logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Drabina Jacoba - zabawy HV

bestler 12 Mar 2006 23:52 48127 183
REKLAMA
  • Witam, chciałbym zademonstrować bardzo prosty układ do pokazu efektów z wykorzystaniem wysokiego napięcia. Urządzenie jest bardzo proste, zawiera naprawdę minimalną ilość elementów, które w moim przypadku są z akurat wylutu. Koszt jaki poniosłem to 0 zł, ale jeśli bym miał wszystko kupić to jakieś 30 zł

!!! Występuje tu napięcie rzędu kilkunastu tysięcy volt i jeśli ktoś będzie chciał zrobić takie coś to prosiłbym o rozważną zabawę bo moc jaka jest pobierana to około 250 W i chyba nie trzeba nikomu tłumaczyć że taka moc, przy odpowiednio wysokim napięciu może bez większych problemów zrobić komuś wielką krzywdę !!!

Na razie wkleję tylko zdjęcia pokazujące wygląd i efekty jakie ja uzyskałem ... mogą oczywiście być różne. Jeśli ktoś będzie zainteresowany to mogę zamieścić też schemat (muszę narysować, bo wszystko zrobiłem "w locie" z głowy)

Drabina Jacoba - zabawy HV Drabina Jacoba - zabawy HV Drabina Jacoba - zabawy HV Drabina Jacoba - zabawy HV Drabina Jacoba - zabawy HV Drabina Jacoba - zabawy HV Drabina Jacoba - zabawy HV Drabina Jacoba - zabawy HV Drabina Jacoba - zabawy HV Drabina Jacoba - zabawy HV

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    bestler
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Specjalizuje się w: elektronika przemysłowa
    bestler napisał 5277 postów o ocenie 893, pomógł 254 razy. Mieszka w mieście Siedlce. Jest z nami od 2002 roku.
  • REKLAMA
  • #2 2407805
    Mleczyk89
    Poziom 34  
    Ocena: 263
    Bardzo chętnie bym zobaczył schemat. Zaciekawiła mnie ta konstrukcja. Chętnie bym sobie coś takiego zbudował.
  • #3 2407963
    patry11
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Podaj Schemat. O ile się nie myle to widze tam trafo z telewizora i cewkę zpłonową z auta. Aj skucha bo to nie cewka tylko kondesator.
  • REKLAMA
  • #4 2409182
    tommy 112
    Poziom 23  
    Ocena: 21
    a napięcie wyprostowane czy do drabinki idzie zmienne powielacz napięcia ujemnego...i jest jonizator :D ;) apropos fajna konstrukcja ja czekam jeszcze na trafo z serwisu tv ;)
  • #5 2409368
    marcin_oizo
    Poziom 28  
    Ocena: 190
    Jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaki mega kondensator ;) Kurde! Ja też sobie zmontowałem kiedyś taką lampę z żarówy ale zjarał mi sie tranzystor kluczujący (standard) i nie chce mi sie go wymieniać ;)
    Pogratulować bo moja lampa nie chciała działać z drabinką Jakubowa
  • #6 2409534
    majster1990
    Poziom 14  
    bardzo ladny efekt!! Ja wlasnie sie przymierzam do budowy takiej lampy:)
  • #8 2409560
    patry11
    Poziom 13  
    tommy 112 napisał:
    a napięcie wyprostowane czy do drabinki idzie zmienne powielacz napięcia ujemnego...i jest jonizator :D ;) apropos fajna konstrukcja ja czekam jeszcze na trafo z serwisu tv ;)

Kolego o ile się niemyle to napięcia ujemnego się nieda puścić przez powielacz.
    Bo z powielacza wychodzi napięcie dodatnie. Popraw mnie jeżeli coś, ale mnie się tak zdaje.
  • #9 2409646
    czarek18
    Poziom 25  
    Ocena: 50
    WItam przetwornica jak widzę zbudowana pewnie na bipolarach 2n3055 albo KD.Mam pytanko ile wynosi napięcie zasilania.
  • #10 2410108
    aaarekkk
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Fajna i prosta konstrukcja i ten kondzio... budzi respekt...
  • REKLAMA
  • #11 2410226
    Bart0sz
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    Witam, bardzo ciekawa konstrukcja :) Jak by dalo sie to prosil bym o schemat :) i jakie elementy zostaly wykorzystane :)
  • #12 2410810
    bestler
    Ocena: 893
    Ok, jest schemat, narysowałem :) Jakiś czas temu widziałęm podobne urządzenie w jakiejś gazecie na bazarze i tam mi się spodobobało i zapamietałem a teraz zrobiłem :))

Drabina Jacoba - zabawy HV

Proszę, uważajcie z tym !!!

Jako zasilacz użyłem tą lampkę teleskopową z IKEI ;)) do tego mostek i ten budzący podziw kondensator. Lepsze są jednak efekty jeśli zastosuje się silniejsze źródło zasilające i to 24 voltowe. Tranzystory wstawiłem KD503 bo akurat miałem, ale 3055 śmiało też mogą być. Przy plazmiesie tak mocno nie grzeje, dopiero przy Jacobie w moim przypadku przydałby sie wentylatorek. Cewka ta niżej ma 8 zwoi, nawinąłem ją drutem 2mm w izolacji (z kabla), ta wyżej 4 zwoje, takim samym drutem i też wyprowadzony środek. Cewka wysokiego napięcia ... oryginalna ze starego telewizora ( ja zastosowałem z kolorowego TV na większe napięcie - patrz obrazek). Rezystory to tak z 5 W albo więcej. Tam gdzie jest X na schemacie to można rozłączyć i wtedy przetwornica pracuje z dużo mniejszą mocą (polecam na START). Pamiętajcie też o zmasowaniu rdzenia i jednego końca HV bo inaczej kopie ;))

Aha, raczej nie stosujcie gotowych trafopowielaczy z wbudowana dioda, moc wtedy jest duzo mniejsza ... lepiej jest oddzielna cewka - wtedy jest git.

patry11 napisał:

(..) o ile się niemyle to napięcia ujemnego się nieda puścić przez powielacz.
    Bo z powielacza wychodzi napięcie dodatnie (...)

W jakiej książce to wyczytałeś ?? To czy napięcie jest ujemne czy dodatnie to zależy od punktu odniesienia (poziomu masy). Ponadto trafopowielacz nie jest sterowany any napięciem ujemnym ani dodatnim zmieniającym się w czasie (pulsującym) napięciem sporej częstotliwości. A na wyjściu KAŻDEGO transwormatora uzyskuje sie napięcie przemiennne, którego wartość średnia wynosi zero, czyli np. sinusoida z środkiem w zerze. I nawet jeśli zasilające napięcie będzie całkowicie powyżej lub poniżej osi zera to na wyściu i tak będzie z zerem po środku.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #13 2410897
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 545
    bestler napisał:
    (...) moc jaka jest pobierana to około 250 W (...)

Jakaś mało efektywna jest ta Twoja przetwornica - 95% mocy na pewno wydziela się w tranzystorach, niezłe marnotrastwo...
  • #14 2410986
    bestler
    Lechoo a jak to policzyłes ????? Rzeczywiście dużo wydziela się na tranzystorach, ale na wyjściu też jest sporo ... uwierz mi, a jak nie zgadzasz się to zbuduj bardziej ekonomiczną przy tak małych nakładach...

Pozdrawiam
  • #15 2411211
    czarek18
    Poziom 25  
    Ocena: 50
    Witam może Pan Lechoo ma jakiś patęt na usprawnienie przetwornicy na ne555 i mosfecie bo ja mam taki generatorek lecz IRFZ44 strasznie się grzeje mam drivera w celu szybkiego przeładowania pojemności bramki.Nie znam się zbytnio na przetwornicach ale podejżewam że ten tran grzeje się po przez przepięcia i piki na pierwotnym.Bo nie od prądu ma bardzo mały R(on).
  • #16 2412635
    Dyski1
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    Najwidoczniej twój IRFZ nie otwiera się do końca, kiedys zrobiłem generator którym zasilałem laser azotowy, był wykonany na timerze 555, IRFZ44A, samochodowej cewce WN i powielaczu z TV Rubin, żeby nie skłamać przeskok iskry następował przy odstepie elektrod 6, 7 cm przy zamkniętym łuku rozsuwając elektrody dochodził nawet do 11cm, raz mnie trafiło, myślałem że koniec ze mną. Zasilanie 36V, polskie cewki WN są zalewane wewnątrz olejem transformatorowym i nie ma praktycznie szans przebicia. Proponuje zabawic się właśnie z cewka samochodową wygrzebaną ze szrotu z jakiegoś fiata, wszystkie trafa z tv generuja wysokie napięcie ale o znikomym prądzie, a samochodowe maja kopa niesamowitego

Pozdrawiam
  • #17 2412956
    marcin_oizo
    Poziom 28  
    Ocena: 190
    Racja samochodowe cewki są najlepsze choć są duże. W mojej lampie standardowej na NE555, IRF-ie oraz cewce z TV lampowego działało tak sobie ale po podpięciu cewki WN z auta (akurat miałem z Fiata, Malacza i z Daćki - ta ostatnia okazała się najlepsza:)) do żarówy 500W z dupnym gwintem efekt był piękny... Im większa żarówa tym lepiej
  • #18 2413259
    bestler
    Ta moja cewka jest chyba od Rubina. Jeśli chodzi o moc na wyjściu to ku mojemu zaskoczeniu łuk przypomina ogień... ponadto przebija 32 kartkowy zeszyt w sekundę wypalając dziurę grubości zapałki :)) Fajna sprawa. Jeśli chodzi o cewke z układu zaponowego to kiedyś też się tym bawiłem, choć nie uzyskałem jakichś zaskakujących efektów.

Jako ciekawostkę powiem, że kiedyś zamiast cewki wysokiego napięcia zastosowałem właśnie trafopowielacz od jakiegoś Neptuna czy jakiegoś podobnego TV. Było to w WSK 125 :) Spalila mi sie cewka wysokiego napięcia i nie miełam skad wziąść innej to tata dla żartów mi podpowiedział, że może od TV ... a ja postanowiłem tą idee wykożystać i udało się :)) Tylko, że tam nie chciało samo działać, trzeba było przetwornice, a że wtedy nie znałem jeszcze NE 555 tio zrobiłem na dwóch tranzystorach generatorek astabilny (identyczny jest wewnątrz NE555). Co ciekawe w momencie kiedy przerywacz zetknął się to pracował generator tak długo aż przerywacz puścił - czyli strasznie krótko - ale wystarczało, żeby uzyskać zapłon ;) Działa to do dziś :))) Wada takiego rozwiązania: musi być akumulator i to w moim przypadku 12V (całą instalacje mam 12V)

Pozdrawiam :)
  • #19 2446439
    bestler
    No pochwalcie się, zrobił ktoś to urządzenie z tego mojego schematu ?? Nikt nic nie pisze ... chyba Was nie pozabijało ... ;)))

Paweł
  • #20 2447078
    Masster
    Poziom 32  
    Ocena: 46
    Ten schemat jest na stronie mzlab. Zrobiłem z kumplem taki sam układ. Ale niestety efekt jest dużo gorszy, nie wiem dlaczego. Może dlatego, ze mamy transformator z czarno białego telewizora, nie wiem. Tranzystory to 2n3055 w TO3, grzeją się niesamowicie, łuk można rozszerzyć do około centymetra ale po podłączeniu do żarówki nic się nie dzieje.
  • #21 2452269
    bestler
    U mnie są KD503 ... i przy 12 V i radiatorze jak na rys mogło by to nawet pracować kilka godzin (ciągle). Natomiast robiłem też proby przy 24 V to już długo by te tranzystoy nie pochodziły. Może powinieneś mniej zwoji nawinąć na pierwotnym uzwojeniu, każdy zwoj to już duża strata. Pokombinuj, u mnie też za pierwszym odpaleniem iksra nie była taka wielka. Ale warto sprubować :)

Paweł
  • #22 2453382
    janusz27
    Poziom 30  
    Ocena: 73
    Ja z rok temu zrobilem cos podobnego tylko ze z telewizora lampowego. Jako palaki pomiedzy ktorymi rozchodzila sie iskra uzylem drutu spawalniczego srednica chyba 2 lub 3mm dlugosc ok 1m.

Ale Twoja komstrukcja jest niczego sobie ocena: 5
  • #23 2457688
    adamusx
    Poziom 27  
    Ocena: 28
    Fajna sprawa. Tez kiedys takie cos zrobilem tylko mniejszej mocy. Swietna zabawa z "przeskakujacym napieciem " mozna poeksperymentowac tylko trzeba uwazac :) Kumpel raz dotknal to wiecej sie nie zblizal :D
  • #24 2457964
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 545
    Bardzo proste i skuteczne zasilanie do cewki WN od telewizora to... elektroniczny transformator od halogenów. Wystarczy nawinąć 5..10zw grubym przewodem na rdzeniu i podłączyć pod taki transformator. Jeśli jest to możliwe to można spróbować wyeliminować szczelinę w rdzeniu od trafa WN, znacząco poprawi to osiągi całej zabawki.
  • #25 2458488
    BurnIt
    Poziom 17  
    Ja mam takie cos zbudowane bardzo podobnie jak bestler, tylko ze uzylem jednego tranzystorka 2n3055, efekty slabsze(luk ma max.2cm) ale do drabiny i do zarowki sie swietnie nadaje.....tylko wszyscy tu pisza ze tranzystorek sie strasznie grzeje, a u mnie wystarcza maly radiator(niekiedy do niego dodaje jeszcze wentylatorek od kompa)...... zasilam to z 25v
    Ostatnio kombinuje jeszcze z cewka z samochodu ale narazie max. efekty to 0.5 cm iskra
    P.S. zauwazylem ciakawa rzecz....jak sie jakos ustawi czestotliwosc na tym ukladzie z trafem z tv.....to potrafi biosem od kompa sterowac...hehe...raz bylo tak ze wylaczylo komputer....ale nie jakis reset tylko normalna procedura zamykania systemu:)....troche sie wtedy tego przestraszylem....musze nad jakimis filtrami pomyslec
  • #26 2459365
    christo
    Poziom 26  
    Ocena: 11
    Postaw pomiedzy kompem, a generatorem kawałek jakieś blachy i podłącz do kaloryfera, to powinno pomóc.
  • #27 2461571
    bestler
    To ja tez obserwuję takie zjawisko. Z tym, że zauważyłem że to bardzo źle wpływa na klawiaturę (podczas zabawy HV kontrolki na keyb mrygaja na przemian :) ). Ponadto, jesli akurat mam otwarty jakis edytor to pojawiaja sie znaki z klawiatury, i to czesto jakies krzeczory :)))))) baaardzo fajne zjawisko :)

Jeśli chodzi o cewke WN z samochodu, to jak już pisałem, też uzyskałem marne efekty, i zdecydowanie lepszy łuk powstał z wykożystaniem trafo od starego kolorowego TV :))

Ktoś tam pisał o radiatorze... weź pod uwagę, że wentylatorki baaaaardzo zwiększają skutecznosć układu chłodzącego - jeśli chcesz się przekonać to odłącz ten webtylatorek :))

Paweł
  • #28 2464755
    BurnIt
    Poziom 17  
    Moze skonstruujemy pilot do komputera na HV....heheheeh:D:D:D
  • #29 2464807
    bestler
    Niee..... miał byś olbrzymi problem z okiełznaniem tego sterowania ;) Ja za pomocą swojego urządzenia prubowałem rozwalić automat do cocacoli, ale skubany jest chyba lepiej zabezpieczony niż NBP i mimo, ze iskra ma 3 cm to nawet jak ją wyceluje w wyświetlacz to nic sie mu nie dzieje :D

(...) a myślałem ze cola poleci... :)))

Paweł
  • #30 2465049
    christo
    Poziom 26  
    Ocena: 11
    Rozwalić nie rozwali, najwyżej zresetuje.

Wiem z autopsji na kilku rzeczach :D.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy i działania prostego układu wysokiego napięcia do demonstracji efektów elektrycznych, znanego jako drabina Jacoba. Autor przedstawił schemat zasilacza oparty na tranzystorach KD503 (alternatywnie 2N3055) i transformatorze wysokiego napięcia (cewce WN) z kolorowego telewizora, zasilanym napięciem 12-36 V. Układ generuje łuk elektryczny o długości do około 7 cm, który można regulować napięciem zasilania. Wskazano na konieczność stosowania radiatorów i wentylatorów dla chłodzenia tranzystorów ze względu na wysoką moc (około 250-400 W) i wydzielane ciepło. Dyskutowano o różnych źródłach cewki WN, w tym z telewizorów kolorowych i czarno-białych, a także z cewek zapłonowych samochodowych, które dają różne efekty – cewki samochodowe generują silniejszy łuk, ale są trudniejsze do zastosowania. Poruszono temat transformatorów elektronicznych od halogenów jako alternatywnego źródła wysokiego napięcia, pracujących na częstotliwościach kilkudziesięciu kHz, co poprawia efektywność układu. Omówiono problemy z przegrzewaniem tranzystorów, konieczność uziemienia jednego końca cewki WN, oraz kwestie związane z zabezpieczeniami zasilaczy ATX przy podłączaniu transformatorów WN. Wskazano, że drabina Jacoba demonstruje zjawisko powstawania łuku elektrycznego i jonizacji powietrza pod wpływem wysokiego napięcia o częstotliwości kilkudziesięciu kHz. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami z różnymi konfiguracjami, problemami z uszkodzeniami elementów, oraz sposobami na znalezienie i pozyskanie cewek WN ze starych telewizorów lub giełd elektronicznych. Poruszono także kwestie bezpieczeństwa związane z wysokim napięciem i mocą układu. Wątek zawierał także pytania o fizyczne zjawiska prezentowane przez drabinę Jacoba oraz dyskusję o nazwie urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA