostosowuję tylko w inwerterze podnosząc albo obniżając bazowe napięcia.
    To jakie napięcia magazynu wykazuje inwerter są mało ważne.
  • #185 21780064
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #186 21780074
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Jak już pisałem opieram się o parametry tylko z magazynów i w encjach staram się zawsze z nich korzystać.
    SA niestety bierze dane tylko z inwertera ale przy okazji z różnicy danych z BMS rzadko korzysta. Na razie nie ma korekcji w oprogramowaniu SA, ale możliwe że bedzie kiedyś wprowadzona do ustawienia ręcznego.

Po prostu zamień encje z SA na encje jakie odczytuje tylko system HA z twojego systemu. Jeśli masz tylko SA to musisz rozszerzyć pomiary o BMS stosując np. ESPHome itp. dla BMS. :)

Dodano po 17 [minuty]:

Miałem podobnie , liczenie poborów prądu z SA nie zgadzało się liczeniem poboru z HA na poziomie 4-5% w każdym praktycznie miesiącu w ostatnim roku. Sprawdziłem porównując statystyki wczytywana z HA i SA
    Po przestawieniu wartości z magazynu tylko na HA przestały być niezgodności pomiarów.

Jak dla mnie SA staje sie jednak zbędnym systemem do nadzoru i staram się całkowici przejść na HA gdzie SA tylko służy do zarządzania statusem i sterowaniem w moim inwerterze bez obsługi bezpośrednio w HA.

SA można polecić głownie mało zaawansowanym użytkownikom , jest proste i intuicyjne a HA dla tych którzy chcą miarodajne dane tylko z jednego systemu na raz bez integracji SA w HA.

@maverick73 dostosowanie systemu tylko do używania HA to skorzystanie z opcji Pomocnicy w HA gdzie możesz samemu zintegrować różne wartości BMS tylko z BMS w ten sam sposób jak to robi SA w oparciu o własną podstawę napięcia, w ten sposób likwiduje się błędy pomiarów pomiędzy inwerterem a magazynem. Wynikiem użycia jest korekcja danych z SA różnicę napięć z BMS. np. Znając wynik z SA i BMS wprowadzasz różnicę napięć tworząc encję równoważna z SA w prawidłowym napięciem.

SA odczyt - 52.0 V
    BMS odczyt - 51.0 V
    X różnica - 1.0V
    Użycie Pomocnika daje encję np. SABMS ->> SA minus X
  • #187 21780077
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #188 21780095
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Wolę jednak dokładność niż przejrzystość.
    Po korekcji jakie wprowadziłem do swojego systemu dokładność wyników tylko w oparciu o te z HA równała się praktycznie na takich samych odczytach z zewnętrznych liczników energii .
    Wyniki z SA były zwykle zawyżone na poziomie ok 5-10% miesięcznie a w rocznym ponad 15% różnicy z licznikiem poboru prądu.
    Na pomiarze mocy z PV różnica była ponad 20% na miesiąc co dawało prawie 30% różnicy w roku! Niby nie dużo ale na każdy 1000 kWp instalacji wykazywało ok 1300 kWp więcej.

Jak widać to co mamy w inwerterach made in china nie jest zwykle miarodajnym źródłem pomiarów bez odpowiedniego skalowania względem napięcia odniesienia.

P.S. Przestałem przeliczać strata/zysk dla dwóch instalacji off-grid na magazynach kiedy do instalacji dołożyłem dodatkowo tylko dwa magazyny 100Ah w pokojach podpięte tylko do sieci domowej do mikroinwertera z magazynem.
    Z tego co zauważyłem praktycznie w 100% wykorzystuję off-grid jeśli przekracza moc poboru na dom a magazyn główny pełny to ładuje magazyny dodatkowe nadwyżkami.
    Niestety na dodatkowe magazyny sieciowe nie ma jeszcze integracji to mi fajne wyniki wychodzą ze sprawnością sieci domowej off-gid ponad 130%, hehe.
    Więcej oddaje instalacja niż dostaje ze słońca to po prostu jak na razie czary mary, hokus pokus. :P

Jeden wrażliwy element, aktualnie przeprowadziłem sie na nowy domek to i wszystko poszło się walić. Słoneczko dostępne nie przez cały dzień, zwykle od ok godziny 9-10 do 15 18-20 w lecie ! a w zimie to zwykle ok 4-5h słońca, trzeba zabierać od nowa statystyki w nowym miejscu z gorszym dostępem do światłości. ;)
  • #189 21780097
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #190 21780100
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    U mie trochę inaczej z zasilaniem magazynów z sieci .
    Mam darmowy prąd u nowego dostawcy przez 4-6 h dziennie głownie w weekendy ( musze tylko klikać w akceptację na email co tydzień ) to sobie mogę podładować magazyny do 5kW poboru w tym czasie.
    Znowu się przydaje HA do zarządzania podłączone z licznikiem prądu. Wynik po 3 tygodniach po podłączeniu instalacji PV i magazynów.

Ekran licznika energii pokazujący koszt £23.32 i zużycie 81.94 kWh w tym tygodniu

Bez zarządzania z HA i instalacji PV miałem minimum 55 funtów na tydzień przez ostatnie 3 miesiące. Spadek o ponad 50% opłat licząc że to kwota wszystkich opłat za prąd.
  • #191 21780101
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #192 21780104
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    5kW niby nie tak dużo tej prawie darmowej do ładowania i zużycia ale taki booster daje wyraźnie po obniżonych kosztach opłat z prąd.
    Z £3000 rocznie spadek mam na poziomie ok £1400 rocznie co daje mi zwrot instalacji PV w dosłownie w 2-3 lata na takich warunkach licząc że to tylko teraz liczę kiedy jest zima i mało słońca .

Poprawka, tych darmowych/tańszych jest średnio ok 5kWh w moim abonamencie, jak przekroczę w sumie dzienne zużycie to płace normalnie. Jeśli nie przekroczę to mi płacą za nie zużyte kWh, grosze ale przynajmniej coś jest £0.26 mam za 1 kWh, z tego miesiąca wyszło ponad £3 oszczędności czyli na dwa piwa w sam raz za "oszczędzanie" darmowego prądu.

Zwykła stawka dzienna zużycia prądu w zimie z opłatami za jeden dzień po podłączeniu instalacji PV , rodzinka 2+ 3 , dom ogrzewany prądem + grzanie ciepłej wody, zasilanie domu i kuchenka itp.

Z instalacją PV, grudzień , od początku miesiąca pogoda pod psem, leje i mgła przez większość dnia , 2-3 kW ( tragedia ) ze słoneczka dziennie z instalacji 6kWp , jednak to 50% zmniejszenie kosztów i zużycia prądu widoczne wyraźnie.

Wykres zużycia prądu z 12 grudnia 2025; dzienny koszt £2.63

Wykres dziennego zużycia prądu 12 grudnia 2025 r. wynoszący 10.41 kWh

To bez instalacji PV , wrzesień

Wykres dziennego zużycia prądu 14 września, koszt £5.24, bez instalacji PV
    Wykres dziennego zużycia energii elektrycznej 20,73 kWh z dnia 14 września 2025
  • #193 21780141
    ppwielki
    Poziom 27  
    tomaszlonski napisał:
    Ty nadal nie rozumiesz,
    Widzisz?
    Wyświetlacz urządzenia z cyframi i ikonami przedstawiającymi wskaźniki i połączenia

Ekran wyświetlacza z wartościami 250, 42, 441 i ikonami wskaźników stanu
    Ekran LCD z cyframi 01 i 090 oraz ikoną przekreślonego koła
    Fajnie tłumaczysz sprawy oczywiste ale nadal nie wytłumaczyłeś znaczenia powyższych ustawień, których nie ma w żadnej instrukcji
    ps. Nie pogrubiaj tekstu.

Dodano po 27 [minuty]:

tomaszlonski napisał:
    W przykładzie z filmu na ma wcale sieci i paneli to inwerter będzie działał zawsze z magazynu bez względu jakie mu nawet najgłupsze ustawienia ustawisz !
    Może nagrać jeszcze raz abyś zrozumiał? Jak ustawisz nawet najgłupsze parametry, podłączysz sieć to i tak możesz zauważyć te ikonki (oczywiście jak potrafisz je włączyć).

Dodano po 1 [minuty]:

tomaszlonski napisał:
    Prościej nie da się wytłumaczy
    ...więc się nie ciśnieniuj i prosto napisz.
  • #194 21780191
    Evellina
    Poziom 20  
    Ocena: 265
    tomaszlonski napisał:
    Poprawka, tych darmowych/tańszych jest średnio ok 5kWh w moim abonamencie, jak przekroczę w sumie dzienne zużycie to płace normalnie. Jeśli nie przekroczę to mi płacą za nie zużyte kWh,

Możesz podać link do takich taryf albo chociaż stronę sprzedawcy? Bardzo mnie zainteresowalo jak wygląda całościowo taka umowa na prąd, że są godziny takiego prądu i jeszcze ci dopłacają za nieużyty. W Polsce tego nie mamy....
  • #195 21780468
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Bezpłatne czy inne korzyści wynikają głownie z abonamentów, posiadania licznika inteligentnego, niektórych typu urządzeń ( np. urządzenia marki Samsung ) i czasami usług serwisowanych.

U siebie miałem lepszą sytuacje, zmieniając dom pozostały mi premie po poprzednim mieszkańcu, w sumie był to właściciel tego mieszkania i jego konto u operatora, nie mam aż takiego obowiązku zmieniać od razu opłat mediów na siebie, jak zużyję premie w ciągu najbliższych może 2-3 miesięcy zmienię pewnie operatora już na swoją własną umowę zyskując znowu dodatkowe premie za samą tylko zmianę operatora i podpinając swoje urządzenia pod kolejne programy premium.
    Dopiero montuję na nowym mieszkaniu od podstaw moją instalację przenosząc ze starego mieszkania wszystko, w zimie idzie to powoli bo ciągle leje ale 5 paneli już działa.

Z tym płaceniem za niezużyty prąd jest trochę inaczej, w pewnych godzinach w czasie weekendu masz liczony prąd przez połowę ceny czyli masz zwrot z normalnego zużycia 50% kosztów co daje darmowy prąd w sumie przez połowę czasu używania urządzenia czyli normalnie zapłacę za pobór prądu np. od 11 do 16 powiedzmy 2 funty a oni mi zwracają 1 funt. Pieniądze są na koncie abonenta i zmniejszają kolejny miesięczny rachunek o uzbieraną kwotę zwykle z 4 tygodni.

A co do programów to tego nawaliło ostatnio, z tych co znam to :

Program „Beyond” OVO Energy
    To program nagród dla klientów OVO umożliwia bezpłatne godziny korzystania z prądu/ogrzewania (zgłaszane za pośrednictwem aplikacji), bezpłatny serwis kotła, nagrody za oszczędzanie energii oraz „Konto oszczędnościowe” dla użytkowników pojazdów elektrycznych, umożliwiające gromadzenie mil w celu wymiany na zniżki.
    Jak widać możliwości wiele a bezpłatne godziny można odbierać samemu. Nie tak w dowolnych ilościach tylko zgodnie z ograniczeniem poboru posiadanej nagrody

EDF
    jak ogranicz zużycie prądu w godzinach szczytu w dni robocze (od 16:00 do 19:00), możesz zyskać do 16 godzin darmowego prądu w każdą następną niedzielę. ;)

Za oddaną energię jako prosument pacą ( nie rozliczają tylko płacą gotówką ) w taryfie SEG w British Gas ok 15 pensów za kWh, wystarczy złożyć wniosek i przedstawić certyfikat programu certyfikacji mikrogeneracji (MCS), certyfikat Flexi-Orb lub certyfikat akredytacyjny. Podłączenie instalacji zwykle trwa ok 4 tygodnie od zgłoszenia.
    Zyski nie są aż tak duże jak by się wydawało bo przy małej instalacji ok 3 do 6 kWp można maksymalnie wyciągnąć średnio ok 100 funtów zysku na czysto z tych nadwyżek po rozliczeniu normalnego poboru i opłat itp. Zwykle zamyka się to kwotą ok 20-40 funtów na plusie miesięcznie.
    W sumie program tylko dla zachęty by sprzedawać bo kokosów na nim się nie zbije, i tak zarobiona kasa wraca do operatora ale zmniejszy miesięczną opłatę.
  • #196 21780557
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #197 21780563
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Ocena: 936
    Maverick73 napisał:
    Jakieś cuda z tą chińską technologią aż musze zapytać znawcy, bo ja nie znam odpowiedzi :)

@ElektrodaBot kontynuując. Falownik nie miał podłączonej sieci. Podłączyłem mu sieć i napięcie na na falowniku od razu powędrowało z 25,2 na 26,2V czyli tyle ile pokazuje BMS. Zostawiłem falownik pod siecią na godzinę i wyłączyłem sieć. Napięcie obniżyło się pod obciążeniem do 26V i jest nadal prawidłowe z tym co pokazuje BMS. Na tą chwilę wydaje się ze podłączenie sieci wyrównało wskazanie napięcia falownika z BMS. O co z tym chodzi? :)
    Bezpośrednia odpowiedź
    - Po podłączeniu AC falownik przechodzi w tryb „Line/Bypass/Charge” i zaczyna korzystać z dokładniejszego toru pomiarowego ładowarki AC‑DC (oraz stabilniejszej referencji zasilania). Firmware porównuje ten pomiar z torem „bateryjnym” i koryguje offset napięcia baterii.
    - Korekta zwykle zostaje w pamięci roboczej (RAM) do pełnego restartu DC. Dlatego po odłączeniu sieci wskazanie nadal „trzyma” właściwą wartość, a po twardym wyłączeniu może wrócić do starego błędu.
    - To cecha wielu konstrukcji z rodziny Voltronic/Axpert/Anenji, nie usterka. Rozwiązania: stała komunikacja z BMS, kalibracja serwisowa, albo kompensacja offsetu w progach napięciowych.

---

Co się dzieje w środku (dlaczego AC „prostuje” odczyt)
    - Inny tor pomiaru i zasilania: przy AC aktywuje się ładowarka PFC/AC‑DC z własnym, precyzyjniejszym sprzężeniem zwrotnym. MCU dostaje stabilniejsze zasilanie i referencję ADC, a punkt pomiaru bywa brany z wyjścia ładowarki (tego samego węzła co bateria), więc błąd dzielnika bateryjnego zostaje skompensowany.
    - Ustalenie potencjałów i szumów: podpięcie AC „uziemia” filtry EMI i zmniejsza pływanie masy logicznej oraz zakłócenia od przetwornicy HF. To samo w sobie potrafi zredukować błąd offsetu o 0,5–1,0 V w systemach 24/48 V.
    - Autokorekta offsetu w FW: część wersji FW, gdy wykryje różnicę pomiarów >X, stosuje korektę programową do napięcia baterii i wykorzystuje ją w logice (alarmy, progi). Zwykle do czasu pełnego odcięcia DC.

---

Jak to zweryfikować u siebie (krótki test A/B)
    1) Stan bazowy: tylko bateria, brak AC i PV. Zanotuj różnicę: LCD falownika vs multimetr na śrubach vs BMS.
    2) Wepnij AC, ale ustaw ładowanie z AC na 0 A (żeby nie ładował, tylko „widział” sieć). Jeśli odczyt się wyrówna – to sprawa referencji/toru, nie samego procesu ładowania.
    3) Odepnij AC. Jeśli poprawny odczyt się utrzymuje – masz korektę „sesyjną”.
    4) Zrób pełny restart DC (falownik zgaszony, BMS na chwilę odcina pakiet). Po ponownym starcie bez AC sprawdź, czy błąd wrócił.
    5) Powtórz z PV: jeśli podłączenie PV również „uzdrawia” odczyt, to autokorekta działa także na torze MPPT.

---

Co z tym zrobić w praktyce
    - Najpewniej: komunikacja falownik ↔ BMS (RS485/CAN). Falownik przyjmuje limity i napięcie z BMS i przestaje polegać na własnym, mniej dokładnym pomiarze.
    - Trwale: kalibracja serwisowa (SOP) – wpis offsetów ADC do pamięci falownika. Wymaga narzędzia serwisowego/hasła od sprzedawcy.
    - Szybko i skutecznie: kompensacja offsetu w nastawach. Jeśli bez AC falownik zaniża o 1,0 V (przykład 24 V: 25,2 V widziane przy realnych 26,2 V), wpisuj wszystkie progi o 1,0 V wyżej niż docelowe „na zaciskach”:
    - Bulk/CV: cel 27,4 V → ustaw 28,4 V (na LCD falownika).
    - Float: cel 27,2 V → ustaw 28,2 V.
    - Low DC cut‑off: cel 23,0 V → ustaw 24,0 V.
    - Analogicznie dla 48 V dodaj/odejmij odpowiednio 2× większy offset.
    - Procedura „na miękko”: jeśli i tak masz AC w pobliżu, możesz po każdym zimnym starcie podać AC na 1–2 minuty (z prądem ładowania = 0 A), aby falownik „złapał” poprawną referencję – do czasu kolejnego pełnego wyłączenia.

---

Ważne uwagi bezpieczeństwa i dobre praktyki
    - Nie mostkuj na własną rękę minusa baterii do PE/ziemi, ani nie modyfikuj linii pomiarowych. To może uszkodzić falownik/BMS i unieważnić ochronę p‑porażeniową.
    - Zawsze zostaw margines do progów OVP/UVP BMS (≥0,5–1,0 V dla 48 V; ≥0,3–0,5 V dla 24 V), bo autokorekta nie jest gwarantowana po każdym restarcie.
    - Do automatyki (SA/HA) bierz napięcie z BMS jako źródło prawdy; dane z falownika traktuj pomocniczo (szczególnie w off‑grid bez AC).

---

Jeśli chcesz, żebym podał gotowe liczby
    Napisz: model/wersję FW falownika, czy masz komunikację z BMS (profil LIB/PYL/USE), oraz zmierzoną różnicę napięć w czterech stanach: tylko DC, DC+AC (ładowanie 0 A), DC+PV, po pełnym restarcie. Na tej podstawie podam konkretne progi z kompensacją i marginesami pod Twoją instalację.
    Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
  • #198 21780607
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #199 21780612
    ppwielki
    Poziom 27  
    Maverick73 napisał:
    No i konkret :) Szybciej się dowiesz czegoś ważnego, niż od forumowiczów jeśli czegoś nie pokręci 😉 👍
    Tobie się udało, mnie nie. Wrzucałem foté wyświetlacza i w goglach nie znaleziono.
  • #200 21780622
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #201 21780648
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Maverick73 napisał:
    Może trzeba inaczej zapytać?

@ElektrodaBot co oznaczają cyfry i litery w górnej, środkowej części ekranu LCD w Anenji. Przykład: 370 0A 610
    Drugie pytanie: Co oznacza również opcja w ustawieniach menu w Anenji na wyświetlaczu LCD klucz 01 cyfra 090

Może się uda ;)
    Bezpośrednia odpowiedź
    - „370 0A 610” na górnym wierszu LCD to trzy równoległe odczyty robocze:
    - 370 = napięcie źródła DC widzianego przez MPPT (typowo Vpv – napięcie stringu PV, w V).
    - 0A = prąd z tego źródła (A). Litera „A” pojawia się tylko, gdy środkowe pole pokazuje prąd.
    - 610 = moc obciążenia AC (W) na wyjściu inwertera w danej chwili.
    Zestaw ten pojawia się, gdy aktywna jest strona statusu PV/obciążenia; przy braku nasłonecznienia bywa „0A”, a prawe pole dalej pokazuje bieżące W obciążenia.

- [01] 090 w menu oznacza pozycję Program 01 = „Output source priority” (priorytet źródła zasilania). W Twojej rewizji FW wartość prezentowana jest numerycznie (090) zamiast skrótu „Uti/SOL/Sbu/Sub”. Funkcyjnie to nadal wybór trybu: Utility first, Solar first, SBU (Solar–Battery–Utility) lub SUB (Solar–Utility–Battery). Aby zobaczyć opisowe nazwy, wejdź w edycję: przytrzymaj ENTER ~3 s, a następnie strzałkami zmieniaj opcję – na części wersji po wejściu w edycję pojawiają się nazwy skrótowe. Jeśli obok widać ikonę „zakaz/lock”, najpierw wyłącz wyjście lub przejdź w Standby. Podstawa: instrukcja ANJ‑6200W‑48V (Program 01 = Output source priority). (cdn-files.myshopline.com)

---

Szczegółowa analiza i jak czytać ekrany LCD Anenji
    Na tych klonach Voltronic/Axpert górny wiersz LCD jest „potrójnym okienkiem” i zmienia znaczenie w zależności od wybranej strony statusu (ikon pod wierszem):

- Strona PV/obciążenie:
    - lewo: Vpv (V) – napięcie paneli; często wygląda jak „Voc” nocą/bez obciążenia,
    - środek: Ipv (A) – prąd z PV; pojawia się litera „A”,
    - prawo: Load (W) – moc obciążenia AC.
    - Strona sieci/obciążenie:
    - lewo: Vac‑in (V),
    - środek: f (Hz) lub temperatura (w niektórych FW wyświetlana bez jednostki, np. „42” = 42°C radiatora),
    - prawo: Load (W) lub VA (zależnie od FW).
    - Inne strony (przewijane strzałkami) pokazują kolejno: napięcie/prąd PV, moc PV, prąd ładowania AC+PV, napięcie baterii, napięcie/ częstotliwość wyjścia, obciążenie w %, W i VA, prąd rozładowania DC, wersje CPU itp. Dokładny zestaw ekranów i ich kolejność jest opisany w manualach serii Axpert/Anenji. (device.report)

Warto zapamiętać:
    - Jeżeli w środkowym polu widnieje litera „A”, to pole jest prądem (A). Gdy litery nie ma, FW zwykle pokazuje temperaturę lub częstotliwość.
    - Prawe pole bardzo często pozostaje „Load (W)”, niezależnie od tego, czy lewa/środkowa kolumna dotyczy PV czy sieci – stąd możliwy widok „0A” (brak prądu PV) przy równoczesnym „610” (odbiorniki pobierają 610 W z baterii/sieci).
    - Zmiana stron: strzałkami Góra/Dół przewijasz ekrany statusu; dłuższe przytrzymanie ENTER (~3 s) wchodzi w edycję Programów.

Program 01 – priorytet źródła
    Instrukcja dla ANJ‑6200W‑48V jednoznacznie definiuje [01] jako „Output source priority” z opcjami:
    - Utility first (Uti),
    - Solar first (SOL),
    - SBU (Solar–Battery–Utility),
    - SUB (Solar–Utility–Battery).
    Wyświetlanie „090” to kwestia sposobu prezentacji w danym FW; funkcja pozostaje identyczna. Wejdź w edycję, by przełączyć na skrótową nazwę, jeśli FW to wspiera. (cdn-files.myshopline.com)

---

Wskazówki praktyczne
    - Jeśli chcesz potwierdzić, że lewe pole faktycznie pokazuje Vpv: odłącz na chwilę PV lub poczekaj do nocy – liczba wzrośnie do Voc i prąd w środku spadnie do „0A”.
    - Gdy środkowe pole pokazuje „A”, a prawe rośnie/spada wraz z włączaniem odbiorników, masz dokładnie układ: Ipv (A) + Load (W).
    - Kiedy ikonka „zakaz/lock” nie pozwala zmienić [01], zjedź wyjściem do Standby (brak AC‑out), ewentualnie odłącz AC‑in – część opcji jest zablokowana przy aktywnym zasilaniu. To zachowanie jest zgodne z instrukcją (wejście w tryb ustawień, długie ENTER). (cdn-files.myshopline.com)

Jeśli podeślesz numer modelu (np. ANJ‑6200W‑48V‑WIFI, 48PL, HHP‑II) i wersję FW z ekranu „CPU version”, mogę rozpisać tabelkę: która strona statusu pokazuje które trzy wielkości u Ciebie oraz który kod liczbowy odpowiada konkretnemu trybowi [01] w Twojej rewizji.
    Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
  • #202 21780662
    ppwielki
    Poziom 27  
    ElektrodaBot napisał:
    Bezpośrednia odpowiedź- „370 0A 610” na górnym wierszu LCD to trzy równoległe odczyty robocze: - 370 = napięcie źródła DC widzianego przez MPPT (typowo Vpv – napięcie stringu PV, w V). - 0A = prąd z tego źródła (A). Litera „A” pojawia się tylko, gdy środkowe pole pokazuje prąd. - 610 = moc obciążenia AC (W) na wyjściu inwertera w danej chwili. Zestaw ten pojawia się, gdy aktywna jest strona statusu PV/obciążenia; przy braku nasłonecznienia bywa „0A”, a prawe pole dalej pokazuje bieżące W obciążenia.

@ElektrodaBot jest to bezpośrednia błędna odpowiedź (sprawdziłem).

Dodano po 4 [minuty]:

ElektrodaBot napisał:
    - [01] 090 w menu oznacza pozycję Program 01 = „Output source priority” (priorytet źródła zasilania).

@ElektrodaBot jest to błędna odpowiedź (sprawdziłem).

Czy może to być tak zwane ukryte menu?
  • #203 21780669
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    ppwielki napisał:
    @ElektrodaBot jest to bezpośrednia błędna odpowiedź (sprawdziłem).
    Dzięki za weryfikację – poprawiam i podaję to, co faktycznie wynika z instrukcji ANJ‑6200W‑48V i z Twoich kadrów.

Bezpośrednia odpowiedź
    - „370 0A 610” na ekranie statusu oznacza:
    - 370 = napięcie PV (Vpv) w woltach,
    - 0A = prąd z PV (Ipv) w amperach,
    - 610 = moc obciążenia AC (W).
    Ten układ (Vpv, Ipv, Load W) odpowiada ekranowi „PV voltage / PV charging current / Load in Watt” opisanym w manualach tej platformy. (manuals.plus)
    - „250 42 441”:
    - 250 = napięcie wejściowe sieci (Vac‑in) w V,
    - 42 = temperatura inwertera (°C; w tym polu brak jednostki „A”, więc to nie prąd),
    - 441 = moc obciążenia AC (W).
    Ekrany z Vac‑in, temperaturą oraz obciążeniem są również opisane w sekcji „Display setting” pokrewnych instrukcji Axpert/Anenji. (manuals.plus)
    - Menu [01] z wartością „090”: [01] to „Output source priority” (priorytet źródła zasilania). W oficjalnym manualu opcje są tekstowe (SOL, Uti, SBU, SUB); numeracja bywa różna między rewizjami FW. W dokumentacji dla 6,2 kW SUB figuruje jako opcja tego programu (z adnotacją, że występuje w wersji PVmax=500 V). (cdn-files.myshopline.com)

Dlaczego mogłeś zobaczyć „090” zamiast skrótu (SOL/SBU/SUB)
    - W części rewizji oprogramowania UI nie rysuje liter na 7‑segmentach i pokazuje kod liczbowy opcji [01]. Instrukcja nie publikuje tabeli „kod↔tryb”, ale sam program [01] i dostępne tryby są jednoznacznie opisane (SOL, Uti, SBU, SUB). Najpewniejsza identyfikacja to próba funkcjonalna (patrz niżej). (cdn-files.myshopline.com)

Jak szybko sprawdzić, jaki tryb kryje się pod Twoim „090”
    - Podłącz sieć AC, wyłącz PV (noc/odłącz string).
    - Jeśli przy „090” obciążenie idzie z sieci, a bateria nie jest ruszana – to zachowanie SUB (Solar→Utility→Battery).
    - Jeśli przy „090” z aktywną siecią inwerter preferuje baterię i na sieć wraca dopiero po spadku do progu [12] – to SBU (Solar→Battery→Utility).
    Opis zachowania SBU/SUB i progów [12]/[13] masz w instrukcji ANJ‑6200W‑48V. (scribd.com)

Uwaga praktyczna do odczytów na górnym wierszu
    - Środkowe pole ma literę „A” tylko wtedy, gdy wyświetla prąd (PV lub ładowanie/rozładowanie). Gdy litery nie ma, to zwykle temperatura lub częstotliwość – stąd „42” w Twoim drugim kadrze to 42°C, a nie 42 A. Układ ekranów (PV V/ A/ moc, napięcia/wejście/wyjście, temperatura, obciążenie W/VA) jest typowy dla tej rodziny. (manuals.plus)

Jeśli chcesz, żebym jednoznacznie zmapował „090 ↔ tryb” dla Twojej sztuki
    - Podeślij numer dokładnego wariantu (np. ANJ‑6200W‑48V‑WIFI, 6200‑48PL‑WIFI, HHP‑II‑6.2KP) i wersję CPU z ekranu INFO. Różne rewizje FW Anenji mają ten sam program [01], ale inne kody wyświetlane na 7‑segmentach. Oficjalne manuale dla 6,2 kW, 48PL i HHP‑II potwierdzają zestaw trybów [SOL/Uti/SBU/SUB]. (anenji.net)

Źródła (Anenji/Axpert – programy i ekrany)
    - ANJ‑6200W‑48V‑WIFI – Program 01 (Output source priority), 09 (Output frequency), 12/13 (progi powrotu) – zrzuty z instrukcji. (cdn-files.myshopline.com)
    - Opisy ekranów: kolejno PV voltage/charging current/power, napięcia/frek., temperatura, obciążenie W/VA. (manuals.plus)

Jeśli nadal coś się nie zgadza z tym co widzisz na żywo, daj znać: napisz, które ikonki pod wierszem są podświetlone (panel, wtyczka, bateria). Na tej podstawie doprecyzuję, które źródło opisuje lewe i środkowe pole na Twojej rewizji LCD.
  • #204 21780676
    ppwielki
    Poziom 27  
    Maverick73 napisał:
    Może trzeba inaczej zapytać?
    Zapytałem i co? Fantastyka.

Pewnie ktoś też to odkrył (co wyżej przedstawiłem) ale nic nie napisze. Fejsa nie posiadam więc nie mam jak zapodać pytania choć "sztuczniak" pewnie fb też przefiltrował.
  • #205 21780805
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #206 21788801
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #207 21789369
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #208 21789659
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #209 21793469
    Karwos00
    Poziom 13  
    Ocena: 47
    Może trochę z innej beczki.

Chciałem zapytać o sile dokręcania klem. Konstrukcja Baksa W-V2B2 BI. Panele JaSolar 530WBF. Czyli panele leżą w całości na swojim dłuższym boku na profilu stalowym. JaSolar zaleca moment dokręcania 18-25Nm. Baks gdzieś wspominał o 14Nm co wg mnie jest dziwnie niską wartością.
    Podpowiecie z własnego doświadczenia jakim momentem dokręcanie klemy i czy montaż w okolicach zera stopni na na to jakiś wpływ?

Dzięki.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy pracy magazynu energii LiFePO4 z falownikiem i BMS JK: wyjaśniano spadek napięcia na MOSFET-ach BMS, przewodach i połączeniach przy dużym prądzie rozładowania oraz to, dlaczego falownik odciął się przy 47,1 V mimo ustawionych progów odcięcia w BMS. Po analizie logów BMS ustalono przyczynę przerwy i problemów z komunikacją między SA a BMS. Omawiano też balansowanie ogniw, wpływ prądu rozładowania na skuteczność balancera 2 A, rezystancję przewodów pomiarowych, jakość połączeń busbarów miedzianych i aluminiowych oraz sens stosowania pasty przewodzącej. W dalszej części wątku poruszono aktualizację firmware JK BMS, odczyt i archiwizację danych z SolarAssistant, podłączenie BMS/falownika przez RS-485, ustawienia wide/narrow dla zakresu napięcia AC, pracę off-grid/on-grid/hybrydową, ATS, automatyczne przełączanie źródeł, rozbudowę magazynów energii, wykorzystanie trackerów PV oraz wpływ sezonowości na produkcję i zużycie energii. Pojawiły się też tematy prognoz i rozliczeń w Tauronie, kosztów odczytu rzeczywistego oraz opłacalności i autonomii instalacji PV.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA