logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podgrzewanie akumulatora AGM 120 Ah w nieogrzewanym pomieszczeniu – mata czy przewód?

et200 09 Sty 2026 07:16 660 27
  • #1 21803465
    et200
    Poziom 5  
    Ocena: 3
    Dzień dobry.

Mam zainstalowany akumulator AGM 120 Ah 12 V do podtrzymania zasilania, który jest w nieogrzewanym pomieszczeniu. Przy obecnych temperaturach zewnętrznych (-10 °C) temperatura w pomieszczeniu oscyluje w granicy 0,5-1 °C. W przypadku większych mrozów temperatura może spaść znacznie poniżej zera, co dla akumulatora nie jest zbyt dobre, gdyż skróci jego żywotność.
    W związku z tym chciałbym zrobić jakieś podgrzewanie dla tego akumulatora.
    Co zastosować? Czy maty, takie jak do podgrzewania luster, się sprawdzą? Występują w różnych rozmiarach, są samoprzylepne i przekleiłbym do akumulatora.
    Czy może lepiej jakieś inne folie grzewcze, lub przewód samoregulujący? Kilka zwojów owinąć wokół akumulatora?
    Co byłoby najlepsze w tym przypadku?
  • #2 21803473
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 440
    et200 napisał:

Najlepsze, to nie wydziwiać!
    Wystarczy okresowo, np. raz na dwa tygodnie, sprawdzić napięcie na zaciskach i kiedy potrzeba - doładować.
    Moderowany przez krzysiek7:

3.1.14. Publikowanie wpisów niezgodnych z tematyką danego działu forum lub wątku dyskusji.

• #3 21803482
    et200
    Poziom 5  
    Wydaje mi się, że lepiej byłoby nie wypowiadać się, gdy nie ma się nic sensownego do powiedzenia, albo przynajmniej nie odchodzić od tematu.
    Moje pytanie, przypomnę, dotyczy warunków pracy akumulatora AGM, a nie tego, kiedy go doładowywać.
    Jak wiadomo, każdy producent podaje dopuszczalny zakres temperatur pracy akumulatora. Dla mojego modelu wynosi on:
    - Składowanie: -20 °C ÷ 40 °C
    - Ładowanie: 0 °C ÷ 40 °C
    - Rozładowanie: -20 °C ÷ 40 °C
    Widać więc wyraźnie, że przy ładowaniu temperatura nie może spadać poniżej 0 °C. Przed tym właśnie chciałbym się zabezpieczyć, szukając skutecznego sposobu ogrzewania akumulatora w razie potrzeby.
    Ponadto przestrzeganie zaleceń producenta wynika także z dobrej praktyki i myślę, że ktoś to określił nie bez powodu.
  • #4 21803490
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 440
    Mnie nic do tego, jakie ogrzewanie sobie zrobisz! Jedynie oceniam, że to działanie pozbawione sensu. To jest forum publiczne i każdy ma prawo się wypowiadać!
  • #5 21803499
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6656
    et200 napisał:
    ...W przypadku większych mrozów temperatura może spaść znacznie poniżej zera, co dla akumulatora nie jest zbyt dobre, gdyż skróci jego żywotność.

Bzdura, jak widać nie czytasz karty charakterystyki akumulatora.
    Wysoka temperatura, a może nawet niezbyt wysoka, ale wszystko powyżej 25 stopni Celsjusza skraca żywot akumulatora. Natomiast niska temperatura poniżej zera tylko go upośledza. I to chwilowo do czasu odzyskania normalnej temperatury. Po prostu jesteś w stanie wyciągnąć z niego mniej energii niż wynosi jego pojemność. Od po prostu czysta fizyka jak to mówią szkoła podstawowa kłania się w dorosłym życiu.
    Gdyby to było akumulator LiFePo4 to owszem trzeba by go było podgrzać ale tylko do ładowania.
  • #6 21803504
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7771
    et200 napisał:
    gdyż skróci jego żywotność

W stopniu niezauważalnym. AGM to ciągle jest akumulator kwasowo-ołowiowy.
    et200 napisał:
    przy ładowaniu temperatura nie może spadać poniżej 0 °C

Nie "nie może", a nie powinna. Przy niskich temperaturach spada sprawność procesu ładowania (i pojemność). Bardziej należy martwić się o przegrzanie akumulatora niż jego wychłodzenie.
  • #7 21803515
    et200
    Poziom 5  
    Koledzy, dlatego piszecie takie bzdury?
    Poniżej karta katalogowa akumulatora.
    Karta katalogowa akumulatora AGM 12V 120Ah z parametrami technicznymi i temperaturowymi

Jeśli temperatura ładowania wg. producenta to 0 °C - 40 °C, oczywistym jest, że powinna mieścić się w tym zakresie.
    Nie wiem, skąd wynikają Wasze wątpliwości, jeśli producent jasno to określił. Jak kolega zauważył, wystarczy tu umiejętność czytania na poziomie szkoły podstawowej. Akumulator pełni u mnie funkcję podtrzymania urządzeń. Może zdarzyć się zanik napięcia i będzie rozładowywany w temperaturze np. -10 °C, co jest w pełni akceptowalne. Natomiast, żeby go później doładować, temperatura musi być już powyżej 0 °C, stąd moje pytanie, w jaki sposób najlepiej ją uzyskać, by nie ładować akumulatora poza zakresem jego pracy.
  • #8 21803516
    ArturAVS
    Moderator
    et200 napisał:
    Koledzy dlatego piszecie takie bzdury?

To nie bzdury, a praktyka i doświadczenie. Nie zastanawia Cię fakt dłuższej żywotności w niższej temperaturze? Też producent to podaje.
  • #9 21803526
    et200
    Poziom 5  
    Praktyka i doświadczenie też podpowiadają, by stosować się do wymagań producenta.
    Oczywiście, że dłuższa żywotność jest w niższej temperaturze i nie zamierzam go podgrzewać do np. aż 30°C, a jedynie mieścić się w zakresie powyżej zera - zgodnie z dokumentacją.
    Wracając do sedna problemu, jak to najlepiej wykonać?
    Na razie toczymy dyskusję nad czymś, co jest oczywiste - praca akumulatora w podanym zakresie temperatur.
    P.S. Jeśli niskie temperatury w całym zakresie były wskazane, to nie byłoby problemów z uruchomieniem samochodów zimą, przy niskich temperaturach szczególnie...
  • #10 21803533
    ArturAVS
    Moderator
    et200 napisał:
    Jeśli niskie temperatury w całym zakresie były wskazane to nie byłoby problemów z uruchomieniem samochodów zimą, przy niskich temperaturach szczególnie...

W tym przypadku, sam akumulator jest sprawą drugorzędną.
  • #11 21803536
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    Ocena: 532
    et200 napisał:
    Jeśli temperatura ładowania wg producenta to 0°C ÷ 40°C, oczywistym jest, że powinna mieścić się w tym zakresie.
    Tak pomyślałem, kolego, oglądając tę notę katalogową i zastanawiam się, czy nie lepiej byłoby wstawić go w jakiś pojemnik wykonany ze styropianu, no bo czas przemrożenia zależy od grubości i struktury tegoż styropianu. Przez to ocieplenie uzyskasz bardziej stabilne temperatury tegoż akumulatora, no bo owinięcie go np. przewodem czy matą grzewczą to i tak wypadałoby to odizolować od otoczenia. Dochodzi do tego regulator temperatury, no i zasilanie z zewnętrznego źródła. Być może to nie jest idealne to rozwiązanie, ale niewielkie koszty. Sądzę, że warto byłoby zacząć od najprostszego sposobu.
  • #12 21803560
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3826
    et200 napisał:
    Mam zainstalowany akumulator AGM 120 Ah 12 V do podtrzymania zasilania, który jest w nieogrzewanym pomieszczeniu
    Może krótko i w punktach:
    1. AGM to z punktu widzenia konstrukcji zwykły akumulator kwasowy, który z powodzeniem może pracować nawet w niskich temperaturach. Oczywiście także w ujemnych.
    2. Korzystanie z akumulatora w niskich temperaturach nie zmniejsza jego żywotności. Jest wręcz przeciwnie - bardzo szkodliwe dla akumulatorów są wysokie temperatury, przegrzanie, itp.
    3. Jedyną konsekwencją użytkowania akumulatora w niskich temperaturach jest niższa sprawność, a w efekcie mniejsza ilość dostępnej energii zgromadzonej w akumulatorze.
    4. W celu przeciwdziałania skutkom niskich temperatur należy przede wszystkim wykonać prostą komorę izolacyjną, obudowę, płaszcz, itp. Poza ograniczaniem wychłodzenia możesz dostrzec także efekty takie jak przy "ogrzewaniu", bo podczas pracy w akumulatorze zachodzą przemiany chemiczne skutkujące między innymi wytwarzaniem ciepła. Dzięki obudowie to ciepło nie będzie tracone.
    5. Jeśli nadal będziesz chciał podgrzewać, to lepszym rozwiązaniem wydaje się mata grzejna umieszczona pod obudowanym akumulatorem. W porównaniu z przewodem grzejnym, mata zapewni znacznie lepsze rozkład temperatur na większej powierzchni.
    6. Przy systemie dogrzewania należy szczególnie zadbać o to, żeby pod żadnym pozorem nie dochodziło do przegrzewania akumulatora. Moc mat grzejnych musi więc być niewielka, a dodatkowym zabezpieczeniem powinien być układ termostatu, zegara sterującego itp.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 21803578
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    Ocena: 532
    Kolego "Mobali", właśnie o tym piszemy, tylko, że ja to napisałem ciutkę w skrócie, no i teraz Autor tematu powinien to rozważyć.
  • #14 21803957
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 21804373
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 21804422
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2857
    et200 napisał:
    Koledzy, dlatego piszecie takie bzdury?
    Poniżej karta katalogowa akumulatora.
    Karta katalogowa akumulatora AGM 12V 120Ah z parametrami technicznymi i temperaturowymi

Czemu bzdury?
    Nie zastanawiałeś się że pewne rzeczy w karcie katalogowej są umowne? Nie zastanawiałeś się czemu temperatury graniczne są wielokrotnością 10⁰C? Czemu nie są jakimiś innymi liczbami? Przecież stopień temperatury jest czysto umowny. Inaczej temperatura się zmieni jeśli jest zmiana o 1⁰C a inaczej się zmienia temperatura jak jest zmiana o 1⁰F.
    Myślisz, że gdyby ten sam akumulator byłby sprzedawany w USA to stopnie graniczne by wyglądały tak:
    -20⁰C to 4⁰F
    0⁰C to 32⁰F
    40⁰C to 104⁰F
    50⁰C to 122⁰F
    A może też by były dalej wielokrotnością 10? Może zamiast 32⁰F było by 30⁰F co jest odpowiednikiem (minus) -1,11⁰C.
    Nie zastanawiałeś się czasem jak proces ładowania jest zależny od temperatury akumulatora? Myślisz że gdyby był podany zakres ładowania dla niższych temperatur to producent nie miał by dużo reklamacji? Nie wszystkie ładowarki są w stanie naładować do pełna akumulator w niskiej temperaturze, a sam proces ładowania trwa dłużej. Dla wielu użytkowników byłby to powód do reklamacji.

et200 napisał:
    Przy obecnych temperaturach zewnętrznych (-10 °C) temperatura w pomieszczeniu oscyluje w granicy 0,5-1 °C. W przypadku większych mrozów temperatura może spaść znacznie poniżej zera, co dla akumulatora nie jest zbyt dobre, gdyż skróci jego żywotność.
    W związku z tym chciałbym zrobić jakieś podgrzewanie dla tego akumulatora.
    Co zastosować? Czy maty, takie jak do podgrzewania luster, się sprawdzą? Występują w różnych rozmiarach, są samoprzylepne i przekleiłbym do akumulatora.
    Czy może lepiej jakieś inne folie grzewcze, lub przewód samoregulujący? Kilka zwojów owinąć wokół akumulatora?

To o ile skróci się żywotność akumulatora w tych niższych temperaturach? Ile tej temperatury będzie, -1⁰C, -2⁰C? Przechowywać i pobierać energię z akumulatora można wg karty katalogowej, ładować podobno nie można. Jaki będzie koszt ogrzania prądem akumulatora, plus zakup niezbędnych mat? Jak ma się to do ceny akumulatora którego używasz?
  • #19 21804435
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #20 21804443
    ArturAVS
    Moderator
    Maverick73 napisał:
    pracuje PV to w ogóle

Autor nigdzie nie wspomniał o PV.
  • #21 21804451
    kkknc
    Poziom 43  
    Maverick73 napisał:

Ja zrobiłem takie ogrzewanie do swoich LFP... Ale typ akumulatora nie ważny.

Tak, tak, nie ważny. To teraz wejdź na forum popularnego maluch czyli fiata 126p gdzie użytkownicy dzielą się różnymi swoimi modyfikacjami gaźnika, wałków, silnika, zawieszeniem, wnętrzem. I rzuć stwierdzenie że ty to masz fabryczną Hondę i tak objeżdżasz tego malucha po modyfikacjach.
    Bo tak jak pisałem wyżej ładowanie w ujemnych temperaturach twoich akumulatorów oznacza dla nich śmierć techniczną ,no ale to nieważne. Przecież bez twoich modyfikacji one też by działały. Aż do śmierci.
    A do autora, zastanawiałeś się czy czasem w tej karcie nie ma błędu I co sprawiło że producent to napisał. Bo weź teraz inne karty katalogowe, innych producentów i w żadnej nie ma 0 stopni jest minus 10 minus 20.
    I tak jak wyżej pisał @ArturAVS to zwykły kwasiak w dalszym ciągu. Sprzętów po Syberii trochę jeździ. I żeby nie zamarzały stosuje się trochę bardziej gęsty elektrolit i ładowanie o wyższym napięciu. Chociaż i tutaj u nas w dzisiejszych czasach akumulatorów z dodatkiem wapnia takie wyższe ładowanie jest już normalne. I w dobie samochodów z inteligentnym ładowaniem nawet znacznie wyższe niż tam w pewnych warunkach oczywiście.
    A tu karta innego agm.

Tabela parametrów temperaturowych akumulatora AGM z trzema zakresami pracy
    Jedyne co znalazłem akumulatory europower eps. Tu faktycznie jest zero, po co, na co jak, dlaczego? Nie wiadomo.
  • #23 21804819
    kkknc
    Poziom 43  
    Też się z tym zgadzam, tylko dlatego spytałem po co i na co jakby nie patrzeć akumulatory kwasowe to są już znane od wielu wielu dekad i są w eksploatacji więc jakoś nic nowego się nie pojawiło. Mimo że są jakieś tam ulepszenia w postaci innych separatorów, dodatków, innych skrzynek to sama konstrukcja i zasada działania pozostaje niezmienna.
  • #24 21804840
    Mobali
    Poziom 43  
    Przecież akumulatory kwasowe są od lat z powodzeniem używane w wielu zastosowaniach, gdzie warunki pracy wymuszają używanie w ujemnych temperaturach. Stosuje się je więc w takich warunkach i działają latami. Gdzie jest wiec problem?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #25 21804942
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #26 21804983
    collie2
    Poziom 26  
    Ocena: 188
    et200 napisał:

Najlepsze, żeby sam się podgrzewał. Kup mu, temu akumulatoru, podgrzewaną poduszkę z termostatem. Będzie mu cieplutko.

Podgrzewanie akumulatora AGM 120 Ah w nieogrzewanym pomieszczeniu – mata czy przewód?
  • #27 21805167
    Mobali
    Poziom 43  
    Ale jak zrobi się zbyt cieplutko (temu akumulatoru), to wtedy tym bardziej skróci się jego żywotność ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #28 21806270
    et200
    Poziom 5  
    Temat był o podgrzewaniu akumulatora, a wyszła klasyczna dyskusja jak w polityce - powiedziano dużo... ale nie na temat.
    Poziom merytoryczny wypowiedzi zaczyna powoli przypominać rozmowy "po kilku głębszych" tuż przed zamknięciem baru, co jednoznacznie świadczy o braku wartości tej rozmowy. Dziękuję. Wystarczy. Wątek zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podgrzewania akumulatora AGM 120 Ah 12 V umieszczonego w nieogrzewanym pomieszczeniu, gdzie temperatura może spaść poniżej 0 °C, co według producenta jest niekorzystne podczas ładowania. Wskazano, że akumulatory AGM to akumulatory kwasowo-ołowiowe, które mogą pracować w niskich temperaturach, jednak ładowanie poniżej 0 °C jest niewskazane i może skrócić żywotność. Użytkownicy podkreślili, że niskie temperatury obniżają pojemność i sprawność, ale niekoniecznie żywotność, która bardziej cierpi przy wysokich temperaturach. Zalecane jest stosowanie izolacji termicznej, np. obudowy ze styropianu, aby utrzymać stabilniejszą temperaturę i wykorzystać ciepło generowane podczas pracy akumulatora. Jeśli podgrzewanie jest konieczne, sugerowano użycie mat grzewczych, folii grzewczych lub przewodów samoregulujących z termostatem, jednak z uwzględnieniem izolacji i zasilania. Przykładowo, podgrzewane poduszki z termostatem mogą zapewnić kontrolowaną temperaturę, ale nadmierne ogrzewanie skraca żywotność. W dyskusji pojawiły się także uwagi o praktycznym doświadczeniu z akumulatorami LiFePO4, które wymagają podgrzewania do ładowania, jednak AGM różni się pod tym względem. Ostatecznie rekomendowano stosowanie izolacji i ewentualne podgrzewanie z kontrolą temperatury, aby nie przekraczać zakresu pracy określonego przez producenta.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA