logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Agregat z wiszącym PE - jak w takim układzie ma zadziałać RCD?

Tuning Marek 01 Cze 2026 22:26 741 24
REKLAMA
  • #1 21913976
    Tuning Marek
    Poziom 22  
    Ocena: 109
    Szanowni koledzy mam pytanie?
    Agregat jak na zdjęciu, przewód PE wiszący w powietrzu, jak ma zadziałać zabezpieczenie RCD jak na zdjęciu?
    Zaznaczam, że jak odpalę, to przycisk test na module RCD działa i zrzuca zabezpieczenie, ale już kontrolkami czy miernikiem do pomiarów nie zrzuci, rozumiem to, bo PE wisi w powietrzu, wiadomo, agregat musi być uziemiony, tylko po co dali ten moduł RCD na panelu?
    Zbliżenie na moduł RCD 30 mA i wyłącznik Delixi C32 na panelu rozdzielczym Panel sterowania agregatu diesla Daewoo z gniazdami 230/400 V i wyłącznikiem RCD 30 mA

Rozdzielnica elektryczna zrobiona po nowemu ma swoje RCD, zasila ją kabel 4-żyłowy, szyna PE w rozdzielnicy podłączona tylko do uziomu fundamentowego. I tak wygląda zasilanie z sieci.
    A teraz zasilanie z agregatu - zastanawiam się nad jednym, ale wiem, że raz zrobiony teoretycznie podział PE i N z agregatu, nie powinienem mostkować w rozdzielnicy w celu poprawnej pracy tych różnicówek, bo tak myślałem, czy N i PE nie zmostkować?
  • REKLAMA
  • #2 21914135
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6660
    Pytanie jest do producenta dlaczego ten zamontował RCD. Tak montuje się, ale o trochę innych parametrach. Chyba że tak jak tu jest to do gniazd wyjściowych.
  • #3 21914449
    Tuning Marek
    Poziom 22  
    Ale co daje taki montaż jeśli PE wisi w powietrzu ?
  • #4 21916082
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1044
    Tuning Marek napisał:
    Szanowni koledzy mam pytanie?
    Agregat jak na zdjęciu, przewód PE wiszący w powietrzu, jak ma zadziałać zabezpieczenie RCD jak na zdjęciu?

Ja uziemisz agregat to będzie działać. W instrukcji jest zapewne żeby nie używać bez uziemienia.
    Tuning Marek napisał:

A teraz zasilanie z agregatu - zastanawiam się nad jednym, ale wiem, że raz zrobiony teoretycznie podział PE i N z agregatu, nie powinienem mostkować w rozdzielnicy w celu poprawnej pracy tych różnicówek, bo tak myślałem, czy N i PE nie zmostkować?

Podpięcie agregatu do instalacji wymaga odłączenia N sieciowego.
    Więc rozważanie co robić z N sieciowym jest nieistotne.
  • REKLAMA
  • #5 21916098
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6402
    Tuning Marek napisał:
    Zaznaczam, że jak odpalę, to przycisk test na module RCD działa i zrzuca zabezpieczenie, ale już kontrolkami czy miernikiem do pomiarów nie zrzuci, rozumiem to, bo PE wisi w powietrzu, wiadomo, agregat musi być uziemiony, tylko po co dali ten moduł RCD na panelu?

Bez uziemienia agregatu używać nie wolno. Wszystko się wyjaśnia tym stwierdzeniem.
  • REKLAMA
  • #6 21916153
    maurycy123
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 735
    Chris_W napisał:
    Ja uziemisz agregat to będzie działać. W instrukcji jest zapewne żeby nie używać bez uziemienia.

Nie będzie działać. Bzdury piszesz.
    Chris_W napisał:

Następna bzdura.
    Strumien swiadomosc... napisał:
    Bez uziemienia agregatu używać nie wolno. Wszystko się wyjaśnia tym stwierdzeniem.

Następna bzdura. Jeżeli PE i N agregatu nie są połączone razem to jakiekolwiek uziemienie nic nie da.
  • #7 21916178
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1120
    maurycy123 napisał:
    Jeżeli PE i N agregatu nie są połączone

Czy możesz dla nas zmierzyć (multimetrem - omomierzem) rezystancję pomiędzy tymi stykami, na wyłączonym agregacie, na podniesionych wszystkich wyłącznikach?
  • #8 21916195
    maurycy123
    Warunkowo odblokowany
    Ture11 napisał:
    maurycy123 napisał:
    Jeżeli PE i N agregatu nie są połączone

Czy możesz dla nas zmierzyć (multimetrem - omomierzem) rezystancję pomiędzy tymi stykami, na wyłączonym agregacie, na podniesionych wszystkich wyłącznikach?

Ja mam zmierzyć?
  • #9 21916241
    Tuning Marek
    Poziom 22  
    Ture 11, omomierzem pokazuje przerwę, nie ma nic między PE a N. N jest wyprowadzone pewnie ze środka uzwojeń, a PE jest tylko do ramy, części metalowych i styków PE w gniazdach 3-fazowym i jednofazowym mocy oraz Shuko, masz na zdjęciu panel, i dlatego dla mnie to lipa.

Zobacz na schemacie - podobny:

https://manuals.plus/pl/daewoo/ddae-10500-dse-3g-diesel-generator-manual
  • #10 21916314
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1120
    maurycy123 napisał:
    Ja mam zmierzyć?

Oj tam oj tam, przepraszam, zły adresat :-)

Co do tematu, nie udzielę się. Z pewnością RCD zadziała, jeśli jednocześnie w agregacie, jak i w urządzeniu podłączonym dojdzie do awarii z przebiciem do PE. Może przy wypuszczenie na rynek 100.000 egzemplarzy jest sensowna szansa, że komuś się to przydarzy.
  • Pomocny post
    #11 21916345
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5157
    Znowu to samo. W przedmiotowych generatorach środek gwiazdy uzwojeń prądnicy trójfazowej nie jest podłączony do PE! bo te generatory nie są przeznaczone do pracy z ATS ami, tylko do pracy np. w terenie do zasilania elektronarzędzi albo światła na kempingu. RCD jest tam tylko dla zabezpieczenia w przypadku przebicia uzwojenia prądnicy do masy.
    Tutaj w Surinamie zwiera się środek gwiazdy czyli N z PE w generatorze, ale mamy tu układ sieci TT dla zastosowania tych generatorów jako stacjonarnych awaryjnych źródeł zasilania i jest to dopuszczalne w/g norm USA.
  • #12 21916594
    Poziom 43  
    Podaj typ agregatu lub dtr.
  • Pomocny post
    #13 21916618
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1044
    maurycy123 napisał:
    Chris_W napisał:

Nie będzie działać. Bzdury piszesz.
    Chris_W napisał:

Następna bzdura.
    Strumien swiadomosc... napisał:

Następna bzdura. Jeżeli PE i N agregatu nie są połączone razem to jakiekolwiek uziemienie nic nie da.

Nie wygłupiaj się - proponujesz coś co może zabijać ludzi.
    Musi uziemić agregat, żeby na gniazdach było jakieś symboliczne PE i żeby różnicówka mogła wyłączać przy porażeniach.
    Tuning Marek napisał:
    Ture 11 , omomierzem pokazuje przerwę nie ma nic miedzy PE a N . N jest wyprowadzone pewnie ze środka uzwojeń a PE jest tylko do ramy części metalowych i styków PE w gniazdach 3-fazowym i jednofazowym mocy i shuko , masz na zdjeciu panel , i dlatego dla mnie to lipa .

Dlatego trzeba z mostkować jak pisano wyżej.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #14 21916685
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3487
    Tuning Marek napisał:
    A teraz zasilanie z agregatu - zastanawiam się nad jednym
    Tuning Marek zaproś fachowca - niech to zaprojektuje i wykona.
    Fachowiec po robocie zrobi pomiary.
    Chris_W napisał:
    Musi uziemić agregat, żeby na gniazdach było jakieś symboliczne PE i żeby różnicówka mogła wyłączać przy porażeniach.
    Nieprawda !
    W instalacji jest uziemione PE.
    Agregat zasila instalacje elektryczną pracującą w układzie TN-S.
    Po podłączeniu agregatu instalacja będzie miała układ TN-S ale nie będzie spełniać wymogów układu TN-S.
    Po podłączeniu agregatu instalacja musi spełniać wymogi układu TT.
  • #15 21916691
    Tuning Marek
    Poziom 22  
    Ja to rozumiem, że RCD wyłączy tylko wtedy, gdy nastąpi uszkodzenie izolacji uzwojenia i będzie agregat uziemiony, wtedy prąd popłynie, omijając RCD, i ona powinna się wyłączyć i tylko tyle, bo mostkując N z PE, wnikamy w układ połączeń i w razie wypadku nastąpi pytanie, kto robił?
  • #16 21916694
    maurycy123
    Warunkowo odblokowany
    Chris_W napisał:
    Nie wygłupiaj się - proponujesz coś co może zabijać ludzi.

Sam się nie wygłupiaj. Jak PE wisi w "powietrzu" to różnicówka nie zadziała. Kłania się pierwsze prawo Kirchhoffa.
    Według twojego myślenia, takie uziemienie powinno zadziałać:

Agregat z wiszącym PE - jak w takim układzie ma zadziałać RCD?

Dodano po 16 [minuty]:

Tuning Marek napisał:
    Ja to rozumiem , że rcd wyłaczy tylko wtedy gdy nastapi uszkodzenie izloacji uzwojenia i będzie agregat uziemiony wtedy prad popłynie omijając rcd i ona powinna się wyłączyć i tylko tyle

Nie. Zadziała zabezpieczenie nadprądowe. RCD nie zadziała.
  • #17 21916708
    Tuning Marek
    Poziom 22  
    Cyrus dobrze to ująłeś, ale zaprojektowanie czegoś na bazie tego agregatu jest niemożliwe, bo jak napisałeś, układ pracuje jak ......... Ale trzeba patrzeć jak ......., jak coś się stanie, to prokurator nie będzie gdybał. Wnioskuję, że sa to agregaty do użycia na środku pola do betoniary lub czajnika lub elektronarzędzi.

Dodano po 4 [minuty]:

Maurycy, ja uważam, że jak prąd podczas uszkodzenia rozdzieli się i część popłynie przez RCD, a część ominie i pójdzie na obudowę prądnicy, czyli ominie RCD, to tylko bedzie to zależało od wielkosci uszkodzenia - przebicia, czyli wielkości prądu, na który zareagować powinien RCD, oczywiście wszystko uziemione.
  • #18 21916719
    Poziom 43  
    Tuning Marek napisał:
    bo mostkując N z PE wnikamy w układ

Teraz agregat jest uszkodzony. Tyle. Nie rozumiesz tego ok.
  • #19 21916725
    maurycy123
    Warunkowo odblokowany
    Tuning Marek napisał:
    maurycy ja uważam , że jak prąd podczas uszkodzenia rozdzieli się i część popłynie przez RCD a część ominie i pójdzie na obudowe prądnicy czyli ominie RCD to tylko bedzie to zależalo od wielkosci uszkodzenia - przebicia czyli wielkości prądu na który zareagować powinien RCD, oczywiście wszystko uziemione.

Ty uważasz a Ja to wiem. Praw fizyki nie zmienisz. Dla lepszego zrozumienia. Połóż agregat na palecie drewnianej i uziemij go "szpilką". Którędy popłynie prąd jak będzie "przebicie" fazy do obudowy? Między fazą a N, czy do ziemi?
  • #20 21916753
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Tuning Marek napisał:
    Ja to rozumiem , że rcd wyłaczy tylko wtedy gdy nastapi uszkodzenie izloacji uzwojenia i będzie agregat uziemiony wtedy prad popłynie omijając rcd i ona powinna się wyłączyć i tylko tyle
    maurycy123 napisał:
    Przy przebiciu na obudowę nie zadziała ani nadprądowe, ani RCD.
    Bo to jest połączenie jednym zaciskiem - obwód nie jest zamknięty.
  • #21 21916772
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5157
    CYRUS2 napisał:
    Bo to jest połączenie jednym zaciskiem - obwód nie jest zamknięty.

....i dlatego mostkuje się N z PE w generatorze i wtedy staje się on odpowiednikiem transformatora na słupie.
  • #22 21916809
    Poziom 43  
    Autor wie lepiej .....
  • #23 21916828
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Krzysztof Kamienski napisał:
    RCD jest tam tylko dla zabezpieczenia w przypadku przebicia uzwojenia prądnicy do masy.
    Bez przeróbki RCD które jest w agregacie nie zadziała przy przebiciu na obudowę agregatu.
    Krzysztof Kamienski napisał:
    ....i dlatego mostkuje się N z PE w generatorze i wtedy staje się on odpowiednikiem transformatora na słupie.

Tuning Marek napisał:
    tylko po co dali ten moduł RCD na panelu?

Brak odpowiedzi.
  • #24 21916854
    maurycy123
    Warunkowo odblokowany
    CYRUS2 napisał:
    maurycy123 napisał:
    Przy przebiciu na obudowę nie zadziała ani nadprądowe, ani RCD.

Masz rację. Za szybko pisałem a za wolno myślałem :-) W myślach miałem zwarcie a nie przebicie :-)
  • #25 21920794
    Tuning Marek
    Poziom 22  
    Brak konkretnej, logicznej odpowiedzi zadecydował o konieczności zamknięcia tematu

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy działania RCD w agregacie prądotwórczym, w którym przewód PE „wisi w powietrzu” i nie ma połączenia między PE a N. Uczestnicy wyjaśniają, że sam przycisk TEST może zadziałać, ale przy rzeczywistym uszkodzeniu przebicie do obudowy nie spowoduje poprawnego zadziałania RCD bez właściwego uziemienia i odpowiedniego połączenia punktu neutralnego z PE. Pojawia się spór o sens mostkowania N z PE w agregacie oraz o to, czy agregat można bez przeróbek podłączać do instalacji z własnymi RCD. Wskazano, że takie generatory są zwykle przeznaczone do pracy jako źródło przenośne, a nie jako zasilanie ATS, i że bez przeróbki oraz poprawnego uziemienia zabezpieczenie różnicowoprądowe nie zapewni ochrony przy przebiciu na obudowę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA