logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zestaw PC do 5000 zł pod gry: Ryzen 5 8400F, RX 7600XT, 16GB DDR5, sklep z częściami

Marcinva 08 Gru 2025 08:18 4236 350
Najlepsze odpowiedzi

Jak złożyć komputer do gier za około 5000 zł, co można przenieść ze starego zestawu i w jakim sklepie najlepiej kupić części?

Najlepiej nie brać pierwotnego zestawu 8400F + 1x16 GB 5600 + QLC SSD; lepiej kupować części tam, gdzie akurat są najtańsze, bo jeden sklep zwykle wychodzi drożej, a część Twojego starego sprzętu da się wykorzystać [#21774636][#21776022] Zamiast 8400F warto wybrać Ryzen 5 7500F, a pamięć celować w 2x16 GB DDR5 6000 CL30; jedna kość 16 GB i wolniejsze 5600 to układ wyraźnie gorszy do gier [#21774636][#21777633][#21808425] Twój obecny zasilacz Thermaltake Smart SE 630W można zostawić, jeśli jest sprawny, a stary SATA SSD da się wykorzystać jako dodatkowy dysk, więc nie trzeba na siłę kupować nowego PSU i można przesunąć budżet na lepszą kartę [#21774636][#21775401] Dysk NVMe lepiej brać sensowny, bez QLC; w wątku polecano m.in. Kingston KC3000, a zwykłe 1 TB „na system” szybko robi się za małe do gier [#21774636][#21780427] Z kart graficznych sensowniejsze od 7600XT/9060XT były RTX 5070 albo RX 9070 XT, przy czym zwykły RX 9070 za około 2700–2800 zł uznano za bez sensu względem XT [#21775129][#21780699][#21780739] Morele jest jednym z dużych i pewnych sklepów, ale najlepiej porównać ceny w kilku miejscach, bo promocje i dostępność mocno się różnią [#21775862]
REKLAMA
  • #151 21789938
    turkuc11
    Spec od komputerów
    Ocena: 1904
    A skoro okazało się że jednak nie jest do końca stabilnie to można też zaktualizować BIOS, może płyta ustawia jakieś zbyt ciasne timingi dalszych rzędów.
  • REKLAMA
  • #152 21789973
    Marcinva
    Poziom 13  
    Ocena: 44
    Nie wiem już sam, zostawiłem ten program włączony, pokazywał czas, że do końca 1 h 30 min, wyłączyłem monitor, teraz włączam, a tu ani śladu po włączonym komputerze, tak jak by się zresetował, w folderze z programem Testmem5 tylko taki log.

-------- TestMem5 0.13.1 2025-12-25 19:00 --------
    0:00:00 Configuration: Universal 2 @ LMhz
    0:00:04 WARNING! AWE is not available.
    0:00:04 Testing 1152 MB x 12 (42%) out of 32418 MB
    0:00:10 Testing stopped by user

-------- TestMem5 0.13.1 2025-12-25 19:00 --------
    0:00:00 Configuration: Absolut @ anta777
    0:00:01 WARNING! AWE is not available.
    0:00:01 Testing 1152 MB x 12 (42%) out of 32418 MB

Nie mam już sił do tego komputera, chyba zwinę go i wrócę do poprzedniego....

Dodano po 1 [minuty]:

turkuc11 napisał:
    A skoro okazało się, że jednak nie jest do końca stabilnie, to można też zaktualizować BIOS, może płyta ustawia jakieś zbyt ciasne timingi dalszych rzędów.

Nigdy biosu nie aktualizowałem, mam pobraną tą ostatnią wersje najnowszą, ale trochę boje się abym czegoś nie sknocił. :)
  • #153 21789983
    turkuc11
    Spec od komputerów
    Spróbuj odpalić test jeszcze raz, podobno restart ładuje zmienione ustawienia. Ponownie pamiętaj o uruchomieniu programu jako administrator.

Nic nie sknocisz dopóki nie odetną ci prądu w trakcie aktualizacji. Instrukcja jest krok po kroku, powinni też chyba napisać jaki jest zalecany system plików na pendrive i tyle. Wchodzisz w odpowiednie menu, wybierasz przygotowany plik i aktualizacja robi się sama. Na koniec komp się restartuje, dla pewności jeszcze raz przywracasz ustawienia fabryczne i tyle.
  • #154 21790031
    Marcinva
    Poziom 13  
    Miałem już wyłączony komputer, po przeczytaniu Twojego postu włączyłem go ponownie, włączyłem ten program i zawieszka od razu i reset. Ponownie włączyłem program podziałał z 2-3 minuty i znów reset. Już nie mam siły, a najgorsze jest to, że człowiek się nie zna, jestem zdany tylko tu na Waszą pomoc, nigdy nie miałem takich problemów z komputerem, nawet z tym starym poprzednim, a co tu mówić o nowym...

Chyba jutro zaktualizuje ten bios, ostatnio czytałem, że trzeba zmienić nazwy plików jakimś programem który mam w folderze z biosem, nie wiem czy dobrze pamiętam, ale chyba tak to było.

Czy pendrive wkładam w obojętnie które USB, czy musi być jakieś konkretne? W BIOS-ie muszę gdzieś wejść aby zrobić aktualizacje, czy robię to z poziomu Windowsa?
  • REKLAMA
  • #155 21790059
    turkuc11
    Spec od komputerów
    Cały czas tylko się potwierdza, że coś jest nie tak z RAM-em. Bo chyba zdjąłeś nalepkę z chłodzenia przed montażem (procek by się przegrzewał)?

Przyczyny mogą być 3:
    - Kasztanowaty kontroler pamięci w procesorze, który nie wyrabia przy 6000 (przegrałeś silicon lottery, zostało zmniejszyć taktowanie).
    - Płyta główna/BIOS automatycznie ustawia zbyt agresywne (dla kontrolera lub kości RAM) timingi dalszych rzędów, tu może pomóc aktualizacja BIOS-u, bo i producenci płyt, i AMD co chwilę coś poprawiają w mikrokodzie.
    - Niespecjalnie udane kości RAM, które nie są stabilne pracując z docelowymi parametrami. Lub jedna z nich nie jest stabilna.

Niestety, to trochę tak jak z nowym samochodem, wydałeś dużo pieniędzy, a okazuje się, że trzeba odwiedzać serwis. To co tu proponujemy, to zestaw czynności nazwijmy to diagnostycznych (prób i błędów), które pozwolą zawęzić i być może załagodzić/wyeliminować problem, niestety to trochę trwa.

Dlatego proponujemy ręczne ograniczenie taktowania - jeśli pomoże, wykluczymy problem z innymi komponentami. I przede wszystkim - pomoże.
    Proponujemy aktualizację BIOS-u, bo być może wprowadzono stabilniejsze ustawienia dla pamięci.
    Dlatego 'dt1' zaproponował podbicie niektórych napięć, de facto lekkie podkręcenie komponentów być może ponad próg stabilności.
    Możesz spróbować zapuścić testmem na jednej kości, każdej z osobna (w slocie A2 - drugi z lewej, włączone XMP/EXPO) i zobaczyć czy obie się wysypią czy tylko jedna.

Co do aktualizacji BIOS-u. Pobierasz archiwum ze strony producenta. Są tam dwa pliki - wypakowujesz je z archiwum do nowego folderu. Jednym z plików jest BIOSrenamer.exe - uruchamiasz go i on sam zmienia nazwę. Drugi to plik BIOS-u, który po takiej czynności sam zmieni nazwę na A5665.CAP. Ów plik kopiujesz to folderu głównego na pendrive (wymagany jest jednosektorowy napęd flash USB w formacie FAT16/FAT32 o poj. min. 1 GB - pamiętaj o jego sformatowaniu). Podłącz go do tego portu USB na płycie głównej:

Przycisk i port BIOS FlashBack oznaczone na panelu tylnego I/O płyty głównej

Zamknij system, nie wyłączaj zasilania ani zasilacza. Wciśnij i przytrzymaj przez 3 sekundy przycisk BIOS Flashback aż dioda mignie 3 razy (licz bo mignięcie 5 razy i zapalenie oznacza błąd). Nic więcej nie dotykaj i czekaj aż lampka zgaśnie, co może potrwać 5-8 minut. Wtedy możesz odpalić kompa i wejść do BIOS-u.

Ale żem walnął litanię...
  • #156 21790066
    Marcinva
    Poziom 13  
    turkuc11 napisał:
    Bo chyba zdjąłeś nalepkę z chłodzenia przed montażem (procek by się przegrzewał)?.

Tak, tak, naklejkę zdjąłem.

turkuc11 napisał:
    Co do aktualizacji BIOS-u. Pobierasz archiwum ze strony producenta. Są tam dwa pliki - wypakowujesz je z archiwum do nowego folderu. Jednym z plików jest BIOSrenamer.exe - uruchamiasz go i on sam zmienia nazwę. Drugi to plik BIOS-u, który po takiej czynności sam zmieni nazwę na A5665.CAP. Ów plik kopiujesz to folderu głównego na pendrive (wymagany jest jednosektorowy napęd flash USB w formacie FAT16/FAT32 o poj. min. 1 GB - pamiętaj o jego sformatowaniu). Podłącz go do tego portu USB na płycie głównej:

Przycisk i port BIOS FlashBack oznaczone na panelu tylnego I/O płyty głównej

Zamknij system, nie wyłączaj zasilania ani zasilacza. Wciśnij i przytrzymaj przez 3 sekundy przycisk BIOS Flashback aż dioda mignie 3 razy (licz bo mignięcie 5 razy i zapalenie oznacza błąd). Nic więcej nie dotykaj i czekaj aż lampka zgaśnie, co może potrwać 5-8 minut. Wtedy możesz odpalić kompa i wejść do BIOS-u.

Plik z biosem ze zmieniona nazwę już mam na komputerze, teraz muszę go wrzucić do pustego, sformatowanego pendrive.
    Czyli zamykam system, podłączam pendrive z BIOS-em z tyłu kompa w to zaznaczone miejsce i tym wciskam ten przycisk od BIOS-u trzymając 3 sekundy i muszę liczyć aż mignie 3 razy, jeżeli mignie trzy razy i powiedzmy po 10 minutach lampka zgaśnie, czyli jest OK i włączam komputer i wchodzę do BIOS-u? I co dalej?
    Po tych operacjach BIOS jest zaktualizowany?
  • #157 21790074
    turkuc11
    Spec od komputerów
    Niby na stronie pisało najpierw wpiąć USB, a potem zamknąć system, ale to nie powinno robić różnicy, ta funkcja jest po to żeby BIOS aktualizować nawet jak nie ma procesora w gnieździe...

Po tych operacjach BIOS jest zaktualizowany, możesz do niego wejść i dla pewności jeszcze raz przywrócić ustawienia fabryczne. I od nowa, XMP/EXPO, memory context restore, USB power delivery/ERP itp. i sprawdzamy czy jest stabilnie.
  • REKLAMA
  • #158 21790075
    Marcinva
    Poziom 13  
    OK. Dobrze, jutro z rana się za to wezmę, oby coś pomogło, bo denerwują mnie te zawieszki i resety, przez to nawet nie cieszy mnie ten nowy komputer i włączać mi się go ni me chce.

Jutro napisze w temacie jak poszła ta aktualizacja.
    Uciekam spać. Spokojnej nocy życzę.
  • #159 21790243
    Marcinva
    Poziom 13  
    Witam. Zabieram się za ten BIOS, dla pewności zapytam, czy tak ma wyglądać wrzucony plik z BIOS-em na pendriva?
    Kolejna sprawa - nie mam wyboru formatu pendriva FAT16/FAT32, tylko tak jak na screenie.

Okno eksploratora z plikiem BIOS oraz menu formatowania pendrive'a z wyborem systemu plików

Dodano po 42 [minuty]:

Mnie to pech nie opuszcza na żadnym kroku jesli chodzi o PC - fakt, że człowiek się nie zna...
    Sformatowałem pendrive w systemie plików exFAT > wrzuciłem na pena sam plik A5665 > wyłączyłem komputer > włożyłem w USB BIOS pendriva, naciskam ten mały "dzyndzel" :D i nic się nie zaświeca ani nie rusza.
    Czy coś musi być w BIOS-ie włączone? Czy komputer ma być wyłączony czy włączony do pulpitu np.?
    Próbowałem na wyłączonym PC, zasilacza nie dawałem na zero. :)
  • #160 21790369
    turkuc11
    Spec od komputerów
    ExFAT to nie FAT32. Twój pendrive jest zbyt duży, FAT32 jest widoczne dla dysków do 32 GB. Nie masz jakiegoś mniejszego leżącego odłogiem?
  • #161 21790374
    Marcinva
    Poziom 13  
    turkuc11 napisał:
    ExFAT to nie FAT32. Twój pendrive jest zbyt duży, FAT32 jest widoczne dla dysków do 32GB. Nie masz jakiegoś mniejszego leżącego odłogiem?

Mam 8GB. Za chwilę go ogarnę z tym plikiem bios

Dodano po 11 [minuty]:

Zrobiłem ten 8GB w tym systemie plików, wrzuciłem ten bios, wsadziłem pendrive w to wejście usb bios, wciskam ten przycisk i nic się nie dzieje, nic nie mruganie nawet. Te 3 mrugnięcia mają być w okolicy tego przycisku mam rozumieć? 🙂
  • #162 21790395
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8241
    Póki BIOS działa to nie jest konieczne aktualizowanie go za pomocą przycisku. Przycisk to mechanizm ratunkowy, w zasadzie używa się go jak komputer w ogóle nie chce się odpalić. Można skorzystać ze standardowej aktualizacji. Zwykle w samym BIOS ie będzie taka możliwość.

Co do mechanizmu z przycisku to pewnie nie działa, bo plik, którego ten mechanizm szuka musi mieć nazwę ASUS.CAP albo SB650EE.CAP w przypadku tej płyty. Jak na inną to się nie znajdzie.

Ale jeśli płyta działa to nie widzę potrzeby stosowania opcji ratunkowej, można skorzystać ze standardowego narzędzia aktualizacji BIOS, procedura jest opisana w instrukcji (tak jak i procedura ratunkowa z przyciskiem zresztą).

Instrukcja aktualizacji BIOS-u ASUS EZ Flash 3, kroki 1–6 na białym tle
  • #163 21790400
    Marcinva
    Poziom 13  
    >>21790059 W tym poście turkuc11 pisał właśnie ze bios może automatycznie ustawiać timingi. Nie neguje, nie znam się 🙂
  • #164 21790410
    dt1
    Admin grupy komputery
    No dobrze, więc można BIOS zaktualizować, natomiast można skorzystać z prostszej metody, z której się normalnie korzysta w przypadku płyty, która się uruchamia.
  • #165 21790428
    turkuc11
    Spec od komputerów
    Marcinva napisał:
    >>21790059 W tym poście turkuc11 pisał właśnie ze bios może automatycznie ustawiać timingi. Nie neguje, nie znam się 🙂

dt1 pokazuje inną drogę aktualizacji BIOSu, a nie żeby tego zaniechać. Dzyndzel trzeba nie tylko nacisnąć, ale i przytrzymać przez min. 3 sekundy.
    dt1 napisał:
    Co do mechanizmu z przycisku to pewnie nie działa, bo plik, którego ten mechanizm szuka musi mieć nazwę ASUS.CAP albo SB650EE.CAP w przypadku tej płyty. Jak na inną to się nie znajdzie.

Wg strony Asusa plik BIOSu powinien mieć nazwę "A5665.CAP" i na taką zmienia BIOSRenamer.exe.
  • #166 21790432
    dt1
    Admin grupy komputery
    Proponuję wtedy mimo wszystko skorzystać z dwóch dodatkowych nazw, bo te skopiowałem z instrukcji płyty. W sumie nie zaboli jak się zrobi trzy kopie tego samego BIOS-u i każdej da inną nazwę, któraś będzie dobra, reszta będzie zignorowana.

Ale prostsza może się okazać metoda EZFlash, której opis z instrukcji wstawiłem kawałek wcześniej.
  • REKLAMA
  • #167 21790460
    turkuc11
    Spec od komputerów
    dt1 napisał:
    bo te skopiowałem z instrukcji płyty.

Z instrukcji tej płyty? Na pewno?
    Nazwa pliku BIOS CAP to TUF GAMING B650E-E WIFI: A5655.CAP

EZFlash też jak najbardziej można spróbować.
  • #168 21790470
    dt1
    Admin grupy komputery
    Masz rację. Model się zgadzał, B650E-E, tyle że spojrzałem na papiery od Strixa, a to jest TUF.
    Swoją drogą Asus mając cały alfabet mógłby zrobić te oznaczenia różne między seriami TUF i Strix :/

No ale... Metoda zwykłego flashowania przez EZFlash pozostaje dla obu aktualna i minimalnie prostsza.
  • #169 21790496
    Marcinva
    Poziom 13  
    turkuc11 napisał:
    dt1 pokazuje inną drogę aktualizacji BIOSu, a nie żeby tego zaniechać. Dzyndzel trzeba nie tylko nacisnąć, ale i przytrzymać przez min. 3 sekundy. .

Panie trzymałem dłuzej niż 3sek i nic nie swieciło - sprawdze pózniej jak chałupa sie opróżni :D
  • #170 21790528
    turkuc11
    Spec od komputerów
    To spróbuj normalnie z poziomu BIOSu jak napisał dt1.
  • #171 21790855
    Marcinva
    Poziom 13  
    Witam.
    Panowie na razie daje sobie na wstrzymanie z tą aktualizacją BIOS-u. Wczoraj wyświetliły mi się dostępne aktualizacje, więc je zaakceptowałem, Windows mi się zaktualizował do 11, a miałem 10, teraz mam wrażenie jak by komputer przyspieszył, nie wiem czy tak jest faktycznie, czy to tylko moje złudzenie, ale będę obserwował przez weekend czy będzie się wieszał i resetował, jeżeli tak, zrobię aktualizacje.

Powiedzcie mi proszę jeszcze, czy ta płyta główna nie ma tego głośniczka, co zawsze pikał przy włączaniu komputera? Wczoraj właśnie zauważyłem, że nie pika, zerknąłem w pudełko od płyty i w ogóle go niema, mam takie głośniczki, czy muszę gdzieś go montować?
    Aha i jeszcze jedno pytanie, czy dostanę gdzieś taki koszyk na dyski do tej mojej obudowy?
  • #172 21791023
    M.R-V4
    Poziom 24  
    Ocena: 161
    Zobacz do manuala płyty albo fizycznie, czy masz takie złącze:

Schemat złącza panelu systemowego na płycie głównej z oznaczeniem pinów Speaker

Do mojej płyty producent nie dał głośniczka, musiałem przełożyć ze starej.
  • #173 21791059
    Marcinva
    Poziom 13  
    @M.R-V4 o tym to ja wiem, :) tylko na płycie nie mam nic co prowadziło by do głośniczka i w pudełku też go nie było, teraz kwestia tego czy może on jest wbudowany już w płytę i nie działa, lub czy w ogóle go nie ma i zamiast niego są diody. (?)
  • #174 21791097
    turkuc11
    Spec od komputerów
    Marcinva napisał:
    Wczoraj wyświetliły mi się dostępne aktualizacje, więc je zaakceptowałem, Windows mi się zaktualizował do 11, a miałem 10, teraz mam wrażenie jak by komputer przyspieszył, nie wiem czy tak jest faktycznie, czy to tylko moje złudzenie, ale będę obserwował przez weekend czy będzie się wieszał i resetował, jeżeli tak, zrobię aktualizacje.

Aktualizacja Windowsa nie ma nic wspólnego ze stabilnością RAM-u.
    Marcinva napisał:
    czy ta płyta główna nie ma tego głośniczka, co zawsze pikał przy włączaniu komputera?

Głośniczek nigdy nie był na płycie głównej, tylko w obudowie, płyta ma do niego gniazdo/wtyczkę.
  • #175 21791130
    Marcinva
    Poziom 13  
    turkuc11 napisał:
    Głośniczek nigdy nie był na płycie głównej, tylko w obudowie, płyta ma do niego gniazdo/wtyczkę.

Jak zwał tak zwał - w poprzedniej płycie miałem dołączony głośniczek z wtyczką, którą wpinałem w odpowiednie miejsce w płycie głównej, głośniczki wbudowane w obudowę pamiętam za dawnych czasów, :) w każdym razie zadałem pytanie o obecną płytę, bo nie widzę na niej miejsca na takowy głośniczek, w instrukcji tez nic nie ma na ten temat, dlatego pytanie zadałem w wątku...
  • #176 21791138
    dt1
    Admin grupy komputery
    Zgadza się - płyta nie ma miejsca na podłączenie PC Speakera. Jego funkcjonalność przejęły 4 diody LED do wstępnej diagnostyki.
  • #177 21791193
    Marcinva
    Poziom 13  
    dt1 napisał:
    Zgadza się - płyta nie ma miejsca na podłączenie PC Speakera. Jego funkcjonalność przejęły 4 diody LED do wstępnej diagnostyki.

Witam. Właśnie tak myślałem. Biorę się za aktualizacje BIOS-u, bo jak się wieszał tak się wiesza...
  • #178 21791208
    turkuc11
    Spec od komputerów
    Ciekawe jak długo jeszcze będziemy musieli cię prosić żebyś ustawił RAM na 5600, dosłownie jedno ustawienie w BIOS-ie, które sporo by wyjaśniło...
  • #179 21791216
    Marcinva
    Poziom 13  
    Panie ustawie, ;) w święta nie było zbytnio czasu na to i na dłuższe posiedzenie przy komputerze, aby zaobserwować czy się nie wiesza. Na razie zaktualizowałem BIOS, a po tym wszedłem do niego i dałem ustawienia fabryczne, nic nie zmieniałem jedynie opcje, aby podświetlenie klawiatury gasło po wyłączeniu komputera - nie wiem, czy mi się wydaje, że ten BIOS ma jakieś inne/dodatkowe opcje? Dziś i jutro może zostawię jak jest i będę obserwował a najwyżej jutro pozmieniam jak radziliście wcześniej. Czy od razu zmienić dziś i obserować do jutra?

Ekran BIOS z ustawieniami systemowymi, temperaturą i listą dysków
    Ekran BIOS UEFI aktualizujący firmware płyty głównej ASUS TUF GAMING B650E-E WIFI
    Ekran BIOS płyty głównej ASUS z informacjami o systemie i procesorze Ryzen 5 7500F
    Ekran BIOS w trybie zaawansowanym z aktywnym profilem EXPO I i taktowaniem RAM 6000 MHz
    Ekran trybu zaawansowanego BIOS UEFI z zakładką Advanced otwartą.
    Ekran BIOS w trybie Advanced z zakładką Monitor na płycie głównej ASUS
    Ekran trybu zaawansowanego UEFI BIOS z zakładką Tool na płycie głównej ASUS
  • #180 21791231
    turkuc11
    Spec od komputerów
    EXPO I, EXPO II i EXPO tweaked - jak będzie się wieszać spróbuj każda z tych opcji. Bo np. EXPO I bierze tylko timingi pierwszych rzędów z kości RAM-u, a resztę ustawia płyta Asusa, podczas gdy EXPO II wykorzystuje wszystkie timingi zapisane w kościach RAM, czyli potencjalnie lepiej do nich dostosowane.

Podsumowanie tematu

✨ Temat dotyczył złożenia zestawu komputerowego do gier za około 5000 zł, początkowo z procesorem Ryzen 5 8400F i kartą Radeon RX 9060XT. Uczestnicy dyskusji odradzali ten zestaw ze względu na słabszą wydajność procesora i karty graficznej oraz nieoptymalny dobór pamięci RAM (1x16GB DDR5 5600 MHz, CL40). Zamiast tego rekomendowano procesor Ryzen 5 7500F, który oferuje lepszą wydajność, pełne 16 linii PCIe 5.0 i większy cache, co jest istotne w grach. Proponowano także kartę graficzną z wyższej półki, np. Asus RTX 5070 Dual lub Gigabyte Radeon RX 9070 XT Gaming 16GB, które znacząco przewyższają RX 9060XT pod względem wydajności.

W kwestii pamięci RAM zalecano zakup 2x16GB DDR5 o taktowaniu 6000 MHz i opóźnieniach CL30, co jest optymalne dla platformy Ryzen 7000. Dysk SSD NVMe 2TB Samsung 990 EVO Plus lub Kingston KC3000 był rekomendowany jako szybki nośnik systemowy i programowy, z dodatkowym HDD 2TB na dane. Zasilacz Chieftec Vega 750W oceniono jako solidny wybór, a obudowa Night Hunter GS 03B jako odpowiednia, bez zbędnego RGB.

Poruszono także kwestie stabilności systemu po złożeniu, gdzie pojawiały się problemy z przycięciami, restartami i niestabilnością RAM przy włączonym profilu XMP/EXPO. Zalecano reset BIOS do ustawień fabrycznych, włączenie opcji Memory Context Restore i Power Down Enable, a także aktualizację BIOS do najnowszej wersji. Wskazano, że niestabilność może wynikać z jakości pamięci RAM lub kontrolera pamięci procesora.

Dyskutowano o wyborze karty graficznej między RTX 5070 a RX 9070 XT, gdzie RTX 5070 oferuje lepsze wsparcie technologii RT i DLSS, a RX 9070 XT jest nieco szybszy w tradycyjnej wydajności i bardziej energooszczędny. Ostatecznie wybrano RX 9070 XT w wersji Gigabyte Gaming 16GB z uwzględnieniem cashbacku.

Poruszono także kwestie montażu, takie jak prawidłowe umieszczenie pamięci RAM w slotach (2 i 4), montaż dysku NVMe z termopadem i radiatorami, oraz orientację zasilacza (wentylator do dołu). Na koniec omówiono kwestie podświetlenia klawiatury i napędu zewnętrznego z nagrywarką, rekomendując proste, tanie modele.

Podsumowując, finalny zestaw to Ryzen 5 7500F, płyta Asus TUF Gaming B650E-E WiFi, chłodzenie Thermalright Assassin Spirit 120 Evo, 32GB DDR5 6000 MHz CL30 (GoodRAM lub Kingston), dysk SSD Kingston KC3000 2TB NVMe, zasilacz Chieftec Vega 750W, obudowa Night Hunter GS 03B oraz karta graficzna Gigabyte Radeon RX 9070 XT Gaming 16GB. Zalecane jest monitorowanie stabilności RAM i ewentualna aktualizacja BIOS.
REKLAMA