logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja solarna lub fotowoltaika na dachu bloku 50 mieszkań – rozliczanie, koszty, doświadczenia

rudzik1 03 Mar 2026 22:04 711 18
  • #1 21853732
    rudzik1
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Cześć.
    Mieszkam w budynku wielorodzinnym (blok), mieszczącym około 50 lokali, wybudowanym około 2010 roku. Budynek posiada 3 piętra, dach płaski z potencjałem na montaż instalacji solarnych (ok. 200-300 m² powierzchni do potencjalnej zabudowy, brak przeszkód naturalnych i sztucznych).
    Ogrzewanie wody na potrzeby c.w.u. oraz c.o. jest aktualnie realizowane za pomocą pieca gazowego De Dietrich C230-130, a zasobnik i piec zainstalowane są w okolicy 3 piętra/dachu.
    W tym roku planowana jest wymiana pieca z uwagi na uszkodzenia jego elementów i rekomenduje się wymianę celem uniknięcia potencjalnej awarii i kosztownej wymiany doraźnej.
    Podczas jednego ze spotkań wspólnoty (dobre 2-3 lata temu, wtedy wymiana pieca nie wchodziła w grę) zaproponowano, że możliwa jest zabudowa instalacji solarnej na dachu, jednak nie doszło to do skutku i nie wykonano stosownego rozeznania.
    Z uwagi na plany na najbliższy rok postanowiłem trochę zainteresować się tematem i być może zarekomendować na zebraniu któreś rozwiązanie. Widzę dwie potencjalne możliwości:
    1. Instalacja kolektorów słonecznych, wymiennika i zasobnika - instalacja oparta na glikolu.
    2. Montaż instalacji fotowoltaicznej i częściowe grzanie wody z jej pomocą z możliwością wykorzystania energii elektrycznej na inne cele mieszkańców. Mniej skomplikowana instalacja.

Oczywiście wygląda fajnie, ale instalacje takie rodzą kilka wątpliwości, na które ciężko znaleźć jakieś odpowiedzi w Internecie, mianowicie:
    1. W jaki sposób rozlicza się tak pozyskaną energię? Czy znacie sprawdzone metody rozliczania energii, czy to cieplnej, czy to elektrycznej w takim przypadku? Instalacja wspólna - a jakoś to potem trzeba rozdzielić na mieszkańców? Jeden zużyje energię, gdy ta jest "darmowa", drugi nie zdąży i będzie normalnie uiszczał opłaty?
    2. Czy są tutaj jakieś uwarunkowania prawne, które z miejsca utrudniają podjęcie takiej inwestycji?
    3. Koszt - szacunkowo o jakich kwotach mówimy? Na samą wymianę pieca gazowego wspólnota chce przeznaczyć około 65 000 zł. Zdaję sobie sprawę, że kocioł nadal musi być zainstalowany.
    4. Macie jakieś doświadczenia w podobnych realizacjach i późniejszym użytkowaniu takich instalacji montowanych na blokach?
    5. Czy może znacie jakieś inne piece (lepsze? poczytałem kilka opinii, że ten De Dietrich ma bardzo drogi serwis i praktycznie potem wymiana elementów to duże części kosztów pieca) niż ten zaproponowany przez konserwatora budynku?

Ogólnie spotkałem się już z takimi instalacjami na dachach budynków mieszkalnych i wiem, że funkcjonują, ale może generują więcej problemów niż potencjalnych korzyści?

Mam wrażenie, że we wspólnocie mało kto patrzy na koszty i za spokój mieszkańcy godzą się na wyższe ceny, stąd chcę trochę załapać rozeznania, żeby mieć punkt zaczepienia na najbliższym zebraniu.

Pozdrawiam i dziękuję za podzielenie się waszymi doświadczeniami.
  • Pomocny post
    #2 21853839
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3826
    Kilka moich spostrzeżeń:

rudzik1 napisał:
    Widzę dwie potencjalne możliwości:
    Znacznie prostsza i mniej problematyczna byłaby instalacja PV, a nie ogrzewacze solarne. Na energię z PV można liczyć z różną intensywnością przez cały rok i w tym okresie jest ona łatwa do spożytkowania. Ogrzewacz solarny jest mało efektywny zimą, a nadproduktywny latem, kiedy pojawia się poważny problem nadmiaru energii z którą nie ma co zrobić.
    rudzik1 napisał:
    W jaki sposób rozlicza się tak pozyskaną energię?
    Jest kilka rozwiązań. Pierwsze to montaż licznika dwukierumkowego i zmniejszenie kosztów energii, która byłaby przede wszystkim wykorzystywana w częściach wspólnych (oświetlenie piwnic i klatek schodowych, zasilanie instalacji budynku, itp). Można także skierować tę energię do zewnętrznych dostępnych ładowarek z gniazdami usb, wózkowni z węzłami ładowania rowerów i hulajnog, itp. Można w końcu całą tę produkcję rozliczać i dopisać na przykład do wspólnego funduszu. W ten sposób można obniżyć na przykład odpisy remontowe czy opłaty za inne media albo usługi.
    rudzik1 napisał:
    ...ale może generują więcej problemów niż potencjalnych korzyści?
    Dobrze wykonana instalacja jest przy takiej powierzchni efektywna i generuje spore uzyski.
    rudzik1 napisał:
    Mam wrażenie, że we wspólnocie mało kto patrzy na koszty i za spokój mieszkańcy godzą się na wyższe ceny...
    To prawda i celne spostrzeżenie. W takich zbiorowiskach trudno o zrozumienie i akceptację takich pomysłów, szczególnie że inwestycja to także koszty. Bierz także pod uwagę fakt, że sporo osób traktuje mieszkanie w bloku jako tymczasowe lokum związane z pracą, lub przejściowe w oczekiwaniu na inny dom, albo po prostu wynajmują je krótko czy długoterminowo. Dlatego nie mają ochoty angażować się w takie pomysły lub po prosu nie są w tym względzie decyzyjni. No, ale próbować trzeba. A w przypadku niepowodzenia być może warto rozważyć indywidualną mikroinstalację PV, tzw. balkonową? Koszt niski, do tego brak papierologii, a uzyski odczuwalne. Być może taki przykład pozwoli przełamać lody?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #3 21853932
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2489
    U mnie w mieście już kilka jak nie kilkanaście bloków ma PV i pompy ciepła na dachu w tym roku mają być kolejne takie inwestycje. Latem prawdopodobnie do grzania CWU. Czy będzie taniej tu zależy od zimy i ocieplenia budynków. Z opini znajomej pompę ciepła słychać na 1 piętrze a budynek 4 piętrowy. Osobiście nie chciał bym mieszkać na samej górze przy takiej inwestycji.
  • Pomocny post
    #4 21854136
    witekem
    Poziom 24  
    Ocena: 176
    W budynkach wielorodzinnych największe koszty to koszty C.W.U. i C.O.
    Sprawdź ile kwotuje spółdzielnię koszt C.W.U. jednego metra sześciennego ciepłej wody. Insatlacje PV dają na grzanie dają ogromne oszczędności.
    Chodzi o to aby w roku najrzadziej załączał się piec .

Z relacji bardzo wielu spółdzielni od wielu lat przy takich budynkach ( trzy- cztero piętrowych - 2 do 4 klatkowych , koszt jednego metra sześciennego ciepłej wody to ok 55zł ogrzewania nawet do 80zł. . Jest wiele przykładów , że można z kosztami C.W.U zejść nawet o 70%. przy zastosowaniu przynajmniej ( takich inflacji jest najwięcej) 10KW paneli na dachu, zasobnik 300- 500l a przy zastosowaniu dodatkowo turbin wiatrowych mamy tez pokrycie w zimie prawie 100% .
  • #5 21854390
    rudzik1
    Poziom 10  
    W 2025 roku, wg. dostarczonego sprawozdania, średnie ogrzanie m³ wody wyniosło (ze wskazań liczników) ok. 30 zł.
    Zużycie energii elektrycznej w częściach wspólnych oscyluje w granicach 20 MWh rocznie (winda, oświetlenie garażu, zasilanie kotłowni i hydroforni, wentylacja itp.), a zużycie ciepła ok. 20-23 GJ. Wiadomo, że ceny rosną, więc mówimy o kwotach rzędu 30-50k rocznie i stale rosnących.

Nie wyobrażam sobie jednak, żeby np. w ciągu dnia nadmiar energii nie mógł być wykorzystywany przez mieszkańców na bieżącą konsumpcję - np. pranie.
    I nie znam rozwiązań, które mogłyby jakoś tę energię podzielić.

Dodatkowo myślę, że mieszkańcy mogą bać się pożaru instalacji fotowoltaicznej. O pompie ciepła nie myślałem, ale też podejrzewam, że hałas spowoduje brak akceptacji takiego pomysłu.
    Powiedzmy, że idziemy w panele fotowoltaiczne, do tego bufor ciepła i grzałki zasilane bezpośrednio z paneli i dodatkowo inwerter/y, żeby wykorzystać energię na inne cele. Całość z montażem pewnie ze 100 000 PLN minimum, ale stopa zwrotu wydaje się być w miarę szybko osiągalna.

Dzięki za komentarze.
  • Pomocny post
    #6 21854420
    kmarkot
    Poziom 31  
    Ocena: 359
    https://www.gov.pl/web/klimat/prosument-zbiorowy
    Instalacja do50kW, bez magazynu energii, Nadwyżki energii elektrycznej przeznaczyć na grzanie CWU.
    Pranie, gotowanie, i zasilanie innych odbiorników w budynku w ciągu dnia za darmo.
  • #7 21854481
    pitsky
    Poziom 15  
    Ocena: 39
    kmarkot napisał:
    Pranie, gotowanie, i zasilanie innych odbiorników w budynku w ciągu dnia za darmo.

nie ma darmowych obiadów.
  • #8 21854528
    dzg4
    Poziom 31  
    Ocena: 356
    Pozostaje w jakim realnym czasie zwróci się, zwrócą się w/w inwestycje, kiedy zaczną pracować na korzyść inwestorów. W sytuacji oświetlenia "ciemnych" klatek schodowych i korytarzy, oświetlenia i mechanicznej wentylacji garaży podziemnych, mechanicznej wentylacji lokali i korytarzy, systemów bezpieczeństwa, monitoring, KD i SSAP, oddymiania, bramy garażowej, inwestycja może być opłacalną, oczywiście jest to temat rzeka i sporo niewiadomych.W budynkach nie posiadających tylu energochłonnych urządzeń pozostaje pytanie o koszta magazynu energii potrzebnych do oświetlenia w nocy.
  • #9 21854658
    kmarkot
    Poziom 31  
    Ocena: 359
    Przyjmując 0,2kW obciążenia na jedno mieszkanie= 10kW autokonsumpcji to już 1/5 mocy maksymalnej instalacji PV.
    Dodatkowo w każdym budynku są windy, oświetlenie garaży, wentylacja,
    Przydał by się analizator sieci, podłączyć na tydzień czasu x54, i skonfrontować z wynikami jakieś instalacji PV
    W domu jednorodzinnym autokonsumpcja wynosi około 30% bez grzania CWU.W budynku wielorodzinnym ze względu na ilość odbiorców będzie dużo wyższa
    W budynku mieszka conajmnej 100 osób z 40l CWU na osobę=4000l. Co daje 200kwh energii na ten cel dziennie .x180 dni 0,3pln za gaz.=10800pln .
    ...a koszt budowy instalacji PV na jednego mieszkańca to 2000pln.
  • #10 21854713
    Mobali
    Poziom 43  
    kmarkot napisał:
    W domu jednorodzinnym autokonsumpcja wynosi około 30% bez grzania CWU.
    Być może najczęściej tak jest. Ale wszystko zależy od indywidualnych preferencji, stylu życia i samodyscypliny. Przy dobrej organizacji, da się bez problemu spożytkować nawet ponad 3/4 wyprodukowanej energii. Jednak bez wątpienia w bloku wielorodzinnym znacznie łatwiej osiągnąć wyższe wskaźniki dla autokonsumpcji.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #11 21866412
    Evellina
    Poziom 20  
    Ocena: 265
    W takiej sytuacji panele najlepiej wykorzystać po prostu do grzania wody i nie rozdrabniać się na zasilanie innych urządzeń.

Instalacja offgrid z kilkoma grzałkami w buforach wody CWU czy ogrzewania i tyle.

Co do rozliczania to pv zmniejsza cenę podgrzania jednostki czy CO czy CWU generalnie dla wszystkich. Po prostu podgrzewa sie od wyzszej temperatury. Należy edukować mieszkańców ze efektywność tego zależy OD NICH i ze w słoneczne dni WARTO wtedy korzystać z ciepłej wody bardziej gdy świeci słońce.

Dodano po 2 [minuty]:

Dodatkowo zachęcać mieszkańców do instalacji pralki na ciepłą wode czy zmywarki by zwiększyć konsumpcję w słonecznych godzinach.

Dodano po 9 [minuty]:

Dodatkowo zachęcać mieszkańców do instalacji pralki na ciepłą wode czy zmywarki by zwiększyć konsumpcję w słonecznych godzinach.
  • #12 21872565
    Kwazor
    Poziom 33  
    Ocena: 529
    Ewelina :
    Zmywarka bierze 3-4l na każdy cykl ( są 3 ) więc ta.woda.nawet nie zdarzy dobrze dotrzeć... ( Ogrzanie rur jak daleko punkt zasilania)
    2 nie może mieć więcej niż 60C !

Pralki z 2 systemami zasilania w wodę : sprawdź sobie ile pralek na rynku ma te funkcję.. ( ktoś chce 30C a tu mu wejdzie 60C --jak pralka 1 systemowa )

Chyba że ma się mixer z stała temperatury ale to koszt 55zł + dodatkowa hydraulika....do wody ciepłej ( ryj ścianę )
  • #13 21872852
    Mobali
    Poziom 43  
    Kwazor napisał:
    więc ta.woda.nawet nie zdarzy dobrze dotrzeć...
    Punkt poboru wcale ne musi być daleko od zasobnika. Poza tym istnieją techniki izolowania rur. No, ale przysłowiową "dziurę w całym" zawsze da się znaleźć ;-)
    Kwazor napisał:
    Pralki z 2 systemami zasilania w wodę : sprawdź sobie ile pralek na rynku ma te funkcję..
    Jeśli jednak ktoś chce, to kupi lub pomyśli jak przerobić tę już posiadaną. Sam z powodzeniem używam CWU do prania, i to od lat.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 21873795
    Kwazor
    Poziom 33  
    Ocena: 529
    Mobali :
    Ty wiesz i ja wiem z czym to się je.

Ale nie wsadzamy wszystkich do jednego worka bo po prostu się nie zmieszczą ;)..
    A teraz narzędzia / przeróbka / itd... nie zawsze jest łatwo o czym nie raz się przekonałem ..
    I nagle z 1.pracy zrobiło się 3...( Elektryka ) .
  • #15 21873822
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1709
    Witam,
    rudzik1 napisał:
    Mieszkam w budynku wielorodzinnym (blok), mieszczącym około 50 lokali, wybudowanym około 2010 roku.

zanim ja zacznę sypać poradami, zadam na początek najważniejsze pytanie:
    - Ilu właścicieli lokali (bądź ich przedstawicieli) pojawia się na zebraniach wspólnoty?

Pozdrawiam
  • #16 21873869
    rudzik1
    Poziom 10  
    Wspólnota działa nienajgorzej - czasami udaje się przegłosować uchwały na zebraniu.
    Zabudowa instalacji solarnej musi być jak najmniej inwazyjna, żeby nie wprowadzać zbyt wielu zmian. Oczywiście rekomendacja wykorzystania tej energii wtedy, kiedy świeci słońce, jest oczywista, to przerabianie instalacji w mieszkaniach pod ciepłą wodę do prania to już może być za dużo.
    Na razie i tak mają wymieniać piec, więc pierwsze pytanie brzmi: czy ten model będzie kolidował z przyszłymi planami? W sensie, że jak instalacja solarna dojdzie, to taki piec nie jest już wyrost? Grzać trzeba w każdej porze, a szczególnie w zimie, więc chyba musi zostać ta nominalna moc tak czy inaczej.
  • #17 21873884
    witekem
    Poziom 24  
    Ocena: 176
    Czy wiadomo , czy zostało wyliczone ile kosztuje metr sześcienny ciepłej wody w budynku tej wspólnoty. 50zł czy więcej ?
  • Pomocny post
    #18 21873885
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1709
    OK, zatem wg mnie, najlepszym wyborem instalacji na dachu będzie trójfazowa PV + falowniki (jeden na każdą fazę) typu offgrid. Do tego magazyn energii.
    Do tej instalacji podpięte wszystkie obwody i odbiorniki na częściach wspólnych (wszelkiego typu i rodzaju silniki wentylatorów, instalacji ppoż, oświetlenie, monitoring, itd.), a nawet zasilanie windy.
    Dlaczego tak? Bo nie zmienisz trybu życia tylu ludzi, bo musieliby swoje upodobania i pracę dostosować do pracy instalacji PV, a to jest niemożliwe.
    Więc, tylko w ten sposób jako wspólnota dojdziecie do porozumienia - zużycie energii wyprodukowanej z PV przez odbiorniki w częściach wspólnych pozwoli nawet na zlikwidowanie przez pewien okres roku opłat do ZE.

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #19 21874070
    Pi111
    Poziom 27  
    Ocena: 191
    wypowiedz audio.
    Załączniki:
    • Wypowiecz audio.mp3 (4.38 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości instalacji systemu solarnego lub fotowoltaicznego na dachu bloku mieszkalnego z około 50 lokalami, z płaskim dachem o powierzchni 200-300 m². Obecnie ciepła woda użytkowa (CWU) i centralne ogrzewanie (CO) są realizowane za pomocą pieca gazowego De Dietrich C230-130, który wymaga wymiany. Proponowane rozwiązania to instalacja paneli fotowoltaicznych (PV) zamiast kolektorów słonecznych ze względu na lepszą efektywność i możliwość wykorzystania energii przez cały rok. Instalacja PV może zasilać części wspólne budynku (oświetlenie, windy, wentylację, monitoring) oraz umożliwić ładowanie urządzeń elektrycznych (rowery, hulajnogi). Rozliczanie energii może odbywać się przez licznik dwukierunkowy, a nadwyżki energii można przeznaczyć na podgrzewanie CWU, co pozwala na znaczne obniżenie kosztów (nawet do 70% oszczędności). Wskazano, że autokonsumpcja energii w budynkach wielorodzinnych jest wyższa niż w domach jednorodzinnych, co zwiększa efektywność inwestycji. Koszt instalacji PV szacowany jest na około 2000 zł na mieszkańca, a całkowity koszt montażu z buforem ciepła i inwerterami może wynieść około 100 000 zł. Wskazano również na konieczność edukacji mieszkańców w zakresie korzystania z energii w słoneczne dni (np. pranie, zmywarki na ciepłą wodę). Obawy mieszkańców dotyczą potencjalnego ryzyka pożaru instalacji PV oraz hałasu pomp ciepła, które mogą być nieakceptowalne. Podkreślono, że instalacja PV najlepiej sprawdza się w trybie offgrid z grzałkami w buforach CWU i CO. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące technicznych aspektów podłączenia pralek i zmywarek do ciepłej wody oraz izolacji rur. Podsumowując, instalacja fotowoltaiczna na dachu bloku jest realną i opłacalną inwestycją, która może znacząco obniżyć koszty energii cieplnej i elektrycznej, pod warunkiem odpowiedniej organizacji i współpracy mieszkańców.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA