kk84 napisał:
Apropos. Polecam drugi układ z podwójnym sposobem polaryzacji.
Wydaje się, że najsensowniej będzie właśnie od razu zrobić układ drugi.
Ostatnio przebadałem osiem egzemplarzy NOS 6Ż52P pod kątem trzymania parametrów katalogowych. Wynik jest taki, jakiego się spodziewałem - rozrzut jest bardzo duży. Z ośmiu egzemplarzy tylko jeden miał parametry w miarę zblizone do katalogowych. Miał on posłużyć za wzorzec do zdjęcia charakterystyk w połączeniu triodowym. Charakterystyk jednak zdjąc się nie udało i to wcale nie z powodu wzbudzenia. Po zdjęciu zerowej charakterystyki anodowej, lampa się zużyła (umowna emisja spadła o 10%), mimo że żaden z parametrów granicznych nie został przekroczony. Pozostałe egzemplarze zachowywały się tak samo. Podobną sytuację, ale wystepująca w trochę w mniejszym stopniu, miałem z lampami IF860 - tutaj jednak charakterystyki połączenia triodowego udało się zdjąć.
Jesli chodzi o wykorzystanie (E)PCL8(0)5, (E)PCL82, to kiedyś zamieściłem coś tutaj:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic374245.html#1895283
Testowałem układ na PCL805 -> z 32 omowymi słuchawkami na głowie potrafi zmusić gałki oczne do skakania w rytm muzyki:)
P.S. Za tak karygodne zachowanie, dwa egzemplarze 6Ż52P zostały skazane na śmierć przez kilkukrotne przeciążenie aż do zmięknięcia szkła i zassania go przez próżnię

Gdzieś mam nawet fotki z egzekucji - agonia -> moment zassania i zagazowywania był bardzo widowiskowy.