logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pora na coś innego!! Gitara DIY z niebanalną grafiką!!!

spox317 03 Mar 2006 15:07 8573 24
REKLAMA
  • Witam
    Chciałbym ubarwić to forum czymś innym niż to, co pojawia się, na co dzień moim projektem. Tak więcej zaczęło się to….
    Półtorej roku temu na wakacje związku z brakiem zajęć postanowiłem zamiast wydawać kasę na nową gitarę zrobić ją własnoręcznie. Oczywiście dysponowałem odpowiednim warsztatem oraz bardzo dobrymi znajomościami dwóch zakładach stolarskich. Wiec chciałbym ostudzić niektórych ambicję, że zrobienie samemu wiosła jest rzeczą prostą. Bez odpowiednich maszyn i narzędzi osiągniecie wyznaczonego celu jest niemal, że niemożliwe.
    Zaczęło się od kawałka sezonowanego jesionu. Następnie pojechałem do znajomego stolarza, który mi wrzucił dechę na grubościówkę, którą zmniejszył do wymaganej grubości (z zapasem kilku mm oczywiście) Następnie przecięta została na cztery kawałki, odwrócona słojami i sklejona klejem żywicznym i ściśnięta na prasie, gdzie leżała 2 dni. Czemu odwrócona słojami? Bo można zrobić z jednego kawałka drewna korpus, lecz z drewna, które przeleżało kilka, a nawet kilkanaście lat niema mowy o wypaczaniu a takie młode drewno, żeby uchronić od wypaczania trzeba tak skleić. Jak się wszystko skleiło, jeszcze raz wyrównanie na grubościówce.
    W necie znalazłem projekt korpusu gitary idealnie zwymiarowany. Niestety nie był w skali 1:1, wiec trzeb było iść do znajomego ksero, który nam to przeżuci na 1:1.
    Odrysowałem na desce korpus. I poszedłem do znajomego artysty- stolarza., który na włosówcę wyciął kształt. I teraz się zaczęła długa i żmudna praca ręczna znaczy się – szlifowanie. Używałem do tego szlifierki oscylacyjnej, szlifierki kontowej i oczywiście zwykłego papieru ściernego.
    Po wielu dniach żmudnego szlifowania do wymaganego kształtu. Nadszedł czas na wycinanie otworów pod przystawki i gniazdo złączenia gryfu. Oniemiałem dobrego dojścia do frezarki, lecz przy użyciu wiertarki stołowej i frezu i trochę chęci i były otwory pod przystawki. Najważniejsza wręcz rzecz, którą było gniazdo złączenia korpusu z gryfem zrobiłem w taki sam sposób. Jednak trzeba się wykazać niesamowitą ostrożnością i dokładnością w robieniu tego. Musi być idealna głębokość. Wiec ściągałem warstwa po warstwie po kawałeczki mm. Zajęło to sporo czasu, ale efekty były doskonałe. Potem zabawa z dłutem, aby zrobić gniazdo na Jacka.
    Postanowiłem zamontować mostek stały bez tulei przez korpus po prostu na 3 śruby. Spowodowane było to doświadczeniami innego amatora- konstruktora, który mówił, że oszczędzę w ten sposób dużo czasu, nerwów i możliwie zmniejsz ryzyko zepsucia całego projektu. Okazało się to jednym z cenniejszych porad, jakie dostałem w związku z tym projektem.
    Przed rozpoczęciem jakichkolwiek prac ten sam człowiek, (którego bardzo gorąco pozdrawiam, a niestety już niemam kontaktu) powiedział abym spróbował dorwać jakiś gotowy gryf, bo zrobienie go nie jest nie możliwe, ale może źle wpłynąć na cały instrument. Udało się znaleźć bardzo życzliwego Pana na Allegro. Kutemu uszkodził się korpus i sprzedawał części z tego, co zostało po gitarze. Wynegocjowałem wręcz śmieszną cenę za gryf bardzo dobrej firmy, Washburn - 100 zł. Gryf był wart, co najmniej 2 razy tyle, albo i więcej. Jest idealnie prostu i świetnie polakierowany – gładziutki jak pupcia niemowlęcia :) Wiec po raz kolejny rady poprzedników na wagę złota!
    Oczywiście do ukończenia projektu było jeszcze dużo rzeczy do zrobienia, ale już nie będę się rozdrabiał wiążą się z drobnymi poprawkami i detalami.
    Gdy skończyłem obrabiać korpus powędrował do znajomego lakiernika samochodowego, który mi walnął całą na czarny połysk.
    Potem zamontowanie wszystkiego zrobienie płytki maskującej i gitara była gotowa.
    Po półtorej roku znajomości z moją gitarą chciałem dodać jej trochę osobowości to znaczy jakąś grafikę. Związku z moją miłością do bluesa i rocka z lat młodości naszych rodziców. Postanowiłem zamieścić postać Jimiego Hendrix’a – taki osobisty hołd dla jego postaci. Znalazłem odpowiednie zdjęcie. Obrobiłem z programie graficznym, wydrukowałem i przeniosłem na samoprzylepną folię. Następnie przykleiłem na gitarę zmatowiłem drobnym papierem ściernym i aerografem naniosłem parę warstw białej farby. Po zerwaniu wyszła idealna postać Hendrixa. Postanowiłem dodać jeszcze mały akcencik, i namalowałem jego inicjały nad hubuckerem przy gryfie. Litery „JH” jak by w chmurze – był to bardzo trafny pomysł dopełnił całość. Aby mój cały dzień lakierowania nie poszedł na marnę położyłem aerografem 3 warstwy bezbarwnego lakieru, który ku mojemu zdziwieniu zmatowił powierzchnię i teraz moja czarna gitarka nie świeci się tak ciulowo ;) Tu musze zaznaczyć, żebyśmy pamiętali i nie zrobili takiego numeru jak mój koleś, że namalował grafikę i położył bezbarwny lakier Nitro – i jak się domyślacie wszystko spłynęło u za ziemię ;) Musimy pamiętać, że jeśli używamy olejnych farb, bezbarwny lakier też musi być olejny. Nitro farby – nitro lakier.
    Następnie z pelxy wykonałem maskę na gitarę, a związku z tym, że podoba mi się wygląd gitar rozwalonych ;) taki jak miał Hendrix czy SRV. Chciałem też coś zawrzeć w mojej niuni ;) Pomysł na rozpieprzenie lakieru na korpusie wydawał mi się lekko niebezpieczny wiec ograniczyłem się do wycięcia z cienkiej blachy aluminiowej kształtu takiej jak maska i potraktowaniu jej. W tym celu pomogły mi: chodnik, ogień, błoto, moje buty, i rzucanie jej po wszystkim. Jednak jeszcze była mało rozwalona, więc wygrzebałem gdzieś petardy brata z dzieciństwa. Odpaliłem jedna i położyłem na nią maskę. Gdy wybuchła patrzę a maski niema! Znalazłem ja dobrych parę metrów dalej. Strasznie powyginaną, ale o dziwo nieprzedziurawioną. W celu wyprostowania użyłem moich butów, parę skoków i była idealna. Jeszcze rzuciłem ją w błoto i wstępnie była gotowa. Potem oczyściłem z nadmiaru piachu i wziąłem się za zapisywanie markerem tekstów Hendrixa oraz innych rzeczy związanych z nim. Potem linie po markerze wydrapałem cyrklem i była gotowa. Róża ni jak nie jest związana z JH, ale marnie wyglądała, więc ją namalowałem. Potem już kwestia złożenia wszystkiego całość i mam gitarkę, jaką chciałem.
    Trochę żałuję, że zamontowałem dwa HB zamiast 3 singli, bo nie wiedziałem, że moim przeznaczeniem jest Blues.
    Zbieram kasę na Fendera Stratocastera USA. Bo jednak to jest legenda dźwięku. Nieznaczny jednak, że nie jestem zadowolony z mojego dzieła. Nie mógłbym być bardziej dumny i nigdy się jej nie pozbędę! Ma dużą wartość sentymentalną dla mnie.
    Jak widać jak się chce zrealizować swoje marzenia to wystarczy, zapał i cierpliwość jak chcemy to możemy góry przenosić ;)
    Ale przypominam, że muszę ostudzić ambicję tych, co się porywają z motyką na słońce. Trzeba dobrych znajomości i warsztatu z odpowiednimi narzędziami. Szlifierka kątowa i wiertarka stołowa to absolutne minimum, aby zrealizować dobry projekt. Dobrze też przy tym jak się idzie do stolarza wymierać jakiegoś kolesia, który wygląda luzacko, a nie trzyma się cennika. Bo wiem ze za to, co mi pomogli musiałbym zabulić kilkadziesiąt jak nie kilkaset złotych. Mnie to kosztowało dwa schłodzone „Żywce” ;)
    W necie są odpowiednie projekty gitar. Bo to podstawa musimy się trzymać ściśle wymiarów. Jak ktoś będzie chętny to służę chętnie pomocą oraz gdzieś jeszcze mam projekty tej gitary.
    Na gitarze nie widać dobrze maski z która miałem tyle zabawy :/ Ujmuje jej trochę z atrakcyjności w rzeczywistości jest o wiele lepsza.
    Z góry dziękuję za zainteresowanie tematem, mam nadzieję ze wprowadziłem trochę zróżnicowanie na to forum a nie tylko suby, TDA7294 itp. Bez obrażania i ujmowania autorom tego typu projektów – Wielki szacunek dla nich. Bo zrobić coś samemu a pójść i kupić to niebo a ziemia. ;)
    Pozdrawiam
    Łukasz
    P.S. Przepraszam, że się tak rozpisałem ;) W załączniku spakowane zdjęcia o lepszej jakości i rozdzielczości.

Acha zapomniałem dodać, że stroi gitara bezproblemu - wszystko cycuś ;) Ograł ja świetny gitarzysta Bluesowy i był pod wrażeniem.
    Załączniki:
    • gitara.rar (1.77 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Pora na coś innego!! Gitara DIY z niebanalną grafiką!!! 1a.jpg (43.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Pora na coś innego!! Gitara DIY z niebanalną grafiką!!! 2a.jpg (45.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Pora na coś innego!! Gitara DIY z niebanalną grafiką!!! 3a.jpg (43.82 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Pora na coś innego!! Gitara DIY z niebanalną grafiką!!! 4a.jpg (65.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Pora na coś innego!! Gitara DIY z niebanalną grafiką!!! 5a.jpg (71.12 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    spox317
    Poziom 15  
    Specjalizuje się w: gitara/tworzenie www/elektronika
    spox317 napisał 197 postów o ocenie 10, pomógł 3 razy. Mieszka w mieście Zielona Góra. Jest z nami od 2003 roku.
  • REKLAMA
  • #2 2369837
    ROŚ
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    No hej. gitarka fajna - podoba mi sie bardzo. ładny ostry kształt. ocena 5 ale ..... Jimi wygląda jakby był praworeczny :( te dwie śrubki nie kaleczą ? bo troszkę wystają - sfazować.
    Może lepiej zastosować 1 HB i 1 S ? - taki kompromis :) szkoda że nie masz tremolo - w bluesie sie przydaję. podoba mi sie logo JH. duży plus za 24 progi i gryf :)
    PS. acha ..faktycznie sie rozpisałeś.....nie każdemu będzie chciało sie to czytać. tylko nieliczni to przeczytają co "siedzą" w tym. tak jak piszesz- niektórzy wolą SUB'y i 7294
  • REKLAMA
  • #3 2369862
    spox317
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    No niestety Jimi rzeczywiście wygląda na praworęcznego, ale musiałem zdjecie tak obróbcić a innego nie było. No jak już to bym zrobił 1 HB przy mostku i dwa single, ale niewiem cyz bede zmieniac skoro przymierzam sie do strato. Tremolo niema tak jak pisałem ze przyspożyło by dużo problemów. Ale najlepsze tremolo ma sie w lapie ;) kto gra wie o co chodzi. A do tego, że się rozpisałem. No może niewszystkich to zaciekawi, ale zapewne ten kto sie tym interesuje przeczyta z przyjemnością - Taka mam nadzieje! Dzieki za komentarz!
    Pozdrawiam
    łukasz
  • REKLAMA
  • #4 2370020
    PEJO
    Poziom 22  
    Ocena: 47
    bardzo ładnie!! kawał naprawde dobrej roboty!! ten kto nigdy nierobił gitary ten tego niezrozumie;) teraz proponuje abyś pomyślał o akustyku DIY;p
  • #5 2370157
    spox317
    Poziom 15  
    PEJO napisał:
    teraz proponuje abyś pomyślał o akustyku DIY;p

W zasadzie już myślałem ;) Ale o przerobieniu tnz. Zrobic taki cieniutki korpus ;) nadać bardziej opływowy kształt. W razie potrzeby gryf wymienić na wygodniejszy i wstawić pramp z eq. to by było coś ;) Kto wie juz nie długo wakacje :D
    Pozdrawiam
    łukasz
  • #6 2370326
    Adam_uS
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    nie no spuper! Cudeńko.
    Normalnie jesteś wielki!
    Respekcik!
  • #7 2370824
    sklepa
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    kawał dobrej roboty!!! co do tego tremola to wierz mi ale w blusie i innych bardzo nieznacznie się przydaje, na wajchę napalają się przeważnie ci co tylko metallike itepe sluchaja(nie obrazajac ich) układ przetworników polecam H-S-S ale to tylko teoria, wszystko zalezy od rodzaju gitary przetworników itp. co do przymiarki na strata: zachęcam! , jedynie niekopiowalne brzmienie gitary na świecie sam mam stracika co prawda squier ale Fender :) pozdrawiam. jh rulzz
  • #8 2371398
    POLONEZ_2004
    Poziom 13  
    Bardzo dobra i profesionalna robota, podoba mi się to jak zrobiłeś tą gitarę.:D
    Moja ocena to 10- w skali 10 punktowej :D .
    Sam mam elektryka którego zamieżam od restałrować tylko jeszcze nie mam na niego pomysłu.
  • #9 2375391
    cybergood
    Poziom 16  
    po pierwsze respekt dla ciebie te cie sie chciało tyle pisac.
    widac ze naprawde jestes zadowolony ze zbudowania takiego cuda.
    z tego co piszesz to miałes troche roboty z maska,moim zdaniem efekt jest zadowalający. mi sie podoba i jest kolejna odmiana na tym forum

mozesz jeszcze napisac ile wyniósł cie całkowity koszt wykonania
  • #10 2375890
    spox317
    Poziom 15  
    Witam
    Z gory dziekuje za gratulacje i i uwagi.

POLONEZ_2004 napisał:

Sam mam elektryka którego zamieżam od restałrować tylko jeszcze nie mam na niego pomysłu.

Na necie jest troszke zdjec z fajnie zrobionymi gitarami. Ale dobrze jest cos wymyslec samemu. Zrob cos co jest zwiazane z tym co grasz (albo zamierzasz) i to co jest w miare mozliwe do wykonania.

cybergood napisał:

mozesz jeszcze napisac ile wyniósł cie całkowity koszt wykonania

Trudno powiedziec bo koszta byly rozlozone na dlugi okres czasu. Ale spoboje podsumowac na ile jeszcze pamietam:

drewno - 20 zl.
    mostek - 20 zl.
    klucze - 50 zl.
    gryf - 100 zl.
    przystawki - 100 zl.
    potenjometry - 6-10 zl.
    gałki na potenjometry - 9 zl.
    przelacznik - 8 zl.
    uchwyty na pasek - 6 zl.
    plus drobne pierdoly tj. pojemnik na kostki, wejscie jack itp. - 20 zl.
    pare piw marki "Zywiec" na "opłacenie" podwykonawców - pamietajmy dawać zawsze po robocie a nie przed z wiadomych przyczyn ;)
    -----------------------------------------
    RAZEM ok. 343 zl.

Wyszlo dosc tanio az sie sam teraz zdziwilem! Lecz od poczatku tego projektu niechodzilo o zaoszczedzeniu kasy, lecz o sprawdzeniu sie, nabycie umiejetnosci, ciekawosci i poniekat z nudow. Jak by trzeba bylo wydac 2x wiecej to niemialo by znaczenia, kasa byla dopiero ktoryms z kolei czynnikiem wplywajacym na projekt. Do tego trzeba dodac olbrzymi naklad pracy a wtedy tak tanio nie wychodzi ;)
    Pozdrawiam
    Lukasz
  • #11 2379169
    cybergood
    Poziom 16  
    kurde 8=O to mnie zaskoczyłes.
    nawet ci fajnie mało kasy za taka gitarke wyszło.
    kurde chyba sam zrobie :D jak bede miał jakis fundusz i troche wolnego czasu.
    a powiedz mi jeszcze z jakiego drewna najlepiej zrobic gitare?
    czy musi byc to jesion czy moze cos innego?
  • #12 2379230
    spox317
    Poziom 15  
    cybergood napisał:

a powiedz mi jeszcze z jakiego drewna najlepiej zrobic gitare?
    czy musi byc to jesion czy moze cos innego?

Witam
    Drzewo musi byc sezonowane, czyli takie, które leżało w suchym magazynie minimum rok. Ja robiłem z jesionu sezonowanego niecąły rok ale sztucznie suszonego. Jak niemasz dojscia do odpowiednio sezonowanego drzewa, mozesz tak jak ja sztucznie suszonego, ale musisz się dowiedziec czy zostało drewno po prostu wepchete do suszarnii czy suszone stopniowo. Stopniowe suszenie daje to, ze drewno nie pecha jak wyparowuja z niego sklandiki mineralne. Mozesz isc do lutnika i odpkupić od niego ale u mnie zawołał ok. 300 zl. Wiec wybrałem ta alternatywe i nieżałuje bo gitarka brzmi konkretnie. Oto specyfikacje rodzajów drzew z jakich najczęściej robi się gitary:

Jesion - brzmienie twarde, ostre i jasne. Dobrze radzi sobie z mostkami typu vibrato. Z wbudowanym przetwornikiem single-coil łatwo uzyskuje się charakterystyczny, dźwięczny dźwięk bell-tone.
    Lipa amerykańska, (baswood) - doskonała do ostrej muzyki, równomierne i pełne wybrzmiewanie, dźwięk dobrze zbalansowany, dobra współpraca zarówno z przetwornikami typu single jak i humbucker.
    Olcha - uniwersalne drewno o równym wybrzmiewaniu, zbalansowanym brzmieniu i umiarkowanym ataku.
    Klon - silny atak, szybki wybrzmiewanie, przejrzyste i jasne brzmienie, czysty w wysokich częstotliwościach.
    Mahoń - brzmienie ciepłe, pełne i śpiewne, długie wybrzmiewanie, mocne niskie i środkowe częstotliwości.
    Topola - głębokie niskie tony, równomierne wybrzmiewanie, miękkie środkowe częstotliwości, bardzo lekka.

Pozdrawiam
    Lukasz

P.S. Trzreba tez wzasc pod uwage rowniez stopień trudnosci obrobki drewna!!
  • REKLAMA
  • #13 2385288
    syriuszblack
    Poziom 22  
    Ocena: 30
    Szacunek. Na prawdę ogromny, choć elektryk to zawsze coś innego niż klasyczny akustyk.... Pomimo wszytskiego, aż przysiadłem z wrażenia, że komuś wogule chciało się samemu robić. Teraz tylko czekać na kolejne konstrukcje :)
  • #14 2387304
    cybergood
    Poziom 16  
    włąsnie miałbym dostęp prawdobodobnie do sezonowanego drzewa mahoniowego ale musze sie jeszcze spytac.
  • #15 2409911
    Scubzik
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Gitarka naprawdę niczego sobie.. choć nie lubię stratopodobnych (lubię za to ciężkie LP.. sam ogrywam klasyka Jolany)
    Co to pickupów to nic straconego.. przecież w humbuckerach są 2 cewki.. kwestia ich rozłaczenia.. co daje aż 4 single... naprawdę kombinacji jest całe multum.. na jednym tylku hambuckerze można zrobić tak.. ,2xSingle coil..(2 cewki i po dwie kombinacje ..odwracanie faz) 2 typy układu Humbucker czyli równolegle lub szeregowo połączone cewki (+ kombinacje z odwracaniem faz) .. Kombinuj Waść.. :)) Możesz też zrobić humbuckera z jednego singla mostkowego i jednego gryfowego..
    Pozdrawiam!!:)
  • #16 2418532
    spox317
    Poziom 15  
    Scubzik napisał:

Co to pickupów to nic straconego.. przecież w humbuckerach są 2 cewki.. kwestia ich rozłaczenia..

Nie wszystkie humb maja możliwość rozłączania cewek. A moje obydwa sa, ze tak powiem pojedyncze (zintegrowane) Pewnie jest możliwość w przerobienie je, ale jakoś nie chce mi się w to bawic :) gra się na niej naprawde bardzo fajnie, a Fender co raz bliżej więc to już ostateczna wersja.

cybergood napisał:
    włąsnie miałbym dostęp prawdobodobnie do sezonowanego drzewa mahoniowego ale musze sie jeszcze spytac.

Musisz pamietać, ze machon jest trudny w obrobce, ale za to jest bardzo wdzieczny ;) wynagrodzi to w grze ;)

Pozdrawiam
    łukasz
  • #17 2418752
    Scubzik
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    No cóż.. kwestia tego co się lubi .. Ja gram "tyły" ciężkie więc lubię humbuckery.. ale rozpiąłęm jednego (przez przełącznik) i uzyskałem fajną "szklankę".. hehe takze kwestia gustu ... :)))
    Pozdrawiam!!
  • #18 2571878
    bodik
    Poziom 12  
    Przy "okazji" chciałbym się pochwalić moim "wyrobem". :D W całości moja konstrukcja (tzn. moje wykonanie) :wink: . Prosze o opinie .
    Załączniki:
    • Pora na coś innego!! Gitara DIY z niebanalną grafiką!!! Foto(21).jpg (27.66 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Pora na coś innego!! Gitara DIY z niebanalną grafiką!!! Foto(18).jpg (28.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Pora na coś innego!! Gitara DIY z niebanalną grafiką!!! Foto(17).jpg (24.87 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Pora na coś innego!! Gitara DIY z niebanalną grafiką!!! Foto(15).jpg (27.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Pora na coś innego!! Gitara DIY z niebanalną grafiką!!! Foto(13).jpg (26.82 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Pora na coś innego!! Gitara DIY z niebanalną grafiką!!! Foto(10).jpg (20.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Pora na coś innego!! Gitara DIY z niebanalną grafiką!!! Foto(09).jpg (25.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Pora na coś innego!! Gitara DIY z niebanalną grafiką!!! Foto(04).jpg (24.72 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Pora na coś innego!! Gitara DIY z niebanalną grafiką!!! Foto(03).jpg (25.84 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Pora na coś innego!! Gitara DIY z niebanalną grafiką!!! Foto(02).jpg (100.19 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #19 2571892
    bodik
    Poziom 12  
    I jeszcze kilka fotek :
    Załączniki:
    • Pora na coś innego!! Gitara DIY z niebanalną grafiką!!! Foto(44).jpg (26.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Pora na coś innego!! Gitara DIY z niebanalną grafiką!!! Foto(39).jpg (26.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Pora na coś innego!! Gitara DIY z niebanalną grafiką!!! Foto(38).jpg (25.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Pora na coś innego!! Gitara DIY z niebanalną grafiką!!! Foto(37).jpg (25.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Pora na coś innego!! Gitara DIY z niebanalną grafiką!!! Foto(34).jpg (21.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #20 2572070
    spox317
    Poziom 15  
    Witam
    Elegancko ja zrobiles. Sam zaluje ze niepomyslalem i nie zrobilem na wzor strato z 3xS. Tylko ten floyd tu nie potrzebny, ale to juz rzecz gustu ;) Ale wykonanie niezle, tymbardziej ze sam robiles gryf ja bym sie o to nie pokusil. Jeszcze raz gratuluje!
    Pozdrawiam
    łukasz
  • #21 2572105
    bodik
    Poziom 12  
    Dzięki. Mostek to była poprostu konieczność (taki dostałem od kolegi ) "...a darowanemu mostkowi nie patrzy się w zęby...:D ) I tak jak zapewne zauważyłeś zamontowany jest na stałe.
  • #22 2573443
    spox317
    Poziom 15  
    Witam
    No wlasnie zauwazylem od razu ze jest na stale ale myslalem ze wymysliles jakis inny patent. Ale moim zdaniem rezygnowac z wygody, wygladu i uzytecznosci na rzecz zauszczedzenia 70 zl to przy takim swietnym projekcie jaki ci wyszel to pomylka, a jak bys dobrze pokombinował to i za połowe tego byś kupił tremolo jednostronne. A jesli chcialbys staly to 20 zl. ja za tyle kupiłem.
    Mowie Ci wyskob pare zł i zmien mostek, bo tak świetnie wykonanego DIY Strato widziałem tylko raz w zyciu.
    Pozdrawiam
    łukasz
  • #23 2738655
    dżej
    Poziom 2  
    a mógłbyś zamieścić linki albo same schematy/schemat takiego wiosełka...?
    moim zdaniem miodzio! marzę o takiej zabawie, ale właśnie nie wziąłem się za to z tych powodów które podałeś - brak narzędzi i możliwości obróbki :/
    pozdrawiam!
  • #24 2742665
    bodik
    Poziom 12  
    Polecam stronę pana Andrzeja Urbańskiego http://republika.pl/s_marek/andyguitar/index1.html można z sciągnąć bardzo dobre rysunki poszczególnych części (ja głównie opierałem się na niej). Co do narzędzi to ja też nie miałem nic specjalnego:wiertarka ,wyrzynarka,tarnik do drewna,dłuto,piłka do drewna,papier ścierny itp,ściski stolarsie itp.Jeśli zaczniesz coś działać i będziesz miał jakieś pytania to chętnie ci coś doradzę.
  • #25 2743428
    dżej
    Poziom 2  
    dzięki wielkie.
    w między czasie znalazłem jeszcze (dzięki google photo ;) ) schematy Ibaneza JEM według projektu Steve'a Vai'a - trochę zmodyfikowany strat. Dla zainteresowanych zamieszczam link - http://www.jemsite.com/jem/origin/
    Jak mi jakaś praca teraz nie wyskoczy to zabieram się powoli do roboty :D
    pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy samodzielnej budowy gitary elektrycznej DIY z unikalną grafiką i konstrukcją. Projekt rozpoczął się od sezonowanego jesionu, który został odpowiednio przygotowany i sklejony, co wymagało specjalistycznych narzędzi i warsztatu stolarskiego. Omówiono kwestie doboru przetworników (HB, single coil), mostka (brak tremolo ze względu na komplikacje), oraz konfiguracji gryfu i korpusu. Poruszono temat sezonowania drewna, wskazując na różnice między jesionem, lipą amerykańską (basswood) i mahoniem, pod kątem brzmienia i obróbki. Koszt wykonania gitary oszacowano na około 343 zł, z uwzględnieniem elementów takich jak mostek, klucze, gryf, przetworniki i drobne akcesoria. Wskazano na trudności związane z obróbką mahoniu oraz zalety drewna sezonowanego. Użytkownicy dzielili się opiniami na temat konfiguracji przetworników (H-S-S, H-H), mostków (stały, tremolo), a także polecali źródła schematów i rysunków do budowy gitar DIY, m.in. stronę Andrzeja Urbańskiego oraz schematy Ibaneza JEM według Steve'a Vai'a. Podkreślono, że samodzielna budowa gitary wymaga cierpliwości, odpowiednich narzędzi i doświadczenia, ale daje satysfakcję i możliwość personalizacji instrumentu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA