logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak nowy podatek 3€ od przesyłek spoza UE wpłynie na ceny i dostępność modułów z Chin?

JarekC 26 Cze 2026 00:42 399 13
REKLAMA
  • #1 21928010
    JarekC
    Poziom 32  
    Ocena: 398
    Co sądzicie o nowych podatkach na przesyłki o wartości poniżej 150€ spoza EU.
    Podatek 3€ od każdej pozycji taryfowej.
    Jak to wpłynie na ceny i dostępność modułów elektronicznych które w praktyce w 100% pochodzą z Chin.
    Co z zakupami z DigiKey i Mouser gdy przesyłki są nadawane z magazynów w USA?

Wygląda na to że aktualnie Aliexpress w ogóle nie jest przygotowany na te zmiany.
    Aktualnie przy próbie zakupu kilku sztuk tego samego towaru dolicza 3€ do każdej sztuki a nie do całej pozycji.
    Dodatkowo odlicza VAT co sugeruje że przesyłka przejdzie pełną odprawę celną co wiąże się z dodatkowymi opłatami za samą odprawę.
    A w takim przypadku pojawiają się dodatkowe pułapki np. związane z tym że jeżeli na przesyłce lub fakturze nie ma wyszczególnionego kosztu przesyłki
    to z automatu do całości zostanie doliczony jeszcze VAT od "standardowego" kosztu przesyłki.

Według mnie spowoduje to ograniczenie dostępności przy jednoczesnym gwałtownym wzroście cen.
  • REKLAMA
  • #2 21928047
    lopr_pol
    Poziom 32  
    Ocena: 487
    Co tu dyskutować, trzeba poczekać, jak chińczykowi słupki spadną to będzie kombinował z cenami żeby wróciła sprzedaż.
  • #3 21928054
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3838
    W pierwszej kolejności wpłynie na... wzrost zakupów. Już wyjaśniam. Otóż nowy podatek naliczany jest ryczałtowo do przesyłki. Więc zapłacisz ten haracz bez względu na to, czy w paczce znajdzie się jeden moduł czy będzie ich 20. Byle tylko wartość przesyłki nie przekroczyła granicy tego podatku. A więc kupując więcej, czy "na zapas", podatek "rozłoży" się i będzie mniej odczuwalny w cenie jednostkowej produktu. Gwałtownego wzrostu cen także nie będzie. Przecież to musiałby praktycznie zablokować sprzedaż, na czym nikomu nie zależy. Pewnie będzie wręcz przeciwnie, bo żeby zachęcić do kupowania z podatkiem ceny trzeba u producentów korygować ceny w dół. A jest jeszcze zapas na takie manewry, bo większość oferowanych modułów zostało opracowanych już dawno, więc teraz koszty produkcji mogą jedynie maleć, a nie rosnąć.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 21928077
    JarekC
    Poziom 32  
    Ocena: 398
    >>21928054
    Wygląda że jest jednak inaczej i już nastąpił wzrost cen.
    Przykład z mojego koszyka.
    Kilkanaście dni temu kupowałem moduły z procesorem STM32H562 i płaciłem 7.66$ za moduł dzisiaj ten sam moduł u tego samego sprzedawcy kosztuje 11.5$
    Sprawdzając ceny innych rzeczy które kupiłem w ostatnim czasie (moduły elektroniczne) praktycznie wszystkie podrożały.
    Zrzut ekranu sklepu WeAct Studio: moduł STM32H562RGT6 z ceną 7,66 USD i 11,50 USD
  • REKLAMA
  • #5 21928143
    Mobali
    Poziom 43  
    Ja mogę wskazać przykład elementów, które kupowałem dwa miesiące temu. Teraz są znacznie tańsze, ale to właściwie niczego nie dowodzi. Każde zmiana powoduje chwilowe zamieszanie i ruch cen, bo każdy próbuje na tym coś ugrać. Ale w dłuższym okresie dojdzie do stabilizacji i wtedy będzie można to zjawisko ocenić. Warto zwrócić uwagę także na zmiany na rynku dolara, który jest główną walutą przeliczeniową przy tego typu zakupach. A dolar stale słabnie, jest systematycznie przeceniany, wiec i ceny są "wyższe". Wcale nie upieram się, że to ja mam rację. Być może ceny faktycznie wzrosną? Tylko co wtedy stanie się ze sprzedażą. Spadnie, a to nikomu się nie opłaci. I po tej i po tamtej stronie celnego muru ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 21928229
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6480
    Popularne towary będą dostępne z magazynów na terenie UE, pozostałe nieco podrożeją. Odprawa nadal będzie bazowała na deklaracji, więc nie zakładam szczególnej uczciwości. Na tę chwilę wszystko podrożało o 15–30 zł.
  • #7 21928265
    Citizen75
    Poziom 30  
    Ocena: 472
    Ta opłata 3 euro od jednej pozycji towaru w paczce to "stan przejściowy". Od listopada 2026 pojawić się ma dodatkowa unijna opłata manipulacyjna związana z obsługą przesyłek spoza Unii Europejskiej. Docelowo planuje planuje się całkowicie zlikwidowanie progu 150 euro. Cło ma być pobierane od pierwszego euro wartości towaru według standardowych stawek taryfowych.

Link do informacji.

Podatek 3 euro i ewentualne kolejne podatki to może być pokłosie tego jak Chińczycy w czasie wizyty w Pekinie delegacji unijnej z przewodniczącą Komisji Europejskiej Ursulą von der Leyen zlekceważyli tą delegację. Unijną delegację potraktowano w sposób protokolarnie poniżający, wysyłając po nich zwykły autobus zamiast pojazdów rangi dyplomatycznej i rezygnując z oficjalnej ceremonii powitalnej.
  • REKLAMA
  • #8 21928329
    PRL
    Poziom 41  
    Ocena: 893
    tzok napisał:
    Odprawa nadal będzie bazowała na deklaracji

Czytałem, że nie ma znaczenia wartość paczki. Po prostu 3€ od każdej sztuki.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 21928364
    SP5IT
    Ocena: 1677
    Hurtownikom to nie zaszkodzi, Kowalski dostanie po жопие.
    Wszystko dla naszego dobra.
    M
    p.s. Ostatnia przesyłka z Ali. 6 różnych przedmiotów za 37PLN.
    Do tego haracz unijny 77.22PLN

Nie ma w słowniku ludzi kulturalnych słów, które mogłyby dostatecznie obelżywie określić to postępowanie.
  • REKLAMA
  • #10 21928387
    PRL
    Poziom 41  
    Ocena: 893
    SP5IT napisał:
    Wszystko dla naszego dobra.

Jak tak dalej pójdzie, to dla dobra obywateli, dyrektywą unijną, wprowadzą darmową eutanazję...
    Bez wychodzenia z domu! Z poziomu mObywatela, haha. Online, czyli za pomocą liny. ;)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 21928410
    Mobali
    Poziom 43  
    SP5IT napisał:
    Nie ma w słowniku ludzi kulturalnych słów, które mogłyby dostatecznie obelżywie określić to postępowanie.
    Nie ma się co oburzać. Ja wam wójta nie wybierałem ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 21928421
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ocena: 1385
    PRL napisał:
    tzok napisał:

A ja czytałem, że nie od sztuki tylko od pozycji, czyli kilka koszulek o tym samym kodzie lub np. 100 modułów elektronicznych z identycznym kodem , będą traktowane jako jedna pozycja i obłożone podatkiem 3 €, podobnie jak jedna koszulka , bądź jeden moduł. Hurtownicy w zasadzie nic nie stracą.
  • #13 21928426
    jarewa
    Poziom 35  
    Ocena: 519
    bratHanki napisał:
    PRL napisał:
    tzok napisał:

A ja czytałem, że nie od sztuki tylko od pozycji

Na razie jest od sztuki, kupujesz 10szt to 30ojro. Nie wiadomo czy to błąd na aliexpres i nie ogarniają jeszcze czy po prostu tak ma być. Trzeba poczekać co czas przyniesie.
  • #14 21928428
    tzok
    Ocena: 6480
    Na razie to niektórzy kombinują, bo inni po prostu podnieśli ceny i nie ma żadnej dodatkowej opłaty. Generalnie to cło ma być wliczone w cenie, a nie oddzielną opłatą. Spokojnie, trzeba poczekać ze 2–3 tygodnie, aż się sytuacja unormuje.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wpływu nowego podatku 3€ od przesyłek spoza UE o wartości poniżej 150€ na ceny i dostępność modułów elektronicznych sprowadzanych głównie z Chin. Poruszono problem naliczania opłaty od każdej pozycji taryfowej zamiast od całej pozycji, co przy zakupie kilku sztuk tego samego towaru może sztucznie podnosić koszt zamówienia. Zwrócono też uwagę na możliwe dodatkowe komplikacje celne i VAT, w tym pełną odprawę celną, opłaty manipulacyjne oraz doliczanie VAT od standardowego kosztu przesyłki, jeśli nie jest on wyszczególniony na fakturze lub etykiecie. Wskazano, że AliExpress może być nieprzygotowany na nowe zasady, a także pojawiło się pytanie o zakupy z DigiKey i Mouser, gdy wysyłka realizowana jest z magazynów w USA. Ogólny wniosek wątku: zmiany mogą ograniczyć dostępność i znacząco zwiększyć ceny komponentów elektronicznych.
REKLAMA