A skoro okazało się że jednak nie jest do końca stabilnie to można też zaktualizować BIOS, może płyta ustawia jakieś zbyt ciasne timingi dalszych rzędów.
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamturkuc11 napisał:A skoro okazało się, że jednak nie jest do końca stabilnie, to można też zaktualizować BIOS, może płyta ustawia jakieś zbyt ciasne timingi dalszych rzędów.
turkuc11 napisał:Bo chyba zdjąłeś nalepkę z chłodzenia przed montażem (procek by się przegrzewał)?.
turkuc11 napisał:Co do aktualizacji BIOS-u. Pobierasz archiwum ze strony producenta. Są tam dwa pliki - wypakowujesz je z archiwum do nowego folderu. Jednym z plików jest BIOSrenamer.exe - uruchamiasz go i on sam zmienia nazwę. Drugi to plik BIOS-u, który po takiej czynności sam zmieni nazwę na A5665.CAP. Ów plik kopiujesz to folderu głównego na pendrive (wymagany jest jednosektorowy napęd flash USB w formacie FAT16/FAT32 o poj. min. 1 GB - pamiętaj o jego sformatowaniu). Podłącz go do tego portu USB na płycie głównej:
![]()
Zamknij system, nie wyłączaj zasilania ani zasilacza. Wciśnij i przytrzymaj przez 3 sekundy przycisk BIOS Flashback aż dioda mignie 3 razy (licz bo mignięcie 5 razy i zapalenie oznacza błąd). Nic więcej nie dotykaj i czekaj aż lampka zgaśnie, co może potrwać 5-8 minut. Wtedy możesz odpalić kompa i wejść do BIOS-u.
turkuc11 napisał:ExFAT to nie FAT32. Twój pendrive jest zbyt duży, FAT32 jest widoczne dla dysków do 32GB. Nie masz jakiegoś mniejszego leżącego odłogiem?
Marcinva napisał:>>21790059 W tym poście turkuc11 pisał właśnie ze bios może automatycznie ustawiać timingi. Nie neguje, nie znam się 🙂
dt1 napisał:Co do mechanizmu z przycisku to pewnie nie działa, bo plik, którego ten mechanizm szuka musi mieć nazwę ASUS.CAP albo SB650EE.CAP w przypadku tej płyty. Jak na inną to się nie znajdzie.
turkuc11 napisał:dt1 pokazuje inną drogę aktualizacji BIOSu, a nie żeby tego zaniechać. Dzyndzel trzeba nie tylko nacisnąć, ale i przytrzymać przez min. 3 sekundy. .
Marcinva napisał:Wczoraj wyświetliły mi się dostępne aktualizacje, więc je zaakceptowałem, Windows mi się zaktualizował do 11, a miałem 10, teraz mam wrażenie jak by komputer przyspieszył, nie wiem czy tak jest faktycznie, czy to tylko moje złudzenie, ale będę obserwował przez weekend czy będzie się wieszał i resetował, jeżeli tak, zrobię aktualizacje.
Marcinva napisał:czy ta płyta główna nie ma tego głośniczka, co zawsze pikał przy włączaniu komputera?
turkuc11 napisał:Głośniczek nigdy nie był na płycie głównej, tylko w obudowie, płyta ma do niego gniazdo/wtyczkę.
dt1 napisał:Zgadza się - płyta nie ma miejsca na podłączenie PC Speakera. Jego funkcjonalność przejęły 4 diody LED do wstępnej diagnostyki.