logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

chlorek żelaza ile w jakim stosunku z wodą należy go używać?

valstus 22 Cze 2003 19:08 11801 14
REKLAMA
  • #1 259447
    valstus
    Poziom 21  
    Ocena: 13
    Mam pytanie bawie się pierwszy raz w te klocki i naprawdę nie wiem ile trzeba dodać chlorku żelaza do wody i na odwrót.
    Może ktoś oświecony powie mi jak mam to dobrze zrobić żeby nie zrąbać płytki????
    Dzięki
    :wink:

Post przeniesiony z działu: Szukam schematu/instrukcji/artykułu | Requests [A]
  • REKLAMA
  • #2 259464
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Na torebce z chlorkiem powinno być napisane. Ja mam 125g na 0.25-0.5l wody zalecana temperatura trawienia 20-40*C.
    PS proponuje przenieść temat do działu warsztat.
  • #3 259700
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 114
    Z tego co wiem nie można przedawkować chlorku, tylko że musisz uważać na płytkę i szybciej ją wyjąć. Wg mnie ważniejsza jest temperatura ok 40 stopni. Z tym dwadzieścia na naklejce to chyba przesada, cholerek za wolno trawi i podtrawia ścieżki.
  • #4 262909
    president
    Poziom 11  
    zamiast chlorku polecam DROBNOKRYSTALICZNY ŚRODEK TRAWIĄCY B327. opakowanie 100g wystarcza na 0,5 litra wody (im cieplejsza tm lepiej); kosztuje ok 4zł i jest zdecydowanie leszy od chlorku (nie powoduje tzw nadżerek na krawędziach ścieżek)
  • REKLAMA
  • #5 263035
    kloszi
    Poziom 21  
    Ocena: 88
    JA używam chlorku ale według mnie płytka najlepiej jak wisi pionowo w słoiku to wtedy chlorek miedzi ładnie ścieka na dno słoika a przez to szybciej przebiega proces. A z temperaturą jest tak że im wyższa tym szybciej płytka sie wytrawia (tak 30stopni powinno wystarczyć)
  • #6 263687
    gzresiek
    Poziom 20  
    Ocena: 29
    Ja nigdy nie odmierzałem chlorku dokładnie i czasami napewno dawałem go więcej, natomiast pilnowałem płytkę oglądając ją często. położenie płytki pionowo - może być, aby nie leżała dotykając dna lub do góry stroną druku. Wogóle to ostatnio wytrawiam środkiem drobnokrystalicznym, jakoś lepiej.
  • #7 263723
    MADevil
    Poziom 18  
    Ocena: 25
    :idea: poszukaj na formum, temat wielokrotnie poruszany....

znajdziesz tam też info o innych środkach
  • REKLAMA
  • #8 307813
    Adam16l
    Poziom 20  
    Ocena: 83
    Ja tam dodaje na oko :)
    Zależy jak chcesz wytrawiać płytkę, jak poziomo to nalej wody tak na ok.1cm i wsyp tyle chlorku zeby woda zrobiła się pomarańczowa, ja uzywam takiego roztworu już 2 miesiąc nie dodając chlorku (moze to lenistwo...). W słoiku mam roztwór, umieszcam go w np.garnku (nie za dużym) i zalewam wrzątkiem- nie próbuj tego robić gdy płytke malujesz pisakiem bo nawet sie nie obejrzysz a po ścieżkach nie będzie śladu:) Ja używam farby nitro i nigdy mi sie nie zdazyło żeby mi ścieżki podtrawiło. Taką płytkę mam w 15- 30 min. w zależności od rozmiarów.
    Pozdrawiam
  • #9 309159
    Krasul
    Poziom 15  
    Ocena: 162
    ja stosuję nadsiarczan amonu (w sprzedaży jako środek trawiący b327) do 1/2 litra wody wsypuję zawartość opakowania (tak jak piszą w instrukcji) ale nie do wskazanej temperatury tylko do gotującego się wrzątku :D to naprawdę działa a pisaki są do dupy bo strasznie podtrawia, ja używam lakieru do paznokci (takiego powyżej 2 zł - starczy), warto jeszcze przed malowaniem ścieżek przelecieć płytkę drobnoziarnistym papierem ściernym (lepiej wytrawia) moja metoda jest dosyć dobra bo czas trawienia w moim wypadku to ok 5 - 10 min. (żadnych podtrawień). pozdrawiam Tomek
  • #10 309178
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 114
    pisaki są ok tylko trzeba znaleźć dobrej firmy, ja używam Herlitza i nigdy nie miałem problemu z podtrawieniem
  • #11 311114
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 376197
    CosteC
    Poziom 39  
    Ocena: 1642
    hm głośnik. genialne w prostocie. Nim zacząłem metodą żelazkową używałem Pisaka Pilota do metalu. (Paint maker) strasznie drogi ale nie do ruszenia jeżeli sie ładnie rozprowadzi. Jest tez za gróby do prowadzenia scieżek 0.7mm do tego celu używam Stabilo permanent universal (czarny końcówka S). Naprawde duże powierzchnie opłaca sie zakleić taśmą klejącą.
  • #13 376265
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 271
    Ja używam B327 i taniutkiego pisaka za 3,50 zł z hipermarketu(PERMANENT11 lub PERMANENT12). Pisak ten nie zasycha, jedyna wada to to, że nie da sie cienkich ścieżek malować. Ale dużych wymagań nie mam. Wytrawiam potem w B327 (temperature kontroluję po zapachu, jak śmierdzi to wyłączam podgrzewanie, jak nie śmierdzi to można grzać :) ). W ogóle mi to nie podtrawia.
  • #14 396764
    CosteC
    Poziom 39  
    Ocena: 1642
    z nieco innej beczki: gdzie w krakowie można kupić B327? bo mam dosyć chlorku żelazaowego. kupiłem ostatnio bezwodny i tym się różni od zwykłego że syczy przy wrzucaniu do wody trawi cholernie długo i podtrawia.
  • REKLAMA
  • #15 851389
    pavulon
    Poziom 21  
    Ocena: 73
    Co do pisaków to polecam zwykłe kolektory w postaci pisaka, w tym białym krystalicznym środku w kontrolowanej temp. (wsadzam kuwetę w duużą miskę w wannie i co jakiś czas dolewam ciepłej wody) i też mi nie podżera

Podsumowanie tematu

✨ Do trawienia płytek drukowanych chlorkiem żelaza zaleca się stosowanie proporcji około 125 g chlorku na 0,25-0,5 l wody, przy temperaturze trawienia 20-40°C, choć optymalna temperatura to około 30-40°C dla szybszego i skuteczniejszego procesu. Ważne jest, aby płytka była zawieszona pionowo, co umożliwia spływanie chlorku miedzi na dno naczynia i przyspiesza trawienie. Nie ma ryzyka przedawkowania chlorku, lecz należy kontrolować czas trawienia, aby uniknąć podtrawień. Alternatywnie polecany jest drobnokrystaliczny środek trawiący B327 (nadtlenek amonu), który nie powoduje nadżerek na krawędziach ścieżek i działa szybciej, zwłaszcza w wyższej temperaturze, nawet przy wrzątku. Do nanoszenia wzoru na płytkę stosuje się różne pisaki permanentne, np. Herlitz, Stabilo permanent universal, Pilot Paint maker, a także tani pisak z hipermarketu (PERMANENT11/12). Pisaki nitro mogą powodować podtrawienia, dlatego nie są zalecane. Dodatkowo, stosuje się metody mechaniczne, takie jak użycie głośnika do wytwarzania fal na powierzchni trawidła, co przyspiesza proces przez zmywanie osadu. Przed malowaniem ścieżek warto przeszlifować płytkę drobnoziarnistym papierem ściernym dla lepszego efektu trawienia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA