logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie szukać informacji żeby zrobić kolumny aktywne z bluetooth?

pawel94 11 Maj 2026 11:36 375 16
REKLAMA
  • #1 21900838
    pawel94
    Poziom 11  
    Dzień dobry, forumowicze,
    Nie wiem, czy to dobry dział - w razie czego proszę o przeniesienie ;)

Chciałbym samodzielnie zrobić kolumny głośnikowe, ale po przeszperaniu internetu nadal jestem zielony.

Kolumny miałyby się składać z trzech głośników na kolumnę (wysoko-tonowe, średnio-tonowe, niskotonowe), głośniki mają też różna moc.

Potrzebowałbym układów crossover oraz pewnie jakiegoś układu, który reguluje moc na poszczególne głośniki, żeby nie charczały.

Mógłby ktoś mi pomóc w ogarnięciu tej wiedzy lub wskazać miejsca, gdzie szukać kalkulatorów/informacji, jak to zrobić prawidłowo? Głośniki miałyby też być aktywne i posiadać Bluetooth, więc będę musiał jakoś zrobić rozdzielenie napięcia między wzmacniaczem a modułem Bluetooth.
  • REKLAMA
  • #2 21900868
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1081
    pawel94 napisał:
    Mógłby ktoś mi pomóc w ogarnieciu tej wiedzy

To będzie raczej trudne łamane przez bardzo trudne. Możesz zacząć od podstaw - w zał.
    pawel94 napisał:
    Chciałbym samodzielnie zrobić kolumny głośnikowe

Możesz skorzystać np. z Visaton'a (ale są i inne). Masz podane wymiary do budowy skrzynki, zwrotnice budujesz wg schematu, albo kupujesz u nich, no i głośniki też u nich (jest przedstawiciel na Pl).
    https://www.visaton.de/en/products/column-speakers/atlas-compact-mk-v/bauanleitung
    https://www.visaton.de/en/products/hifi-surround-kits/3-way-speakers
    pawel94 napisał:
    Głośniki miałyby też być aktywne

Chcesz użyć jeden wzmacniacz do jednego głośnika, czy standardowo jeden wzmacniacz do trzech głośników?
    pawel94 napisał:
    i posiadać bluetooth

Zwykły odbiornik BT:

Czarny odbiornik Bluetooth 5.1 z anteną i złączami audio na przednim panelu
    Załączniki:
    • ksiazka o głośnikach.pdf (1.29 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 21900873
    pawel94
    Poziom 11  
    Dzięki za odpowiedź!
    Chciałem użyć jednego wzmacniacza (raczej jakiegoś małego gotowego) i stąd to pytanie o rozdzielenie mocy na poszczególne głośniki.
  • REKLAMA
  • #4 21900943
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9257
    pawel94 napisał:
    Chciałem użyć jednego wzmacniacza (raczej jakiegoś małego gotowego) i stąd to pytanie o rozdzielenie mocy na poszczególne głośniki.
    Poszukaj np. na Aliexpress wzmacniaczy z wyjściem na dwa kanały stereo plus subwoofer.
    W zależności od mocy głośników musisz dopasować do nich moc wzmacniacza (mniej więcej 1:1 lub z niewielką przewagą mocy głośników). Pamiętaj, ze wyjście wzmacniacza na subwoofer musi mieć (i najczęsciej ma) co najmniej 2x większą moc w stosunku do mocy kanałów L i P.
  • #5 21900944
    2N4427
    Poziom 20  
    Ocena: 142
    Robisz wzmacniacze osobno dla kanału L i P. Nie robisz osobnych wzmacniaczy dla poszczególnych pasm w kolumnie, skoro w jednej kolumnie masz wszystkie głośniki. Tam jest stosowana zwrotnica, która rozdziela sygnał na zakresy niskich/średnich/wysokich tonów i zasila poszczególne głośniki.

Gdy masz osobny aktywny głośnik niskotonowy, wówczas on dostaje sygnał sumy L+P (i jest też umieszczany pośrodku), bo fizjologiczna zdolność lokalizacji źródła niskotonowego jest słaba. Wtedy układ na wejściu zaraz po stopniu sumującym ma filtr dolnoprzepustowy i wzmacniany jest tylko sygnał tonów niskich.

398216 Usunięty napisał:
    Pamiętaj, że wyjście wzmacniacza na subwoofer musi mieć (i najczęściej ma) co najmniej 2x większą moc w stosunku do mocy kanałów L i P.

Właśnie ze względu na to sumowanie.
  • REKLAMA
  • #6 21901042
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    2N4427 napisał:
    Właśnie ze względu na to sumowanie.

Nie do końca...
    Chodzi o fizjologię słuchu - bas aby był na podobnym poziomie głośności co reszta pasma (słyszalności przez człowieka raczej) musi mieć dużo większą moc niż moc jednego kanału - teoretycznie przyjmuje się stosunek 4:1 dla basu względem mocy kanału, ale w dużej mierze zależy to od częstotliwości podziału/odcięcia. Od razu też wyjaśnię co to znaczy i po co się tak robi;
    Otóż sygnał na kanały L i P nie musi być wcale pełnopasmowy jeżeli mamy dodatkowy głośnik niskotonowy. Wręcz w wielu wypadkach jest to niekorzystne (do przemyślenia w domu - przypomnij sobie proszę co pisałem o podziale mocy). Dlatego też od pełnego sygnału "oddziela się" sygnał powyżej jakiejś dolnej granicy (powiedzmy kilkaset Hz w wypadku tak niewielkich konstrukcji jak Bumbox) i tylko takie sygnały podawane są na wzmacniacze L i P. Pozostałą część pasma (czyli wszystko poniżej tych kilkuset Hz) sumuje się i dostarcza do wzmacniacza podłączonego do głośnika niskotonowego. Jak wspomniał mój Przedmówca dla niskich częstotliwości jest niezwykle trudno odróżnić kierunek z którego dochodzi dźwięk, więc stąd wystarcza tylko jeden wzmacniacz na tę część pasma. Informacja o kierunku znacznie lepiej jest słyszalna w wypadku częstotliwości średnich i wysokich (w takiej kolejności) i dlatego mimo niewielkich rozmiarów bumbox'a dobrze jest zachować stereofoniczne kanały L i P.
  • REKLAMA
  • #7 21901087
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6059
    pawel94 napisał:
    Potrzebowałbym układów crossover oraz pewnie jakiegoś układu, który reguluje moc na poszczególne głośniki, żeby nie charczały.

Mam nadzieję że nie próbujesz naśladować głośników BT ze sklepu. W warunkach amatorskich żadna miniaturyzacja nie jest osiągalna. W sprzęcie komercyjnym fatalne parametry akustyczne małego głośnika i małej obudowy koryguje w czasie rzeczywistym cyfrowy procesor sygnałowy (DSP). To właśnie DSP ogranicza moc żeby nie charczało i symuluje basy na harmonicznych kiedy głośnik nie daje rady. Korygowanie wad głośnika przez DSP jest poza zasięgiem amatora. Trzeba budować kolumny tak jak w ubiegłym wieku, co daje konstrukcje duże i ciężkie, raczej nie tego oczekują ludzie od sprzętu z BT.
  • #8 21901401
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7771
    Poszukaj MT-21. Malutki wzmacniacz z crossoverem (aktywna zwrotnica) i wyjściem na subwoofer. Potrafi wystarczająco nagłośnić mieszkanie. BT i wejście liniowe.
  • #9 21901511
    pawel94
    Poziom 11  
    Mam w planach zrobić kilka projektów, dlatego też chciałbym wiedzieć, jak to wszystko poskładać samodzielnie (moce, rozdzielenie napięcia i crossover). Miałem robić kolumny w obudowie od starych głośników Unitry - aktywne głośniki na bluetooth. Drugi projekt jest dużo bardziej skomplikowany - mały odtwarzacz CD połączony ze słabymi głośnikami, możliwość podłączenia większych głośników, parowanie na bluetooth (tak wiem, że to zbyt ambitnie na początek xD).

Może możecie polecić jakieś kalkulatory, gdzie można to sobie zaprojektować? Znalazłem coś takiego https://www.omnicalculator.com/physics/crossover.

Mt-21 mam i uważam, że jest słaby. Raczej kupię coś prostszego bez wbudowanego crossovera i ten crossover wolałbym zrobić pod konkretne głośniki.

Z DSP to bardzo cenna uwaga. Dzięki! Nie wziąłem tego wcześniej pod uwagę. Myślałem, że wystarczy dobrze wygłuszyć obudowę, żeby nie było rezonansu i obliczyć długość bass reflexu.

Dodano po 12 [minuty]:

Z tych kalkulatorów (lub czegoś podobnego) potrzebowałbym czegoś do wybrania podzespołów (tranzystorów itp.) do:
    -rozdzielania napięcia między modułami
    -rozdzielenia mocy między głośnikami
    -crossover.
  • #10 21901522
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    pawel94 napisał:
    Mt-21 mam i uważam że jest słaby.

A jakim napięciem zasilany? I jakie (konkretnie) głośniki mu podłączasz ?
  • #11 21901537
    pawel94
    Poziom 11  
    >>21901522
    12 V.
    Podłączałem na razie tylko, żeby sprawdzić GDN 16/40/4 15 Ohm pod sub i jakieś noname pod L i P.

Wolałbym zrobić tak, jak pisałem powyżej, żeby się nie bawić z pokrętłami, tylko żeby było to ustawione pod konkretne głośniki.
  • #12 21901560
    ArturAVS
    Moderator
    pawel94 napisał:
    Mt-21 mam i uważam, że jest słaby. Raczej kupię coś prostszego bez wbudowanego crossovera i ten crossover wolałbym zrobić pod konkretne głośniki.

398216 Usunięty napisał:
    A jakim napięciem zasilany?

Słuszna uwaga. U mnie zasilanie 24V/5A i nie ma problemu, satelity 2x 100W 8 ohm ale od 100Hz w górę (do 20kHz) więc sub nadrabia braki w paśmie od dołu. Wybacz, ale crossover pod konkretne głośniki? A po co? Tradycyjna pasywna zwrotnica w domowym zastosowaniu całkowicie wystarcza.
    pawel94 napisał:
    Podłączałem na razie tylko żeby sprawdzić GDN 16/40/4 15 Ohm pod sub i jakieś noname pod L i P.

15 omowe głośniki? Pewnie bez żadnej obudowy? Nic dziwnego że żadnych dobrych efektów nie uzyskałeś. Dla częstotliwości poniżej ~1kHz ważna jest obudowa, jej typ oraz ogólny projekt. BR, Zamknięta etc. Tu bardzo ważna jest znajomość parametrów głośników niskotonowych (średniotonowych też). Crossover niewiele tu pomoże, zwłaszcza przy przypadkowych głośnikach.
  • #13 21901568
    pawel94
    Poziom 11  
    Tak tu co do obudowy mam pełną świadomość dlatego też szukałem sposobów na wyliczenie pojemności obudowy i długości kanału BR. Problemem było to że ten głośnik charczał, a chciałbym to zamknąć i nie bawić się pokrętłami.

Możliwe że pasywna zwrotnica też byłaby ok (mogę mylić pojęcia) - chodzi mi o wycinanie pasma na poszczególne głośniki. Chciałbym, żeby każdy z głośników miał osobne pasmo i żeby się lekko na siebie nakładały.
  • #14 21901589
    ArturAVS
    Moderator
    pawel94 napisał:
    Problemem było to że ten głośnik charczał, a chciałbym to zamknąć i nie bawić się pokrętłami.

Bez obudowy i przy słabym zasilaniu, każdy będzie charczał :D.
  • #15 21901594
    pawel94
    Poziom 11  
    Hmm, mogę się mylić, ale on wydawał się charczeć przez to, że wpadał w częstotliwości poza jego możliwościami i stąd pomysł, żeby ograniczyć mu na stałe zakres tych częstotliwości.
  • #16 21901598
    ArturAVS
    Moderator
    pawel94 napisał:
    wydawał

Właśnie, wydawał się. Myślisz że tylko ten u Ciebie charczy? Zapewniam Cię że nawet estradowy, 18 calowy głośnik niskotonowy bez obudowy będzie charczał. I to nawet przy małych mocach.
  • #17 21901646
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    pawel94 napisał:
    12 V.

Przypomnij sobie Kolego wzór na moc elektryczną a dowiesz się jakie miałem intencje zadając to pytanie.
    pawel94 napisał:
    Podłączałem na razie tylko, żeby sprawdzić GDN 16/40/4 15 Ohm
    Po pierwsze wzór na moc elektryczną (15 omów), po drugie sprawność (efektywność) głośnika. Po trzecie - to co napisał Kolega ArturAVS - głośnik bez obudowy ( w dodatku dopasowanej do parametrów KONKRETNEGO głośnika) nie ma prawa grać dobrze.
    pawel94 napisał:
    ten głośnik charczał
    Dwie opcje; Albo przesterowany sygnał doprowadzony DO głośnika, albo ( to bardziej w wypadku zasilania z 12V o nieznanej wydajności prądowej) przesterowany wzmacniacz.
    pawel94 napisał:
    Wolałbym zrobić tak, jak pisałem powyżej, żeby się nie bawić z pokrętłami, tylko żeby było to ustawione pod konkretne głośniki.
    Nikt Ci nie każe się bawić. Ustawiasz raz i słuchasz. Pokrętła będą w tym wypadku tylko do skorygowania (dopasowania) głośności pomiędzy głośnikami.
    A co do "wydawania się" - wybacz Kolego, ale sam pisałeś, ze się nie znasz, a odpowiedzi kierowane do Ciebie pochodzą od użytkowników mających TROCHĘ większe doświadczenie i wiedzę od Twojej. Zaufaj więc doświadczeniu, miej otwarty umysł i (na początek) sprawdź to o czym opisałem w tym poście. Wzór na moc elektryczną powinieneś znać ze szkoły PODSTAWOWEJ z lekcji Fizyki. A jak nie - jest jeszcze internet i "szukajka".
    Nie chcę tu Cię zdołować ani tym bardziej odwieść od dłubania, ale - niestety - żeby cokolwiek robić trzeba mieć NAJPIERW opanowane chociażby podstawy dziedziny za którą się bierzesz. Po prostu : Bez podstaw nasza pomoc będzie albo trafiać w próżnię (bo nie zrozumiesz sensu odpowiedzi), albo sam w końcu rzucisz to wszystko w kąt mając (niesłuszne) przekonanie, ze my chcemy Ci wykazać swoją wyższość. To nie prawda - traktujemy wszystkich tak samo, ale - co już pisałem - musimy mieć jakąś wspólną płaszczyznę porozumienia - musimy wiedzieć o co pytasz, a Ty musisz znać sens porad Ci udzielanych.

Na początek nauka podstaw, a potem chętnie pomożemy.

Podsumowanie tematu

✨ Pytanie dotyczy samodzielnego wykonania aktywnych kolumn głośnikowych z Bluetooth oraz znalezienia źródeł wiedzy i kalkulatorów do poprawnego projektu. Rozważana jest konstrukcja trójdrożna z głośnikami wysokotonowym, średniotonowym i niskotonowym o różnych mocach. Potrzebne są informacje o doborze i obliczaniu zwrotnicy (crossover), podziale mocy między przetworniki oraz zabezpieczeniu głośników przed przesterowaniem i charczeniem. Dodatkowo pojawia się kwestia zasilania i integracji modułu Bluetooth ze wzmacniaczem w kolumnie aktywnej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA