logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak zabezpieczyć ucięty przewód 230V w ziemi, gdy wybija bezpiecznik?

Robot17 18 Lip 2026 21:55 549 16
REKLAMA
  • #1 21940916
    Robot17
    Poziom 12  
    Ocena: 180
    Potrzebuję porady fachowej, zlikwidowałem dwa lata temu lampę w ogrodzie, która była zasilana 230 V. Przewód oczywiście odciąłem, który jest gdzieś tam w ziemi i wystaje 30 cm. Oczywiście zaizolowałem go, ale pojawił się mały problem w tym roku, bo wywala mi bezpiecznik i z obserwacji wynika, że to jego wina. Po oględzinach jest obkopcony, czyli to to...
    Jaki sposób jest, by ten przewód tak zaizolować bądź zabezpieczyć, aby było OK....

Dziękuję...
  • REKLAMA
  • #2 21940921
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6534
    Przewód należy bezwzględnie odłączyć od zasilania, a nie izolować go.
  • REKLAMA
  • #3 21940922
    tos18
    Poziom 42  
    Ocena: 1864
    Odłączyć od napięcia po stronie zasilania (w rozdzielnicy).
  • #4 21940925
    Robot17
    Poziom 12  
    Panowie, to że należałoby go odłączyć to przedszkolak by wiedział, ale nie ma takiej możliwości, po to jest założony o poradę temat.......
  • #5 21940928
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2902
    Każdy przewód jest jak kij, ma dwa końce. Liczę na twoją inteligencję i będziesz umiał jedno z drugim powiązać. Ale skoro pytasz o takie rzeczy to powiem coś co niektórym się nie podoba na tym forum. Skorzystaj z pomocy elektryka aby rozwiązać problem.

Dodano po 1 [minuty]:

Robot17 napisał:
    Panowie, to że należałoby go odłączyć to przedszkolak by wiedział, ale nie ma takiej możliwości, po to jest założony o poradę temat.......

Czemu nie ma takiej możliwości?
  • #6 21940930
    tzok
    Jeżeli to jest przewód "przelotowy", to należy założyć mufę. Innej możliwości, aby się "nie dało" odłączyć, nie widzę. Chcesz pomocy, to nie bądź tajemniczy, tylko w sposób kompetentny opisz ten obwód, żeby nie trzeba było zgadywać, co się da, a czego nie.
  • REKLAMA
  • #7 21940931
    Robot17
    Poziom 12  
    Ktoś_tam - nie ma bo...
    Nie mam pojęcia gdzie ten przewód leci do zasilania to raz...dwa trzeba go po prostu jakoś zaizolować i niech sobie lezy...

Dodano po 7 [minuty]:

tzok - co ty piszesz o jakiejś tajemnicy, przecież napisałem, chyba że polskiego nie rozumiesz.....
  • #8 21940938
    tzok
    Nie, to jest niebezpieczne i nieodpowiedzialne. Nie może leżeć w ziemi "ślepy" przewód pod napięciem. Przewody zwykle są podłączone w rozdzielnicy. Są detektory kabli pod napięciem. Możesz prześledzić jego przebieg. Jeśli lamp jest więcej, pewnie są podłączone "szeregowo". Gdzieś ten kabel na pewno wchodzi do budynku i pewnie jest tam jakaś puszka…

Uciętych przewodów się nie izoluje; taśmy "izolacyjnej" można użyć do zrobienia wiązki lub oznaczenia przewodów.
  • #9 21940939
    beatom
    Poziom 38  
    Ocena: 871
    No to niech sobie lezy...
    A nastepny temat juz mozesz zakladac, a nawet kilka - czemu wysoki rachunek, dlaczego w ogrodzie znajduje martwe zwierzaki, dlaczego trawa wyschla, czemu drzewo mnie "kopie" itp itd
    Trzeba bylo od sasiada pradu nie ciagnac... to bylaby mozliwosc jego odpiecia.
  • #10 21940942
    ando09
    Poziom 19  
    Ocena: 53
    Robot17 napisał:
    pojawił się mały problem w tym roku bo wywala mi bezpiecznik

Ja jako nie elektryk po Twojej odpowiedzi wiem gdzie jest "drugi" koniec przewodu a Ty nie?
  • REKLAMA
  • #11 21940958
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2999
    Tak trochę adwokat diabła.
    Są na tym świecie rzeczy, które nawet filologom się nie śniły, że sobie tak pozwolę zażartować.
    Kiedyś u kumpla zasilanie do szopy szło nie inaczej jak kablem wkopanym w ziemię, podciągniętym do budynku i pod tynkiem wpuszczone do puszki gniazdka zasilania w przedpokoju.
    Bo sobie tak kiedyś ś.p. wujo złota rączka wymyślił.

Ale niestety, trzeba kabel zlokalizować i go od zasilania odłączyć, bo to może być sprawa życia i śmierci.
  • #12 21940987
    tos18
    Poziom 42  
    Ocena: 1864
    Robot17 napisał:

Przedszkolak wie że jak coś się dało podłączyć to da się też odłączyć. Kwestia zaangażowania odpowiednich sił i środków.
    No ale szybciej i taniej jest zaizolować. Trochę taśmy i można być bohaterem w domu, a że w przyszłości można zostać bohaterem wiadomości ...
    i tego tematu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3203988-1830.html
  • #13 21941052
    Robot17
    Poziom 12  
    Jeżeli są gniazda hermetyczne zamontowane na zewnątrz , a są to ....
    Przewód który wystaje z ziemi podłączyłem do takiego gniazda i myślę że jest Ok
    Do usłyszenia...a byłbym zapomniał i dzięki za porady...
  • #14 21941054
    CosteC
    Poziom 39  
    Ocena: 1666
    Robot17 napisał:

Czytam
    - autor tematu się nie zna ale i tak nie zaakceptuje sensownej rady.
    - autora stać lampy ogrodowe i ogród ale przyoszczędzi na elektryku który mógłby to zrobić dobrze.

Konstruktywnie: może da się odłączyć kabel w ostatniej lampie. Ale jak montaż był po taniości to skończy się wykopkami.
  • #15 21941405
    Robot17
    Poziom 12  
    CosteC
    -nie znam się, dlatego założyłem temat
    - stać, to żaden wydatek 10 zł za sztukę, to właśnie elektryk tak pokambinowal że nie wiadomo gdzie co idzie to dom z lat 80- tych..
  • #16 21941437
    Robot17
    Poziom 12  
    Zamykam
  • #17 21941438
    CosteC
    Poziom 39  
    Ocena: 1666
    Nie, nie znasz się. Przykłady:

Robot17 napisał:
    zlikwidowałem dwa lata temu lampę w ogrodzie, która była zasilana 230 V. Przewód oczywiście odciąłem, który jest gdzieś tam w ziemi i wystaje 30 cm. Oczywiście zaizolowałem go, ale pojawił się mały problem w tym roku, bo wywala mi bezpiecznik i z obserwacji wynika, że to jego wina. Po oględzinach jest obkopcony,
    Czyli izolacja nie izolowała...
    Robot17 napisał:
    Jeżeli są gniazda hermetyczne zamontowane na zewnątrz , a są to ....

Nie nie ma takich... Są takie reklamowane jako "hermetyczne" tylko, że to bzdura. Większość ma IP44, czyli wytrzyma polewanie wodą z węża przez dłuższą chwilę. Te reklamowane jako IP66, bardzo dobrze to brzmi, ale zainstalowanie tam przewodu w sposób nie naruszający IP66 jest co najmniej trudne.
    Dochodzi trudny temat brudu podczas używania. Trochę ziemi na uszczelce i woda powoli spenetruje gniazdo i efekt będzie dokładnie taki sam jak poprzednio.

Robot17 napisał:
    stać, to żaden wydatek 10 zł za sztukę,

Gdzie dają ogród (i lampę) za 10 zł? U mnie to podatki wychodzą rocznie więcej.... :)

Robot17 napisał:
    elektryk tak pokambinowal że nie wiadomo gdzie co idzie to dom z lat 80- tych..

Czyli taki standardowy polski elektryk. Nie tylko tani ale też niewiele umie i niewiele mu się chce. O detektorach kabli biedak jak widać nie słyszał, a stare dobre metody szukania też są mu obce..
    Gdzie problem, żeby w poprzedniej lampie odłączyć felerny przewód i tam uszczelnić porządnie?

P.S. Polecam domy z lat 30 ubiegłego wieku. Tam jest prawdziwy horror: przewody izolowane bawełną w smole w pancerzach ołowianych i inne cuda z epoki.

Polecam YT, pojawiło się parę kanałów elektryków którzy umieją robić dobrze. Ale jak mówią o cenach to sekcja komentarzy dostaje piany na ustach :D

Podsumowanie tematu

✨ W ziemi pozostał odcięty przewód 230 V po zlikwidowanej lampie ogrodowej; mimo wcześniejszego zaizolowania zaczyna powodować wybijanie bezpiecznika i widać ślady przypalenia. Dyskusja dotyczy sposobu trwałego i bezpiecznego zabezpieczenia końcówki kabla w gruncie, tak aby nie dochodziło do zwarcia ani upływu prądu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA