logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.
REKLAMA
  • Dzisiaj nowy dysk został podłączony. Jak można zauważyć wszystkie dane zostały odzyskane. To już trzecia tak poważna awaria. Elektroda.pl staje się coraz bardziej deficytowa...

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    gulson
    Administrator Systemowy
    Twórca portalu elektroda.pl od roku 1999. Zajmuje się opieką portalu, od czasu do czasu publikując tutaj ciekawostki i felietony. Interesuje się wszystkim, co jest związane z nowymi technologiami - obecnie najbardziej AI. Z wykształcenia technik elektronik, inżynier i magister informatyki po Politechnice Łódzkiej.
    gulson napisał 29604 postów o ocenie 6169, pomógł 150 razy. Mieszka w mieście Kielce. Jest z nami od 2001 roku.
  • REKLAMA
  • #2 201838
    yaurent
    Poziom 23  
    Ocena: 56
    No to może by znów zwołać pospolite ruszenie i zrzucić się po parę złotych ? Jedna serwisówka zaoszczędzona na tym forum ,czy też jeden naprawiony sprzęt dzięki Elektrodzie to już jest powód ,aby wysupłać te parę zetów ......
    Wszyscy wychwalają niebiosa ,że Elektroda ruszyła ,to i niech rzucą na tacę :wink:
  • #3 201842
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    yaurent napisał:
    No to może by znów zwołać pospolite ruszenie i zrzucić się po parę złotych ? Jedna serwisówka zaoszczędzona na tym forum ,czy też jeden naprawiony sprzęt dzięki Elektrodzie to już jest powód ,aby wysupłać te parę zetów ......

To w sumie dość szczytny cel, ale niestety żeby wysłać te 5 złotych trzeba albo biec na drugi koniec miasta do konkretnego banku albo zapłacić drugie 5 zł za wpłate :( :( :(
  • REKLAMA
  • #4 201905
    settem
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Hura Elektroda powróciła...
    Wreszcie sie przestalem nudzić :-)
  • #5 201925
    Richi
    Poziom 39  
    Ocena: 144
    Też jestem zadowolony z ponownego uruchomienia Elektrody.
    Co do szczytnych celów to będzie i tak trzeba coś wymyślec, gdyż na dłuższą metę koszty te bądą misialy być jakoś pokryte.
    A co do pospolitego ruszenia, to należy to do cechy naszego kraju.
  • #6 201998
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 202007
    ANTEQ
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    jestem za!! jeszcze niewierze ze juz strona jest spowrotem przez te wolne dni prawie mnie z nudow pogrzalo! tylko rachunek bede mial mniejszy:)
  • #9 202060
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #10 202080
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 747
    :arrow: A gdzie to Gość widział reklamy w czasie awarii :?:
    Bo nie na ELEKTRODZIE :!: -Ja nie widziałem.
  • #11 202106
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    jozefg napisał:
    :arrow: A gdzie to Gość widział reklamy w czasie awarii :?:
    Bo nie na ELEKTRODZIE :!: -Ja nie widziałem.

Ja potwierdzam że były 3 (słownie trzy) banerki. Przypadkiem mi się filtr banerów musiałem wyłączyć.
  • #12 202205
    olaf x
    Poziom 34  
    Ocena: 364
    a gdyby tak konto w mbanku? ja mam i pewnie sporo z was ma. wysylka z banku internetowego nic nie kosztuje i wtedy 5zl=5zl. chetnie wrzuce i wiecej, prosze o numer konta juz wysylam, bez elektrody bylo mi tak nudno... nareszcie jest znowu 8)
  • #13 202234
    all_tel
    Poziom 25  
    Ocena: 65
    Panowie wiadomo ze z elektrody korzystają ludzie którzy na elektronice zarabiają pieniądze ( nie wszyscy). Elektroda pomaga wielu ludziom w naprawach sprzętu rtv , telefonów itp. A wiec czemu nie wspomóc założycieli tego forum , czy to będzie kwota 5 zł. lub 10 zł. to chyba nie wielki wydatek z tym jak ma się siedzieć nad sprzętem parę godzin!( i nic się nie zdziała ).Ja jestem za !Może to być wplata na konto lub sms ?
    pozdrawiam
    piotr
  • #14 202248
    In
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Sądzę że najlepiej jest wysłać na konto
    -- Pytanie NR KONTA ...........
    -- Po ile?? bo sądzę że CO ŁASKA to złe okraślenie
    Jest nas ponoć ponad 10 000 jak by 50 %
    po coś dosypało to sądzę że było by OK
    Przyjmując że przynajmniej 50 % ma z ELEKTRODY jakieś profity choćby nawet nie bezpośrednio
    Pozdrowienia
  • #15 202263
    mirekk
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Do ściągnięcia plików potrzebne sa punkty.
    Punkty można dostac w zamian za aktywnośc albo kupić płacąc na jakieś e-konto czy SMS -em . Rozwiązało by to problem młodych ludzi często uczniów gimnazjum którzy mają problemy z gotówką. Sam chętnie dorzucę parę zł bo naprawdę warto utrzymać ten serwis.
    Mirekk
  • #16 202340
    marian-48
    Poziom 21  
    Ocena: 31
    Wydaje mi się ze na początek warto pomyśleć o płatnej reklamie może to chwyci?

marian-48
  • #17 202596
    ankuch
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 92
    olaf x napisał:
    a gdyby tak konto w mbanku? ja mam i pewnie sporo z was ma. wysylka z banku internetowego nic nie kosztuje i wtedy 5zl=5zl. chetnie wrzuce i wiecej, prosze o numer konta juz wysylam, bez elektrody bylo mi tak nudno... nareszcie jest znowu 8)

No właśnie :)
    Jestem za.
  • #18 202613
    BJSusel
    Poziom 18  
    Ocena: 26
    Można otworzyć rachunek w Inteligo - wtedy wpłata w każdym oddziale PKO BP jest za darmo. A PKO ma chyba w Polsce najwięcej oddziałów.
  • REKLAMA
  • #19 202620
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 747
    A miała być płyta CD ELEKTRODY - właśnie w celu podreperowania budżetu...
  • #20 202642
    patryk_mirek
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    te awarie się dość często zdarzają wygląda mi na to że ktoś nie lubi tego serwisu (i sabotuje go :( )

a na temat zrzutki pieniężnej to można wynająć jakiś numer np 75XX
    żeby ludzie wysyłali smsy
    albo opłata za korzystanie z serwisu np 20-max 30zł /rok (a użytkowników macie dużo)
  • #21 202652
    qbus
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    niee - oplata za uzytkowanie serwisu sie nie sprawdzi - zrobi sie pusto i tyle :(

- ja tam jestem za jakas masowa zbiorka :D - gulson utworz jakies konto w mbanku czy gdzie i my bedziemy wplacac :), pomysl z smsem tez jest dobry
  • #22 202663
    gsmline
    Poziom 24  
    Ocena: 30
    Dobry to jest pomysł z tym sms ale dać 1zł bo skner jest dużo jak ktoś będzie chciał dać 100zl to 100 sms walnie ;) a biedak tak i tak choćby 1 zł ;)
  • #23 202713
    BJSusel
    Poziom 18  
    Ocena: 26
    Tylko ile z takiej złotówki wysłanej przeze mnie sms'em dostanie Elektroda???
  • #24 202725
    kolektor
    Poziom 11  
    Zrzutka wszystkich aktywnych członków portalu jest najlepszym rozwiązaniem. To jak podatek pogłowny - najtańszy, najprostszy, wszyscy płacą :lol: . Mój głos niech będzie kolejnym za zrzutką. Walka o reklamodawców swoją drogą, ale jedyne źródło finansowania, które nie zawiedzie to my. Pozostaje z uwagą i poważaniem.
  • #26 202745
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 717
    Cześć też się cieszę że elektroda ruszyła przypominam że zrzutka na elektrodę już była i to Gulson może coś na ten temat napisać ile w sumie kasy wpłynęło co do sms –ów to przed ostatnią zrzutką kasy też była dyskusja na ten temat i ktoś napisał że założenie i utrzymanie takiego numeru sms kosztuje parę tysięcy złotych a efekt ostatniej zbiórki to około 2000 zł (chyba że dokładnie nie pamiętam) dlatego najlepszy wydaje mi się przelew bankowy bo jak ktoś chce to znajdzie sposób ja sam wtedy przelewałem kasę z konta znajomej bo ona ma niskie opłaty tak że dla chcącego nić trudnego zawsze znajdzie sposób problem w tym żeby było nas jak najwięcej
  • #27 202748
    zhu
    Poziom 22  
    Ocena: 105
    na zchodnich (czytaj amerykańskich) podobnych stronach na głównej stronie jest nagłówek DARCZYŃCY a w nim lista osób z kwotami podarowanymi na działalność strony , jeśli ktoś chce pozostać anonim to jest kwota i obok "darczyńca nieznany" noname ;
    wtedy każdy w porywie obowiązku lub serca do strony daruje tyle ile chce i może , oczywiście Ci co dali najwięcej są na pierwszych miejscach , podobno tam "USA" można te datki odliczyć od podatku , podobnie jak datki na kościół .
    pozdrawiam all
  • #28 202750
    Robi
    Poziom 24  
    Witam kolegów
    Popieram składkę narodową, ale problem stanie się taki, że jak zobaczą te pasożyty z ''finansowego'' to zaraz Gulsonowi władują podatek od darowizny 8O .
    Moja propozycja to SMS lub umieszczenie konta ale nie na głównej stronie.
    Co wy na to ???
    Pozdrawiam wszystkich
  • #29 202753
    zhu
    Poziom 22  
    Ocena: 105
    po 1. taka lista na pierwszej stronie jest motywacyjna :D
    po 2. dlaczego nie zapłacić podatku , trudno co cesarskie ....
  • #30 202768
    Robi
    Poziom 24  
    :arrow: zhu
    Może i masz racje ale tutaj chcę wspierać ELEKTRODE a "ich" wspieram odkąd zacząłem pracować zawodowo :(

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Na forum Elektroda.pl doszło do poważnej awarii dysku twardego, co spowodowało przerwę w działaniu serwisu. Dysk IBM EIDE 60GB uległ uszkodzeniu, a pliki na forum nie są skanowane pod kątem wirusów ani sprawdzane, co może powodować problemy z uszkodzonymi lub zawirusowanymi archiwami. Użytkownicy wyrazili zadowolenie z przywrócenia działania serwisu, ale podkreślili konieczność znalezienia trwałego sposobu finansowania portalu, aby zapobiec kolejnym awariom i utrzymać serwis. Propozycje obejmują dobrowolne wpłaty na konto bankowe (m.in. mBank, Inteligo), zbiórki SMS, wprowadzenie punktów za aktywność lub płatne pobieranie plików, a także reklamy i sprzedaż płyt CD z materiałami. Dyskusja poruszała także kwestie kosztów prowizji bankowych oraz potencjalnych problemów podatkowych związanych z darowiznami. Wskazywano na potrzebę transparentności i motywacji darczyńców poprzez listę sponsorów. Pojawiły się sugestie, by serwer korzystał z bardziej niezawodnych dysków SCSI zamiast IDE. Ogólnie forumowicze podkreślają wartość serwisu i chęć wsparcia jego dalszego funkcjonowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA