logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Najprostsze Radio Internetowe na ESP32-S3? Zero instalacji, wgrywasz i działa!

Seba_smd 14 Cze 2026 16:54 9291 86

TL;DR LABEL_AI_GENERATED

• Projekt tworzy proste radio internetowe oparte na ESP32-S3 N16R8 z DAC PCM5102, wyświetlaczami OLED lub kolorowymi, enkoderami i pilotem IR.
  • Firmware wgrywa się bezpośrednio z przeglądarki przez Web Serial API, bez Arduino IDE i PlatformIO, a początkową sieć WiFi ustawia się przez terminal UART.
  • Panel WWW pozwala przypisać piny wyświetlacza, enkoderów i wybudzania, zaprogramować przyciski IR NEC 38kHz oraz zarządzać stacjami i jasnością ekranu.
  • Instalacja działa po wejściu na seba131.github.io/esp32-radio-installer/ w Chrome lub Edge i kończy się w kilkadziesiąt sekund, prowadząc do grającego radia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
Słuchaj:
  • #61 21941583
    kombo
    Poziom 14  
    Ocena: 42
    Pilot od tv samsung włącza mi radyjko. :(
    W niektórych wersjach tło po wyłączeniu białe a w niektórych czarne.
    W wersji "o" białe.
  • REKLAMA
  • #62 21941620
    Seba_smd
    Poziom 17  
    Ocena: 97
    kombo napisał:
    Pilot od tv samsung włącza mi radyjko. :(
    W niektórych wersjach tło po wyłączeniu białe a w niektórych czarne.
    W wersji "o" białe.

Bo jest ten sam kod IR. Zmień klawisz, zaprogramuj inny.
    O jaki wyświetlacz chodzi? jakieś zdjęcie. "tło po wyłączeniu białe a w niektórych czarne." nie do końca wiem o co chodzi, różne wyświetlacze podłączenia ??. Gdzie podłączone jest podświetlenie wyświetlacza? itp...
    Suwak ściemnia i rozjaśnia?
  • #63 21941681
    miroskop
    Poziom 24  
    Ocena: 66
    Wgrałem wersję 1.0.3_R i problem z restartem przy aktywnym pilocie zniknął. Pogoda też działa. Dziękuję!
  • REKLAMA
  • #64 21941689
    Seba_smd
    Poziom 17  
    miroskop napisał:
    Wgrałem wersję 1.0.3_R i problem z restartem przy aktywnym pilocie zniknął. Pogoda też działa. Dziękuję!

To dobrze, że udało usunąć się błąd w programie. Niestety z pogodą będą problemy, brakuje pamięci – w wersji _S, dodałem komunikat wyjaśniający tę sytuację.
  • #65 21941722
    miroskop
    Poziom 24  
    Zamiast pogody (mam okno i stację pogodową) to wolałbym mieć wybór w kolorze wskaźnika VU np. pomarańczowy, niebieski i zielony. Ale to już są tylko takie moje wymysły.
  • #66 21941942
    kombo
    Poziom 14  
    >>21941620 Pilot wybudza radio klawiszami nawet nie dodanymi.
    Wyświetlacz ma podświetlenie podłączone wewnętrznie na stałe.
    Obraz pokazujący stan wyświetlacza po uśpieniu o którym to wspominałem zależnie od fw jest biały lub czarny.

Tył modułu wyświetlacza TFT 2,4 z pinami oraz pilot z przyciskami numerycznymi
  • REKLAMA
  • #67 21941960
    Seba_smd
    Poziom 17  
    kombo napisał:
    Obraz pokazujący stan wyświetlacza po uśpieniu o którym to wspominałem zależnie od fw jest biały lub czarny.

Tył modułu wyświetlacza TFT 2,4 z pinami oraz pilot z przyciskami numerycznymi

Nie ma wyprowadzenia:
    LED
    BL
    BACKLIGHT
    To oznacza, że podświetlenie jest na stałe podłączone do zasilania przez producenta modułu. Procesor nie ma możliwości jego wyłączenia.
    To tłumaczy Twój problem.
    Po uśpieniu:
    elektronika LCD może zostać wyłączona,
    ale diody LED nadal świecą.
    W efekcie widzisz:
    czarny ekran,
    biały ekran,
    czasami szary ekran,
    zależnie od tego, w jakim stanie został kontroler LCD, a nie od podświetlenia.
    Czy da radę coś z tym zrobić? Musze pomyśleć.
  • #68 21941962
    miroskop
    Poziom 24  
    Od biedy można wykorzystać pin stanu zasilania i poprzez mosfet odcinać zasilanie lcd-ka.
  • #69 21942240
    kombo
    Poziom 14  
    Zrobiłem mini test, każdy dostępny w domu pilot wybudza radio i nie każdy przycisk pilota.
    Pilot od tv boxa od amplitunera yamaha i już wymieniany pilot od samsung tv.
    Przy fw "S" ekran ciemny.
    Wstawię jednak mosfeta jak sugerował kolega wyżej.
    Może coś więcej napiszesz o pogodzie ? a szczególnie o lokalizacji.
    Np. czy znajdzie sławny Wąchock ? lub Nową wieś których jak wiadomo jest bez liku.
    Może lokalizacja poprzez kod pocztowy ?
    Zapomniałem podziękować za ten projekt włożoną pracę.
  • #70 21942246
    wojo1971
    Poziom 12  
    Ocena: 101
    >>21941962
    Zachęcony nowatorskim podejściem Autora do realizacji kluczowej części internetowego radia, w oparciu o ESP32-S3, PCM5102 oraz LCD ILI9341 w ramach testu zrobiłem układ "na pająka" - działał od 1 razu!

Jedyne co u mnie odstaje od 100% zgodności to działanie mojego wyświetlacza 240x320 ILI9341, który działa, ale jak się wybierze ST7789 (przy wybraniu ILI9341 jest obrócony o 90')...

...takiego "pająka" nie mogłem zostawić na stałe, zabawa w radio i szukanie ciekawych streamów jest świetna, ale warto tego posłuchać na czymś więcej niż słuchawki :)

Miałem starego Panasonic RX-ES25, wszystko zepsute poza głośnikami i wzmacniaczem - świetna baza wyjściowa na połączenie z zestawem: ESP32-S3, PCM5102 oraz LCD ILI9341 + enkoder do zmiany stacji.

Po 2 dniach podstawowych mechaniczno-elektrycznych przeróbek sprzęt wreszcie gra.

Ave Autor!

Poniżej kilka zdjęć poglądowych raczej zachęcających do własnych adaptacji (absolutnie nie jest to Instrukcja, zwłaszcza w zakresie wykonania zasilania 5V DC)

Przed zdjęciami techniczne detale:
    - ESP32-S3, PCM5102, LCD ILI9341 (zmontowano na płytce uniwersalnej PCB) oraz 1 enkoder do zmiany stacji;
    - zasilacz to ładowarka Alcatel 5V/550mA;
    - sygnał audio z PCM5102 wpięty zamiast s.analogowego z tunera FM (p.11 i p12. TA2008AN), nie trzeba nic oszukiwać, tylko włączyć tryb "tuner";

Zbliżenie płytki PCB z układami scalonymi, kondensatorami i rezystorami; dwa elementy w prawym dolnym rogu zaznaczone na czerwono

Całość (poza zasilaczem 5V i enkoderem zmiany stacji) umieszczono w miejscu usuniętego mechanizmu kasety magnetofonowej. Zmontowano i działa...

Wnętrze urządzenia audio z dwoma głośnikami i płytką PCB w obudowie z tworzywa

Czerwona płytka sterownika wyświetlacza TFT 2,4 SPI zamontowana w białej obudowie urządzenia

Płytka elektroniki zamontowana w otworze po mechanizmie kasety w urządzeniu audio

Przenośny boombox Panasonic z małym ekranem LCD zamontowanym w górnej wnęce i widocznym okablowaniem

Aby regulację głośności wykonywać z 1 miejsca, programowo ustawiono poziom części cyfrowej na 67%.

Ekran LCD z interfejsem odtwarzacza: czas, data, „PLAY”, tytuł utworu, głośność 67% i wskaźniki L/R

Sprzęt dzisiaj uruchomiony, Panasonic w wersji ucyfrowionej, będzie kosmetyczna korekta -> obramowanie wokół LCD... słowem dobry towarzysz audio do warsztatu :) ...

...docelowo planuję wykonanie odrębnej wersji wieżowej w drewnie z niebieskim OLED (ale to na 2026/2027).
  • #71 21942285
    Seba_smd
    Poziom 17  
    Dodano po 1 [minuty]:

wojo1971 napisał:
    >>21941962
    Jedyne co u mnie odstaje od 100% zgodności to działanie mojego wyświetlacza 240x320 ILI9341, który działa, ale jak się wybierze ST7789 (przy wybraniu ILI9341 jest obrócony o 90')...

Dokładnie tak – to dwa różne wyświetlacze i sterowanie.
    Celem było stworzenie prostej i szybkiej wersji radia internetowego bez konieczności instalowania zbędnych programów. Niestety, jak zawsze, pojawia się sporo problemów do rozwiązania, dlatego nikt nie zrobił tego w ten sposób do tej pory. Ale teraz to się już zmienia.
    Fajnie jest jednak odnowić stary odbiornik, który nie działał lub stał bezużyteczny – to świetny sposób na jego ponowne wykorzystanie.
    U znajomych już przerobiłem kilka odbiorników.

Dodano po 10 [minuty]:
    kombo napisał:

Możesz zrobić aktualizację przez WiFi i sprawdzić, czy wyświetlacz działa poprawnie?
    Trzeba dwukrotnie nacisnąć zaprogramowany przycisk na pilocie, aby wybudzić radio.

!! Niestety, z braku czasu nie jestem w stanie przetestować wszystkich funkcji radia. !!
    Najprostsze Radio Internetowe na ESP32-S3? Zero instalacji, wgrywasz i działa! Najprostsze Radio Internetowe na ESP32-S3? Zero instalacji, wgrywasz i działa! Najprostsze Radio Internetowe na ESP32-S3? Zero instalacji, wgrywasz i działa! Najprostsze Radio Internetowe na ESP32-S3? Zero instalacji, wgrywasz i działa! Najprostsze Radio Internetowe na ESP32-S3? Zero instalacji, wgrywasz i działa! Najprostsze Radio Internetowe na ESP32-S3? Zero instalacji, wgrywasz i działa! Najprostsze Radio Internetowe na ESP32-S3? Zero instalacji, wgrywasz i działa! Najprostsze Radio Internetowe na ESP32-S3? Zero instalacji, wgrywasz i działa! Najprostsze Radio Internetowe na ESP32-S3? Zero instalacji, wgrywasz i działa!
    Wygaszacz ekranu:

• #72 21942326
    miroskop
    Poziom 24  
    Sprawdziłem na szybko nowy soft (_T) i szczęka mi opadła. Pilot działa tak jak piszesz ale to co po cichu zrobiłeś ze wskaźnikiem VU - mistrzostwo. Ja już nie mam żadnych życzeń czy uwag. DZIĘKUJĘ!
  • REKLAMA
  • #73 21943182
    kombo
    Poziom 14  
    Ostatnia aktualizacja fw zlikwidowała problem z wygaszaniem ekranu oraz wybudzanie przypadkowymi kodami IR.
    Radyjko działa wyśmienicie.
    Dziękuję.
  • #74 21943882
    miroskop
    Poziom 24  
    Zainstalowałem firmware 1.0.3_Z (te z korektorem dźwięku) i zauważyłem, że dla formatu mp3 radio działa poprawnie. Natomiast dla AAC słychać trzaski, niezależnie od ustawień korektora. Niestety nie jestem w 100% pewien czy dla wersji _Y też tak było a nie potrafię się cofnąć o ten krok. Dlatego mam pytanie: czy byłaby możliwość wyboru wersji firmware?
  • #75 21944086
    Seba_smd
    Poziom 17  
    miroskop napisał:
    Zainstalowałem firmware 1.0.3_Z (te z korektorem dźwięku) i zauważyłem, że dla formatu mp3 radio działa poprawnie. Natomiast dla AAC słychać trzaski, niezależnie od ustawień korektora. Niestety nie jestem w 100% pewien czy dla wersji _Y też tak było a nie potrafię się cofnąć o ten krok. Dlatego mam pytanie: czy byłaby możliwość wyboru wersji firmware?

Nie mam takiego problemu – przynajmniej nie zauważyłem. Sprawdź na przykład ten link:
    https://stream14.polskieradio.pl/pr4/pr4.sdp/playlist.m3u8
    http://stream3.polskieradio.pl:8952/
    http://51.68.135.155/stream
    Prześlij swój do stacji, to sprawdzę u siebie.
    Ile masz .... dBm ? (np:-75 dBm)

Sprawdziłem kod korektora i bibliotekę audioI2S w .pio/libdeps. Wnioski:
    Ten kod uruchamiał się identycznie zanim jeszcze istniał korektor — nikt po prostu wcześniej nie wołał setTone(), ale sam mechanizm już tam siedział.
    Wniosek: skoro trzaski występują "niezależnie od ustawień korektora" (czyli też na płasko = 0/0/0), to matematycznie ciężko to przypisać nowemu kodowi EQ — bo przy 0/0/0 koszt per-próbkę jest identyczny jak przed Z. To wygląda bardziej na zbieg okoliczności niż realną przyczynowość.

Bardziej prawdopodobne przyczyny:

AAC sam w sobie jest dużo cięższy dla dekodera (helix-aac) niż MP3 na tym MCU, zwłaszcza przy HE-AAC/SBR — to koresponduje z zapisaną wcześniej obserwacją o reentrancy bugu w decodeError() przy słabym WiFi (esp32-radio-audio-panic-decodeerror.md). Trzaski mogą być łagodniejszym objawem tej samej kruchości dekodera AAC, ujawnionym teraz, bo akurat teraz testujesz stację AAC — a nie skutkiem korektora.
    Poprzedni commit Y (automatyczne wyrównywanie głośności) faktycznie dokłada realną analizę sygnału (RMS/poziom) w czasie rzeczywistym — to dużo cięższa operacja niż EQ. Jeśli masz włączone auto_volume_leveling, to ono jest bardziej podejrzane niż korektor.
    Co bym sprawdził, żeby to rozstrzygnąć:

Wyłącz "automatyczne wyrównywanie głośności" i sprawdź, czy trzaski na AAC nadal występują.
  • #77 21944098
    Seba_smd
    Poziom 17  
    miroskop napisał:
    Ten link co podałeś gra czysto. Sprawdź u siebie ten: https://stream.revma.ihrhls.com/zc6843

Problem rozwiązany - zobacz 45 kbps
    przy 48 kHz stereo praktycznie na 100% oznacza HE-AAC (AAC+), a nie zwykły AAC-LC. Przy zwykłym AAC-LC 45 kbps dla stereo 48 kHz będzie brzmiało fatalnie (to bitrate jak dla mono 16-22 kHz)
    Czyli: to jest dokładnie profil strumienia, który najbardziej obciąża CPU
    dekodera i najbardziej pasuje do wzorca "trzaski na AAC" z poprzedniego pytania (oraz do wcześniej zdiagnozowanego problemu z decodeError() w ścieżce AAC przy słabszym WiFi). Bym się spodziewał, że akurat ta stacja ma największe ryzyko trzasków/zawieszek ze wszystkich testowanych, właśnie dlatego że to nie "zwykły" AAC, tylko HE-AAC(+PS).
  • #78 21944099
    miroskop
    Poziom 24  
    Dzięki za diagnozę :) Tej stacji już podziękowałem, zniknęła z listy.
  • #79 21944572
    Seba_smd
    Poziom 17  
    Mała poprawka mam nadzieję że teraz nie będzie problemu z pogodą.
    v1.0.4_B 25.07.2026 najnowsza
    🔧 Poprawiono wyświetlanie pogody
    ⭐ Dodano wyświetlanie miejscowości
  • #81 21945628
    elbe14
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    >>21945606
    Najwyższa pora. To naprawdę działa. Testowałem w ostatnim miesiącu pewnie 5 albo 6 projektów, niektóre z różnymi wodotryskami. Niemalże w każdym coś szwankowało, lub po prostu się zawieszały przy dłuższej aktywności a tu nic z tych rzeczy, wszystko działa, do tego ta prostota instalacji i użycia. Duży szacun dla autora, naprawdę kawał świetnej roboty. Kibicuję temu projektowi i polecam wszystkim.
  • #82 21947739
    Seba_smd
    Poziom 17  
    Dodałem obsługę wyświetlacza ILI9488 w osobnym pliku do zainstalowania. Niestety obecnie nie mam takiego wyświetlacza, aby to sprawdzić. Czy jest ktoś, kto mógłby to przetestować?

• #83 21947786
    mono12345
    Poziom 15  
    Ocena: 23
    Hej
    Mam taki wyświetlacz. Spróbuję go przetestować i dam znać.
  • #84 21947805
    miroskop
    Poziom 24  
    Działa od pierwszego strzału!!!
  • #85 21947812
    mono12345
    Poziom 15  
    Ocena: 23
    Tak na gorąco po pierwszych próbach - działa. Widok na zdjęciach w załączeniu. Sorry za jakość zdjęć. Moje skromne uwagi: słupki - OK, wskazówkowe - źle - za wolno odświeża, pogoda - OK, brak - OK. Wg mojej oceny litery i cyfry powinny być większe, lepiej czytelne i na całą szerokość ekranu. To chyba cała zaleta większego wyświetlacza. Rozumiem, że to praca w ciemno bez wyswietlacza, ale kierunek bardzo dobry. Testowałem na 3,5". Poźniej zrobię też testy na 4". Dziekuje za rozwój projektu i wkładaną pracę. Pozdrawiam
  • #86 21947831
    Seba_smd
    Poziom 17  
    >>21947805
    Dzięki!!!

Dodano po 1 [minuty]:

>>21947812
    Dzięki!!
  • #87 21947913
    thaohuyenvovan919819
    Poziom 2  
    Świetny projekt, nie mogę się doczekać, żeby go wypróbować
Słuchaj:

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Radio internetowe na ESP32-S3 N16R8 zgłaszało objawy ciszy na wyjściu PCM5102, zawieszania podczas wyboru GPIO0 oraz problemy z obsługą niektórych wyświetlaczy i strumieni AAC. Projekt wykorzystuje DAC PCM5102 przez I2S, OLED SSD1309 lub SH1106 po I2C, TFT ST7789, ILI9341 albo ILI9488 po SPI, enkodery i odbiornik IR 38kHz, a firmware wgrywa się z przeglądarki bez Arduino IDE i PlatformIO. Cisza wystąpiła przy połączeniach BCK–GPIO21, LCK–GPIO15, DIN–GPIO47 i SCK do masy; po wymianie ESP32-S3 radio zaczęło grać, więc PCM5102 był sprawny. Omawiano GPIO0 jako pin BOOT, kondensator 100nF w tanich modułach, podciąganie do 3.3V oraz konflikt GPIO35 z GPIO0 na DevKitC-1. Strumienie HTTPS mogły nie działać, a trzaski dotyczyły ciężkiego HE-AAC przy 45 kbps i 48 kHz stereo. Aktualizacje WiFi zachowują ustawienia, lecz pełna kopia flash od 0x0 powoduje „Not Enough Space”; do OTA nadaje się sam program od 0x10000. Ostatecznie radio działa stabilnie, dodano obsługę ILI9341 i ILI9488, korektor, wizualizacje VU, pogodę oraz automatyczne ponawianie zerwanego strumienia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA