logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć wtyczkę 5-bolcową do gniazda 4-bolcowego bez wymiany przewodu?

mikser4893 11 Maj 2026 11:43 1470 68
Najlepsze odpowiedzi

Jak podłączyć wtyczkę 5-bolcową do gniazda 4-bolcowego bez wymiany przewodu zasilającego?

Nie da się tego zrobić poprawnie bez zmiany instalacji albo osprzętu — dla gniazda 4-bolcowego nie ma miejsca na piąty przewód, więc jeśli nie możesz nic wymieniać, pozostaje użyć sprzętu zgodnego z tym gniazdem [#21902129][#21902389] Jeśli to układ TN-C i przewód ma przekrój mniejszy niż 10 mm² Cu, to nie wykonuje się „podziału PEN” we wtyczce; taki rozdział albo „zerowanie” robi się w stałym gnieździe, nie w ruchomych elementach [#21902676][#21902725][#21902807] W praktyce zalecano wymianę gniazda na 5-bolcowe i wykonanie połączeń w gnieździe, albo zastosowanie wtyczki i przewodu 4-żyłowego dostosowanego do urządzenia [#21902725][#21906967]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #31 21903662
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3488
    CYRUS2 napisał:
    Gniazda "4 3f " to L1,L2,L3, PE
    Wawrzyniec napisał:
    Niekoniecznie. Jeżeli silnik posiada sterowanie na stycznikach z cewkami na 230V a nie ma tam trafa na 400V to przewód nie będzie PE tylko roboczo-ochronny.
    Ale wtedy gniazdo ma 5 styków.
    Gniazdo w temacie macie ma 4styki.
  • #32 21906957
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1956
    Wawrzyniec napisał:
    Natomiast włożenie 2 przewodów kabla N i PE do zacisku wtyczki oznaczonego jako N i podłączenie takiej wtyczki do gniazda zabezpieczonego różnicówką w razie przebicia na obudowę silnika nie wyzwoli różnicówki.

Czy gniazdo trójfazowe z czterema stykami może być zabezpieczone różnicówką? Zastanów się co piszesz.
    Ale zgadzam się z tym że, jeżeli to możliwe, to lepiej wymienić gniazdo a nie wtyczkę, natomiast autor wspominał coś że nie może niczego wymieniać w instalacji.
    mikser4893 napisał:
    Nie ma możliwości ingerencji w wymianę czegokolwiek.
  • #33 21906967
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Ocena: 1071
    Nie pisałem o tym konkretnym przypadku. Ale jak autor nie może niczego zmieniać w instalacji to pozostaje mu kupić wtyczkę i przewód 4 żyłowy i podłączyć go do silnika.
  • #34 21907019
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2870
    stomat napisał:
    Czy gniazdo trójfazowe z czterema stykami może być zabezpieczone różnicówką? Zastanów się co piszesz.

A czemu niby nie może być? Jak ktoś stosuje elektrykę alternatywną to RCD będzie rozłączyło. Jeśli wszystko jest prawidłowo, łącznie z odbiornikiem to wszystko będzie działać prawidłowo.
  • #35 21907036
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Ktoś_tam napisał:
    Jak ktoś stosuje elektrykę alternatywną to RCD będzie rozłączyło.

Co to jest elektryka alternatywna? To coś związane z free energy?
  • #36 21907076
    stomat
    Poziom 39  
    Ktoś_tam napisał:
    A czemu niby nie może być?

Może być, ale wtedy w gnieździe będą trzy fazy i przewód ochronny, bez neutralnego. W takim przypadku nie stanie się to co przypuszczał kolega Wawrzyniec że:
    Wawrzyniec napisał:
    podłączenie takiej wtyczki do gniazda zabezpieczonego różnicówką w razie przebicia na obudowę silnika nie wyzwoli różnicówki.

W takim przypadku różnicówka będzie działać poprawnie o ile podłączane urządzenie nie potrzebuje przewodu neutralnego. Jeśli potrzebuje to róznicówka wyzwoli natychmiast. W obu przypadkach bezpieczeństwo użytkownika nie ucierpi.
  • #37 21907132
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    stomat napisał:
    Ktoś_tam napisał:
    A czemu niby nie może być?

Może być, ale wtedy w gnieździe będą trzy fazy i przewód ochronny, bez neutralnego.

Dalej nic nie rozumiesz. Chyba nigdy gniazda 4p nie miałeś w ręku.
    1. Proponuję takie obejrzeć od środka, zobacz jakie ono ma oznaczenia.
    2. Następnie proponuję rozważyć możliwości podłączenia takiego gniazda do różnych sieci tzn TN i TT, jak i odbiorników podłączonych do tego gniazda w różnych sieciach. Czy na 4 stykach można zrealizować 3f, N i PE lub jak wolisz 3f i PEN?
    To co proponujesz to jest tzw elektryka alternatywna, urządzenie będzie działać ale w sposób niebezpieczny.
  • #38 21907342
    stomat
    Poziom 39  
    Ależ Ty jesteś mądry! Szkoda że brak ci argumentów i posługujesz się populistycznym "doucz się, doczytaj, poszukaj".

Moderowany przez ArturAVS:

3.1.9. Rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.

• #39 21907372
    CYRUS2
    Poziom 43  
    stomat napisał:
    Może być, ale wtedy w gnieździe będą trzy fazy i przewód ochronny, bez neutralnego.
    L1,L2, L3 PE.
    To jest prawidłowo.
  • #40 21907386
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    stomat napisał:
    Ależ Ty jesteś mądry! Szkoda że brak ci argumentów i posługujesz się populistycznym "doucz się, doczytaj, poszukaj".

Aha, brak argumentów i zaczyna się atak.
    Przecież napisałem naprowadzając ciebie na co zwrócić uwagę. Niestety, tłumaczyć jak przedszkolakowi nie zamierzam dorosłemu człowiekowi.
  • #41 21907656
    CYRUS2
    Poziom 43  
    stomat napisał:
    Nawet gdybyś zrobił "podział PEN" w gnieździe to przecież nie masz do czego podłączyć tych podzielonych przewodów.
    Jedyna opcja to wymiana wtyczki na czterostykową i podział we wtyczce.
    Nie ma takiej opcji.
    Wawrzyniec napisał:
    Albo zmienić kabel na 4x i odpowiednio podłączyć przy silniku.
    Ta rada to duży błąd.
    Brak elementarnej wiedzy z elektryki !
    Odbiorniki ruchome nie mogą być zasilane w układzie TN-C.
  • #42 21907696
    stomat
    Poziom 39  
    Ktoś_tam napisał:
    Aha, brak argumentów i zaczyna się atak.
    Przecież napisałem naprowadzając ciebie na co zwrócić uwagę. Niestety, tłumaczyć jak przedszkolakowi nie zamierzam dorosłemu człowiekowi.

I to są twoje argumenty? Posłuchałem twojej rady, wziąłem gniazdo siłowe czterostykowe (pierwszy raz w życiu:) i odczytałem oznaczenia, są takie:
    - R1
    - S2
    - T3
    - symbol uziemienia
    Jakie wnioski mam z tego wyciągnąć? Że to gniazdo to tylko do układu TT? Bo przecież przy TN nie łączymy do uziemienia tylko do N. Naprowadź mnie proszę.
    Ktoś_tam napisał:
    Czy na 4 stykach można zrealizować 3f, N i PE lub jak wolisz 3f i PEN?

To pierwsze nie, ale to drugie jak najbardziej tak.
  • #43 21907733
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Ocena: 1934
    stomat napisał:
    Posłuchałem twojej rady, wziąłem gniazdo siłowe czterostykowe (pierwszy raz w życiu:) i odczytałem oznaczenia, są takie:
    - R1
    - S2
    - T3
    - symbol uziemienia
    Jakie wnioski mam z tego wyciągnąć? Że to gniazdo to tylko do układu TT? Bo przecież przy TN nie łączymy do uziemienia tylko do N.

Niestety, błędne wnioski wyciągasz, ten symbol uziemienia oznacza, że ten styk służył i nadal służy tylko do ochrony, czy to dawniej, jak było "zerowanie", "uziemienie", czy też obecnie, jak mamy TN-C, TN-C-S czy TT. On nigdy nie służył do zasilania odbiorników. Spójrz na maszyny, nawet te stare, zasilane z 4-stykowego gniazda, tam było 3 fazy i ochrona.
    Jeżeli nawet są tam styczniki na 220 V (obecnie 230 V), to do ich zasilania jest transformator 380/220 (400/230).
    Styk ochronny w takim gnieździe i żyła ochronna w kierunku odbiornika nie może być obciążana prądami roboczymi.
    W przypadku, jaki proponujesz, uszkodzenie styku czy tego przewodu może spowodować pojawienie się napięcia na obudowie maszyny i grozi porażeniem.
    Myślę, że wystarczająco wyjaśniłem tą kwestię.
  • #44 21907745
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ktoś_tam napisał:
    Czy na 4 stykach można zrealizować 3f, N i PE lub jak wolisz 3f i PEN?
    Post #42
    stomat napisał:
    To pierwsze nie, ale to drugie jak najbardziej tak.
    To drugie absolutnie NIE !!!
    Brak ci wiedzy.
    stomat napisał:
    - T3
    - symbol uziemienia
    Jakie wnioski mam z tego wyciągnąć?
    Wyjaśniam Stomat.
    T3 to zacisk PE.
    Do zacisku PE nie może być podłączony przewód PEN.
    Przewód PE nie jest przewodem roboczym – nie może służyć do zasilania.
    To podstawy elektryki.
    stomat napisał:
    ale to drugie jak najbardziej tak.
    Robiąc tak, należy wykonać punkt podziału we wtyczce.
    Tego też nie wolno robić.
  • #45 21907747
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7777
    CYRUS2 napisał:
    Wyjaśniam Stomat.
    T3 to zacisk PE.

Większej głupoty nie słyszałem. Przeszedłeś sam siebie.
  • #46 21907749
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Zacisk PE to ten z symbolem uziemienia, a nie T3. R1 S2 T3 to przewody fazowe. Można je czytać jako 123 lub RST.
  • #47 21907763
    ArturAVS
    Moderator
    @CYRUS2 Za późno edytowałeś, zdążyłem zarchiwizować.
  • #48 21907841
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    stomat napisał:
    Posłuchałem twojej rady, wziąłem gniazdo siłowe czterostykowe (pierwszy raz w życiu:) i odczytałem oznaczenia, są takie:
    - R1
    - S2
    - T3
    - symbol uziemienia
    Jakie wnioski mam z tego wyciągnąć?

Np. taki wniosek, że wtyczka powinna mieć takie same oznaczenia. Może teraz kropki połączysz z tym, co wcześniej napisałem, k. Może zweryfikujesz swoją wiedzę.
  • #49 21907857
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2627
    ArturAVS napisał:
    CYRUS2 napisał:
    Wyjaśniam Stomat.
    T3 to zacisk PE.

Większej głupoty nie słyszałem. Przeszedłeś sam siebie.

Kurde, a Cyrus jako człowiek starej daty powinien wiedzieć jak kiedyś oznaczano kolejne fazy:

Obecnie są to L1, L2 i L3, a kiedyś były to R, S i T
    Zaś zaciski silnikowe kolejne fazy to U, V i W
    Natomiast czwarty bolec oznaczony znakiem uziemienia służył zawsze do ochrony, niezależnie czy był to układ sieciowy z uziemieniem (obecne TT) czy też z zerowaniem (podobny do obecnego TN-C).
    Wszystkie silniki 3-fazowe podłączane były bez przewodu neutralnego/zerowego.
  • #50 21907958
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4625
    krzysiek7 napisał:
    Niestety, błędne wnioski wyciągasz, ten symbol uziemienia oznacza, że ten styk służył i nadal służy tylko do ochrony, czy to dawniej, jak było "zerowanie", "uziemienie", czy też obecnie, jak mamy TN-C, TN-C-S czy TT. On nigdy nie służył do zasilania odbiorników. Spójrz na maszyny, nawet te stare, zasilane z 4-stykowego gniazda, tam było 3 fazy i ochrona.
    Jeżeli nawet są tam styczniki na 220 V (obecnie 230 V), to do ich zasilania jest transformator 380/220 (400/230).
    Styk ochronny w takim gnieździe i żyła ochronna w kierunku odbiornika nie może być obciążana prądami roboczymi.
    W przypadku, jaki proponujesz, uszkodzenie styku czy tego przewodu może spowodować pojawienie się napięcia na obudowie maszyny i grozi porażeniem.
    Myślę, że wystarczająco wyjaśniłem tą kwestię.

Nie mogę się z tym zgodzić. Miałem kilkanaście lat temu spawarkę, ruską transformatorową, ale nie miała tabliczki, więc nie mogę jej nazwać. Spawarkę kupiłem używaną na przetargu z firmy. Jako ciekawostkę podam, że regulacje miała nie jak to bywało w transformatorowych -przesuwając rdzeń, tylko przesuwne były uzwojenia(zbliżane, lub oddalane od rdzenia). A co najciekawsze dla tego tematu - był przełącznik zakresów do pracy jednofazowej i dwufazowej i pracowała na zasilaniu z wtyczki metalowej okrągłej 16 A, bo gdy ją kupiłem, to jeszcze nie stosowano wtyczek 5-stykowych.
  • #51 21907999
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    stanislaw1954 napisał:

Nie mogę się z tym zgodzić. Miałem kilkanaście lat temu spawarkę, ruską transformatorową, ale nie miała tabliczki

...

A co najciekawsze dla tego tematu - był przełącznik zakresów do pracy jednofazowej i dwufazowej i pracowała na zasilaniu z wtyczki metalowej okrągłej 16 A, bo gdy ją kupiłem, to jeszcze nie stosowano wtyczek 5-stykowych.

I czego to dowodzi? Jak nie miała tabliczki to co to znaczy?
  • #52 21908005
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Plumpi napisał:
    Kurde, a Cyrus jako człowiek starej daty powinien wiedzieć jak kiedyś oznaczano kolejne fazy Obecnie są to L1, L2 i L3, a kiedyś były to R, S i T
    Nie jestem elektrykiem starej daty.
    RST znałem ale R1, S2, T3 nie znalem.
    T skojarzylem z ziemią oznaczana obecnie literką T.
    (TN-C, TT, TN-C-S. IT)
    Fragment tekstu po polsku o układach sieci i ziemi, z nagłówkiem „Pierwsza litera…”
  • #53 21908017
    ArturAVS
    Moderator
    @CYRUS2 To Twoja nadinterpretacja. R1- R(obecnie L1) Funkcja przewodu/zacisku, Cyfra- numer zacisku.
  • #54 21908049
    CYRUS2
    Poziom 43  
    ArturAVS napisał:
    @CYRUS2 To Twoja nadinterpretacja. R1- R(obecnie L1) Funkcja przewodu/zacisku, Cyfra- numer zacisku.
    W #52 nie napisałem , że T3=PE było prawidłowe.
  • #55 21908052
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    >>21907999 Dowodzi to tego, że korzystało się z gniazda/ wtyczki trójfazowej z Zera do pracy urządzenia, a tabliczkę jak każde urządzenie fabryczne miała, tylko albo nie było jak kupiłem, albo nie pamiętam nazwy urządzenia z tabliczki.
  • #56 21908064
    ArturAVS
    Moderator
    CYRUS2 napisał:
    W #52 nie napisałem , że T3=PE było prawidłowe.

Nie i nigdy nie było. A trzecią fazę użytkownik/operator maszyny ma ze sobą w wiadrze przynieść?
    CYRUS2 napisał:
    T3 to zacisk PE.

Nie? To Twoje słowa przecież.
  • #57 21908066
    CYRUS2
    Poziom 43  
    stanislaw1954 napisał:
    >>21907999 Dowodzi to tego, że korzystało się z gniazda/ wtyczki trójfazowej z Zera do pracy
    urządzenia
    Zero robocze jest krótsze i ma mniejszą średnicę od zera ochronnego.
  • #58 21908132
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    CYRUS2 napisał:
    stanislaw1954 napisał:
    Zero robocze jest krótsze i ma mniejszą średnicę od zera ochronnego

I co to oznacza, że były wtedy dwa rodzaje gniazd/ wtyczek siłowych? A piszemy w tym przypadku o gniazdach/wtyczkach aluminiowych, gdzie były 4 wtyki w kształcie płaskich styków, nie okrągłych i one były jednego rozmiaru, a wtyk zerowy był nieco dłuższy.
  • #59 21908165
    stomat
    Poziom 39  
    Ktoś_tam napisał:
    Np. taki wniosek, że wtyczka powinna mieć takie same oznaczenia. Może teraz kropki połączysz z tym, co wcześniej napisałem, k. Może zweryfikujesz swoją wiedzę.

I po to szukałem w gratach starego gniazda żeby stwierdzić że "wtyczka powinna mieć takie samo oznaczenie styków jak gniazdo"? Do kitu te twoje rady. Jak nie chcesz pomóc to nie pisz lepiej nic.
    I dalej nie mogę połączyć kropek w taki sposób, żeby stwierdzić że różnicówka nie zadziała "w razie przebicia na obudowę". Nadal podtrzymuję to co napisałem"
    stomat napisał:
    różnicówka będzie działać poprawnie o ile podłączane urządzenie nie potrzebuje przewodu neutralnego. Jeśli potrzebuje to róznicówka wyzwoli natychmiast. W obu przypadkach bezpieczeństwo użytkownika nie ucierpi.
  • #60 21908168
    ArturAVS
    Moderator
    stanislaw1954 napisał:
    gdzie były 4 wtyki w kształcie płaskich styków, nie okrągłych i one były jednego rozmiaru, a wtyk zerowy był nieco dłuższy.

Skąd to wiesz? Autor tematu nigdzie tego nie podał. Domysły?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia wtyczki 5-bolcowej do gniazda 4-bolcowego w instalacji TN-C, bez możliwości wymiany przewodu ani ingerencji w instalację. Uczestnicy wyjaśniają, że w gnieździe 4-stykowym nie da się poprawnie wykonać podziału PEN na PE i N, a zwory i modyfikacje we wtyczkach lub ruchomych elementach są niedopuszczalne. Pojawia się rozróżnienie między podziałem PEN a zerowaniem oraz wskazanie, że przy przewodzie roboczo-ochronnym o przekroju poniżej 10 mm² Cu nie jest to klasyczny PEN. Ostatecznie sugerowane rozwiązania to wymiana gniazda na 5-stykowe i wykonanie zerowania w gnieździe albo zastosowanie przewodu 4-żyłowego i odpowiedniego podłączenia urządzenia, jeśli instalacji nie można zmieniać. Wskazano też, że dla dmuchawy do zboża należy uwzględnić przekrój przewodów, rodzaj odbiornika i zgodność z zabezpieczeniem różnicowoprądowym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA