logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki oscyloskop cyfrowy w 2026 roku do około 1000 zł

Olkus 09 Lut 2026 22:47 1992 37
Najlepsze odpowiedzi

Jaki cyfrowy oscyloskop kupić w 2026 roku, jeśli mam budżet około 1000 zł?

Najrozsądniej celować w Rigola albo Siglenta, a z tańszych marek odradzano Fnirsi, Zoyi, Uni-T, Hantek i Owona, bo zwykle oferują mniej, mają ograniczenia lub babole w oprogramowaniu [#21834461][#21836046] Jeśli wystarczą 2 kanały, najprostszy sensowny wybór to Rigol DS1102Z-E za ok. 1007 zł; jeśli trafisz używanego DS1054Z w dobrej cenie, też jest to sprawdzony model [#21835230][#21834461] Jeśli możesz dołożyć, to lepszym zakupem jest nowy Rigol DHO804: 4 kanały, 12 bitów, 70 MHz i 1.25 GSa/s, z lepszą funkcjonalnością i dłuższym wsparciem [#21835230][#21865727] W budżecie około 1000 zł pojawiał się też Uni-T UPO1202CS 2x200 MHz, ale był traktowany jako opcja zależna od dostępności i nie jako pierwszy wybór [#21865727] Przy zakupie używki trzeba też doliczyć koszt porządnych sond, bo tanie lub zużyte sondy potrafią mocno zafałszować pomiary [#21834461][#21836046]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA
  • #1 21834319
    Olkus
    Poziom 32  
    Ocena: 918
    Witam.

Powoli zaczynam rozważać zakup jakiegoś oscyloskopu cyfrowego. Opcji jest wiele, Silglent, Rigol, Hantek, ostatnio trafiłem na różne od firmy Uni-T, ale są też inne jak Owon, Fnirsi. Przyznam, że te ostatnie kuszą najbardziej, bo cena to okolice 1000 zł, a gdzieś mniej więcej tyle chciałbym wydać.
    Obiecujące wydają się, patrząc na parametry:
    Owon SDS210.
    Owon SDS1102.
    Fnirsi 1014D (ten ma dodatkowo wbudowany generator, co nie jest mi niezbędne, od tego mam stosowne urządzenia, a i spotkałem się z nieznanymi opiniami o samym producencie).
    Hantek DSO2D15.
    Hantek DSO2C10.
    Hanmatek DOS1102/04, wersja z 4 kanałami bardzo atrakcyjna cenowo [przy czym pojęcia nie mam co to za producent, więc nie wiem jak z realnością parametrów (podejrzenie podobna nazwa modelu od Rigola)].
    Hanmatek DOS1202.
    Uni-T UTD2052CEX+ (dość drogi i z najgorszym pasmem).
    Uni-T UTD2102CEX.
    Rigol DS1102Z.
    Oczywiście na inne propozycje jestem też otwarty.
    Przeznaczenie to głównie audio, zasilanie (przetwornice), ale też odbiorniki radiowe (ale raczej powyżej 20 MHz wątpię bym potrzebował cokolwiek mierzyć).
    Z racji, że nie mam doświadczenia z "cyframi" będę wdzięczny za poradę od osób bardziej obeznanych w temacie czy w ogóle jest sens patrzeć na te tańsze sprzęty czy lepiej trochę dopłacić i nie utopić kasy, wiedzieć że parametry są faktycznie jak na papierze, nie martwić się oprogramowaniem itd.

Pozdrawiam.
    A.
  • REKLAMA
  • #2 21834461
    Xenlin93
    Poziom 14  
    Ocena: 31
    >>21834319

Fnirsi odrzuć od razu - szkoda kasy.
    UNI-T też odrzuć z listy - drogo, a oferują niewiele.
    Hanmatek DOS1202 to rebrand OWON SDS1102 - to samo z innym logo. Bardzo bazowy model, oferujący niewiele, ale do podstawowych zadań mógłby się nadać.

Personalnie szukałbym jednak czegoś ze stajni Rigola/Siglenta i jako posiadacz Rigola DS1054Z (oczywiście po hacku do modelu 1104Z) to w takie urządzenie bym celował, nawet używane. Sprzęt już ma trochę na karku, ale jest znany, rozpracowany z każdej możliwej strony i jest o nim od groma wiedzy z uwzględnieniem każdego plusa i minusa tej konstrukcji.

Przekop się przez EEVblog - jest to jedno z największych community elektroników, a co za tym idzie, na ich forum jest masa opinii o oscyloskopach w różnych progach cenowych.
  • #3 21834679
    Olkus
    Poziom 32  
    Xenlin93 napisał:
    Fnirsi odrzuć od razu - szkoda kasy. UNI-T też odrzuć z listy - drogo, a oferują niewiele.

Dzięki za opinię. Po Fnirsi wiele się nie spodziewałem, ale czasem można się pozytywnie zaskoczyć, jednak jak widać nie tym razem. ;)

Xenlin93 napisał:
    Personalnie szukałbym jednak czegoś ze stajni Rigola/Siglenta i jako posiadacz Rigola DS1054Z (oczywiście po hacku do modelu 1104Z) to w takie urządzenie bym celował, nawet używane. Sprzęt już ma trochę na karku, ale jest znany, rozpracowany z każdej możliwej strony i jest o nim od groma wiedzy z uwzględnieniem każdego plusa i minusa tej konstrukcji.

Sensowny wydaje się DS1102Z, zwłaszcza, że przy odrobinie szczęścia powinno się dać kupić w okolicy 1100 zł, za nowy.

Xenlin93 napisał:
    Hanmatek DOS1202 to rebrand OWON SDS1102 - to samo z innym logo. Bardzo bazowy model, oferujący niewiele, ale do podstawowych zadań mógłby się nadać

O Owonach trochę poczytałem, w tym na wspomnianym EEVBlog, opinie zróżnicowane, ale sporo pozytywnych.

Pozdrawiam.
    A.
  • REKLAMA
  • #5 21834779
    CosteC
    Poziom 39  
    Ocena: 1653
    Xenlin93 napisał:
    Fnirsi odrzuć od razu - szkoda kasy.

ZOYI też. Nie umieją w aparaturę pomiarową.

1000 zł to dosyć trudna półka cenowa. Za 1537 zł dostaniesz DHO804 nowy, nowoczesny oscyloskop 4 kanałowy, który też osobiście gorąco polecam.
    DS1102Z to 2 kanały ale 100 MHz, pytanie czy ci 2 kanały wystarczą.
    DS1054Z miałem, był super, ale został wymieniony na nowszy 12 bitowy.

Za 1000 zł można dostać używanego DS1054z, Siglenty z podobnej półki. ALE... Ale zobacz ile kosztuje komplet sond przyzwoitej jakości - bo w używce może ich nie być, albo mogą być zużyte i na przykład nie stykać. Albo poprzedni właściciel przyciął przewód szufladą.

HANTEK-i i OWON-y mają tendencję do dziwnych baboli i katalogu ograniczeń w stosunku do Rigola/Siglenta. Recenzje mnie generalnie odrzucają. UNIT-ów nigdy nie miałem w rękach.

Proponuję też pośmiać się z ludzi sprzedających używane DS1054Z za 1800-2000 zł kiedy nowy kosztuje 1600 zł w NDN, czyli u dystrybutora.
    Np. teraz na OLX jest za 1300... Tylko czy nie warto dołożyć 200 zł do nowego DHO804? Przy okazji: 2 kanałowe teraz kosztuje tyle samo co 4 kanałowe.

Powodzenia w polowaniu!
  • #6 21834992
    Olkus
    Poziom 32  
    CosteC napisał:
    ZOYI też. Nie umieją w aparaturę pomiarową.

Na Zoyi jak chodzi o oscyloskopy to jedyne jakie widziałem to ZT702/703. Ale nawet się nimi za bardzo nie interesowałem, patrzyłem na coś poważniejszego, czytałem też jakiś czas temu recenzję Kolegi na temat ZT703.
    Od Zoyi mam mostek RLC, z którego jestem bardzo zadowolony.

CosteC napisał:
    1000 zł to dosyć trudna półka cenowa.

Wiem, między innymi dlatego powstał ten wątek. :)

CosteC napisał:
    Za 1537 zł dostaniesz DHO804 nowy, nowoczesny oscyloskop 4 kanałowy, który też osobiście gorąco polecam.

Ten model znam, przy czym, no niestety jest trochę droższy niż bym chciał, ale fakt, że oferuje dużo w sumie niezłym stosunku ceny do jakości i możliwości.

CosteC napisał:
    DS1102Z to 2 kanały, ale 100 MHz, pytanie czy ci 2 kanały wystarczą.

Raczej powinny. Do tej pory w analogu, którego używam wystarczało, co nie znaczy, że przyszłościowo potrzeby się nie zwiększą, a że sam widziałem małe różnice w cenie 2 kanały vs 4 kanały, więc pewnie warto by dołożyć niewiele więcej, tak jest w przypadku Owonów i wspomnianego Rigola.

CosteC napisał:
    DS1054Z miałem, był super, ale został wymieniony na nowszy 12 bitowy.

Szukałem tego modelu w wersji z 2 kanałami, ale niestety już chyba nie ma nowych do dostania. :( A wersja 1054Z już nieopłacalna przy dostępności i cenie DHO804.

CosteC napisał:
    HANTEK-i i OWON-y mają tendencję do dziwnych baboli i katalogu ograniczeń w stosunku do Rigola/Siglenta. Recenzje mnie generalnie odrzucają. UNIT-ów nigdy nie miałem w rękach.

Z tego co czytałem czasem bywa gorzej z oprogramowaniem i intuicyjnością obsługi (funkcje są ukryte czy język jest po chińsku i trzeba zmieniać, co nie zawsze jest proste).

CosteC napisał:
    Np. teraz na OLX jest za 1300... Tylko czy nie warto dołożyć 200 zł do nowego DHO804? Przy okazji: 2 kanałowe teraz kosztuje tyle samo co 4 kanałowe.

Jakbym miał dodać 200 zł do lepszego i nowego to bym raczej tak zrobił. ;)

CosteC napisał:
    Ale zobacz ile kosztuje komplet sond przyzwoitej jakości - bo w używce może ich nie być, albo mogą być zużyte i na przykład nie stykać. Albo poprzedni właściciel przyciął przewód szufladą.

Sondy mam, jedną 100:1 (Hantek T3100) i dwie 10:1 też Hantekowe, PP80, ale z tych zadowolony nie jestem. Jak się używa razem z nakładką sprężynową, która umożliwia zapięcie sondy na punkcie pomiarowym to pojawia się dziwne pulsowanie linii na ekranie oscyloskopu, przez co początkowo myślałem, że to oscyloskop jest winowajcą. Więc te sondy wypadałoby zmienić na coś lepszego.

CosteC napisał:
    Powodzenia w polowaniu!

Dzięki!

Pozdrawiam.
    A.
  • #7 21835082
    CosteC
    Poziom 39  
    Olkus napisał:
    Sondy mam, jedną 100:1 (Hantek T3100) i dwie 10:1 też Hantekowe, PP80

Mam cieżką alergię na produkty bez producenta. Bardzo często są badziewne i nie wiadomo kto jest w sumie winny.
    Mierzyłem sondę YPIONEER P2060, dziwnie podobną, ma paskudną charakterystykę z górką +30% koło 70-80 MHz i pięknie tym zafałszowuje szybsze przebiegi.

Z sond polecam TESTEC (sporo akcesoriów w komplecie), STAUBLI można kupić z albo bez akcesoriów, taniej albo mniej tanio. Są w TME.
    Rigola też są dobre IMHO, ale np. nie dają przejściówki na BNC w zestawie. No i nie są tanie.

Olkus napisał:
    Od Zoyi mam mostek RLC, z którego jestem bardzo zadowolony.
    Może i jest dobry, ale ZOYI nie umie datasheeta napisać i mam wątpliwości co do generalnej jakości tego sprzętu... FNIRSI mam analizator USB-PD - jest fajny, ale jak widzę pomiar prądu z rozdzielczością 10 uA to mnie pusty śmiech bierze.

Nie kojarzę DS1052Z. Był DS1052E, ale to antyk i nie kupiłbym go za 500 zł. DS1104Z jest (ale nieco bez sensu), DS1102Z jest o ile pamiętam, no i DS1202Z:
    https://www.olx.pl/d/oferta/oscyloskop-rigol-...-ID17IwUp.html?search_reason=search%7Corganic
    Nie mój oczywiście. Sondy do 350 MHz (zobacz cenę nowej sondy PVP2350...).

No tylko dalej to pytanie 1100 za coś sprzed 15 lat konstrukcyjnie, albo 1500 i coś współczesnego i 4 kanały. Gdyby ci zależało na 200 MHz, to wybór byłby jasny. Ale jak robisz analog to np. FFT w DHO804 jest niebo lepsze niż w DS1000Z. A to w DS1000Z i tak jest lepsze od tego w TEKu z dołu.
    No i czułości... DHO800 tu też jest lepsze. Ekran dotykowy to trochę kwestia gustu, ale mi się lepiej pracuje. Obsługa przez PC przez przeglądarkę to też wygoda.

Podręczę cię jeszcze trochę... :) Za 300 zł na OLX widziałem moduł generatora funkcyjnego do serii DHO800/900. Jeszcze tylko wymiana softu na ten z DHO900 i możesz mieć generator i automat do wykresów Bodego. Kosztem gwarancji co prawda, bo trzeba między innymi dziurę wyciąć w obudowie na BNC... Nie polecałbym tylko modyfikacji do 4x250 MHz - 1,25 GSa/s to za mało na 4x250 MHz (IMHO oczywiście).

https://allegrolokalnie.pl/oferta/oscyloskop-cyfrowy-tds-1002b
    Tektronix. Pasmo - spoko, próbkowanie - bardzo spoko. Tylko popatrz na inne parametry. Pamięć, pomiary, ekran, FFT... Ludzie mają dziwne oczekiwania. To jest jak 40 letni Mercedes. Niby lepsza marka, ale mało co lepsze w praktyce, ryzyko awarii wysokie, a przydatność mizerna.
  • #8 21835132
    Olkus
    Poziom 32  
    CosteC napisał:
    Mam cieżką alergię na produkty bez producenta. Bardzo często są badziewne i nie wiadomo kto jest w sumie winny.
    Mierzyłem sondę YPIONEER P2060, dziwnie podobną, ma paskudną charakterystykę z górką +30% koło 70-80 MHz i pięknie tym zafałszowuje szybsze przebiegi.

PP-80 jest wg danych do maksymalnie 60MHz. Teraz widzę jest tańsza nawet ponad dwukrotnie niż kiedy ja kupowałem, bo specjalnie nie chciałem wtedy brać najtańszej...

CosteC napisał:
    Z sond polecam TESTEC (sporo akcesoriów w komplecie), STAUBLI można kupić z albo bez akcesoriów, taniej albo mniej tanio. Są w TME.
    Rigola też są dobre IMHO, ale np nie dają przejściówki na BNC w zestawie. No i nie są tanie.

Myślałem o TESTEC TT-LX212/312, cenowo dość przystępne, myślę że powinny być OK.

CosteC napisał:
    Nie kojarzę DS1052Z. Był DS1052E, ale to antyk nie kupiłbym go za 500 zł. DS1104Z jest (ale nieco bez sensu), DS1102Z jest o ile pamiętam, no i DS1202Z:

Racja, mój błąd. Chodziło o DS1052E.
    DS1102Z-E jest do dostania w sensownej cenie, razem z sondami.

CosteC napisał:
    No tylko dalej to pytanie 1100 za coś sprzed 15 lat konstrukcyjnie, albo 1500 i coś współczesnego i 4 kanały

Na logikę lepiej byłoby trochę dorzucić. Jeszcze do przemyślenia...

CosteC napisał:
    Gdyby ci zależało na 200 MHz to wybór byłby jasny.

Jak pisałem raczej nie przekroczę 20MHz, nawet jeśli to sporadycznie, a testować maksymalnych możliwości generatora nie muszę :)

CosteC napisał:
    No i czułości... DHO800 tu też jest lepsze. Ekran dotykowy to trochę kwestia gustu, ale mi się lepiej pracuje. Obsługa przez PC przez przeglądarkę to też wygoda.

Ekran dotykowy myślę, że jest fajną opcją. Sterowanie przez PC nie jest niezbędne ale czasem może się przydać.

CosteC napisał:
    Podręczę cię jeszcze trochę... za 300 zł na OLX widziałem moduł generatora funkcyjnego do serii DHO800/900. Jeszcze tylko wymiana softu na ten z DHO900 i możesz mieć generator i automat do wykresów Bodego. Kosztem gwarancji co prawda, bo trzeba między innymi dziurę wyciać w obudowie na BNC... Nie polecałbym tylko modyfikacji do 4x250 MHz - 1.25 GSa/s to za mało na 4x250 MHz (IMHO oczywiście)

To już bardziej zaawansowana modyfikacja, osobiście nie pchał bym się w to ale opcja ogólnie ciekawa.
    Czytałem że sensowne próbkowanie to 5x maksymalna częstotliwość oscyloskopu, oczywiście im więcej tym lepiej.

CosteC napisał:
    Może i dobry jest, ale ZOYI nie umie datasheeta napisać i mam wątpliwości co do generalnej jakości tego sprzętu...

Trochę używam i na razie zastrzeżeń nie mam. Ogólne opinie też są pozytywne.

CosteC napisał:
    Tektronix. Pasmo-spoko, próbkowanie-bardzo spoko. Tylko popatrz na inne parametry. Pamięć, pomiary, ekran, FFT... Ludzie mają dziwne oczekiwania. To jest jak 40 letni mercedes. Niby lepsza marka ale mało co lepsze w praktyce a ryzyko awarii wysokie a przydatność mizerna.

Tektronix to marka, o której chyba każdy elektronik słyszał, stąd wysokie ceny, nawet jak coś nie koniecznie jest już takie super jak kiedy wyszło z fabryki, bo to legenda i "skoro Tektronix to musi być super". Takie odnoszę wrażenie patrząc po cenach, no ale wystawić sobie można i za milion tylko pytanie kto kupi.

Dzięki za wypowiedzi.

Pozdrawiam,
    A.
  • #9 21835156
    CosteC
    Poziom 39  
    Olkus napisał:
    Czytałem że sensowne próbkowanie to 5x maksymalna częstotliwość oscyloskopu, oczywiście im więcej tym lepiej

Twierdzenie Nyquista zawsze smaczne i zdrowe, natomiast limitem zawsze jest jakość filtrów anty aliasingowych. Dla "zaawansowanych filtów" tak 2.5x by wypadało czyli przy 1 GSa/s można osiągnąć jakieś 350 MHz-400 MHz. Takie są, ale w raczej droższych oscyloskopach.
    Z 1.5 próbki na okres Nyquist nie będzie miał litości. 312.5 MSa/s to za mało na 250 MHz... podobnie DS1104Z nie będzie dobrze pokazywał 4x100 MHz. 1x100 MHz - jest bardzo dobrze, 2x100 MHz - niech będzie. DS1202Z ma podobny problem, te 200 MHz dobrze działa na 1 kanale (5 próbek na okres).
    Olkus napisał:
    Myślałem o TESTEC TT-LX212/312, cenowo dość przystępne, myślę że powinny być OK.

Jedyny ból TT-LX 312 to 10 MHz w trybie 1:1, poza tym dobrze zrobiona, akcesoria, wymienny kabel, wymienna igła na końcu.
  • #10 21835230
    slavo666
    Poziom 24  
    Ocena: 388
    Krótka piłka. Jak ma być do 1k i 2 kanały wystarczą to:
    1007zł https://rigol.com.pl/pl/p/Oscyloskop-Cyfrowy-RIGOL-DS1102Z-E-100MHz-1Gsas/477
    Miałem 1054Z, bardzo dobrze wspominam. To je to samo tylko 2 kanały. No i staruszek już, gdzieś pod 12 lat będzie miał.
    A 4 kanały nowoczesny i tanio to DHO804
    https://rigol.com.pl/pl/p/12-bit-Oscyloskop-C...OL-DHO804-4CH-70MHz-1.25GSas-seria-DHO800/560
    i będzie długo wsparcie, bo Rigol wypuścił kilka modeli na tej samej platformie. Warto dopłacić, no ale wiadomo jak jest.
    Innej konkurencji nie widzę.
  • #11 21835315
    Olkus
    Poziom 32  
    CosteC napisał:
    Twierdzenie Nyquista zawsze smaczne i zdrowe, natomiast limitem zawsze jest jakość filtrów anty aliasingowych. Dla "zaawansowanych filtów" tak 2.5x by wypadało czyli przy 1 GSa/s można osiągnąć jakieś 350 MHz-400 MHz. Takie są, ale w raczej droższych oscyloskopach.
    Z 1.5 próbki na okres Nyquist nie będzie miał litości. 312.5 MSa/s to za mało na 250 MHz... podobnie DS1104Z nie będzie dobrze pokazywał 4x100 MHz. 1x100 MHz - jest bardzo dobrze, 2x100 MHz - niech będzie. DS1202Z ma podobny problem, te 200 MHz dobrze działa na 1 kanale (5 próbek na okres).

Dzięki za wyjaśnienie!

CosteC napisał:
    Jedyny ból TT-LX 312 to 10 MHz w trybie 1:1, poza tym dobrze zrobiona, akcesoria, wymienny kabel, wymienna igła na końcu.

To prawda. Ale i tak dość często używa się raczej trybu 10:1, bo i sonda na wtedy lepsze parametry. Najprawdopodobniej na te właśnie się zdecyduje, na pewno będą lepsze od obecnych.

slavo666 napisał:
    Krótka piłka. Jak ma być do 1k i 2 kanały wystarczą to:
    1007zł https://rigol.com.pl/pl/p/Oscyloskop-Cyfrowy-RIGOL-DS1102Z-E-100MHz-1Gsas/477
    Miałem 1054Z, bardzo dobrze wspominam. To je to samo tylko 2 kanały. No i staruszek już, gdzieś pod 12 lat będzie miał.
    A 4 kanały nowoczesny i tanio to DHO804
    https://rigol.com.pl/pl/p/12-bit-Oscyloskop-C...OL-DHO804-4CH-70MHz-1.25GSas-seria-DHO800/560
    i będzie długo wsparcie, bo Rigol wypuścił kilka modeli na tej samej platformie. Warto dopłacić, no ale wiadomo jak jest.
    Innej konkurencji nie widzę.

Dzięki za odpowiedź, widzę że DS1102Z-E jest jeszcze tańszy niż wcześniej widziałem.
    Choć DHO804 jest nowszy i może warto będzie jednak trochę dorzucić... jeszcze się zastanowię :)

Pozdrawiam,
    A.
  • #12 21836046
    tesla97
    Poziom 20  
    Ocena: 156
    Osobiście odradzam OWONA jeśli chcesz na tym sprzęcie pracować. Poza niską ceną kończą się zalety. Używałem sporo OWONA z baterią. Bateria wytrzymuje całe kilka minut pracy. Sam oscyloskop potrafi się zawiesić. No i poza tym czuć niską cenę. Za tą samą cenę masz rigola 4 kanały na 50 lub 100 MHz, wgrywasz nowy soft i odblokujesz 2 razy tyle.
    Polecam się zainteresować hackowanymi softami do rigola.
  • #13 21836669
    Nepto
    Poziom 24  
    Ocena: 254
    Jedna rzecz, na którą warto może zwrócić uwagę w przypadku DHO804 (ale też odpowiadających modeli Siglent SDS800), to że, z tego co widzę, mają tylko wejścia wysokiej impedancji (1MΩ), nie ma możliwości przestawienia wejścia na 50Ω:
    Fragment specyfikacji DHO800: wejście 1 MΩ ±1% oraz pojemność 15 pF ±3 pF

Zrzut tabeli specyfikacji oscyloskopu: impedancja wejścia 1 MΩ, brak wewnętrznych 50 Ω
  • #14 21836708
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Ocena: 1253
    Z tym 50Ω jako wbudowany terminator przełączany może okazać się zdradliwy.
    Lepiej użyć zewnętrzny terminator przelotowy.

Jak przełączysz na 50Ω i podasz dużą amplitudę to można wypalić płytkę.

Lepiej przelotówka.

Miałem siglenta z 1MΩ / 50Ω i wcale nie było przydatne. Ale jak musiałem stosowałem przelotowy.

To tak po mojemu.
  • #15 21836786
    CosteC
    Poziom 39  
    Nepto napisał:
    Jedna rzecz, na którą warto może zwrócić uwagę w przypadku DHO804 (ale też odpowiadających modeli Siglent SDS800), to że, z tego co widzę, mają tylko wejścia wysokiej impedancji (1MΩ), nie ma możliwości przestawienia wejścia na 50Ω:

Przy 70 MHz zwykły terminator z trójnikiem BNC działa doskonale, nawet przelotowego nie trzeba.
    I nie ma ryzyka upalenia wewnętrznego który z reguły wytrzymuje 5 VRMS.

Wewnętrzny terminator 50 Ohm ma dużo sensu >>350 MHz dla sond aktywnych i pomiarów RF. Oba poza zasięgiem budżetu i potrzeb autora posta (20 MHz)
  • #16 21836815
    Olkus
    Poziom 32  
    tesla97 napisał:
    Osobiście odradzam OWONA jeśli chcesz na tym sprzęcie pracować. Poza niską ceną kończą się zalety. Używałem sporo OWONA z baterią. Bateria wytrzymuje całe kilka minut pracy. Sam oscyloskop potrafi się zawiesić. No i poza tym czuć niską cenę.

A jakiego modelu Kolega używał jeśli można spytać?

tesla97 napisał:
    Za tą samą cenę masz rigola 4 kanały na 50 lub 100 MHz, wgrywasz nowy soft i odblokujesz 2 razy tyle.
    Polecam się zainteresować hackowanymi softami do rigola.

Co prawda nie potrzeba mi szerszego pasma niż te 2 x 100MHz czy 4 x 70MHz ale jak się skończy gwarancja to kto wie ;)

Wejście 50 omów raczej się nie przyda, w obecnym oscyloskopie nie mam i nigdy potrzeby nie było. Nie spodziewam się by to się szybko zmieniło ;) Ale dzięki za poruszenie i wyjaśnienie tej kwestii.

Pozdrawiam,
    A.
  • #17 21840251
    tesla97
    Poziom 20  
    Ocena: 156
    Dokładnie to XDS3202E/B OWON odpowiednik XDS3202E z baterią. Jako bateria do pomiarów w terenie nie nadaj się, wystarczy na kilka minut, ale jak braknie zasilania to przynajmniej nie gaśnie.

Ogólnie coś tam na nim widać ale to tyle.

A co do pasma. To ten. Niby 200 MHz, ale żeby tyle zmierzyć to trzeba mieć idealny układ pomiarowy, idealne sondy, a i tak sensownie to będzie połowa lub niżej.
  • REKLAMA
  • #18 21840291
    CosteC
    Poziom 39  
    tesla97 napisał:
    XDS3202E/B OWON

Już "kocham" OWONA. Na pierwszej stronie "14 BIT" - wow... Rigol, Siglent, LeCroy, Rohde&Schwartz muszą doskoczyć do OWONA bo odstają..
    No ale jednak... 14 bit ma tylko XDS3202A i to tylko przy 100 MSa/s. W ten sam sposób MHO900 ma 16 bit przy 4x50 MHz pasma, podobnie jak wiele innych oscyloskopów w trybach hi-res.

tesla97 napisał:
    A co do pasma. To ten. Niby 200 MHz, ale żeby tyle zmierzyć to trzeba mieć idealny układ pomiarowy, idealne sondy, a i tak sensownie to będzie połowa lub niżej.

Serio? Czy tryb hi-res jest włączony domyślnie czy po prostu OWON łże i kłamie?
    tesla97 napisał:
    do pomiarów w terenie nie nadaj się, wystarczy na kilka minut, ale jak braknie zasilania to przynajmniej nie gaśnie.

Bateria ma mieć 3.7 V, 13 Ah co przy deklarowanych 15 W mocy powinno dać niby koło 3 godzin..
  • REKLAMA
  • #19 21840360
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #20 21840381
    CosteC
    Poziom 39  
    janusz_kk89 napisał:
    Nie wiem jak Owon ale 200M oscyla i 200M sondy wcale nie da 200M obserwowanego pasma tylko 141Mhz. Dopiero przy 1GHz sondy będzie 196Mhz.

Pasmo oscyloskopu mierzy się wprost, bez sondy.
    Owona bym nie podejrzewał o kłamania jak chodzi o pasmo albo próbkowanie, ale zawsze może być ten pierwszy raz.

P.S. Nie ma wielu firm produkujących sondy pasywne 1:10, 10M z pasmem 1 GHz :)
    Natomiast nawet Tektronix daje sondy 200 MHz do oscyloskopu 200 MHz...
  • #21 21840444
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #22 21840665
    CosteC
    Poziom 39  
    janusz_kk89 napisał:
    No i co z tego, pokzałem tylko że pełne pasmo osiągniemy z typową sondą o 5x szerszym paśmie,

Napisałeś coś, nie poparłeś pomiarem a Twoja teza jest oparta na założeniach co do charakterystyki oscyloskopu i sondy. Co do sondy raczej poprawnego, ale oscyloskopy dzisiaj miewają znacznie bardziej stronę filtry niż autorzy dawnych twierdzeń zakładali.

Poza tym, to truizm. Każda sonda zmniejsza pasmo...
  • #23 21840702
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #24 21840705
    CosteC
    Poziom 39  
    janusz_kk89 napisał:
    Nie wiem jak Owon ale 200M oscyla i 200M sondy wcale nie da 200M obserwowanego pasma tylko 141Mhz. Dopiero przy 1GHz sondy będzie 196Mhz.

janusz_kk89 napisał:
    Przecież zmniejszyła, więc po co te banały opowiadasz?

Nie wiem.. Naprawdę nie wiem po co je opowiadasz.
  • #25 21841071
    zdziwiony
    Poziom 28  
    Ocena: 302
    Akurat sprawdzenie czy oscyloskop ma deklarowane przez producenta pasmo jest jedną z łatwiejszych rzeczy. Zasadniczo wszystkie w miarę normalne te przyrządy spełniają je z nadmiarem. Tutaj Rigol DHO814 100MHz ma pasmo około 160MHz Link
  • #26 21841114
    CosteC
    Poziom 39  
    https://www.olx.pl/d/oferta/oscyloskop-rigol-...-ID19oZp0.html?search_reason=search%7Corganic 1100 zł za DS1054Z. Są też za 1300 (Nie moja aukcja)

Jest też Hantek DSO2D10 https://www.olx.pl/d/oferta/oscyloskop-hantek...rch_reason=search%7Corganic&sliderIndex=4 ale nie wiem... Czy te przyciski mają taki kolor naturalnie? Wyglądają na pożółkłe.

Są czasem wynalazki typu https://www.olx.pl/d/oferta/oscyloskop-gds110...-ID19lFka.html?search_reason=search%7Corganic ale mam opory. Ekranik malutki, 5.7", widać zmęczony, 2 kanały tylko, mało pamięci 2x1MSa (DS1054Z ma 4x6 MSa) i tak dalej...

UPDATE 2026.02.22
    Są jeszcze:
    Uni-Trend UPO1202CS, 2x200 MHz, duża pamięć, co prawda te 200 MHz to raczej na 1 kanale, ale i tak jest nieźle. Za 1000 zł można wybaczyć FFT jak w DS1054Z.
    Uni-Trend UTD2072CL, kolega wspomnianego UTD2052CEX, ma 2x70 MHz, ale nie polecałbym bo to dosyć antyczna konstrukcja i między innymi ma mało pamięci. No i za te same pieniądze jest UPO1202CS...
  • #27 21865727
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2937
    Ogólna zasada, która od lat funkcjonuje na naszym rynku. Do 1000 zł niczego sensownego nie ma. Niestety - takie są fakty.
    Gdy ktoś potrzebuje taniego oscyloskopu do np. diagnostyki samochodowej, to ręczny ZOYI 703 jest praktycznym rozwiązaniem, choć ma też szereg wad, ale nie zawsze one są istotne przy cenie 300 zł.
    Zaś do warsztatu, naprawdę coś dobrego zaczyna się dopiero powyżej 1000 zł. Zwykle uda się coś kupić w okolicach 1200-1500 zł. Może to być 1054Z z Rigola jak się trafi jakaś promocja albo ktoś wystawi. Za 1500 zł może być nowy, 12 bitowy 804 - będzie nówka za to. Coś z Siglenta też można.
    Porządny oscyloskop do 1000 zł to chyba jedynie używka analogowa. Choć trudno to dziś polecać analogi lub starożytne cyfry HP - chyba, że ktoś lubi.
  • #28 21865763
    CosteC
    Poziom 39  
    ^ToM^ napisał:
    Do 1000 zł niczego sensownego nie ma. Niestety - takie są fakty.

Też tak myślałem, ale jest Uni-Trend UPO1202CS https://www.gotronik.pl/upo1202cs-oscyloskop-cyfrowy-2x200mhz-p-9718.html
    O ile GOTRONIK to dla mnie głównie sklep z przebraną wstępnie chińszczyzną (typu ZOYI, FNIRSI) to ta oferta jest moim zdaniem godna uwagi.
    Zawsze zostaje pytanie czy nie lepiej wydać 1500 zł na DHO804, ale nie każdy ma te ekstra 500 zł.

Właściciele starych Rigoli i Siglentów są niestety komiczni z ofertami sprzedaży używek w cenie nowych albo drożej niż nowe:
    https://www.olx.pl/d/oferta/oscyloskop-rigol-...-ID181afa.html?search_reason=search%7Corganic 1800 zł za używkę a za 1600 jest nowy, z gwarancją.

Czasem jest w sensowniejszej cenie, ale bardzo rzadko:
    https://www.olx.pl/d/oferta/oscyloskop-rigol-...ID19MZaI.html?search_reason=search%7Cpromoted 850 zł, z 2015, bez sond... A sondy za 25 zł są dosyć tragiczne. z kolei sondy po 50 zł robią z tego oscyloskop za 1050 zł :D
  • #29 21865877
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2937
    CosteC napisał:
    ^ToM^ napisał:
    Do 1000 zł niczego sensownego nie ma. Niestety - takie są fakty.

Też tak myślałem, ale jest Uni-Trend UPO1202CS https://www.gotronik.pl/upo1202cs-oscyloskop-cyfrowy-2x200mhz-p-9718.html
    O ile GOTRONIK to dla mnie głównie sklep z przebraną wstępnie chińszczyzną (typu ZOYI, FNIRSI) to ta oferta jest moim zdaniem godna uwagi.
    Zawsze zostaje pytanie czy nie lepiej wydać 1500 zł na DHO804, ale nie każdy ma te ekstra 500 zł.

Właściciele starych Rigoli i Siglentów są niestety komiczni z ofertami sprzedaży używek w cenie nowych albo drożej niż nowe:
    https://www.olx.pl/d/oferta/oscyloskop-rigol-...-ID181afa.html?search_reason=search%7Corganic 1800 zł za używkę a za 1600 jest nowy, z gwarancją.

Czasem jest w sensowniejszej cenie, ale bardzo rzadko:
    https://www.olx.pl/d/oferta/oscyloskop-rigol-...ID19MZaI.html?search_reason=search%7Cpromoted 850 zł, z 2015, bez sond... A sondy za 25 zł są dosyć tragiczne. z kolei sondy po 50 zł robią z tego oscyloskop za 1050 zł :D

Wątpię aby Uni-Trend UPO1202CS był godny polecenia. Zwykle Uni-T kojarzy mi się z Unikaj Tego.

Zaś co do 1054Z to faktycznie sprzedawcy używek są dalece niepoważni. Używany 1054Z to jest warty właśnie 1000-1300 zł. Też nie rozumiem, jak można używki wystawiać drożej niż nówki na gwarancji. Widziałem to kilka razy, ale nie rozumiałem o co chodzi.
    To tak jakby ktoś używanego rok czy klika lat elektryka sprzedawał drożej niż nowy stoi w salonie.
    Ludzie nie mają rozumu - chyba to jedyne rozsądne wyjaśnienie.
  • #30 21866469
    CosteC
    Poziom 39  
    ^ToM^ napisał:
    Wątpię aby Uni-Trend UPO1202CS był godny polecenia. Zwykle Uni-T kojarzy mi się z Unikaj Tego.

A jakieś argumenty inne niż twoje osobiste uprzedzenia?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru cyfrowego oscyloskopu do około 1000 zł do zastosowań audio i w zasilaczach/przetwornicach. Odradzane są FNIRSI, ZOYI oraz większość tanich OWON/HANTEK/UNI-T ze względu na ograniczenia, jakość wykonania, błędy w dokumentacji i problemy z oprogramowaniem. Za najbardziej sensowne uznano używane lub promocyjne modele Rigola i Siglenta, zwłaszcza Rigol DS1102Z-E / DS1054Z oraz nowszy Rigol DHO804, który oferuje 4 kanały, 12-bitową architekturę i lepszą perspektywę wsparcia, choć jest droższy. Wskazano też, że przy zakupie trzeba uwzględnić koszt sond, najlepiej markowych, oraz że wejście 50 Ω nie jest konieczne w tym zastosowaniu. Ostatecznie wybór padł na Rigol DHO804, mimo przekroczenia pierwotnego budżetu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA