logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować kolektor słoneczny za 1500 zł z grzejników panelowych?

Mariiusz 28 Mar 2006 22:15 3840966 12902
  • #8851 13556097
    mirek_zaf
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    greenpeace No ten test już jest prostrzy i bardziej przekonywujący :D
  • #8852 13556136
    crb
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    szkło hartowane jest bardzo wytrzymałe, tafle 100/200cm grubości 3,2mm przenoszę sam chwytając ją w połowie.
  • #8853 13556487
    bachus1
    Specjalista - kolektory słoneczne
    Ocena: 99
    crb napisał:
    szkło hartowane jest bardzo wytrzymałe, tafle 100/200cm grubości 3,2mm przenoszę sam chwytając ją w połowie.

A to się już wszystko wydało
  • #8854 13559201
    termo1
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Do Witold . w swoich kolektorach mialem szyby 4mm ze starych okien. jedna szyba nie wytrzymała ( chociaż byla dzielona) - pekła na górze . gdy ja docinałem do ramki pozostawiłem od krawedzi po 2-3mm luzu. temperatura wewnątrz kolektora to jedno ale czy jest mozliwe ze szyba pekla od nawet jakiejś drobnej ryski ? byly to stare okna wiec zawsze sa tam ryski. w tej chwili jestem za granica i nie ma mnie w domu .pytam bo mam jeszcze kilka starych szyb ale nie chcialbym zeby po wymianie sytuacja sie powtórzyła i zastanawiam sie czy moze zainwestować i kupić szybę hartowana na wymiar. co myslisz Witold ? w cenie ok 180 zl mialbym szyby do dwóch swoich kolektorów miedzianych. czy jest sens raz dołożyć i mieć spokój czy moze nie dokładać i myśleć czy szyba sie znow nie rozleci?
  • #8855 13559803
    mirek_zaf
    Poziom 16  
    crb napisał:
    szkło hartowane jest bardzo wytrzymałe

A jak robieniem w takiej szybie otworów o średnicy np. 15mm-30mm?
    Da się w jakiś powtarzalny sposób otwór w niej zrobić, ale nie przy krawędzi tylko w środku?
    Może przez coś ala toczenie wybierając krawędź i wcześniej nacinając po średnicy, żeby tam wykruszyć ten środek?
    Mam na myśli taką szybę 3mm-4mm ale o rozmiarach 0.5mx0.5m, która ostatecznie byłaby wycięta na koło o średnicy 0.5m z kilkoma otworami w środku (6 rozmieszczone na godz. 2,4,6,8,10,12 wskazówek zegara.
    Może jakieś piły wodne sterowane numerycznie potrafią wykroić takie otwory w szkle hartowanym?
  • #8856 13560709
    bachus1
    termo1 napisał:
    Do Witold . w swoich kolektorach mialem szyby 4mm ze starych okien. jedna szyba nie wytrzymała ( chociaż byla dzielona) - pekła na górze . gdy ja docinałem do ramki pozostawiłem od krawedzi po 2-3mm luzu. temperatura wewnątrz kolektora to jedno ale czy jest mozliwe ze szyba pekla od nawet jakiejś drobnej ryski ? byly to stare okna wiec zawsze sa tam ryski. w tej chwili jestem za granica i nie ma mnie w domu .pytam bo mam jeszcze kilka starych szyb ale nie chcialbym zeby po wymianie sytuacja sie powtórzyła i zastanawiam sie czy moze zainwestować i kupić szybę hartowana na wymiar. co myslisz Witold ? w cenie ok 180 zl mialbym szyby do dwóch swoich kolektorów miedzianych. czy jest sens raz dołożyć i mieć spokój czy moze nie dokładać i myśleć czy szyba sie znow nie rozleci?

Jeżeli to tylko 180 zł na dwie szyby to je kupuj, tym bardziej, ze będziesz miał później spokój. Wiem jaki to gnój jak szyba się rozleci w kolektorze.
    mirek_zaf napisał:
    crb napisał:
    szkło hartowane jest bardzo wytrzymałe

A jak robieniem w takiej szybie otworów o średnicy np. 15mm-30mm?

Spróbuj doświadczenie najcenniejsze
  • #8857 13560766
    crb
    Poziom 13  
    Cytat ze strony firmy Guardian Częstochowa Sp.z.o.o "
    Szkło hartowane jest około cztery razy bardziej wytrzymałe w porównaniu do szkła odprężonego tego samego typu i o tej samej grubości.
    Szkło hartowane nie może być poddawane dalszej obróbce takiej jak cięcie czy wiercenie otworów, a jakiekolwiek operacje szlifowania krawędzi, piaskowania czy wytrawiania kwasem osłabią wytrzymałość szkła i spowodują jego zniszczenie."
  • #8858 13560847
    saskia
    Poziom 39  
    Ocena: 1085
    Dlatego właśnie laminaty są lepsze na solarka.
    Nawet jak pęknie to trzyma się w całości i zazwyczaj pozostaje szczelne.
  • #8859 13561322
    mirek_zaf
    Poziom 16  
    saskia napisał:
    Dlatego właśnie laminaty są lepsze na solarka.

Jako obudowy może tak, ale jakoś trzeba tą energię słoneczną dostarczyć do próżniowego absorbera i szkło hartowane mogłoby być niezłe, bo powietrze ma ciśnienie w okolicy 0.1Mpa i jak się wypompuje go trochu to wolałbym żeby to było hartowane szkło w tym moim termosie do CSP ;)
    Ale może nie musi być hartowane-testy pokażą czy wytrzyma.
    Tutaj ładnie wycinają otwory w szkle jakimś-widać że solidnie to jest chłodzone ale wygląda na to że numerycznie jakoś?

Tutaj jeszcze bardziej konkretna maszynka

Pewnie jak zwykle wystarczy zrobić telefon i będzie wiadomo co i czym to jest robione.
    Zawsze kurier może przywieźć do domu gotowy taki kawałek szkła z wyciętymi otworami jak wyśle się im G-code'a z CAD/CAM'u ;)

Na szczęście są jeszcze firmy typu
    http://convexglass.pl/l/pl/uslugi/obrobka_cnc_waterjet
    Cytat:
    "Z kolei za pomocą maszyny WATERJET jesteśmy w stanie wycinać dowolne kształty z użyciem strumienia wody. W ten sposób możemy obrabiać szkło od 3 mm do 19 mm grubości, natomiast barierą ograniczającą wycinany kształt jest jedynie wyobraźnia ludzka."

Ciekawe co powiedzą na szkło z otworami ale hartowane wcześniej albo później, bez znaczenia jak nie mają problemu z cięciem szkła :D

No ale tutaj już tną taflę szkła pod mój kołowy absorber próżniowy do CSP-pozostało tylko jeszcze otwory wywiercić :Fade-color

• #8861 13564305
    bystrych
    Poziom 11  
    kaniowy7 napisał:
    Żeby nie było że tylko pytam a nic nie robię pokaże Wam jak korzystając z weekendu majowego powstają moje solary.

Pozostaje jeszcze szyba ze starych okien, a cięcie tego to będzie masakra.
    Pozdrawiam

No no widzę że nie próżnujesz . Majowa pogoda niestety nie grilowa ale sprzyja do tworzenia np. solara w zaciszu domowego garażu :D
    U siebie szyby ze starych okien oddałem do znajomego szklarza przyciął mi na wymiar za 10 zł. dwie sztuki .

Dodano po 4 [godziny] 6 [minuty]:

Ostatnio sporo się mówiło o buforze magazynującym energię (sam ten wątek chyba wywołałem :D ) Gaz4 zaproponował wykorzystanie parafiny , bachus podał parę przykładów . Korzystając z „ciepłego i słonecznego majowego weekendu :D ” zaprojektowałem układ magazynowania nadwyżek energii w buforze parafinowym . Bazuje na dwóch zaworach czterodrożnych przełączanych sterownikiem pracujących zero – jedynkowo. Na rysunku nie pokazuje sterownika , czujników , zaworu bezp. , wodomierza , manometru, itp. po to by rysunek był jak najbardziej czytelny i zrozumiały . Opis działania w różnych sytuacjach :
    1. Start pracy kolektora który osiąga np. 50 stopni , pompa pracuje tłocząc glikol przez zawór ZK (przepływ 4-1 i 2-3 ) przez kolektor dalej do zaworu ZB ( przepływ 1-2 i 3-4) przez ZZ przepływa przez wężownicę bojlera CWU ogrzewając go dalej przepływa przez wężownicę bufora potem na pompę i tak w kółko.
    2. Załóżmy temperatura na wyjściu kolektora wzrasta np. do 85 stopni . Układ pracuje bez zmian jak w pp 1 do momentu gdy woda w bojlerze CWU nagrzeje się do 80 stopni i czujnik odłączy go przełączając ZB ( przepływ 2-3 i 1-4) teraz nadmiar rozgrzanego glikolu przepływa bezpośrednio przez bufor parafinowy „ładując” go .
    3. Jest pobór CWU temperatura wody w bojlerze spada , z powrotem przełącza się zawór ZB (przepływ 1-2 i 3-4) i teraz jeżeli działa kolektor to ciepło jest brane z niego jeżeli nie działa np. zachmurzenie a ciepło jest w buforze to przełącza się zawór ZK (przepływ 1-2 i 4-3) i ciepło jest przetłaczane z „naładowanego” bufora do bojlera .
    4. Jeżeli nie ma ciepła ani w buforze ani w kolektorze wówczas na żądanie włącza się grzałka G w bojlerze a zawory zwrotne ZZ nie dopuszczają do uciekania ciepła z bojlera .
    5. Oczywiście układ nie jest bez wad . Już same koszty i wykonanie bufora parafinowego mogą być znaczne i trudne w realizacji dlatego na rysunku w żółtej ramce zaznaczyłem dodatkowe źródło „darmowej” energii EW lub innej .
    Myślę że dopiero przy możliwości wykorzystania energii z dwóch źródeł np. EW + kolektor
    zrobienie i opłacalność bufora parafinowego ma rację bytu a sama idea wydaje się być słuszna .
  • #8862 13564969
    kaniowy7
    Poziom 13  
    Okazuje się że mam dość dobry nożyk i cięcie nie idzie tak źle...odpukać.

Moze podrzuci ktoś jakiś dobry i niedrogi sterownik do solarów. W mojej poprzedniej produkcji używałem sterownika od szkopera model RTSZ-7v2.1 i ku niemu sie skłaniam bo niedrogi. Ale może ktoś zna coś lepszego w podobnej cenie?
  • #8863 13565375
    bachus1
    bystrych napisał:
    zaprojektowałem układ magazynowania nadwyżek energii w buforze parafinowym .

Jak już puszczamy wodzę fantazji to można to prościej:
    bystrych napisał:
    1. Start pracy kolektora który osiąga np. 50 stopni

No, dobra a co będzie jak oba bufory będą nagrzane do np. 60 stopni?, czy nie nastąpi wychłodzenie jednego z nich na kolektor?
  • #8864 13565803
    mapek_sz
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    W koncu zrobiłem swój kolektor. Powstał na bazie profili do płyt kartonowo-gipsowych 7cm (U). Grubość uznałem za małą, więc skręciłem je podwójnie. na spód sklejka i co tam miałem. Potem wełna 15cm (mocno ściśnieta). Na to poszła blacha ocynkowana malowana fabrycznie na czarny mat.
    .

Na to poszła rurka miedziana fi 8mm (taką udało mi się dostać). Mocowana do blachy za pomocą narożników aluminiowych do płyt kg. Narożniki najpierw pomalowałem czarną farbą do tłumików, by nie było bezpośredniego styku cu-al. Rurka ułożona w podwójną meandrę. Kolektor ma wymiar 190cm szerokości i 140 wysokości. Takie akurat miałem szyby ( ze starych drzwi balkonowych, 190x72). Całość pomalowałem jeszcze raz czarną matową farba do tłumików. Przykryłem wszystko moimi szybami na zakładkę. Szyby oparłem na haczykach z blachy, a następnie uszczelniłem silikonem .dekarskim.
    Niestety jedna szyba mi pękła. Całość podłączyłem do wymiennika dwu płaszczowego o pojemności 140 litrów w śrubunki cyrkulacji, za pomocą rurki 15mm z podłogówki ( takowa mi pozostała i zawadzała w garażu). Pod ręka miałem tylko pompkę od spryskiwaczy, z toyoty corolli. Wydawało mi się że troszkę za mocno pcha wodę, więc w szereg z nią wpiłem żarówkę 12V, 10W.
    Rurki oczywiście ociepliłem ( znowu odpadem z garażu, stara czerwona otulina, wiem, wiem że kiepska).
    Wczoraj w dzień słoneczny, choć wietrzny kolektor rozgrzał się do 70 stopni. Na zbiorniku uzyskałem 58 stopni. Może nie rewelacja, ale na mój kolektor słońce praktycznie świeci dopiero od 11.Faktycznie grzeje do 17. Może ciut dłużej. W planach mam przeniesienie go na dach garażu, gdzie będzie nasłoneczniony w dłuższym czasie. Pozostała mi jakaś proste elektronika do sterowania. Obecnie jak słońce zajdzie za chmury, to raczej mi schładza niż grzeje.
    Teraz o wadach. Zbiornik ten nie nadaje się do takich instalacji. temperatura przez noc spada w nim ponad 15 stopni. W sumie wody ciepłej z dnia poprzedniego to nie ma. Ma około 38 stopni. To niewiele. Będzie tez problem z ustawieniem kolektora, tak by grzał rano i wieczorem. Obawiam się że będę musiał zrobić drugi, oraz sterowanie do zaworu, tak, by każdy grzał niezależnie.
    A teraz pozytywy: żona nie męczy mnie bym zapalił w piecu, bo ma ciepłą wodę. Pomimo jej pierwszej opinii że ustrojstwo wyląduje na złomowisku, zastanawia sie jak najlepiej go teraz ustawić.
    Mam jeszcze w planie polepszyć dobre, czyli coś popsuć. mam trzy patenty:
    a/ dołożyć drugą szybę, bo jak kolektor ma 70 stopni, to szyba jest ciepła, a to straty.
    b/ nakleić folię z lustrem weneckim.
    c/ punkty a i b łącznie.
    Myślicie że uda mi sie tym sposobem bardzo popsuć konstrukcję? O ile podwójna szyba raczej wyjdzie na plus, o tyle z lustrem weneckim nie jestem przekonany. Koszt w sumie niewielki, ale w razie problemu, to chyba nie tak łatwo będzie je zdjąć.
    No i jeszcze jedno zdanie na temat kosztów. Środki wydane poniżej 400 zł. jednak to nie cały koszt, bo większość rupieci miałem w domu. Myslę że całość mogła by kosztować 600 zł. Żeby całość była funkcjonalna, trzeba jeszcze ze 200 zł na sterownik. Wydaje mi się że koszty są małe i konstrukcja jest opłacalna.
    ps. dzisiaj maksymalnie było 45stopni na kolektorze....ale leje deszcz. Fotki są właśnie z dzisiaj.

No i krótki filmik:

https://www.youtube.com/watch?v=_g6hgWxxs1k&feature=youtu.be
  • #8865 13566875
    k750i
    Poziom 17  
    Ocena: 59
    Ja też nie próżnowałem i wykonałem mechanizm do śledzenia słońca. (piasta z samochodu, koło zamachowe, silniczek z wycieraczek)
    W miarę wolnego czasu biorę się za resztę.

Jedno pytanie- jakie węże elastyczne zastosować do połączenia absorbera z podstawą?

Jak zbudować kolektor słoneczny za 1500 zł z grzejników panelowych? Jak zbudować kolektor słoneczny za 1500 zł z grzejników panelowych? Jak zbudować kolektor słoneczny za 1500 zł z grzejników panelowych?
  • #8866 13567070
    mapek_sz
    Poziom 21  
    k750i Rozumiem że ten traker to będzie stał na gruncie i fundamencie...bo na dachu to nie bardzo sobie wyobrażam. Też myśle nad trakerem, ale do zamontowania na dachu. Taki jak twój, choć wygląda solidnie, na dachu by mi go wiatr zamienił w latawiec. Węże karbowane powinny się nadawać. Innym rozwiązaniem mogą być węże od podłogówki. Tak czy siak, musza być możliwie blisko osi obrotu.
  • #8867 13567244
    k750i
    Poziom 17  
    Oczywiście zamontowane będzie w ogrodzie, podstawa 4 kostki betonowe 50cmx50cmx25cm- samemu jest mi jedną ciężko podnieść tak więc podstawa na pewno wytrzyma. Dodatkowo przewidziałem możliwość "zaparkowania" i zabezpieczenia w razie silnych wiatrów.
    Jeszcze nie wiem w którym miejscu zrobię przyłącza do podłączenia, pierwsze muszę właśnie znaleźć odpowiednie węże:)
  • #8868 13567291
    mapek_sz
    Poziom 21  
    k750i karbowane ci nie odpowiadają? Z tym trakerem to uważaj. Żeby długość przewodu nie zjadła ci zysku. Wiatr jest nieobliczalny, czego sam doświadczyłem. Nie wiem co tam zawiesisz na nim. Ja swojego bym się bał na tym stawiać. Mieszkam w dolinie ustawionej na południe. Jak halny dmucha, to wszystko co nie umocowane na chama, odlatuje. Jak budowałem dom, to robić dach miałem taką przygodę. połowa krokwi juz stał i poszliśmy na obiad. Piękne słońce, spokojny wiaterek. Po 20 minutach bez zapowiedzi zerwał się wiatr. Po kolejnych 20 juz go nie było....i krokwi też (tzn były ale juz na ziemi w kawałkach). Dla tego uczulam na ten aspekt sprawy trakera.
    Ja planuję zrobić oś na jednym boku kolektora. Drugi bok ruchomy na jakiejś szynie wygiętej w okrąg. Jakoś to poczaruje. Zaleta to to że podpory bedą trzy lub cztery. Dla mnie większym problemem będzie sterowanie trakerem.
  • #8869 13567331
    k750i
    Poziom 17  
    sam solar będzie stał za domem, osłonięty tak więc raczej nie powinno się nic złego stać. Na podstawie będą zamocowane 2 panele grzejnikowe 160x70cm. Do tej podstawy teraz będą przyspawane solidne kątowniki na krzyż i absorber zamocuje w czterech punktach. To tak w skrócie.
    Odnośnie sterownika podesłałem linka.
    Pozdrawiam
  • #8870 13567342
    egojack1
    Poziom 13  
    Ocena: 131
    k750i Nie ufaj posadowieniu na bloczkach betonu, fundamentuj poprzez chociażby jakieś rurki zabetonowane w ziemi. Wiatr konstrukcję stojącą na bloczkach może przewrócić, widziałem takie zdjęcia gdzieś w sieci.
    Mam pytanie: od czego zastosowałeś wałek z małym kołem zębatym i jak połączyłeś ten wałek z przekładnią od wycieraczek, interesuje mnie ten szczegół.
  • #8871 13567587
    k750i
    Poziom 17  
    Skoro tak piszecie to tak zrobię, jakieś dodatkowe wzmocnienia zrobię.
    Odnośnie użytych zębatek nie jestem w 100% pewien ale najprawdopodobniej duża zębatka jest z koła zamachowego z malucha, a ta mała z alternatora z malucha.
    Mała zębatka jest przyspawana bezpośrednio do wałka.
    Jak juz całość zamontuję i ustawię zakres pracy wschód zachód to jako zabezpieczenie, w razie awarii czujników krańcowych zrobię w ten sposób, że wytnę kilka zębów na tej dużej zębatce i w razie czego po prostu zjadą z zębatek i silnik dalej będzie się kręcił. W przypadku gdyby ktoś coś postawił i zablokował solar to będę miał zabezpieczenie przeciążeniowe. Proste ale skuteczne.
    Pozdrawiam
  • #8872 13567589
    maniuser
    Poziom 13  
    mapek_sz napisał:

Całość podłączyłem do wymiennika dwu płaszczowego o pojemności 140 litrów w śrubunki cyrkulacji

jeśli jesteś pewien tego co napisałeś to nie był to najlepszy pomysł..wychodzi na to że gonisz w panel wodę bieżącą, a to nie jest zdrowe...
  • #8873 13567784
    bystrych
    Poziom 11  
    bachus1 napisał:
    No, dobra a co będzie jak oba bufory będą nagrzane do np. 60 stopni?, czy nie nastąpi wychłodzenie jednego z nich na kolektor?

Nie , nie nastąpi wychłodzenie jednego z nich na kolektor . Gdy bojler i bufor są nagrzane do np. 60 stopni (sytuacja komfortowa :D ) potem słońce zachodzi i spada temp. na kolektorze wówczas przełączy się ZK i obieg ciepłego glikolu będzie tylko pomiędzy buforem a bojlerem .
    W gałęzi zasilającej kolektor jest też zawór bezp. , zwrotny, wodomierz, manometr nie uwzględniony na rysunku, tak jak pisałem wcześniej po to żeby sama idea była bardziej czytelna . Dzięki ZK, ZB i ZZ plus sterowanie układ jest jednokierunkowy. Dlatego nie ma możliwości żeby ciepło uciekło z powrotem do kolektora .Szkoda było by tego trudu magazynując ciepło z kolektora w ciągu dnia żeby w nocy oddać je z powrotem .
  • #8874 13567826
    mapek_sz
    Poziom 21  
    maniuser wiem. Na razie dysponuje tylko takim zbiornikiem, więc do testów taki zastosowałem. jakby nie patrząc, ten zbiornik jest za mały i nie ma wężownicy. Czeka mnie zmiana, a więc i problem z tym że grzeje bezpośrednio wodę bieżącą odpadnie.
    ps. chodzi ci o odkładanie się kamienia w solarze?

###########################################
    Nikt nie testował lustra weneckiego w postaci folii na solarach?
  • #8875 13567927
    mirek_zaf
    Poziom 16  
    mapek_sz napisał:
    Taki jak twój, choć wygląda solidnie, na dachu by mi go wiatr zamienił w latawiec.

No właśnie tylko wygląda, bo w niektórych punktach mechanicznie jest słabo i może nie zamieni się w latawiec, bo za mała powierzchnia żeby to latało, ale w pionowy wiatrak jak najbardziej, jak puści ta prowizorka dospawana do silniczka od wycieraczek :D
  • #8876 13567979
    bachus1
    bystrych napisał:

Nie , nie nastąpi wychłodzenie jednego z nich na kolektor ..

To inaczej zadam pytanie. Co będzie gdy oba bufory są nagrzane do 60 stopni a na kolektorze pojawi się 51 i pompa zostanie włączona.
  • #8877 13568033
    kaniowy7
    Poziom 13  
    kaniowy7 napisał:
    Moze podrzuci ktoś jakiś dobry i niedrogi sterownik do solarów. W mojej poprzedniej produkcji używałem sterownika od szkopera model RTSZ-7v2.1 i ku niemu sie skłaniam bo niedrogi. Ale może ktoś zna coś lepszego w podobnej cenie?

Jeszcze raz poproszę o jakieś propozycje.
  • #8878 13568054
    bachus1
    kaniowy7 napisał:

Jako solarny to :RTSZ-4.1/R. Ten się nadaje, bo ten co zastosowałeś to raczej nie.
  • #8879 13568326
    kiciak1986
    Poziom 11  
    bachus1 napisał:
    kaniowy7 napisał:

Jako solarny to :RTSZ-4.1/R. Ten się nadaje, bo ten co zastosowałeś to raczej nie.

witam a niebędzie lepszy ten "Regulator MR-02 SOLAR". przykładowa aukcja - nie reklama. jest tańszy i chyba często był stosowany i polecany na forum
    http://allegro.pl/sterownik-pompy-kolektor-solarny-wyswietlacz-solar-i4191849100.html
  • #8880 13568698
    bachus1
    kiciak1986 napisał:
    będzie lepszy ten "

Tamten jest dwa razy tańszy., i nie ma wyświetlacza.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy taniego kolektora słonecznego za około 1500 zł, wykorzystującego grzejniki panelowe jako absorber ciepła, osadzone w drewnianej ramie i przykryte szkłem. Zbiornik ciepłej wody o pojemności 600 l wykonany jest z dwóch zespawanych hydroforów, izolowanych styropianem i pianką, z wężownicami miedzianymi ułożonymi w dolnej części zbiornika. Obieg cieczy roboczej (glikolu) jest wymuszany pompą o mocy 35 W, sterowaną na podstawie różnicy temperatur między kolektorem a zbiornikiem, z regulacją ręczną lub automatyczną. Połączenia wykonano za pomocą mosiężnych końcówek i węży o różnych parametrach na ciśnienie i podciśnienie. Absorber pomalowano czarną matową farbą (np. Hammerite), a panele łączone są szeregowo, co ułatwia napełnianie układu glikolem (ok. 30 l). Dyskutowano o izolacji przewodów, zastosowaniu zaworów zwrotnych i elektrozaworów, które jednak zwiększają zużycie energii. Proponowane jest sterowanie pompą na zasadzie różnicy temperatur, co zwiększa efektywność. Wymieniono także alternatywne rozwiązania, takie jak kolektory grawitacyjne, wykorzystanie rur miedzianych, czy proste układy sterujące z fototranzystorami i komparatorami LM393. Poruszono kwestie doboru powierzchni kolektora do pojemności zbiornika (zalecane proporcje około 1 m² kolektora na 50-100 l wody), izolacji termicznej, problemów z rozwarstwianiem temperatur w zbiorniku oraz ryzyka rozwoju bakterii w dużych zbiornikach. Wskazano na zalety dużych zbiorników (np. 600 l) dla stabilności temperatury i dłuższego czasu magazynowania ciepła. Omówiono także konstrukcję wymiennika ciepła w zbiorniku, sposoby mocowania wężownic oraz kwestie materiałowe (stal ocynkowana, nierdzewka, miedź). W dyskusji pojawiły się także pomysły na automatyzację sterowania pompą i zaworami, a także na wykorzystanie prostych, tanich elementów elektronicznych do sterowania na podstawie różnicy temperatur. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami z własnych instalacji, wskazując na skuteczność i opłacalność samodzielnych rozwiązań mimo braku profesjonalnych komponentów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA