Cześć.
Od długiego czasu przeglądam nie tylko to forum ale i inne i oczytuję się Waszymi konstrukcjami lampowymi. Czytam, czytam i mnie wzięło
. Na start chcę zmajstrować mały, niezbyt mocny wzmacniacz, bez regulacji barwy tonów itp (nie lubię tego), pracował by z kartą dźwiekową kompa, czasami z odtwarzaczem CD itp. Poszukałem w szpargałach i znalazłem trochę elementów m.in. 2xECL86, 2 trafa TG2-31-666, sieciowy od radia lampowego z wyjsciami 1x230V i 1x7V (na biegu luzem) i inne maleństwa. Przerobiłem kilkadziesiąt schematów i postów w tym temacie, a pytań w głowie rodzi się coraz więcej (to chyba normalne?
).
Znalazłem schemat od radia KANKAN (wycięty sam wzmacniacz na fotce niżej) - czy toto się nadaje, czy są w necie może lepsze i wypróbowane schematy?
No i mam jeszcze kilka pytań (zrodziły się z czytania różnych postów):
1 - starczy tylko sama ECL86 czy dokładać przedwzmacniacz ECC83?
2 - czy jest sens prostować napięcie w obwodzie żarzenia?
3 - posiadam prostownik SPS-68-250... (taka aluminiowa puszeczka z płykami selenowymi) - lepsze diody czy śmiało można go zastosować? (bardziej mi sie podoba ten selenowy; względy czysto wizualne - byłby na wierzchu)
4 - co to jest "symetryzacja żarzenia"? Jedni piszą żeby to robić inni wręcz przeciwnie (brum)
5 - masę ciągnąć do jednego punktu?
6 - skrzynka MUSI być ekranowana czy starczy górna płyta ze metalu? (chciałbym robić w drewnie)
7 - może ma ktoś na zbyciu "oko" EM84? Albo dwa
To na razie tyle.
Od długiego czasu przeglądam nie tylko to forum ale i inne i oczytuję się Waszymi konstrukcjami lampowymi. Czytam, czytam i mnie wzięło
Znalazłem schemat od radia KANKAN (wycięty sam wzmacniacz na fotce niżej) - czy toto się nadaje, czy są w necie może lepsze i wypróbowane schematy?
No i mam jeszcze kilka pytań (zrodziły się z czytania różnych postów):
1 - starczy tylko sama ECL86 czy dokładać przedwzmacniacz ECC83?
2 - czy jest sens prostować napięcie w obwodzie żarzenia?
3 - posiadam prostownik SPS-68-250... (taka aluminiowa puszeczka z płykami selenowymi) - lepsze diody czy śmiało można go zastosować? (bardziej mi sie podoba ten selenowy; względy czysto wizualne - byłby na wierzchu)
4 - co to jest "symetryzacja żarzenia"? Jedni piszą żeby to robić inni wręcz przeciwnie (brum)
5 - masę ciągnąć do jednego punktu?
6 - skrzynka MUSI być ekranowana czy starczy górna płyta ze metalu? (chciałbym robić w drewnie)
7 - może ma ktoś na zbyciu "oko" EM84? Albo dwa
To na razie tyle.