bumble napisał: Czy ktoś w domu oprócz ciebie jest w stanie to obsłużyć?
System jest w pełni autonomiczny ze nie ma w niego żadnej ingerencji. Raz uruchamiasz i zapominasz. Jak by jednak coś się wydarzyło nie przewidzianego to w gniazdkach poza nowymi są zostawione przewody z normalnej instalacji domowej ze tylko odpięcie w gniazdku dwóch przewodów nowych i podłączenie dwóch starych gniazdko przywraca do pierwotnej funkcjonalności z przed Hybrydy. Nikt się nie interesuje moim projektem ze nikt go nie potrafi obsłużyć poza mną... ale jak pisałem nie trzeba go obsługiwać.
bumble napisał: Ale bardzo fajnie. I APS wjechał automatyka ok. Fajnie i imponujący magazyn. Tylko że te 10kWh w tym UPS po prostu będzie się marnować bo ich trzymasz mazałaś nie korzystasz więc ta instalacja falownik PV nigdy się nie zwróci. Czy tak teraz są przerwy w dostawie prądu? No żarzą się ale niezwykle rzadko.
No właśnie rezygnacja z ECO spowoduje ze jednak będzie wykorzystywał panele z CWU zimą i zarówno stanowił rezerwę dla pieca. Nowa myśl i nowe wykonanie. Od wiosny będzie grzał grzałkami i stanowił drugi rezerwowy magazyn prądu.
Ups a dosłownie 3 będą pełnić dodatkowe funkcje odpowiednio wpięte w instalację. Z tego jeden o pełnym sinusie. Jak zona wiedziała ze coś grzebie w prądzie, to teraz nie wie.
Chris_W napisał: Ale te profile zużycia (twoje i mavericka) wyglądają jak z połowy XXw (kilka żarówek i jedno radio) - dziś nikt nie ma takich płaskich, małych poborów energii.
Dałem Ci parę przykładów jak można...
No wiesz przykładowo ktoś zrobi Ci instalację C.O jak u mnie na 3 pompach i da Ci je 100W. I też tak miałem a obecnie instalacje przerobiłem i mam 3 po 20W. I robią to samo. Tylko musiałem zmienić nieco układ wodny. No to z 300W zrobiło się 60W... ech te średniowiecze i z niego wywodzący się obecni konstruktorzy 😉
michalPV napisał: 6 kWp w panelach i ta zima miała być z zerowym poborem z ZE... kolejna modyfikacja (i rachunek rośnie do 500zł) i dopiero kolejna będzie bez poboru z ZE.
A i owszem, uczeni nie spadają z gruszek oraz finanse na sprzęt. najpierw trzeba miedz wiedzę z iluś dziedzin aby obmyślić projekt aby później go wdrożyć z życie. 500 złotych narosło z faktu ze moją maszyna była rozebrana i nic nie produkowała ale w tym czasie się dużo działo innych rzeczy ... które teraz dają efekty.
michalPV napisał: Nie, nie będzie. Bo średnie zużycie 300W w skali miesiąca daje ponad 215 kWh. A 6kWp w listopadzie, grudniu i styczniu nie wyprodukuje w każdym z tych miesięcy po 215 kWh.
Dałem moje osiągi do sprawdzenia AI ,konfiguracje paneli etc... by się nie mało zawiesiło twierdząc ze osiągam dużo więcej niż powinienem i to w zimę 😄 Może i jestem wizjonerem ale moje wizje mi dobrze służą.
Chris_W napisał: to dlaczego tego nie pokazujecie?
No ja już pisałem ze jak byli u mnie z taurona to musiałem im pokazywać co i jak bo nie wierzyli ze tak może być. Szef grupy powiedział ze jak długo chodzi na kontrole to moja wizja go pokonała. To co Ci mam pokazać jak i tak nic nie zrozumiesz...
No wiem co tam kombinuje
@ppwielki bo to też niezły wizjoner i ma olej gdzie powinien, mi nie musi pokazywać co i jak, bo konsultacje mamy dość często