logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Luźne rozmowy i pytania dotyczące fotowoltaiki (PV) – doświadczenia, zagadnienia

05 Wrz 2025 18:11 9066 355
Najlepsze odpowiedzi

Why didn’t my inverter shut down at the configured BMS low-voltage thresholds, and how can the BMS show the battery at a higher voltage than the inverter under load?

To normalne, że pod obciążeniem falownik widzi niższe napięcie niż BMS, bo większość BMS-ów rozłącza minusem MOSFET-ami, które mają swoją rezystancję, a do tego dochodzą spadki na kablach i stykach — przy poborze ok. 2,5 kW (ok. 50 A) nawet 20 mΩ daje około 1 V spadku [#21654304] Jeśli falownik nie ma komunikacji z BMS, pracuje na własnym pomiarze i jego odczyty/progi mogą być przesunięte względem BMS, więc trzeba brać napięcie z BMS i korygować progi falownika o zauważony offset albo spiąć go z BMS przez RS485/CAN [#21780059][#21780074][#21779722] W dyskusji padło też, że różnice napięcia między BMS a inwerterem rzędu 0,4–1 V nie są niczym wyjątkowym i trzeba je uwzględnić w nastawach, zamiast ufać samemu ekranowi falownika [#21780074][#21779722] U jednego z użytkowników podłączenie sieci AC od razu wyrównało wskazanie falownika z BMS, co sugeruje błąd/offset toru pomiarowego falownika, a nie rzeczywiste napięcie pakietu [#21780563]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #301 21836388
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1185
    Czy ktoś w domu oprócz ciebie jest w stanie to obsłużyć?

Dodano po 2 [minuty]:

Ale bardzo fajnie. I APS wjechał automatyka ok. Fajnie i imponujący magazyn. Tylko że te 10kWh w tym UPS po prostu będzie się marnować bo ich trzymasz mazałaś nie korzystasz więc ta instalacja falownik PV nigdy się nie zwróci. Czy tak teraz są przerwy w dostawie prądu? No żarzą się ale niezwykle rzadko.
  • #302 21836411
    ppwielki
    Poziom 27  
    Ocena: 287
    Pogratulować wysokiego zużyvia energiii bo ja niestety nie mam czym się chwalić
    Zrzut ekranu aplikacji z wykresem obciążenia energii (dzień 2026‑02‑11) oraz parametrami wyjścia.
    Ten płaski kawałek wykresu to praca "dziennego" falownika (ten chwilowy pik to na moment przełączyłem na drugi).

ps. @maverick73 plusik za doktoryzację w dziedzinie PV.
  • #303 21836483
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1040
    ppwielki napisał:

Ten płaski kawałek wykresu to praca "dziennego" falownika (ten chwilowy pik to na moment przełączyłem na drugi).

Po pierwsze przy takich zużyciach (po 200-500W) łatwo zrobić że nie pobierze z sieci, nawet bym się nie chwalił, że udaje się 200W "nie pobrać z sieci" - bo przy takim zużyciu z magazynu ze 4-5 dni można pojechać ;)
    Po drugie fajnie mieć PV do godziny 20 ;)
  • #304 21836579
    ppwielki
    Poziom 27  
    @maverick73 ma nieskompikowaną (może nie dla wszystkich) instalację fotowoltaiczno energetyczną, która wymaga prostego schematu działania. Też mam podobnie zbudowaną i nikt z domowników nie ma z tym problemu z jej obsługą ponieważ... nie wymaga żadnej ingerencji jest automatyczna i poza tym jest dokładny jej opis. Jak coś się zepsuje (wszystko się może zdarzyç) to jest ustalona procedura czyli odcięcie całej instalacji PV od zasilania domu (ręczny przełącznik).
    Chris_W napisał:
    ppwielki napisał:

Po pierwsze przy takich zużyciach (po 200-500W) łatwo zrobić że nie pobierze z sieci, nawet bym się nie chwalił, że udaje się 200W "nie pobrać z sieci" - bo przy takim zużyciu z magazynu ze 4-5 dni można pojechać ;)
    Po drugie fajnie mieć PV do godziny 20 ;)
    Po pierwsze nie chwalę się zużyciem energii i nie zamierzam dokładać niepotrzebnych odbiorników aby się jednak chwalić. Po drugie:: do godziny 20 (tak ustawione dzialanie) dziala falownik nr1 a następnie przełącza na drugi falownik, oczywiście też z magazynem. Po trzecie to co piszesz nic nie wnosi do tematu tak jak pisanie o inwestowaniu przez Bełkota.

Dodano po 14 [minuty]:

Muszę się zdoktoryzowac jak wygląda praca klimatyzatora (czyżby kolejny nierentowny wydatek?) bo mogę miec sporą nadwyżkę energii w niektóre zimowe dni i oczywiście poza zimą. Automatykę już wykonalem więc zostaje wybór modelu.
  • #305 21836602
    Chris_W
    Poziom 39  
    ppwielki napisał:
    Po pierwsze nie chwalę się zużyciem energii i nie zamierzam dokładać niepotrzebnych odbiorników aby się jednak chwalić.

Ale te profile zużycia (twoje i mavericka) wyglądają jak z połowy XXw (kilka żarówek i jedno radio) - dziś nikt nie ma takich płaskich, małych poborów energii. Są pralki, czajniki, kuchenki, bojlery - zawsze jest coś co pociągnie 1-2kW - a u was tego nie ma - pytam dlaczego? Żyjecie jak w połowie XXw, czy duże pobory są z innych źródeł? - i jeśli tak - to dlaczego tego nie pokazujecie?
  • #306 21836696
    michalPV
    Poziom 31  
    Ocena: 708
    @Chris_W , nie doszukuj się logiki tam gdzie jej nie ma. To są forumowicze, którzy przodują w publikowaniu wyrwanych z całości danych bo pełne dane nie pokażą tak wspaniałego efektu.

6 kWp w panelach i ta zima miała być z zerowym poborem z ZE... kolejna modyfikacja (i rachunek rośnie do 500zł) i dopiero kolejna będzie bez poboru z ZE.

Zimą nie ma cudów z PV: produkcja w listopadzie, grudniu, styczniu to jakieś 10-20% tego co w czerwcu.

Teraz dopiero zaczyna się powoli jakaś sensowna produkcja i dlatego nastąpiła reaktywacja "chwalenia się" zerowym poborem z ZE w pojedyncze jako tako jasne dni.
  • #307 21836709
    Chris_W
    Poziom 39  
    michalPV napisał:
    @Chris_W , nie doszukuj się logiki tam gdzie jej nie ma. To są forumowicze, którzy przodują w publikowaniu wyrwanych z całości danych bo pełne dane nie pokażą tak wspaniałego efektu.

6 kWp w panelach i ta zima miała być z zerowym poborem z ZE... kolejna modyfikacja (i rachunek rośnie do 500zł) i dopiero kolejna będzie bez poboru z ZE.

Zimą nie ma cudów z PV: produkcja w listopadzie, grudniu, styczniu to jakieś 10-20% tego co w czerwcu.

Przy średnim zużyciu 300W będzie to osiągalne (6kW paneli i 30kWh magazynu) - ja tylko nie wierzę że ktoś może żyć na poziomie 300W.
    Jestem ciekaw jak ci userzy rozwiązują kwestię pralki - ona ma 2kW grzałkę - a potrzebuje od 15min grzania do godziny. Albo jak realizowane jest gotowanie, bo chyba nie na gazie skoro ma się nadmiar PV? Jak się prasuje, jak grzeje wodę CWU, jak odkurza, nawet jak się kosi trawę na trawniku itd. Każda z tych czynności to ponad 1kW mocy.
    Mamy wykres 4 dni bez przekraczania 500W (dobra, jakieś 2 piki były) - jak to możliwe w XXIw?
  • #308 21836773
    michalPV
    Poziom 31  
    Chris_W napisał:
    Przy średnim zużyciu 300W będzie to osiągalne (6kW paneli i 30kWh magazynu)

Nie, nie będzie. Bo średnie zużycie 300W w skali miesiąca daje ponad 215 kWh. A 6kWp w listopadzie, grudniu i styczniu nie wyprodukuje w każdym z tych miesięcy po 215 kWh.
    Jeśli już to może być osiągalne w pojedyncze dni ale nie w skali jesieni i zimy.

To są chyba wykresy obciążenia wyrwane z całości, np. wtedy kiedy te prądożerne nie były włączane albo jak wspomniałeś -> są z innego źródła nie pokazanego.

Ja np. mam średnie godzinowe zużycie właśnie na poziomie 300W jeśli biorąc zużycie w całym miesiącu / 30 dni / 24h ale nie znaczy to, że nie mam prądożernych urządzeń. A tym bardziej nie znaczy, że nie mam poboru z ZE. Mam w sumie 5 kWp w panelach.
  • #309 21836777
    michal.zd
    Poziom 31  
    Ocena: 271
    michalPV napisał:
    Mam w sumie 5 kWp w panelach.

Michał. Połaczyłeś to w jedno tak jak planowałeś miesiąc temu? Diody są czy bez nich działa?

michalPV napisał:
    z innego źródła nie pokazanego.
    Maverick ma węgiel, darmowy.
  • #310 21836826
    michalPV
    Poziom 31  
    michal.zd napisał:
    Michał. Połaczyłeś to w jedno tak jak planowałeś miesiąc temu? Diody są czy bez nich działa?

Tak, pisałem o tym w temacie. Działa dokładnie tak jak chciałem :) >>21768448 4 miesiąc tak sobie ciuła te jesienno-zimowe kWh
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4150439.html#21768448

michal.zd napisał:
    Maverick ma węgiel, darmowy.

to wiem.
    Ale to ogrzewanie i cwu. Ale gdzie reszta co ma moc większą od 300W
  • #311 21836849
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #312 21836887
    ppwielki
    Poziom 27  
    Chris_W napisał:
    Są pralki, czajniki, kuchenki, bojlery - zawsze jest coś co pociągnie 1-2kW - a u was tego nie ma - pytam dlaczego? Żyjecie jak w połowie XXw, czy duże pobory są z innych źródeł?
    Przeczytałes co napisałem? Jezeli tak to chyba bez zrozumienia bo
    ppwielki napisał:
    Ten płaski kawałek wykresu to praca "dziennego" falownika
    Mam dwa falowniki, dwa magazyny, automatykę. Część opisalem w "swoim" temacie, który zamknąłem. U mnie wszystko działa i nic nie "musi się zwracać".
    michalPV napisał:
    @Chris_W , nie doszukuj się logiki tam gdzie jej nie ma.
    Twoje posty nadal nic nie wnoszą do żadnej dyskusji.

ps. To co? Teraz będzie chwalenie się wysokim zużyciem energii? Myślalem, że tu się czegoś dowiem o doświadczeniach innych osób w dziedzinie PV ...
  • #313 21836893
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #314 21836911
    michalPV
    Poziom 31  
    ppwielki napisał:
    Twoje posty nadal nic nie wnoszą do żadnej dyskusji.

Twoje pełne pogardy dla rozmówcy, który pyta o szczegóły wnoszą taką wartość jak zeszłoroczny śnieg.

ppwielki napisał:
    ps. To co? Teraz będzie chwalenie się wysokim zużyciem energii?

To co? Teraz będzie chwalenie się niskim poborem z ZE bo:
    1. ogrzewanie i cwu nie na prąd
    2. kuchnia, czajnik na gaz
    to może jeszcze:
    w zimę pierzemy wodą w misce zagrzanej na gazie lub cwu
    a skoro zimno to lodówkę wyłączamy i dajemy do nieogrzewanej szopki?

Macie pobory z innych źródeł i chorą manię zejścia z poborem z ZE do zera. Nawet butle na gaz się pojawiły, chyba tylko po to by nie musieć brać z ZE ;p
    Kombinujecie a i tak rachunki z ZE swoje.

Od dawna to powtarzam, guzik dające informacje o kilku godzinach, kilku dniach są manipulowaniem danymi.
    Możliwie jak najdłuższe okresy w ciągu roku dają najlepszy obraz.

Chodzi głównie o to, jaki % potrzebnego nam prądu dają nam nasze instalacje PV i z czego się one składają by ewentualnie ktoś mógł z tego skorzystać.
    Ale Wy dwaj nie chcecie się tym chwalić bo Wam to nie pasuje do narracji Waszego tzw."wizjonerskiego" podejścia do PV.
  • #315 21836933
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #316 21837008
    michalPV
    Poziom 31  
    Maverick73 napisał:
    Butli używam od ponad 20 lat a nie od 2019 jak zacząłem prace z PV.

Nigdy tego nie pisałeś, że nie używasz prądu do gotowania tylko gazu z butli.
    Tym bardziej to umniejsza Twoje dokonania w zakresie tworzenia "innowacyjnej" instalacji PV.

U mnie np. prąd na gotowanie to min.30% rocznego zużycia prądu z ZE.
    Podejrzewam, że też podobnie mają inni.

Maverick73 napisał:
    Nie moja wina ze Ci wyszło co wyszło

Wbij to sobie w końcu do głowy, że ja jestem bardzo zadowolony z tego co zrobiłem i co aktualnie mam.

Maverick73 napisał:
    ciągle generujesz posty sugerujące ze jestem inwalidą w PV a samego z siebie robiąc eksperta w pełnym wymiarze tego słowa.

Ewidentnie masz jakiś kompleks w stosunku do mojej osoby.

Ty jesteś inwalidą ale w swoim chorym dążeniu nie patrząc na koszty na minimalizowanie poboru z ZE.

Absolutnie nigdy nic nie pisałem ani nie uważam, że takim jesteś w stosunku do PV.

Maverick73 napisał:
    Następni Tobie podobni też poszli w te stronę potrafiąc powiesić falownik na ścianie i podłączając go do paneli i magazynu i na tym rola się kończy. Dlaczego ... bo dalej nie puszcza wiedza.

Jak wyżej. Wbij to sobie do głowy, że falownik na ścianie, panele PV i magazyn robi taką samą robotę co Twoja instalacja PV 🤣
    Przesadzasz ze swoim poczuciem posiadania wiedzy. Ty po prostu odkrywasz koło na nowo.
    Moderowany przez krzysiek7:

3.1.9. Rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.

• #317 21837093
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #318 21837121
    dzidek1968
    Poziom 28  
    Ocena: 388
    Maverick73 napisał:
    Może pokażesz Twój wykres od niedzieli do dziś co tam Twoje zadowalające dzieło zrobiło, bo masz to samo co ja, jak piszesz. Porównamy, zdobądz się na odwagę jak dwaj koledzy po mnie co pokazali...

Kolego, daj już spokój z ciągłym wykazywaniem wyższości Twojej instalacji nad innymi. Kupiłeś (zrobiłeś) sobie zabawkę i na siłę chcesz wszystkim udowodnić, że to perpetuum mobile ;-). Naprawdę nie masz innych zajęć? Piszesz tutaj z dwoma czy trzema osobami i podniecacie się wykresami zużycia. Jak Cię zadowala zagracona siłownia to Twoja sprawa. Nie każdy lubi spać na akumulatorach :-). Załóżcie sobie kółko wzajemnej adoracji i tam się przechwalajcie kto więcej wyprodukował tudzież zaoszczędził...
  • #319 21837131
    Evellina
    Poziom 20  
    Ocena: 265
    O, znowu można z popcornem usiąść i popatrzeć jak kolejny wątek, tym razem sam jego autor, wywali w kosmos. :)

Dodano po 14 [minuty]:

@maverick73 twój piec węglowy od niedzieli "zjadł" 22 kWh prądu? 6 kWh dziennie? Czyli "zjada" 180 kWh na miesiąc?
  • #320 21837151
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #321 21837179
    dzidek1968
    Poziom 28  
    Ocena: 388
    Maverick73 napisał:
    @dzidek1968 W sumie masz rację, nie mój poziom aby tutaj pisać

Trudno się nie zgodzić ;-)

Dodano po 7 [minuty]:

Maverick73 napisał:
    Możesz pisać za mnie i możesz pokazać jakieś tricki na instalacje

Różnimy się tym, że ja pracuję, a Ty się chwalisz :-). Osobiście nie odczuwam potrzeby publicznego uzewnętrzniania się. Bardzo dużo mówisz o swoich dokonaniach (realnych czy wydumanych to nie mnie oceniać), najczęściej piejąc z zachwytu nad swoim geniuszem... I oczywiście bardzo starając się każdego, kto Cię próbuje ostudzić, obrażać w szczeniacki sposób...
    A co do trików na instalację: "praw fizyki Pan nie zmienisz", jak mawiał klasyk ;-). Ja nie szukam trików, tylko staram się dobierać instalacje do potrzeb i możliwości swoich klientów. I póki co to się sprawdza :-). Nie wiem czy znalazłbym choć jednego klienta, gdybym zaproponował mu zbieraninę klamotów różnych producentów, połączonych ze sobą pajęczyną kabli i obstawioną dziesięcioma miernikami zużycia/produkcji/prądu/napięcia czy czego tam jeszcze wymyśliłeś ;-). Chcesz to się baw, ale nie zanudzaj innych swoimi "oszczędnościami", kolejnymi wynalazkami i radosną twórczością...

Dodano po 2 [minuty]:

Maverick73 napisał:
    to co dajesz coś fajnego czy tylko marudzenie Ci pozostało ?

Akurat najwięcej marudzisz Ty, Kolego ;-). A czy dajesz coś fajnego? Nie mnie oceniać...
  • #322 21837194
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #323 21837200
    michalPV
    Poziom 31  
    Chodzi głównie o to, jaki % potrzebnego nam prądu dają nam nasze instalacje PV i z czego się one składają by ewentualnie ktoś mógł z tego skorzystać.

Dlaczego ważne jest to z czego się składają?
    Po to, by można ocenić ile to kosztuje.

Ile np. kosztuje 60% pokrycie z PV zapotrzebowania prądu jeśli zużywa się rocznie 3000 kWh?
    U mnie np.to za ostatni rok kosztowało 5kWp i magazyn 1,5kWh z LifePo4 i 3 różne falowniki. W tym roku zakładam, że będzie więcej bo większy magazyn jest.

Ile % zapotrzebowania na prąd pokryło PV za ostatnie 12m-cy? I z czego instalacja się składała?

Wtedy można coś oceniać czy to ma w ogóle sens. Czy może jest sztuką dla sztuki.

Ps. Ja nie będę publikował wycinków produkcji jak zdarzyły się jako takie pogodne dni bo uważam, że to jest manipulatorstwo.
    Tylko dłuższe okresy się liczą.

Dodano po 7 [minuty]:

Maverick73 napisał:
    może z 15min rozmowy i stwierdzili ze nie mają ze mną o czym gadać bo co nie powiedzieli to za chwilę nie znali odpowiedzi na moje pytania

Ot, cały Maverick73 z elektrody.
    Alfa i Omega z PV
    Marnujesz się chlopie tutaj, opatentowałbyś te swoje pomysły i trzepał kasę na nich no i nie musiałbyś węglem palić - zdrowiej dla Ciebie, dla rodziny, dla sąsiadów 👍
  • #324 21837210
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #325 21837318
    ppwielki
    Poziom 27  
    dzidek1968 napisał:
    Ja nie szukam trików, tylko staram się dobierać instalacje do potrzeb i możliwości swoich klientów. I póki co to się sprawdza . Nie wiem czy znalazłbym choć jednego klienta, gdybym zaproponował mu zbieraninę klamotów różnych producentów, połączonych ze sobą
    Trudno się z tym nie zgodzić. Klienci bardzo chętnie przy podpisywaniu umów wybierają opcję "włącz niemyślenie" lub "wyłącz myślenie". Funkcja ta przestaje działac przeważnie przy otrzymaniu pierwszej faktury.
  • #326 21837338
    michal.zd
    Poziom 31  
    ppwielki napisał:
    Klienci bardzo chętnie przy podpisywaniu umów wybierają opcję "włącz niemyślenie" lub "wyłącz myślenie".

nie o to chodzi.
    Sam się przekonałem, lądując na parę dni w szpitalu, że zostawiam żonę która nie ogarnęłaby sytuacji w razie jakiejkolwiek awarii. Teraz każda moja modyfikacja jest robiona z myślą jak największej prostoty i bazowania na gotowych elementach. Zrezygnowałem z autorskich rozwiązań hardware na rzecz modułów będących w sprzedaży. Mimo to jest problem z modułami z Chin, które po kilku miesiącach znikają ze sklepów, więc i one powoli znikną.
    Dopiszę: wcześniej miałem moduły przekaźnikowe Link Node R4, nieobecne już, były dość krótko w sprzedaży. Zamieniłem je na Sonoff 4ch, które od paru lat są dostępne, więc może będzie dobrze. Raspberry Pi jest w ciągłej sprzedaży, ale kupiłem od razu dwa Rpi-0 na ew podmiankę, w razie awarii. Myślę żeby również usunąć sonoff i do rpi dodać moduł przekaźników, upraszcza się wówczas i sprawa wymiany Sonoff. Obecnie trzeba zaprogramować go AFE i dołączyć do sieci wifi. Niepotrzebna komplikacja.
  • #327 21837353
    Chris_W
    Poziom 39  
    michal.zd napisał:
    ppwielki napisał:
    Klienci bardzo chętnie przy podpisywaniu umów wybierają opcję "włącz niemyślenie" lub "wyłącz myślenie".

nie o to chodzi.
    Sam się przekonałem, lądując na parę dni w szpitalu, że zostawiam żonę która nie ogarnęłaby sytuacji w razie jakiejkolwiek awarii. Teraz każda moja modyfikacja jest robiona z myślą jak największej prostoty i bazowania na gotowych elementach. Zrezygnowałem z autorskich rozwiązań hardware na rzecz modułów będących w sprzedaży. Mimo to jest problem z modułami z Chin, które po kilku miesiącach znikają ze sklepów, więc i one powoli znikną.
    Dopiszę: wcześniej miałem moduły przekaźnikowe Link Node R4, nieobecne już, były dość krótko w sprzedaży. Zamieniłem je na Sonoff 4ch, które od paru lat są dostępne, więc może będzie dobrze. Raspberry Pi jest w ciągłej sprzedaży, ale kupiłem od razu dwa Rpi-0 na ew podmiankę, w razie awarii. Myślę żeby również usunąć sonoff i do rpi dodać moduł przekaźników, upraszcza się wówczas i sprawa wymiany Sonoff. Obecnie trzeba zaprogramować go AFE i dołączyć do sieci wifi. Niepotrzebna komplikacja.

Przejdź sobie na jakiś esphome - to oprogramowanie "kompilowalne" a nie "konfigurowalne " jak większość innych - wtedy nawet jak zmienią się sterowniki to wgrasz na nowy firmware (jest to proste dla elektronika).
    Esphome ma integrację z homeassistant i cały proces robi się poprzez web - kompilacja wykonuje się na komputerze-serwerze HA a wgrywa "sama" przez wifi.
  • #328 21837440
    ppwielki
    Poziom 27  
    michal.zd napisał:
    Teraz każda moja modyfikacja jest robiona z myślą jak największej prostoty i bazowania na gotowych elementach.
    To prawda. Też tak robię, @maverick73 tak robi tylko sposób konfiguracji może się różnić a stąd i ocena układów przez innych, często mylna.
    Chris_W napisał:
    esphome - to oprogramowanie "kompilowalne" a nie "konfigurowalne " jak większość innych - wtedy nawet jak zmienią się sterowniki to wgrasz na nowy firmware (jest to proste dla elektronika).
    Esphome ma integrację z homeassistant i cały proces robi się poprzez web - kompilacja wykonuje się na komputerze-serwerze HA a wgrywa "sama" przez wifi.
    To pewnie ważna informacja i dobrze, że tutaj ją zamieścileś. Osobiście z niej nie skorzystam choćby z powodu częstych wyłączeń prądu, słabiutkiego bezprzewodowego internetu czy bliskości farmy fotowoltaicznej ale porada dobra dla skomputrowanych. U mnie funkcjonują tylko informacyjnie : prosta aplikacja Anenji wifi i aplikacja Epever'a do podglądu w domu. Reszta to układ samograj.
  • #329 21837473
    michal.zd
    Poziom 31  
    Chris_W napisał:
    Przejdź sobie na jakiś esphome - to oprogramowanie "kompilowalne" a nie "konfigurowalne " jak większość innych - wtedy nawet jak zmienią się sterowniki to wgrasz na nowy firmware

Właśnie od tego chcę odejść, ponieważ
    Chris_W napisał:
    jest to proste dla elektronika
    to dla pozostałych domowników nie jest to proste. Między innymi powodem jest konieczność dostania się do pinów ISP, w Sonoff wymaga lutowania.
    Prostota, to podmiana sprzętu i voilà. Taki warunek spełnia Raspberry Pi z modułem przekaźników. Jeśli padnie Rpi, wystarczy włożyć kartę SD do nowego, jesli padnie karta, mam zrobioną kopię i leży w pudełku wraz z drugim Rpi-zero. Z modułem przekaźników od kilkunastu lat nie ma problemu, wciąż jest dostępny w Botland.
    W każdym razie dokupię jeden na zapas, Rpi jak pisałem mam dwa, mam też dwa Rpi-Zero W, a to takie same SOC i takie same złącze pinowe. Cena śmieszna, nie wiem czy opłaca sie kupować ESP.
    A czemu wolę Rpi-zero, a nie Zero-W? Ponieważ ma port Eth, podpinam do routera i nic więcej nie trzeba konfigurować.

Dodano po 9 [minuty]:

ppwielki napisał:
    @maverick73 tak robi tylko sposób konfiguracji może się różnić

Może się mylę, ale w wyobraźni jego instalacja jawi mi się jako plątanina kabelków i mnóstwa pudełeczek, przekaźników itp.
    Ja unikam takiego rozproszenia.
  • #330 21837531
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy pracy magazynu energii LiFePO4 z falownikiem i BMS JK: wyjaśniano spadek napięcia na MOSFET-ach BMS, przewodach i połączeniach przy dużym prądzie rozładowania oraz to, dlaczego falownik odciął się przy 47,1 V mimo ustawionych progów odcięcia w BMS. Po analizie logów BMS ustalono przyczynę przerwy i problemów z komunikacją między SA a BMS. Omawiano też balansowanie ogniw, wpływ prądu rozładowania na skuteczność balancera 2 A, rezystancję przewodów pomiarowych, jakość połączeń busbarów miedzianych i aluminiowych oraz sens stosowania pasty przewodzącej. W dalszej części wątku poruszono aktualizację firmware JK BMS, odczyt i archiwizację danych z SolarAssistant, podłączenie BMS/falownika przez RS-485, ustawienia wide/narrow dla zakresu napięcia AC, pracę off-grid/on-grid/hybrydową, ATS, automatyczne przełączanie źródeł, rozbudowę magazynów energii, wykorzystanie trackerów PV oraz wpływ sezonowości na produkcję i zużycie energii. Pojawiły się też tematy prognoz i rozliczeń w Tauronie, kosztów odczytu rzeczywistego oraz opłacalności i autonomii instalacji PV.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA