logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW GOLF Nierowna Praca Silnika, Trace juz nerwy POMOCY

valdi.ch 27 Cze 2006 20:01 6424 11
REKLAMA
  • #1 2769214
    valdi.ch
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam serdecznie opisuje ten temat 2 raz oto cytat z pierwszego postu(Witam wszystkich moj problem polega na tym iz silnik jak sie tylko rozgrzeje zaczyna pracowac nierowno na biegu jalowym pomiedzy 750-850 obrotow ,auto niema instalacji gazowej,) Wiec udalem sie do mechanika ktory stwierdzil ze przepustnica wyjol przeczyscil, zauwarzylem mala poprawe a mianowicie obrotomiez przestal skakac slychac tylko nierowna prace silnika stwierdzil ze jedyne rozwiazanie to jej wymiana albo zaczac to tolerowac, niestety przepustnica kosztuje fortune ale to nie wszystko wiec wracajac dzisiej do domu zatrzymalam sie na poboczu i przez przypadek zamiast swiatel awaryjnych wlaczylem ogrzewanie tylnej szyby no i obreotomierz zaczol wariowac ze swiatlami awaryjnymi obroty skacz jeszcze bardziej zaczynam wiec watpic ze to przepustnic czy ktos zna jakies konkretne wytlumaczenie :cry:
    VW GOLF 1,6 SR 1999r 101 PS
  • REKLAMA
  • #2 2769432
    prezes11
    Poziom 23  
    Ocena: 122
    sprawdzic polaczenia masowe i zmierzyc ladd\owanie
  • REKLAMA
  • #3 2769766
    valdi.ch
    Poziom 11  
    Pisząc mojego posta miałem na myśli jakie mogą być przyczyny nie co mam zrobić nie bardzo orientuję się w tych sprawach nie chcę wywalić niepotrzebnie kasy na przepustnice a każda wizyta u mechanika kosztuje mnie kupę forsy pomiędzy 40 -60 funtów i to tylko za obejrzenie silnika
    w każdym razie dzięki za posta.
  • #4 2770981
    wojtekryba
    Poziom 32  
    Ocena: 484
    konieczna adaptacja nastawnika przepustnicy, jak nie pomoże to tylko
    zmiana oprogramowania sterownika
  • #5 2771803
    adamend
    Poziom 10  
    Niech ci sprawdzą podkładkę Iizolacyjną z tworzywa pod przepustnicą [lubią pękać i wtedy pracuje nierówno bo łapie lewe powietrze]
  • #6 2772528
    .:KoSik:.
    Poziom 18  
    Ocena: 308
    adamend napisał:
    Niech ci sprawdzą podkładkę Iizolacyjną z tworzywa pod przepustnicą [lubią pękać i wtedy pracuje nierówno bo łapie lewe powietrze]

Popieram :!: Możesz kupić samostart (zimą się może przydać [ok. 9zł]), odpalić silnik i popsikać w okolicach przepustnicy. Jeżeli usłyszysz zmianę pracy silnika to masz nieszczelność murowaną :idea:
  • REKLAMA
  • #7 2772935
    trebuch1
    Poziom 26  
    Ocena: 131
    W skodzie Felicja 1.6 z silnikiem WW mam od dawna podobny problem
    i co ciekawe od nowości. Serwis stwierdza "te typy tak mają" i przestałem sie przejmować ponieważ po złapaniu temperatury obroty sa stabilne. Temat ciągle wraca jak odpalam "zimny" silnik w upalne dni
    i muszę odczekać ok 1 min do ustabilizowania obrotów. U mnie wykluczam nieszczelności jako przyczynę. Podejrzewałem czujnik temperatury powietrza. Jeżdżę tak juz 6 lat i nic nie wymieniałem. Niedyspozycja silnika jest do zaakceptowania a mechanicy puścili by mnie z torbami.
  • #8 2773159
    Jareen
    Poziom 21  
    Ocena: 234
    W silnikach TDI jezeli nierówno pracuje na jałowym to z regóły jest to przepływomierz. Polecam sprawdzic jezeli cos takiego wystepuje (ja sie znam na dieslach i nie wiem czy w benzynie cos takiego jest)
  • REKLAMA
  • #9 2773964
    wojtekryba
    Poziom 32  
    Ocena: 484
    adamend napisał:

to jest silnik AKL nie ma tam czegoś takiego
    mój poprzedni post rozwiąze problem!!

Dodano po 2 [minuty]:

trebuch1 napisał:
    W skodzie Felicja 1.6 z silnikiem WW mam od dawna podobny problem.

ty masz silnik AEE zupełnie inna konstrukcja nie można ich porównywać!
  • #10 2775260
    valdi.ch
    Poziom 11  
    Wracajac do mojego postu ktory jest pierwszy na tej stronie, kolejna nowosc. Po odpaleniu cieplego silnika silnik trzyma 900 obrotow na biegu jalowym.
    po krutkiej jezdzie obroty silnika spadaja do ok 980 i juz tak zostaja dopiero po wlaczeniu ogrzewania tylnej szuby obroty wraca na 900 no i silnik dalej pracuje nierowno co mam z tym zrobic to jakis cyrk to zmiana o 180 stopni czy zna ktos jakies konkretne wytlumaczenie
  • #11 2775412
    grzebacz
    Poziom 21  
    Ocena: 90
    valdi.h-wiem że to mało prawdopodobne ale wilgoć mogła dostać się do wiązki silnika,przekażników,wtyczek.sprawdz sterownik tego samochodu,miałem przypadek ,że po zdjęciu plastiku chroniącego była w środku wilgoć,a nawet zakwitło nowe życie!!!!
    do Jareen-a:napisz co boli peuegota:wymieniona uszczelka pod głowicą,pasek rozrządu.złożone...i ciężko pali,tzn podgrzanie-rozruch odpali lecz zaraz zgaśnie,dopiero za 2 razem odpali,kopci na szaro,lubią mu falować obroty,jak rozgrzeje się to obroty 300:cry:
    silnik1,9td 94rok
  • #12 2776489
    Jareen
    Poziom 21  
    Ocena: 234
    Jezeli wszystko poprawnie zlozone nieszczelnosci blok-głowica nie powinno byc ... Ja bym sie bawił najpierw z rozrządem, moze ustawiony jest lekko za wczesnie albo lekko za pozno (na zebach paska sie pobaw). Pompa wtryskowa nie ruszana ?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy nierównej pracy silnika VW Golf 1.6 SR z 1999 roku (101 KM) na biegu jałowym po rozgrzaniu, z obrotami wahającymi się między 750 a 980 obr./min. Silnik nie posiada instalacji gazowej. Mechanik wyczyścił przepustnicę, co przyniosło niewielką poprawę, lecz problem pozostał. Sugerowano konieczność adaptacji nastawnika przepustnicy lub zmianę oprogramowania sterownika. Wskazano również na możliwość nieszczelności podkładki izolacyjnej pod przepustnicą, co może powodować zasysanie powietrza i nierówną pracę silnika. Zalecano test z użyciem preparatu do wykrywania nieszczelności wokół przepustnicy. Poruszono też temat sprawdzenia połączeń masowych i ładowania akumulatora. W dyskusji pojawiła się sugestia, że w silnikach TDI problem nierównej pracy na biegu jałowym może wynikać z uszkodzenia przepływomierza, jednak w silniku benzynowym (AKL, AEE) ten element nie występuje. Wspomniano o możliwych problemach z rozrządem i ustawieniem pompy wtryskowej. Dodatkowo zauważono, że włączenie ogrzewania tylnej szyby wpływa na zmianę obrotów, co wskazuje na możliwe problemy elektryczne lub wilgoć w wiązce silnika i sterowniku. Jeden z użytkowników opisał podobne objawy w Skodzie Felicia 1.6 z silnikiem WW, gdzie problem jest akceptowalny i nie wynika z nieszczelności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA