logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zestaw PC do 5000 zł pod gry: Ryzen 5 8400F, RX 7600XT, 16GB DDR5, sklep z częściami

Marcinva 08 Gru 2025 08:18 4113 350
Najlepsze odpowiedzi

Jak złożyć komputer do gier za około 5000 zł, co można przenieść ze starego zestawu i w jakim sklepie najlepiej kupić części?

Najlepiej nie brać pierwotnego zestawu 8400F + 1x16 GB 5600 + QLC SSD; lepiej kupować części tam, gdzie akurat są najtańsze, bo jeden sklep zwykle wychodzi drożej, a część Twojego starego sprzętu da się wykorzystać [#21774636][#21776022] Zamiast 8400F warto wybrać Ryzen 5 7500F, a pamięć celować w 2x16 GB DDR5 6000 CL30; jedna kość 16 GB i wolniejsze 5600 to układ wyraźnie gorszy do gier [#21774636][#21777633][#21808425] Twój obecny zasilacz Thermaltake Smart SE 630W można zostawić, jeśli jest sprawny, a stary SATA SSD da się wykorzystać jako dodatkowy dysk, więc nie trzeba na siłę kupować nowego PSU i można przesunąć budżet na lepszą kartę [#21774636][#21775401] Dysk NVMe lepiej brać sensowny, bez QLC; w wątku polecano m.in. Kingston KC3000, a zwykłe 1 TB „na system” szybko robi się za małe do gier [#21774636][#21780427] Z kart graficznych sensowniejsze od 7600XT/9060XT były RTX 5070 albo RX 9070 XT, przy czym zwykły RX 9070 za około 2700–2800 zł uznano za bez sensu względem XT [#21775129][#21780699][#21780739] Morele jest jednym z dużych i pewnych sklepów, ale najlepiej porównać ceny w kilku miejscach, bo promocje i dostępność mocno się różnią [#21775862]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #91 21785364
    Marcinva
    Poziom 13  
    Ocena: 43
    Witam.
    Panowie mam mam jeszcze pytanie, czy w biosie muszę ustawiać jakieś dodatkowe ustawienia, opcje ?

Ekran BIOS z informacją o systemie i pamięci DDR5 ustawionej na 4800 MHz
    Ekran BIOS z informacjami o temperaturze CPU, napięciu i podłączonych dyskach
    Ekran BIOS z opcją kolejności bootowania i pendrivem Kingston w trybie UEFI
    Ekran BIOS w trybie zaawansowanym z ustawieniami Ai Tweaker dla płyty głównej ASUS
    Ekran BIOS w trybie zaawansowanym pokazujący informacje o systemie i sprzęcie
    Ekran BIOS w trybie zaawansowanym z zakładką Ai Tweaker i ustawieniami pamięci RAM
    Ekran BIOS w trybie zaawansowanym z otwartą zakładką Advanced
    Ekran BIOS płyty głównej ASUS w trybie zaawansowanym z zakładką Boot
    Ekran BIOS w trybie zaawansowanym z zakładką Tool otwartą na płycie ASUS.
  • REKLAMA
  • #92 21785625
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8230
    Włącz XMP dla pamięci (lub EXPO) na profil ustawiający optymalną wydajność pamięci. To już chyba zrobiłeś.

Reszta na ustawieniach domyślnych jest dobra na początek.
  • #93 21785675
    turkuc11
    Spec od komputerów
    Ocena: 1893
    Coś z wentylatorów masz podłączone jako pompkę AIO...

W zaawansowanych masz PCI Subsystem Settings - zobacz czy jest włączony Resizeable BAR. Powinien być ale nie zaszkodzi sprawdzić.
  • #94 21785758
    Marcinva
    Poziom 13  
    turkuc11 napisał:
    Coś z wentylatorów masz podłączone jako pompkę AIO...

W zaawansowanych masz PCI Subsystem Settings - zobacz czy jest włączony Resizeable BAR. Powinien być ale nie zaszkodzi sprawdzić.

A nie wiem 🙂 może podłączyłem wentylator pod te wejście, podłączyłem pod pierwsze wejście wentylator od chłodzenia.

Zaraz sprawdzę te ustawienia w biosie bo będę kończył instalować resztę programów.
    Martwi mnie tylko to że chwilę po formacie i zainstalowaniu programu od drukarki i przeglądarki komputer się tnie lub totalnie zawiesza i sam resetuje.
    Raz jest tak że myszka nie działa płynnie tylko zacina się, tak samo jak włączona muzyka, lub jest tak że całkiem się zawiesi i sam resetuje.
    Resetuje się też, ale nie za każdym razem gdy chce coś zainstalować klikam na instalke a tu bach, reset.
    Kilka razy mi się zdarzyło że nagle zrobi się czarny ekran i tak jest aż do czasu resetu komputera

Ogólnie jakoś wolno ten komputer chodzi, już mój stary dziadek z i5 szybciej chodzi 😐
  • #95 21785788
    turkuc11
    Spec od komputerów
    Sterowniki chipsetu zainstalowane? Plan zasilania na wysoka wydajność. W BIOSie odszukaj Global C-states i jak są wyłączone to włącz, może pomóc. Zdecydowanie przycinki to kwestia jakiegoś ustawienia. Ale restarty już mniej - wyłącz XMP/EXPO w BIOSie, niech RAM wróci do 4800 i zobacz czy będzie poprawa. Jeśli tak to tylko potwierdzi że dalej nie rozumiem dlaczego ludzie mają parcie na kości Kingstona.
  • #96 21785888
    Marcinva
    Poziom 13  
    @turkuc11 wyłączone.

Ustawienia BIOS z włączoną opcją Above 4G Decoding i wyłączonym Resize BAR
  • #97 21785897
    turkuc11
    Spec od komputerów
    Nie tylko wyłączone ale i wygaszone, to dziwne. Dziwne też że nie widać nigdzie karty...

A global c-states?
  • REKLAMA
  • #98 21785899
    Marcinva
    Poziom 13  
    turkuc11 napisał:
    Sterowniki chipsetu zainstalowane? Plan zasilania na wysoka wydajność. W BIOSie odszukaj Global C-states i jak są wyłączone to włącz, może pomóc. Zdecydowanie przycinki to kwestia jakiegoś ustawienia. Ale restarty już mniej - wyłącz XMP/EXPO w BIOSie, niech RAM wróci do 4800 i zobacz czy będzie poprawa. Jeśli tak to tylko potwierdzi że dalej nie rozumiem dlaczego ludzie mają parcie na kości Kingstona.

Opcja Global C-state control była na auto zmieniłem na włączone.
    Plam zasilania zmieniłem na wysoką wydajność, zobaczę teraz podczas używania. Jeżeli będzie to samo zmienię aby ram wrócił na 4800
    Nie miałem parcia nankingstona, po prostu były dostępne a chciałem mieć wszystkie części na piątek u siebie, jak bym szukał na olx itp stronach to chyba do dziś bym nic nie kupił 🙂.

Tą opcję włączyłem na taką chyba szybsza czy przyspieszona, może tak zostać? 🙂

Ekran EZ System Tuning z wybraną opcją PBO Enhancement
  • #99 21785907
    turkuc11
    Spec od komputerów
    PBO zwiększa limity mocy i próbuje lekko podkręcać procesor starając się to zrobić w stabilny sposób.
  • REKLAMA
  • #100 21785917
    Marcinva
    Poziom 13  
    Aha a co daje ta opcja Global C-states?
  • #101 21785926
    turkuc11
    Spec od komputerów
    Ona zarządza stanem uśpienia rdzeni, czasem jej włączenie lub wyłączenie może wywołać lub wyeliminować przycinki (w zależności od procka/platformy).
  • #102 21785958
    Marcinva
    Poziom 13  
    turkuc11 napisał:
    Ona zarządza stanem uśpienia rdzeni, czasem jej włączenie lub wyłączenie może wywołać lub wyeliminować przycinki (w zależności od procka/platformy).

Aha. U mnie ta opcja w ogóle nie jest aktywna.
    Trochę jestem zaskoczony ze komputer za nie małe pieniądze i to nowy ma takie problemy. Włączam go to wygląda to tak jak by karta działała z opóźnieniem, jak by za późno dostawała jakiś sygnał bo zanim go włączę to wiasomo mam na monitorze informacje o braku sygnału, włączę komputer monitor zrobi się na chwilę czarny i znów pojawi się informacja o braku sygnału, mini z 20 sekunt i pojawianie logo płyty głównej i za chwilę okno Windowsa, wpisuje pin i monit robi się czarny i znów brak sygnału po chwili logo płyty głównej i znów muszę podać pin. Wygląda to tak jak by się resetował - przed chwilą po włączeniu pięciu zakładek w przeglądarce i włączeniu szóstej znów to samo czarny obraz...

Próbuje zainstalować jakiś program i czarny obraz komputer odpala się od nowa bo muszę wpisać pin.

Może za wysokie temperatury ma... Nie wiem.

Mój poprzedni komputer miał 10 lat, używałem go do wczoraj i takich problemów z nim nie miałem, w ogóle nie miałem z nim problemów.
  • #103 21785964
    dt1
    Admin grupy komputery
    Zacznij od resetu BIOS do ustawień domyślnych.
    Nie włączaj chwilowo EXPO/XMP.
    Nie ruszaj innych opcji, w szczególności EZ System Tuning, bo jakiekolwiek przetaktowywanie komputera wymaga najpierw ustabilizowania go przy standardowych ustawieniach.
    Długi start może być przez wyłączoną funkcję Memory Context Restore w BIOS.
    Temperatury można sprawdzić programem hwinfo (tryb tylko czujniki), co najmniej bez obciążenia powinny być niskie - nie spodziewałbym się bez obciążenia temperatur ponad 50 stopni na kluczowych komponentach.

https://www.hwinfo.com/files/hwi_834.zip
  • #104 21785966
    turkuc11
    Spec od komputerów
    O ile kilkukrotne restarty można wyjaśnić ćwiczeniem RAMu na początku. Ale komp nie powinien wtedy dochodzić do Windowsa. DRAM timing control->memory context restore i power down enable, obie funkcje mają być włączone.
    Marcinva napisał:
    Wygląda to tak jak by się resetował - przed chwilą po włączeniu pięciu zakładek w przeglądarce i włączeniu szóstej znów to samo czarny obraz...

Wróć z RAMem do 4800. Być może Kingstony nie są stabilne na 6000.
  • #105 21785982
    Marcinva
    Poziom 13  
    dt1 napisał:
    Zacznij od resetu BIOS do ustawień domyślnych.
    Nie włączaj chwilowo EXPO/XMP.
    Nie ruszaj innych opcji, w szczególności EZ System Tuning, bo jakiekolwiek przetaktowywanie komputera wymaga najpierw ustabilizowania go przy standardowych ustawieniach.
    Długi start może być przez wyłączoną funkcję Memory Context Restore w BIOS.
    Temperatury można sprawdzić programem hwinfo (tryb tylko czujniki), co najmniej bez obciążenia powinny być niskie - nie spodziewałbym się bez obciążenia temperatur ponad 50 stopni na kluczowych komponentach.

https://www.hwinfo.com/files/hwi_834.zip

Jest możliwość resetu biosu z jego poziomu? 🙂 Kiedyś wiem że wyciągało się baterie z płyty.

Czyli mam odszukać tej opcji Memory Context Restore i ja włączyć?

Teraz zauważyłem jak znów się zresetował że Diody które są na górze po prawej stronie płyty głównej od prawej strony zaświeciły się na czereono, za chwilę na bialo i za chwilę na zielono, teraz komputer jest włączony i nie świeci się żadna.

Dodano po 2 [minuty]:

turkuc11 napisał:
    O ile kilkukrotne restarty można wyjaśnić ćwiczeniem RAMu na początku. Ale komp nie powinien wtedy dochodzić do Windowsa. DRAM timing control->memory context restore i power down enable, obie funkcje mają być włączone.
    Marcinva napisał:
    Wygląda to tak jak by się resetował - przed chwilą po włączeniu pięciu zakładek w przeglądarce i włączeniu szóstej znów to samo czarny obraz...

Wróć z RAMem do 4800. Być może Kingstony nie są stabilne na 6000.

Czyli mam szukać w bios opcji DRAM timing i zmienić na wyłączone?
    Zmieniłem na 4800 i jest to samo.

Teraz zauważyłem jak znów się zresetował że Diody które są na górze po prawej stronie płyty głównej od prawej strony zaświeciły się na czereono, za chwilę na bialo i za chwilę na zielono, teraz komputer jest włączony i nie świeci się żadna
  • #106 21785994
    dt1
    Admin grupy komputery
    Marcinva napisał:
    Jest możliwość resetu biosu z jego poziomu? 🙂 Kiedyś wiem że wyciągało się baterie z płyty.

Instrukcja płyty głównej odpowiada na to pytanie. Prawdopodobnie jest zwora, którą należy zewrzeć po odłączeniu komputera od sieci zasilającej (zwykle CLR CMOS lub coś podobnego). Swoją drogą nigdy nie wyciągało się tej baterii, zawsze była zwora, przynajmniej na wszystkich płytach głównych, które widziałem :) Ale jeśli masz dostęp do BIOS, to możesz z niego wybrać opcję załadowania ustawień domyślnych.

Marcinva napisał:
    Czyli mam odszukać tej opcji Memory Context Restore i ja włączyć?

Długofalowo tak, na początku nie musisz, ona odpowiada za memory training za każdym razem, co znacznie wydłuża start płyty (moment od włączenia pstryczkiem do pokazania logo i rozpoczęcia startu).
  • #107 21786022
    turkuc11
    Spec od komputerów
    dt1 napisał:
    Długofalowo tak, na początku nie musisz, ona odpowiada za memory training za każdym razem, co znacznie wydłuża start płyty (moment od włączenia pstryczkiem do pokazania logo i rozpoczęcia startu).

Power down enable i memory context restore mogą zapobiegać restartom.

Żeby przywróćić BIOS do ustawień fabrycznych na głównym ekranie wciśnij F5.
  • REKLAMA
  • #108 21786027
    Marcinva
    Poziom 13  
    turkuc11 napisał:
    dt1 napisał:

Power down enable i memory context restore mogą zapobiegać restartom.

Żeby przywróćić BIOS do ustawień fabrycznych na głównym ekranie wciśnij F5.

Bios juz przywrócony do ustawien fabrycznych.
    Czyli wejsc ponownie do biosu i ustawić na wlączone opcje Power down enable i memory context restore ?
  • #109 21786031
    turkuc11
    Spec od komputerów
    Najpierw sprawdź jak działa na ustawieniach fabrycznych - są przycinki i restarty? Jak załadujesz kilka kart w przeglądarce?
  • #110 21786040
    Marcinva
    Poziom 13  
    turkuc11 napisał:
    Najpierw sprawdź jak działa na ustawieniach fabrycznych - są przycinki i restarty? Jak załadujesz kilka kart w przeglądarce?

Jak na razie nie, dałem reset biosu i włączyłem tylko aktywne Memory Context Restore. Ale to ze nie ma przycinek i resetów to jeszcze nic nie znaczy ze jest OK ponieważ wcześniej raz były a raz nie a bywały i co chwile - taka loteria.
  • #111 21786065
    turkuc11
    Spec od komputerów
    W tym samym miejscu gdzie memory context restore powinno tez być "Power down enable" - to też włącz. I jak wszystko będzie dobrze to następnym etapem jest XMP/Expo.
  • #112 21786089
    Marcinva
    Poziom 13  
    turkuc11 napisał:
    W tym samym miejscu gdzie memory context restore powinno tez być "Power down enable" - to też włącz. I jak wszystko będzie dobrze to następnym etapem jest XMP/Expo.

Już było włączone.

Ekran BIOS z ustawieniami Ai Tweaker i parametrami pamięci RAM

Z dzień lub dwa zaobserwuje jak komputer się będzie zachowywał i dopiero włączę XMP i wtedy się zobaczy.
    Jak na razie odpukać nic się nie resetuje ani nie wiesza czy przycina. Ale to jest jak wspomniałem wcześniej, był czas że było dobrze, a raz że nie mogłem go włączyć bo nie doszedł nawet do ładowania Windowsa i był reset.

Jeszcze jutro muszę poszukać jak ustawić aby podświetlenie klawiatury wyłączało się razem z komputerem bo jak na razie to po wyłączeniu komputera świeci się.
  • #113 21786092
    turkuc11
    Spec od komputerów
    Niestety wygląda niestabilny RAM po uruchomieniu XMP/EXPO. Problemem mogą być zarówno same kości, jak i np. kasztanowaty kontroler pamięci w twojej konkretnej sztuce procesora. Alsob niezbyt udana wersja BIOSu ustawiająca takie a nie inne timingi dalszych rzędów.
  • #114 21786228
    Marcinva
    Poziom 13  
    turkuc11 napisał:
    Niestety wygląda niestabilny RAM po uruchomieniu XMP/EXPO. Problemem mogą być zarówno same kości, jak i np. kasztanowaty kontroler pamięci w twojej konkretnej sztuce procesora. Alsob niezbyt udana wersja BIOSu ustawiająca takie a nie inne timingi dalszych rzędów.

Witam. Czyli jak to rozumieć? Tam lub Procesor do reklamacji? 😐.
    Kurde wydałem nie mała kasę na ten komputer i chce aby on chodzil tak jak powinien a nie z jakimiś ograniczeniami.
    Szczerze powiem ze jak bym wiedział że będę takie kwiatki to został bym przy starym PC, z nim nie miałem problemów żadnych...

Dodano po 3 [godziny] 2 [minuty]:

Od godziny odpukać wszystko jest ok, nic sie nie resetuje ani nie wiesza czy zacina, za chwile włączę XMP/EXPO i zobaczę.
  • #115 21786612
    turkuc11
    Spec od komputerów
    Marcinva napisał:

Nie bo nie wiadomo co jest przyczyną niestabilności.

Do twojej płyty 2 grudnia wyszedł nowszy BIOS.
  • #116 21786675
    Marcinva
    Poziom 13  
    turkuc11 napisał:
    Marcinva napisał:

Nie bo nie wiadomo co jest przyczyną niestabilności.

Do twojej płyty 2 grudnia wyszedł nowszy BIOS.

Tylko ja nigdy biosu nie wgrywałem i nie mam pojęcia jak to zrobic :)
  • #117 21786705
    M.R-V4
    Poziom 24  
    Ocena: 160
    Prosto, łatwo i przyjemnie. ;)
    Link
  • #118 21786746
    Marcinva
    Poziom 13  
    M.R-V4 napisał:
    Prosto, łatwo i przyjemnie. ;)
    Link

Dziękuje :) Chyba nic nie uwale ? :D
    Swoją drogą ten bluetooth w płycie głównej to ma zasięg konkret :D zbiera urządzenia tylko które sa 15-20cm od płyty głównej. Oczywiście sterowniki zainstalowane...
  • #119 21786773
    M.R-V4
    Poziom 24  
    Ocena: 160
    Zawsze jest jakieś ryzyko, najgorsza opcja to zanik zasilania podczas update'u.
    Ja na swoim Asusie już trzy razy robiłem update i wszystko poszło OK.
  • #120 21786845
    dt1
    Admin grupy komputery
    Marcinva napisał:
    Swoją drogą ten bluetooth w płycie głównej to ma zasięg konkret

A anteny podłączyłeś prawidłowo do panelu tylnego? Te anteny są nie tylko od WiFi, ale też od BT.

Podsumowanie tematu

✨ Temat dotyczył złożenia zestawu komputerowego do gier za około 5000 zł, początkowo z procesorem Ryzen 5 8400F i kartą Radeon RX 9060XT. Uczestnicy dyskusji odradzali ten zestaw ze względu na słabszą wydajność procesora i karty graficznej oraz nieoptymalny dobór pamięci RAM (1x16GB DDR5 5600 MHz, CL40). Zamiast tego rekomendowano procesor Ryzen 5 7500F, który oferuje lepszą wydajność, pełne 16 linii PCIe 5.0 i większy cache, co jest istotne w grach. Proponowano także kartę graficzną z wyższej półki, np. Asus RTX 5070 Dual lub Gigabyte Radeon RX 9070 XT Gaming 16GB, które znacząco przewyższają RX 9060XT pod względem wydajności.

W kwestii pamięci RAM zalecano zakup 2x16GB DDR5 o taktowaniu 6000 MHz i opóźnieniach CL30, co jest optymalne dla platformy Ryzen 7000. Dysk SSD NVMe 2TB Samsung 990 EVO Plus lub Kingston KC3000 był rekomendowany jako szybki nośnik systemowy i programowy, z dodatkowym HDD 2TB na dane. Zasilacz Chieftec Vega 750W oceniono jako solidny wybór, a obudowa Night Hunter GS 03B jako odpowiednia, bez zbędnego RGB.

Poruszono także kwestie stabilności systemu po złożeniu, gdzie pojawiały się problemy z przycięciami, restartami i niestabilnością RAM przy włączonym profilu XMP/EXPO. Zalecano reset BIOS do ustawień fabrycznych, włączenie opcji Memory Context Restore i Power Down Enable, a także aktualizację BIOS do najnowszej wersji. Wskazano, że niestabilność może wynikać z jakości pamięci RAM lub kontrolera pamięci procesora.

Dyskutowano o wyborze karty graficznej między RTX 5070 a RX 9070 XT, gdzie RTX 5070 oferuje lepsze wsparcie technologii RT i DLSS, a RX 9070 XT jest nieco szybszy w tradycyjnej wydajności i bardziej energooszczędny. Ostatecznie wybrano RX 9070 XT w wersji Gigabyte Gaming 16GB z uwzględnieniem cashbacku.

Poruszono także kwestie montażu, takie jak prawidłowe umieszczenie pamięci RAM w slotach (2 i 4), montaż dysku NVMe z termopadem i radiatorami, oraz orientację zasilacza (wentylator do dołu). Na koniec omówiono kwestie podświetlenia klawiatury i napędu zewnętrznego z nagrywarką, rekomendując proste, tanie modele.

Podsumowując, finalny zestaw to Ryzen 5 7500F, płyta Asus TUF Gaming B650E-E WiFi, chłodzenie Thermalright Assassin Spirit 120 Evo, 32GB DDR5 6000 MHz CL30 (GoodRAM lub Kingston), dysk SSD Kingston KC3000 2TB NVMe, zasilacz Chieftec Vega 750W, obudowa Night Hunter GS 03B oraz karta graficzna Gigabyte Radeon RX 9070 XT Gaming 16GB. Zalecane jest monitorowanie stabilności RAM i ewentualna aktualizacja BIOS.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA