logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa wzmacniacza na ECL86 - schematy, przedwzmacniacz, prostowanie napięcia

Trabi 08 Lut 2006 19:01 3297 6
REKLAMA
  • #1 2277215
    Trabi
    Poziom 36  
    Ocena: 790
    Cześć.

Od długiego czasu przeglądam nie tylko to forum ale i inne i oczytuję się Waszymi konstrukcjami lampowymi. Czytam, czytam i mnie wzięło ;) . Na start chcę zmajstrować mały, niezbyt mocny wzmacniacz, bez regulacji barwy tonów itp (nie lubię tego), pracował by z kartą dźwiekową kompa, czasami z odtwarzaczem CD itp. Poszukałem w szpargałach i znalazłem trochę elementów m.in. 2xECL86, 2 trafa TG2-31-666, sieciowy od radia lampowego z wyjsciami 1x230V i 1x7V (na biegu luzem) i inne maleństwa. Przerobiłem kilkadziesiąt schematów i postów w tym temacie, a pytań w głowie rodzi się coraz więcej (to chyba normalne? ;) ).
    Znalazłem schemat od radia KANKAN (wycięty sam wzmacniacz na fotce niżej) - czy toto się nadaje, czy są w necie może lepsze i wypróbowane schematy?

No i mam jeszcze kilka pytań (zrodziły się z czytania różnych postów):
    1 - starczy tylko sama ECL86 czy dokładać przedwzmacniacz ECC83?
    2 - czy jest sens prostować napięcie w obwodzie żarzenia?
    3 - posiadam prostownik SPS-68-250... (taka aluminiowa puszeczka z płykami selenowymi) - lepsze diody czy śmiało można go zastosować? (bardziej mi sie podoba ten selenowy; względy czysto wizualne - byłby na wierzchu)
    4 - co to jest "symetryzacja żarzenia"? Jedni piszą żeby to robić inni wręcz przeciwnie (brum)
    5 - masę ciągnąć do jednego punktu?
    6 - skrzynka MUSI być ekranowana czy starczy górna płyta ze metalu? (chciałbym robić w drewnie)
    7 - może ma ktoś na zbyciu "oko" EM84? Albo dwa ;)

To na razie tyle.
    Załączniki:
    • Budowa wzmacniacza na ECL86 - schematy, przedwzmacniacz, prostowanie napięcia schemat_1.jpg (65.41 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2277485
    Grzegorz Markowski
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 750
    Trabi napisał:
    Cześć.

Od długiego czasu przeglądam nie tylko to forum ale i inne i oczytuję się Waszymi konstrukcjami lampowymi. Czytam, czytam i mnie wzięło ;) . Na start chcę zmajstrować mały, niezbyt mocny wzmacniacz, bez regulacji barwy tonów itp (nie lubię tego), pracował by z kartą dźwiekową komputera, czasami z odtwarzaczem CD itp. Poszukałem w szpargałach i znalazłem trochę elementów m.in. 2xECL86, 2 trafa TG2-31-666, sieciowy od radia lampowego z wyjsciami 1x230V i 1x7V (na biegu luzem) i inne maleństwa. Przerobiłem kilkadziesiąt schematów i postów w tym temacie, a pytań w głowie rodzi się coraz więcej (to chyba normalne? ;) ).
    Znalazłem schemat od radia KANKAN (wycięty sam wzmacniacz na fotce niżej) - czy toto się nadaje, czy są w necie może lepsze i wypróbowane schematy?

No i mam jeszcze kilka pytań (zrodziły się z czytania różnych postów):

Trabi napisał:
    1 - starczy tylko sama ECL86 czy dokładać przedwzmacniacz ECC83?

Nie ma sensu. Trioda w ECL86 ma spore wmocnienie napięciowe i jeśli będziesz ją sterował sygnałem z komputera, to w zupełności wystarczy do pełnego wysterowania pentody tej lampy.

Trabi napisał:
    2 - czy jest sens prostować napięcie w obwodzie żarzenia?

Nie. ECL86 doskonale pracuje przy żarzeniu napięciem zmiennym.

Trabi napisał:
    3 - posiadam prostownik SPS-68-250... (taka aluminiowa puszeczka z płykami selenowymi) - lepsze diody czy śmiało można go zastosować? (bardziej mi sie podoba ten selenowy; względy czysto wizualne - byłby na wierzchu)

Może być, ale lepiej zastosować prostownik krzemowy.

Trabi napisał:
    4 - co to jest "symetryzacja żarzenia"? Jedni piszą żeby to robić inni wręcz przeciwnie (brum)

Jeśli uzwojenie żarzenia ma wyprowadzony środek uzwojenia, to łączy się go z masą urządzenia, a "zewnętrzne" końce do nóżek lampy. Jeśli uzwojenie nie ma wyprowadzonego środka, to równolegle do niego podłącza się potencjometr drutowy 100Ω/2W, którego ślizgacz łączy się z masą. Pokręcając jego osią minimalizuje się przydźwięk sieciowy.
    Symetryzację stosuje się przy lampach żarzonych bezpośrednio, a ECL86 taką lampą nie jest. Moim zdaniem wystarczy jeden koniec uzwojenia żarzenia podłączyć do masy, to samo zrobić z jedną z nóżek żarzenia lampy. Drugą nóżkę łączymy z wolnym końcem uzwojenia żarzenia przewodem, jak najdalej oddalonym od nóżki siatki pierwszej triody. Można też nie uziemiać żarzenia, a podłączyć lampę do trafa za pomocą pary skręconych ze sobą przewodów.
    Osobiście uważam, że prędzej można się spodziewać przydźwięku sieciowego od źle wyfiltrowanego napięcia anodowego, niż od żarzenia lampy.

Trabi napisał:
    5 - masę ciągnąć do jednego punktu?

Tak.

Trabi napisał:
    6 - skrzynka MUSI być ekranowana czy starczy górna płyta ze metalu? (chciałbym robić w drewnie)

Wystarczy góra metalowa.

Trabi napisał:
    7 - może ma ktoś na zbyciu "oko" EM84? Albo dwa ;)

Mam, tylko muszę poszukać. I to chyba są NOS'y. Jeśli nie znajdę, to szukaj na Allegro.

GM
  • REKLAMA
  • #3 2278082
    Trabi
    Poziom 36  
    Dzięki, to już mi trochę rozjaśniło całość. mam jeszcze jedno pytanie - może dziwne dla osób obeznanych z tematem - co to są te lampy 'NOS'? Często to widze, ale nie znajduje odpowiedzi na pytanie o te trzy litery.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2278130
    żarówka rtęciowa
    Poziom 38  
    Ocena: 388
    Trabi napisał:
    co to są te lampy 'NOS'? Często to widzę, ale nie znajduje odpowiedzi na pytanie o te trzy litery.

Są to nieużywane lampy pochodzące ze starych zapasów magazynowych.
  • REKLAMA
  • #5 2278144
    Grzegorz Markowski
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 750
    Trabi napisał:
    Dzięki, to już mi trochę rozjaśniło całość. mam jeszcze jedno pytanie - może dziwne dla osób obeznanych z tematem - co to są te lampy 'NOS'? Często to widze, ale nie znajduje odpowiedzi na pytanie o te trzy litery.

NOS = New Old Stock, a tłumaczenie napisał mój poprzednik.

GM
  • #6 2287107
    Trabi
    Poziom 36  
    No, wzmacniacz "się buduje" :D . Póki co zrobiona jest skrzynka, porozstawiane duże elementy i zrobiony przedni panel. Zdjęcia już jako-takie mam, ale narazie nie załączam - pokażę relację z budowy i efekt końcowy w dziale DIY gdy zacznie już grać - wówczas ocenicie jak wyszedł mój 1-szy kontakt z lampami :-)

Ten schemat który wyżej przedstawiłem - cały czas byłem nastawiony na wykonanie wzmacniacza wg. niego. Dziś przeglądałem stronę 'fonar.com.pl' i... znalazłem tam opis wzmacniacza który (jak podają w parametrach) chyba był by lepszy; poza tym, tam jest cały opis, a ja do schematu który załączyłem wyżej nie mam nic z opisu - ot kopia oryginału. Części które tam wymienili mam :D , więc chyba zdecyduję się na niego.
    Przejrzyjcie schemat i powiedzcie - lepszy ten? Wykorzystał bym tylko samą końcówkę + zasilacz.

PS: Ech.. ale się na niego napaliłem - po co są noce? Tylko strata czasu, a można by było tyle zrobić ;-)
  • #7 2312091
    Trabi
    Poziom 36  
    Panowie! Działa! :D . Zbudowałem swój pierwszy w życiu wzmacniacz na lampach! Ale satysfakcja :D :D

Nie obyło się bez problemów na początku, ale w ciągu 6 godzin dłubania wzmacniacz zaczął chodzić normalnie. Były różne jego wyskoki (w tym walnięcia prądem z nierozłądowanych kondensatorów i dym z elementów), ale juz gra. Jeszcze trochę regulacji, podłączenie EM84 i można postawić na półce. No kurcze, aż mnie roznosi :D
    Użyłem jednak schematu z "fonaru", ale trzeba było trochę dołozyć, bo gwizdy były takie, że mało nie ogłuchłem. Ale już działa. Dzięki za podpowiedzi.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy małego wzmacniacza lampowego na lampach ECL86, przeznaczonego do współpracy z kartą dźwiękową komputera oraz odtwarzaczem CD, bez regulacji barwy tonów. Poruszono kwestie doboru schematów – autor rozważał schemat z radia KANKAN oraz wzmacniacz opisany na stronie fonar.com.pl, ostatecznie wybierając ten drugi, który wymagał drobnych modyfikacji, aby wyeliminować zakłócenia (gwizdy). Wzmacniacz został zbudowany i uruchomiony z sukcesem. W odpowiedziach wyjaśniono, że do sterowania pentody ECL86 wystarczy trioda w tej samej lampie, więc nie ma potrzeby stosowania dodatkowego przedwzmacniacza ECC83. Prostownie napięcia żarzenia nie jest konieczne, gdyż ECL86 pracuje dobrze przy napięciu zmiennym. Omówiono także sposób podłączenia uzwojenia żarzenia, w tym wykorzystanie środka uzwojenia lub potencjometru drutowego do minimalizacji przydźwięku sieciowego. Wyjaśniono znaczenie terminu NOS (New Old Stock) jako lamp nieużywanych, pochodzących ze starych zapasów magazynowych. Autor planuje dalsze prace i relacje z budowy w dziale DIY.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA