logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Luźne rozmowy i pytania dotyczące fotowoltaiki (PV) – doświadczenia, zagadnienia

05 Wrz 2025 18:11 9207 355
Najlepsze odpowiedzi

Why didn’t my inverter shut down at the configured BMS low-voltage thresholds, and how can the BMS show the battery at a higher voltage than the inverter under load?

To normalne, że pod obciążeniem falownik widzi niższe napięcie niż BMS, bo większość BMS-ów rozłącza minusem MOSFET-ami, które mają swoją rezystancję, a do tego dochodzą spadki na kablach i stykach — przy poborze ok. 2,5 kW (ok. 50 A) nawet 20 mΩ daje około 1 V spadku [#21654304] Jeśli falownik nie ma komunikacji z BMS, pracuje na własnym pomiarze i jego odczyty/progi mogą być przesunięte względem BMS, więc trzeba brać napięcie z BMS i korygować progi falownika o zauważony offset albo spiąć go z BMS przez RS485/CAN [#21780059][#21780074][#21779722] W dyskusji padło też, że różnice napięcia między BMS a inwerterem rzędu 0,4–1 V nie są niczym wyjątkowym i trzeba je uwzględnić w nastawach, zamiast ufać samemu ekranowi falownika [#21780074][#21779722] U jednego z użytkowników podłączenie sieci AC od razu wyrównało wskazanie falownika z BMS, co sugeruje błąd/offset toru pomiarowego falownika, a nie rzeczywiste napięcie pakietu [#21780563]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #61 21721525
    ppwielki
    Poziom 27  
    Ocena: 287
    Opis falownika Off-Grid ANENJI 6,2 kW 48V z funkcją WiFi i parametrami technicznymi Może

Dodano po 7 [minuty]:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4122703.html czyli jednak nie ma "stałej" fazy bez podłączenia do sieci. Epever to zrobi zamiast sieci.
  • #62 21721556
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #63 21721854
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #64 21722674
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #65 21722814
    ppwielki
    Poziom 27  
    Raczej nie będą tanieć nawet jak produkcja będzie wyższa niż zapotrzebowanie. Jak w Europie chwilowo zatrze się popyt to Inne rynki wchłoną produkcję bo Europa nie jest pępkiem świata.

Cena jeżeli nie wzrośnie to na pewno się utrzyma ponieważ już niedługo zapotrzebowanie na magazyny wzrośnie z powodu zbliżającego się końca pierwszych umów on gridowców z ZE. Przecież jeszcze nie wiadomo jak będzie wyglądało ich przedłużenie, może będą nieatrakcyjne i wtedy byli już ongridowcy, będą kalkulować, próbować przejścia na off grid. Będzie wtedy jeszcze jeden malusi problemik: w miarę zaawansowany offgid wymaga większej wiedzy a czasem dodatkowych kosztów pomijając wspomniane akumulatory.
  • #66 21722837
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #67 21724178
    dzidek1968
    Poziom 28  
    Ocena: 388
    ppwielki napisał:
    ... i wtedy byli już ongridowcy, będą kalkulować, próbować przejścia na off grid.

Myślę że raczej będą przechodzić na instalację hybrydową, a nie na off grid :-). Po co mieliby odłączać się od sieci?
  • #68 21724190
    michalPV
    Poziom 31  
    Ocena: 716
    dzidek1968 napisał:
    Po co mieliby odłączać się od sieci?

Bo wyznawcy ideologii off-grid nie pojmują jak przydatne jest w on-gridzie bilansowanie godzinowe i międzyfazowe.
    Dla przypomnienia:
    Produkcja z PV zaledwie 100W/h ale i tak zagotuje się 1 litr wody w czajniku elektrycznym za darmo.
    I to nawet jak się zasila go z innej fazy aniżeli jest podpięty on-grid.
  • #69 21724195
    ppwielki
    Poziom 27  
    dzidek1968 napisał:
    ppwielki napisał:
    ... i wtedy byli już ongridowcy, będą kalkulować, próbować przejścia na off grid.

Myślę że raczej będą przechodzić na instalację hybrydową, a nie na off grid :-). Po co mieliby odłączać się od sieci?
    ...tylko po zakończeniu umowy z ZE pewne sprawy mogą nie byc tak oczywiste a umowy na pewno zostaną zmodyfikowane na niekorzyść posiadaczy ongrid'ów, całkiem pomijając wymagane koszty zmian osprzętu pv (na dziś nie ma co szacować tych kosztów).
  • #70 21724230
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #71 21724338
    michalPV
    Poziom 31  
    Zrzut ekranu artykułu o rodzajach inwerterów od enerad.pl
  • #72 21724365
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #73 21724529
    Wr841nd
    Poziom 15  
    Ocena: 82
    Ciekawe...
    Samochód spalinowy też jest elektrykiem.

Pojedziesz* na rozruszniku? No, pojedziesz... (nie dotyczy automatów).

* Krótka chwilę, ale pojedziesz.

Więc jest hybrydą... (Kiedy może to się przydać, to raczej nikomu nie życzę być w tej sytuacji – przejazd kolejowy, samochód zgasł i nie można odpalić... Wrzucasz 1 i rozrusznik... Hehe, pamiętam, jak instruktorowi jazdy zabiłem ćwieka – szkoda, że tego nie uczą.)

Ot, hybrydowy falownik uruchomisz tylko z AC i paneli.
    Uruchomisz na panelach bez akumulatora i oddasz do sieci.
    Uruchomisz na akumulatorze i oddasz do sieci lub naładujesz.

Acha, czyli hybryda nie jest hybrydą (mimo że ma taką opcję)...

Weź przestań w końcu być tym "pierwszym", co wymyśla koła na nowo.
  • #74 21724556
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #75 21724588
    ppwielki
    Poziom 27  
    Wr841nd napisał:
    Więc jest hybrydą
    To jest tylko jedno fajne słowo na wszystko co się wymyśli. Ja tez staram się w wolnej chwili coś co można byłoby nazwać górnolotnie *hybrydą" a jest to tylko zwyczajnym układem i to pewnie przez innych już wymyślonym i zastosowanym.
    Na przykład układ falowników połączonych szeregowo, których każdy może siebie (w kolejności) wspomagać swoim magazynem, jednocześnie zasilac oddzielne obwody czyli pracować. Ja teraz robię układ równoległy falowników i a dodatkowo równoległo szeregowy układ współpracy magazynów aku o różnym napięciu (taka oszczędność). Kosztuje to grosze (aliexpr). Kilka płytek po 15zł, kawałki przewodów, tulejki na przewody z lidla i wszystko hula bezobsługowo i czytelnie. Bezkrytyczne korzystanie z zasilania ZE (np. w moim przypadku), bez jakiegokolwiek zabezpieczenia jest krótkowzrocznością. U mnie powstaje w sąsiedztwie już druga farma PV a już jedna wystarczyła abym nie czuł się komfortowo. Ciągłe zaniki zasilania to zepsute lodówki albo ciągla wymiana żarówek co też można przeliczyć na pieniądze. Korzystając z offgrida pozbylem się tych problemików. Pieniądze na offgrida sam zarobiłem a i wydatek wcale mnie nie zabolał i dlatego nawet nie interesuje mnie kto ile zarabia i na co wydaje choć........sąsiad teraz zamontowal 10kW w ongridzie za 28tysi. Tyle wydał z dotacją i do dziś nawet nie wie jak ma ustawiony (?) export do sieci.

Udanego dnia Panowie!
  • #76 21724614
    adse
    Poziom 27  
    Ocena: 253
    Jeszcze czwarty rodzaj: przetwornica solarna do grzania wody, też rodzaj falownika, typowy off, a nie wymaga akumulatora.
  • #77 21725069
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #78 21725093
    Evellina
    Poziom 20  
    Ocena: 265
    @maverick73 to ja mam pytania do tej prognozy:

1. Rok wcześniej nie miałeś PV że masz taką duża prognozę?
    2. Czy zmieniałeś w Tauronie prognozę, że wg niej nie płacisz i wskazujesz inne kwoty?
  • #79 21725136
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #80 21725182
    Evellina
    Poziom 20  
    Maverick73 napisał:
    Evellina napisał:
    Czy zmieniałeś w Tauronie prognozę, że wg niej nie płacisz i wskazujesz inne kwoty?

Nic nie zmieniałem, jest ciągle tak samo.

Czyli płacisz wg tej rozpisanej prognozy?

Dodano po 9 [minuty]:

Maverick73 napisał:
    Evellina napisał:
    Czy zmieniałeś w Tauronie prognozę, że wg niej nie płacisz i wskazujesz inne kwoty?

Nic nie zmieniałem, jest ciągle tak samo.

Czyli płacisz wg tej rozpisanej prognozy?
  • #81 21725224
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #82 21725241
    Evellina
    Poziom 20  
    Acha, czyli płacisz wg prognozy a to, co nam podajesz to twoje wyliczenia i szacunki. A te kwoty z prognozy mają szansę w marcu stać się nadpłatą w Tauronie na kolejny okres.

Czyli tyle się chwaliłeś, jak mało płacisz a bulisz całkiem sporo...I dużo więcej niż ja....

Dodano po 4 [minuty]:

To życze, by w tym roku twoje wyliczenia poszły lepiej, bo to chyba w zeszłym dopłacałeś niespodziewanie ponad 2000pln?
  • #83 21725261
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #84 21725268
    Evellina
    Poziom 20  
    Maverick73 napisał:
    Przecież nie ukrywałem ze płacę jakoś 300zł na dwa miesiące.

Ale płacisz raczej 600 na dwa miesiące....
  • #85 21725283
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #86 21725309
    Evellina
    Poziom 20  
    To skoro masz takie oszczędności dlaczego nie przechodzisz na odczyt rzeczywisty tylko tyle płacisz?

Nam tu wszędzie piszesz, że prawie nic nie zużywasz a zapłacisz ot tak 3500pln za ten czas?

To co to za oszczędność te twoje panele...Piszesz, że najważniejsze by nie płacić nic do ZE a nawet nie wiesz ile płacisz i piszesz, że ciebie nie interesuje... Ty chyba jakąś alternatywną rzeczywistość masz w tym swoim kąciku.

Dodano po 4 [minuty]:

Maverick73 napisał:
    Kurcze musiałem aż zapytać moją połówkę bo w tym nie siedzę ... no fakt, ponad 500 ...

Ponad 600. 3179 za 10 miesięcy. 317 za miesiąc. Ponad 600 za 2 miesiące.
  • #87 21725334
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #88 21725410
    michalPV
    Poziom 31  
    Moja stajenka PV i platności prognozowane za mój obecny rok rozliczeniowy. Od 21.02
    Tabela płatności za energię z kwotami i terminami od czerwca 2025 do lutego 2026
    Ps. Pierwsza platność w czerwcu bo za poprzedni rok rozloczeniowy była nadpłata.

W tym okresie będzie też nadpłata bo już widzę, że pobór mniejszy niż poprzednio 💪

Ps2. Roczne zapotrzebowanie z cwu grzanym prądem poza okresem grzewczym na ok.3000kWh
  • #89 21725412
    Evellina
    Poziom 20  
    @maverick73 . Przecież co dwa tygodnie przywołujesz to tu to tam ile JA płacę za prąd. A raczej nie płacisz za mój rachunek :)

Za swój też nie.

Ale twierdzenie, że nie płacisz nic za prąd do ZE bo masz taką super instalację, tymczasem rachunek płaci żona. ...

3 lata masz instalacje PV? I co roku wyższa prognoza i zamiast zwrotu jeszcze dopłacałes.

Nic dziwnego, że z takim niedowierzaniem patrzycie na moją instalację i wyniki jak takue bajki opowiadacie tu sobie nawzajem.

Dodano po 6 [minuty]:

Nie żal kasy na nadpłacanie wg prognozy?

Po pierwszej prognozie, gdzie nadpłaciłam 2 kafle a nie chcieli mi prognozy ani obniżyć, ani zwrócić kasy rozliczam się co 2 miesiące. Z odczytu.

Płacę coraz mniej i za to, co zużyłam. I płacę....potem.

Dodano po 37 [sekundy]:

Nie żal kasy na nadpłacanie wg prognozy?

Po pierwszej prognozie, gdzie nadpłaciłam 2 kafle a nie chcieli mi prognozy ani obniżyć, ani zwrócić kasy rozliczam się co 2 miesiące. Z odczytu.

Płacę coraz mniej i za to, co zużyłam. I płacę....potem.
  • #90 21725443
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy pracy magazynu energii LiFePO4 z falownikiem i BMS JK: wyjaśniano spadek napięcia na MOSFET-ach BMS, przewodach i połączeniach przy dużym prądzie rozładowania oraz to, dlaczego falownik odciął się przy 47,1 V mimo ustawionych progów odcięcia w BMS. Po analizie logów BMS ustalono przyczynę przerwy i problemów z komunikacją między SA a BMS. Omawiano też balansowanie ogniw, wpływ prądu rozładowania na skuteczność balancera 2 A, rezystancję przewodów pomiarowych, jakość połączeń busbarów miedzianych i aluminiowych oraz sens stosowania pasty przewodzącej. W dalszej części wątku poruszono aktualizację firmware JK BMS, odczyt i archiwizację danych z SolarAssistant, podłączenie BMS/falownika przez RS-485, ustawienia wide/narrow dla zakresu napięcia AC, pracę off-grid/on-grid/hybrydową, ATS, automatyczne przełączanie źródeł, rozbudowę magazynów energii, wykorzystanie trackerów PV oraz wpływ sezonowości na produkcję i zużycie energii. Pojawiły się też tematy prognoz i rozliczeń w Tauronie, kosztów odczytu rzeczywistego oraz opłacalności i autonomii instalacji PV.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA