logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.
REKLAMA
  • Większość elektronicznego sprzętu powszechnego użytku wyposażona jest dzisiaj w nadajniki zdal­nego sterowania, czyli "piloty". Piloty są najbardziej narażone na uszkodzenia, gdyż są najczęściej używane. Dlatego też przed­stawiam bardzo prosty tester poprawności pracy pilotów.

Wykaz elementów

US1 - CD 4538
    ODB1 - zintegrowany odbiornik podczerwieni
    T1 - BC 547B
    D1-D3 - 1N4148
    D4 -LED
    R6 - 510 ohm/0,25
    R5 - 2 kohm/0,125
    R4 - 22 kohm/0,125
    R2, R3 - 47 kohm/0,125
    R1 - 100 kohm/0,125
    C1 - 47 nE/50 V ceramiczny
    C4, C5 - 4,7 mikroF/50 V 04/U
    C2, C3 - 10 mikroF/25 V 04/U
    Załączniki:
    • schem.zip (82.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    djlexus
    Poziom 22  
    Specjalizuje się w: inne
    djlexus napisał 729 postów o ocenie 18. Mieszka w mieście Grudziądz. Jest z nami od 2003 roku.
  • REKLAMA
  • #3 219838
    djlexus
    Poziom 22  
    Ocena: 18
    tak?!
    szukałem czegoś na podobe i nie znalazłem, ale jest możliwość ze przeoczyłem. w innyp przypadku bym nie zamieścił.
    a ty małą powtórkę :-) sorry!!
  • #4 220931
    hemodializa
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    :cry: oczywiście że tego typu schematy przewijały sie już nie raz na Elektrodie, ale nie o tym mowa.
    Elektroda tostrony poświęcone elektronice równierz i dla magików, jak i dla amatorów.
    Więc z tego co ja wiem to rezystancje mierzone są w omach, a nie w watach!!!, pojemności rzędu mili faradów są to ogromne pojeności i nie są urzywane w takich śmiesznych urządzonka bo i po co?
    A co to jest za wielkość nE?
    Wiem że błądzić jest rzeczą ludzką, ale proszę przed wysłaniem jakiegoś postu o sprawdzenie zgodności z literaturą.
    Dziękuję
    Pozdrawiam :(
  • #5 220973
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6450
    Pomyłka Ohm z W i mikro z m wzięła się stąd, że symbol omegi w czcionce Symbol ma ten sam kod co W w np. Arial'u, podobnie sprawa się ma z symbolem mikro.
  • REKLAMA
  • #6 221168
    djlexus
    Poziom 22  
    Dzięki, juz poprawiłem jak umiałem, bardziej się nie dało :)
    I chciałem Wielce podziękować Tz0k za stanięcie w mojej obronie, więc Dzięki Wielkie.
    Naprawde, błędów tych nie zauważyłem.

pozdrawiam
  • #7 222091
    lukaala
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    Dobry elektronik nie zwraca uwagi na tak banalne błędy,a złej baletnicy to wiadomo co przeszkadza.
    Przyda się ten schemacik .
    Pozdrawiam
  • #8 222116
    djlexus
    Poziom 22  
    O Święte Słowa lukaala. I cieszy mnie to ze sie przyda :)

pozdrawiam
  • #9 225734
    DeViL17
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Faktycznie, swietna rzecz, bede musial se to zlozyc... Piloty sa bardzo czesto spotykane i sie psuja... ale latwo sie je naprawia przewaznie, a nie zawsze jest na czym sprawdzic, czy juz dziala, czy trzeba dalej szperac... Czyli przyda sie :)
    Pozdrawaim!
  • REKLAMA
  • #10 225755
    waldix

Poziom 18  
    Ocena: 21
    Ja do sprawdzania pilotów używam zwykłego radia ustawionego na AM i jak "pierdzi" to znak że działa.
    Konto firmowe:
    Serwis RTV
    Aleja Pokoju 11, Sieradz, 98-200 | Tel.: 500 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://www.serwis.cba.pl
  • #11 225759
    witt69
    Poziom 23  
    Ocena: 92
    waldix napisał:
    Ja do sprawdzania pilotów używam zwykłego radia ustawionego na AM i jak "pierdzi" to znak że działa.

.....ale transmisji podczerwieni w ten sposób nie sprawdzisz :wink:
  • #12 225791
    waldix

Poziom 18  
    Ocena: 21
    Przyznam że nie zdarzyło mi się jeszcze żeby pilot "pierdział" i nie działał.
    A jeżeli już to można to zobaczyć świecąc na zwykłą fotodiode i mierząc miernikiem napięcie na niej (znaczy fotodiodzie). Jak jeszcze się przyłoży oscyloskop to jeszcze kształt sygnału można zobaczyć. Chyba że ktoś potrzebuje urządzenie przenośne to wtedy ten układzik jest dobry. Bo do warsztatu się za bardzo nie przyda, radio jest lepsze (i jeszcze gra).
    Konto firmowe:
    Serwis RTV
    Aleja Pokoju 11, Sieradz, 98-200 | Tel.: 500 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://www.serwis.cba.pl
  • #13 225799
    witt69
    Poziom 23  
    Ocena: 92
    waldix napisał:
    Przyznam że nie zdarzyło mi się jeszcze żeby pilot "pierdział" i nie działał.
    A jeżeli już to można to zobaczyć świecąc na zwykłą fotodiode i mierząc miernikiem napięcie na niej (znaczy fotodiodzie). Jak jeszcze się przyłoży oscyloskop to jeszcze kształt sygnału można zobaczyć. Chyba że ktoś potrzebuje urządzenie przenośne to wtedy ten układzik jest dobry. Bo do warsztatu się za bardzo nie przyda, radio jest lepsze (i jeszcze gra).

Mnie niestety się zdarzyło :) ......miernik, fotodioda,osyloskop to już sporo osprzętu,tak na szybko to można w pięć minut zrobić na jednym tranzystorze plus dioda odbiorcza,dodać zasilanie i wstawić w breloczek 8) ...jak do tej pory nie zawiodło mnie,no gorzej kiedy kwarc ulegnie częściowemu uszkodzeniu,zmieni parametr...itp. transmisja będzie,ale częstotliwość inna...
  • #14 227803
    djlexus
    Poziom 22  
    He he widze ze zdania są podzielona. Ale ja, Własciwe mój brat, preferuje te urządzonko :)
  • #15 271480
    francu
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Można spróbować to robić układem sterowania PC przez pilot podczerwieni. Układ był chyba opisany na Elektrodzie, a także w Chipie 6/2001. Koszt urządzenia wynosi ok. 10zł, a obsługuje to program o nazwie Girder. Można spróbować.
    Pozdrawiam!
  • #16 280590
    SPiotr
    Poziom 23  
    Ocena: 61
    Wtrącę swoje trzy grosze.Piloty sprawdzam przy użyciu kamery z zestawu karty TV PixelView lub aparatem cyfrowym.Kieruję pilota w obiektyw i wszystko widać.Oczywiście kieruję to dla posiadaczy podobnych urządzeń.
  • #17 280713
    djlexus
    Poziom 22  
    Przepraszam ale co ma być widać ?? bo ja nic nie widze 8)
  • REKLAMA
  • #18 280743
    Tomek11r
    Poziom 22  
    Ocena: 17
    Widać jak dioda nadawcza błyska. Sam mam taką kamerkę i świetnie się spisuje jako tester pilotów (i tylko do tego :evil: ).
  • #19 280785
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 749
    Cześć !

SPiotr napisał:
    Wtrącę swoje trzy grosze.Piloty sprawdzam przy użyciu kamery z zestawu karty TV PixelView lub aparatem cyfrowym.Kieruję pilota w obiektyw i wszystko widać.Oczywiście kieruję to dla posiadaczy podobnych urządzeń.

PixelView czy aparat cyfrowy to żadne " magiczne urządzenia " . Miganie diody IR widać w każdej dowolnej kamerze. Ta metoda sprawdzania pilotów była już przedstawiona na Elektrodzie przy okazji jakiegoś tematu.
  • #20 280791
    djlexus
    Poziom 22  
    Tak, ale jak pilot nadaje to nie zawsze znaczy ze działa :!:
  • #21 280812
    TadeuszZ
    Poziom 21  
    Ocena: 38
    Czytam te posty i nie rozumiem jak sobie komplikujecie pracę. Po co mi do sprawdzania pilotów kamera jak mam kupiony tester za niewielkie pieniądze w postaci małego pilota albo kupić naprzykład w North tester za 28 złotych wielkości karty kredytowej. I mam to pod ręką i małe i jeszcze estetyczne. Poza tym podczas naprawy też dobrze jest mieć podgląd jak naprawiam pilota to mam przed nim tester i na bierząco mogę sprawdzić działanie. Kamera nie da takiego komfortu. Chyba że piszecie o naprawie pojedynczega pilota np. od swojego TV a nie o usłudze dla klientów.
    Pozdrawiam wszystkich
    8)
  • #22 280836
    Tomek11r
    Poziom 22  
    Ocena: 17
    Nie chodziło mi przecież o kupowanie kamery do sprawdzania pilotów :lol: . po prostu jak jest pod ręką można ją wykorzystać do tego celu.
    Też mam miniaturowy testerek (właściwie dwa) własnej produkcji. Zrobiłem kiedyś jeden ale zaginął, zanim go odnalazłem zrobiłem drugi. Co jest w środku nie pamiętam bo improwizowałem. Ważne że działa.
  • #23 337478
    Przemyslaw
    Poziom 28  
    Ocena: 66
    A ja wyciagnalem ze starego magnetowidu caly modul odbiorczy (ze wzmacniaczem). Podlaczylem pod to 5V i diode LED - rewelacja :)
  • #24 337514
    krzysiek
    Poziom 27  
    Ocena: 81
    mysle ze to nie dzial na dyskusje zamykam temat

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy prostego testera pilotów zdalnego sterowania opartego na układzie CD4538, zintegrowanym odbiorniku podczerwieni oraz elementach takich jak tranzystor BC547B, diody 1N4148 i LED, rezystory i kondensatory o określonych wartościach. Uczestnicy zwracają uwagę na poprawność oznaczeń jednostek (om, mikrofarad) oraz omawiają alternatywne metody testowania pilotów, takie jak użycie radia AM do wykrywania sygnału, fotodiody z miernikiem napięcia, oscyloskopu, a także kamer cyfrowych lub kamer z kart TV (np. PixelView) do wizualizacji migania diody IR. Wskazano, że nie zawsze samo nadawanie sygnału IR oznacza poprawne działanie pilota. Wspomniano także o gotowych testerach komercyjnych, np. testerze firmy North o rozmiarze karty kredytowej, oraz o możliwości wykorzystania układów sterowania PC przez pilot IR z oprogramowaniem Girder. Jeden z użytkowników opisał prosty tester z modułu odbiorczego ze starego magnetowidu z diodą LED zasilaną 5V. Temat zakończono sugestią, że proste, przenośne testery są praktyczne do szybkiej diagnostyki pilotów, a bardziej zaawansowane metody wymagają specjalistycznego sprzętu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA