logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.
REKLAMA
  • Metronom
    Znajomy znalazł schemat metronomu w necie i poprosił mnie o zrealizowanie układu z pewnymi przeróbkami.
    I oto jest : prosty metronom oparty na 555.
    Układ zbudowałem według dość przerobionego oryginalnego schematu.

Za częstotliwość i wypełnienie odpowiadają R2, R3 (R1, R4), C2 (tantalowy)
    R1 ustala częstotliwość, natomiast R4 przesuwa zakres częstotliwości
    W większości czasu na nóżce nr 3 układu 555 czyli „OUT” panuje stan wysoki i Q1 jest zatkany, a potem na chwile pojawia się stan niski na nóżce nr 3 i tranzystor się otwiera.
    R5 ustala głośność pikania.
    Głośniczek to zwykły 5V speaker z komputera.
    Dioda D2 jest na wszelki wypadek jakby ktoś włożył baterie odwrotnie.
    Dioda D1 miga w takt pikania głośniczka.

Na schemacie nie uwzględniłem wyjścia słuchawkowego ponieważ nie było go w bibliotece Circuit makera... :] Jest to gniazdko rozłączające głośnik po włożeniu wtyku typu jack 3.5mm.

Wszystko udało mi się jakoś wcisnąć w ładną obudowę. Konstrukcja jest dość prosta ale wydaje mi się, że nawet nienajgorzej mi to wyszło - wizualnie jak i sensie konstrukcji.
    Załączniki:
    • Metronom 1.jpg (63.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Metronom 2.jpg (66.49 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Metronom 3.jpg (56.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Metronom 4.jpg (54.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Metronom sch.gif (6.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    Pth
    Poziom 26  
    Pth napisał 1080 postów o ocenie 39, pomógł 9 razy. Mieszka w mieście Kraków. Jest z nami od 2005 roku.
  • REKLAMA
  • #2 2855339
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3623
    Dioda D2 zbędna. Mocowanie baterii 6F22 określa dokładnie biegunowość.
    Wykonanie fatalne. To są smarki, a nie luty. NAwet przy montażu na pająku elekmenty mogły by być jakoś ułożone.
    Funkcjonalność i wygląd zewnętrzny za to całkiem niezłe. Tak więc z estetykę zewnętrzną i funkcjonalność ocena wysoka. Za wnętrze niska.
  • REKLAMA
  • #3 2856092
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 2856212
    MarQs11
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Ostatnio też sobie coś takiego skleciłem. Konstrukcja na 2xNE555 narazie siedzi w pudełu po "Kropelce". 2'gi NE pracuje jako generator częstotliwości akustycznej około 13kHz i dzięki niemu mam dobry pisk w słuchawkach :D a nie tylko "pykanie".

A co do Twojej konstrukcji. No cóż. Potrzeba matką wynalazków jak to się mówi. Grunt że działa.
  • #5 2856235
    piterek-23
    Poziom 33  
    Ocena: 427
    Witam.

A co to takiego i do czego sluzy ? :)
  • REKLAMA
  • #6 2856266
    Pth
    Poziom 26  
    Ocena: 39
    muzycy to maja zeby "wyczówali" rytm :D
  • #7 2856444
    Kiełbasa
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    fatalny montarz, ja bym się bardziej postarał. Na szczęście ci to działa :lol:

Do odważnych przecież świat należy:D
  • #8 2856692
    m_arti21
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Potencjometry "powycinales" widze razem z orginalna plytka ;) w ktorej siedzialy...
  • REKLAMA
  • #9 2856824
    sheeeep
    Poziom 25  
    Ocena: 19
    Zrobić płytkę i będzie super :-) Te połączenia to maniana, ale pozatym pomsył tani dory i trafiony, pozdrawiam
  • #10 2857841
    Uszol 1990
    Poziom 29  
    Ocena: 72
    Witam
    fajna konstrukcja :D na "pająka" :)
    hee .. tak najlepiej bo zawsze działa :)
    pozdrawiam ;)
  • #11 2858003
    crazy_88
    Poziom 42  
    Ocena: 166
    bardzo udana konstrukcja:)
  • #12 2858280
    kinderm
    Poziom 14  
    Ocena: 33
    Hehe... spoko wynalazek, ale szkoda, że nie można ustawiać częstotliwości po "pyknięciach na minutę". Byłaby to bardzo przydatna funkcja, bo muzycy ustawiają sobie tempo takie, jakie mają w nutach, a nie "na ucho".
    Poza tym ja bym to zrobił na PCB, bo teraz to ta konstrukcja wewnętrzna wygląda fatalnie (bo na pająka lutuje się raczej małą ilość części, a tym bardziej nie układy scalone), a jak jakieś nóżki elementów złączysz przypadkiem, to może ci pójść timer 555 albo inna część. Jeśli już nie chcesz robić PCB, to zawal elektronikę klejem "na gorąco", bo może się stać tak jak w zdaniu powyżej.
    Wygląd zewnętrzny jak najbardziej w porządku.

Pozdrawiam.
  • #13 2860975
    Kiełbasa
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    scalaki zawsze można brać na pająka tylko trzeba je oddzielić i zalać klejem nóżki tak jak wcześniej kolega powiedział, do tranzystorów to druciak jest nawet dobry.
  • #14 2862458
    włuczykij
    Poziom 27  
    Ocena: 55
    mi sie podoba ta PCB na której jest zamontowany PRek;]

daje 5 na 7 za funkcjonalność
  • #15 2864570
    Pth
    Poziom 26  
    Cieszę się ze wam się podoba.
    A co do PCB - To nie było dla mnie wiec nie chciało mi się starać :)
  • #16 2865219
    włuczykij
    Poziom 27  
    Ocena: 55
    :arrow: Pth twopj avatar to 'piesek leszek'???
  • #17 2865313
    Pth
    Poziom 26  
    pisek leszek mojej wlasnej roboty :P mspaint rulez :)
  • #18 2865532
    elektronik000
    Poziom 19  
    Ocena: 52
    wszystko fajnie tylko nie pająk :)
  • #19 2873965
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1225
    Konstrukcja zwarta, zamknięta i co ważne - gotowa do wykorzystania.
    Co prawda nie mogę się zgodzić z:

Cytat:
    "To nie było dla mnie wiec nie chciało mi się starać"

Albo odmawiam, albo daję z siebie wszystko.

A czy to jest pająk...
    Typowy pająk zawiera co najmniej 50 elementów łączonych wzajemnie ze sobą i jest skonstruowany jako konstrukcja samonośna. Efektownie prezentuje się jako np kula o średnicy 8 - 12 cm połączona z resztą (duże elementy - trafo, przekażniki etc) wielożyłową taśmą.
    Może to być np akustyczny dzwonek do drzwi dzwoniący cicho gdy jest cicho w mieszkaniu i głośno gdy mamy akurat hałas.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy prostego metronomu elektronicznego opartego na układzie scalonym 555, zrealizowanego według zmodyfikowanego schematu znalezionego w internecie. Układ wykorzystuje rezystory R1-R5 oraz kondensator tantalowy C2 do regulacji częstotliwości i wypełnienia sygnału. Tranzystor Q1 sterowany jest sygnałem z nóżki OUT (3) układu 555, który generuje impulsy dźwiękowe na głośniczku 5V z komputera. Dioda D2 pełni funkcję zabezpieczenia przed odwrotną polaryzacją baterii, a D1 miga w rytm pikania. W dyskusji zwrócono uwagę na nieestetyczny i nieprofesjonalny montaż (lutowanie "na pająka"), brak płytki PCB oraz brak wyjścia słuchawkowego w schemacie. Użytkownicy sugerowali poprawę jakości montażu, zastosowanie PCB lub zabezpieczenie elementów klejem na gorąco. Wspomniano także o alternatywnych konstrukcjach metronomu z dwoma układami NE555, gdzie drugi generuje sygnał akustyczny o wysokiej częstotliwości do słuchawek. Poruszono też temat przydatności funkcji ustawiania tempa w uderzeniach na minutę, co jest istotne dla muzyków. Ogólnie konstrukcja została oceniona jako funkcjonalna, choć wymaga poprawy estetyki i jakości wykonania.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA