greenpeace No ten test już jest prostrzy i bardziej przekonywujący
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamcrb napisał:szkło hartowane jest bardzo wytrzymałe, tafle 100/200cm grubości 3,2mm przenoszę sam chwytając ją w połowie.
crb napisał:szkło hartowane jest bardzo wytrzymałe
termo1 napisał:Do Witold . w swoich kolektorach mialem szyby 4mm ze starych okien. jedna szyba nie wytrzymała ( chociaż byla dzielona) - pekła na górze . gdy ja docinałem do ramki pozostawiłem od krawedzi po 2-3mm luzu. temperatura wewnątrz kolektora to jedno ale czy jest mozliwe ze szyba pekla od nawet jakiejś drobnej ryski ? byly to stare okna wiec zawsze sa tam ryski. w tej chwili jestem za granica i nie ma mnie w domu .pytam bo mam jeszcze kilka starych szyb ale nie chcialbym zeby po wymianie sytuacja sie powtórzyła i zastanawiam sie czy moze zainwestować i kupić szybę hartowana na wymiar. co myslisz Witold ? w cenie ok 180 zl mialbym szyby do dwóch swoich kolektorów miedzianych. czy jest sens raz dołożyć i mieć spokój czy moze nie dokładać i myśleć czy szyba sie znow nie rozleci?
mirek_zaf napisał:crb napisał:szkło hartowane jest bardzo wytrzymałe
A jak robieniem w takiej szybie otworów o średnicy np. 15mm-30mm?
saskia napisał:Dlatego właśnie laminaty są lepsze na solarka.
Cytat:"Z kolei za pomocą maszyny WATERJET jesteśmy w stanie wycinać dowolne kształty z użyciem strumienia wody. W ten sposób możemy obrabiać szkło od 3 mm do 19 mm grubości, natomiast barierą ograniczającą wycinany kształt jest jedynie wyobraźnia ludzka."
kaniowy7 napisał:Żeby nie było że tylko pytam a nic nie robię pokaże Wam jak korzystając z weekendu majowego powstają moje solary.
Pozostaje jeszcze szyba ze starych okien, a cięcie tego to będzie masakra.
Pozdrawiam
bystrych napisał:zaprojektowałem układ magazynowania nadwyżek energii w buforze parafinowym .
bystrych napisał:1. Start pracy kolektora który osiąga np. 50 stopni
mapek_sz napisał:
Całość podłączyłem do wymiennika dwu płaszczowego o pojemności 140 litrów w śrubunki cyrkulacji
bachus1 napisał:No, dobra a co będzie jak oba bufory będą nagrzane do np. 60 stopni?, czy nie nastąpi wychłodzenie jednego z nich na kolektor?
mapek_sz napisał:Taki jak twój, choć wygląda solidnie, na dachu by mi go wiatr zamienił w latawiec.
bystrych napisał:
Nie , nie nastąpi wychłodzenie jednego z nich na kolektor ..
kaniowy7 napisał:Moze podrzuci ktoś jakiś dobry i niedrogi sterownik do solarów. W mojej poprzedniej produkcji używałem sterownika od szkopera model RTSZ-7v2.1 i ku niemu sie skłaniam bo niedrogi. Ale może ktoś zna coś lepszego w podobnej cenie?
kaniowy7 napisał:
Jeszcze raz poproszę o jakieś propozycje.
bachus1 napisał:kaniowy7 napisał:
Jeszcze raz poproszę o jakieś propozycje.
Jako solarny to :RTSZ-4.1/R. Ten się nadaje, bo ten co zastosowałeś to raczej nie.
kiciak1986 napisał:będzie lepszy ten "