logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować efekt świetlny Ośmiornica z Ekwadoru z świetlówkami 18W?

djandriu 19 Sie 2006 17:30 19244 33
REKLAMA
  • #1 2931475
    djandriu
    Poziom 27  
    Ocena: 170
    Jesli ktoś chce sobie zrobić taki bajer to przedstawiam układ który wam w tym pomoże. został on sprawdzony w małej dyskotece którą kiedyś się opiekowałem. Na konstrukcjach zamocowane były świetlówki 18W , do każdej był zrobiony zamieszczony niżej układ szybkiego startua całość była podłączona pod sterownik węża. Efekt był boski , coś jak ośmiornica w ekwadorze tyle że tam jest z neonów:) Pamiętajcie że kondensatory należy dać ceramiczne i uwaga na świetlówki idzie napięcie ponad 600V. Miłej zabawy .
    Załączniki:
    • Jak zbudować efekt świetlny Ośmiornica z Ekwadoru z świetlówkami 18W? świetlówka.JPG (17.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2959555
    djandriu
    Poziom 27  
    Niee , to jest układ szybkiego startu świetlówki (nawet spalona zaświeci). Dzięki temu można podłączyć świetlówki np do sterownika węża.
  • #3 2960129
    kozak13
    Poziom 16  
    Ocena: 75
    A wiec jak to działa. Prosze o krótki opis lub jakis przykład (zdjęcie filmik) bo nie umiem sobie wyobrazić jakos tego o czym piszesz.
  • #4 2960283
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    Opis działania:

Dołączasz napięcie 230V i świetlówka natychmiast się zapala, bez charakterystycznego migania
  • #5 2960471
    djandriu
    Poziom 27  
    Tylko sterownik musi być albo na triakach albo na przekaźnikach. Pamiętajcie że świetlówka max 20W , do większych potrzeba układu ponad 1200V jakby ktoś chciał to też mam schemat.
  • #6 2963033
    sylwek185
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam!!!
    ciekawy układzik , mam pytanie :jaka powinna być wartość tego dławika?
  • #7 2963974
    djandriu
    Poziom 27  
    Dławik ma być odpowiedni mocą do świetlówki (wyciągnięty z oprawy świetlówkowej) , jutro wrzuce schemat do większych. pozdr.
  • #8 2976245
    djandriu
    Poziom 27  
    Dodam jeszcze że ja zrobiłem jeden taki układ a sterownik węża zrobiłem na przekaźnikach do samych świetlówek. Pamietajcie aby przed wlączeniem zasilania na układ przekaźniki pracowały bo układ zapłonu nie może przacować bez podpiętej świetlówki (bedzie bum).
    Załączniki:
    • Jak zbudować efekt świetlny Ośmiornica z Ekwadoru z świetlówkami 18W? świetlówka wąż.JPG (30.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #10 3066048
    radyjator
    Poziom 19  
    Ocena: 54
    Czy żywotność takiej świetlówki pozostaje taka jak przy normalnym trybie pracy?
  • #11 3073153
    pol102
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 369
    a czy można to wysterować z discoliteza? czy lepszy będzie patcontrol? Oczywiśie układ na optotriaku MOC3040 i Triaku??
  • #12 3081399
    mr_nuke
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    Witam

Spoko projekcik :)
    Jak tylko znajdzie się fundusz :) to biore się za zrobienie tego :)
    A czy nie bylo by bezpieczniej dać przekaźnik przed mostkiem prostowniczym??

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #13 3157548
    djandriu
    Poziom 27  
    Prosze bardzo , oto schemat układu do świetlówek 40 -65 W. Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Jak zbudować efekt świetlny Ośmiornica z Ekwadoru z świetlówkami 18W? Świetlówka 1200V.JPG (29.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 3160738
    mirekk36
    Poziom 42  
    Ocena: 2289
    Witam,

zrobiłem układ taki jak pokazałeś na początku dla świetłówki 18W i teoretycznie działa super! ... ale ... właśnie małe "ale"....

okazuje się, że czasem po którymś tam włączeniu świetlówka wogóle nie startuje - dlaczego???? słychać, że dławik brzęczy - prąd płynie a świetlówka ani drgnie... (czasem jak się ją tak zostawi to po kilku lub kilkudziesięciu sekundach sama zaskoczy) - teoretycznie problem nie jest duży bo zdarza się to nie często - ale kurczę jak się zdarza to wkurza, wtedy wyłączam zasilanie włączam ponownie i startuje - co to może być??? - dodam, że wykonałem drugi aki układ na podobnej świetlówce ale inny dławik , inne pozostałe elementy tzn kondziorki i mostek i okazuje się, że efekt też się powtarza, może rzadziej niż w poprzednim egzemplarzu ale jest...

kurczę gdyby nie to - to byłby to super układzik ;) .... czy inni i sam autor też miewają takie problemy? a może tak ma poprostu być i już?

czekam na info

pozdrawiam

Dodano po 2 [minuty]:

... aha a do tego schematu dla większych świetlówek - to skąd wziąć takie kondensatory 3,75uF (albo podobne) jakego typu mają być? - lub z jakich złożyć? - czy ktoś to już zrobił i sprawdził praktycznie? ;)
  • #15 3161094
    żarówka rtęciowa
    Poziom 38  
    Ocena: 393
    mirekk36 napisał:

A do tego schematu dla większych świetlówek - to skąd wziąć takie kondensatory 3,75uF (albo podobne) jakego typu mają być? - lub z jakich złożyć? - czy ktoś to już zrobił i sprawdził praktycznie? ;)

Kondensatory tego rodzaju można kupić w sklepach lub w hurtowniach elektrotechnicznych. Można je również pozyskać ze starych opraw oświetleniowych do świetlówek.

Oznaczenie Kondensatora Miflex MKSP 012 3.75µF 420V.
  • #16 3162081
    mirekk36
    Poziom 42  
    Witam,

hmm czyli coś jeszcze źle robię - a może to, że zamiast jednego kondensatora 470n dałem 4 czy pięć po 100n równolegle? ....

a co do dławika? to rozumiem że dobrze robię, że używam oryginalnego dławika ze świetlówki? czy dajesz jakiś inny?

sorki za tyle tych pytań ale próbuję dojsć do tego dlaczego czasem mi nie zaskakuje - chciałbym dojść do takiego efektu jaki opisujesz ;)

pozdrówka

Dodano po 49 [minuty]:

... sorki .... już znalazłem swój błąd ! ;) .... okazało się , że wśród równolegle połączonych kondensatorów było kilka nie 100n a 47n (takie same obudowy a napisy trochę starte) ... jak są odpowiednie pojemności to rzeczywiście świetlówka zapala się bez zająknięcia - SUPER !!!!!!!!! ;)

Dodano po 15 [minuty]:

.... o to jeszcze dodam coś od siebie do tego układu ;) - warto użyć na wejściu do układu jeszcze przed dławikiem kondensatorek przeciwzakłóceniowy też miflex-a ;) - zresztą one są wstawione w niektórych takich lampach (świetlówkach) - 0,047uF. A jak nie ma to można sobie tu kupić i zobaczyć http://www.miflex.com.pl/pol/wyroby.htm

... poprostu dręczyło mnie jeszcze to, że przy włączaniu a szczególnie wyłączaniu tej świetlówki z tym SUEPR układem - indukują się takie duże zakłócenia w sieci, że jak mam włączone głośniki przy kompie to słychać takie trzaski że aż strach - a po dodaniu tego własnie kondensatorka - prawie znikają (może komuś się ta informacja przyda)

pozdrawiam
  • #17 3162500
    IZYCH
    Poziom 15  
    Ocena: 40
    Witam...
    Ten układ ma jedną dużą wadę ,po czasie dość krótkim jak na żywotność świetlówek,końce robią się czarne.Jest to związane z przepływem przez świetlówkę prądu wyprostowanego przez mostek z diod...
  • REKLAMA
  • #18 3165713
    mirekk36
    Poziom 42  
    ... to spróbuj tak jak ja zrobiłem - zamiast 1go kondensatora 470n dałem 4-5szt kondensatorów 100n połączonych równolegle i jak narazie naprawdę ANI RAZU nie zdarzyło mi się, żeby nie zaskoczyła

pozdrówka
  • #19 3287064
    jazio_pn
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    djandriu napisał:
    Rozwalasz mnie swoimi pytaniami. Zbuduj układ strooboskopu a zamiast palnika daj świetlówkę i podłącz to pod 380V , napewno zadziała. i nie zapomnij wysokiego napięcia do wyzwalania palnika połączyć z masą audio. Koledzy wybaczcie mi to ale trafi mnie jeżeji ktos zapyta na forum o lede , stroboskop lub co kolwiek innego pod bas.

podobno to jest odpowiedź tylko że nie jest dla mnie zrozumiała :| ...
  • #20 3289844
    Uszol 1990
    Poziom 29  
    Ocena: 72
    :) powinno działać :)
    Można również podłączyć pod komputer
    MOC3041 połącz plus moc'a z odpowiednim pinem lpt nie zapomnij o rezystorze 470Ω i miuns do pinu od 18 do 25 :)
  • #21 3317198
    Tomi123
    Poziom 11  
    Witam

Dokładam się do pytań, czy da rade ten schemat włączyć pod iluminofonie, zeby sterować w rytm muzyki !!

Prosze o rozsądne odpowiedzi.

dokładam zdięcie takiego schematu tylko na żarówkach jest niestety 12V a to chyba nie sprawia różnicy bo można przecierz przez przekażnik to podłączyć

Zgóry dzięki :)
  • #22 3321529
    żarówka rtęciowa
    Poziom 38  
    Ocena: 393
    Tomi123 napisał:
    To jaki potrzebny jest kondensator, pójde do sklepu i ....... (niema)
    to jaki moge zamiennik wstawić (prosze o dokładne oznaczenie)
    Dzieki :)

Kondensator silnikowy Miflex MKSP-5P lub inny o pojemności 3µF i napięciu pracy co najmniej 400V, można też użyć innych kondensatorów silnikowych o identycznej pojemności i napięciu pracy. Kondensatory te można znaleźć w serwisach urządzeń RTV AGD.
  • #23 3334761
    Marcin_ca1
    Poziom 22  
    Ocena: 278
    Witam
    Poskładałem sobie taki układzik, niestety nie działa tylko dławik ciągle buczy, nie miałem idealnie tych samych elementów i dałem takie: 6 diod BY250 1A, c3 i c4 to dałem po 5,7uF 420V, c1 nie było u elektronica, więc wziołem i podłączyłem dwa szeregowo 0,47 400V i taki statecznik wyciągłem z oprawy 65W.

Ten układ jest na świetlówki od 40W a ja mam UV 36W??

Po włączeniu tylko statecznik buczy:(

z góry dzięki za odp i pozdro
  • #24 3362794
    Marcin_ca1
    Poziom 22  
    Ocena: 278
    Hmm Ja niestety potrzebóję układu na świetlówkę 36W :/
  • #25 3371113
    Tomi123
    Poziom 11  
    No właśnie za mało sie znam, więc prosze o pomoc!!

czy to chodzi o podłączenir LPT pod wyjście od tyrystora!! Prosił bym o zaznaczenie na schemacie bo mało wiem jak podłączyć, a myślałem zamiat zarówki podpiąć ale to chyba nie wypali........
    Pozdrawiam
  • #26 3371550
    djandriu
    Poziom 27  
    Optotriaki wpinasz między "+" a wyjścia tranzystorów T2,T3 i T4. Pozdrawiam
  • #27 3372062
    Tomi123
    Poziom 11  
    djandriu czy możesz sprawdzić schemat czy dobrze podączyłem ten optotriak oraz czy musi być ten rezystor!!!

Jeśli żle to prosił bym o poprawienie :)

Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Jak zbudować efekt świetlny Ośmiornica z Ekwadoru z świetlówkami 18W? SCHEMAT.JPG (237.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #28 3372138
    djandriu
    Poziom 27  
    Jeśli mi się dobrze wydaje to ten kolorofon ma "+" na masie (mogę się mylić ) ale spróbój to podpiąć tak , sorki ale dziś jest drugi dzień świąt i mam taką banie że nie chce mi się myśleć
    Załączniki:
    • Jak zbudować efekt świetlny Ośmiornica z Ekwadoru z świetlówkami 18W? SCHEMAT2.JPG (241.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #29 3780379
    Tomi123
    Poziom 11  
    Witam i prosze o pomoc!!!

Złozyłem sobie schemat discoletz

i chce to podłączyć pod płytke od kolorofonu (model kolorofonu C-230)lecz nie wiem jak??

Jak zbudować efekt świetlny Ośmiornica z Ekwadoru z świetlówkami 18W? załączam schemat płytki

Więc prosze o pomoc
    Zgóry dzięki [/img]
  • #30 3780456
    Uszol 1990
    Poziom 29  
    Ocena: 72
    tylko nie wiem czy dobrze ;( i zmierz napięcie jakie tam jest bo trzeba rezystor dobrać

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy efektu świetlnego „Ośmiornica z Ekwadoru” wykorzystującego świetlówki 18W z układem szybkiego startu. Układ pozwala na natychmiastowe zapalenie świetlówek bez migotania, podłączonych do sterownika węża, przy napięciu powyżej 600V. Kondensatory ceramiczne są zalecane, a dławik powinien mieć moc dopasowaną do świetlówki, najlepiej oryginalny ze świetlówki. Układ wymaga sterownika na triakach lub przekaźnikach, a dla świetlówek powyżej 20W potrzebny jest układ o napięciu ponad 1200V. Problemy zgłaszane to nieregularne zapalanie się świetlówek (ok. 1 na 3 włączenia), co może wynikać z nieodpowiednich kondensatorów lub dławików. Rozwiązaniem jest stosowanie kondensatorów Miflex MKSP o odpowiednich pojemnościach (np. 470nF lub 4-5 kondensatorów 100nF połączonych równolegle) oraz kondensatorów przeciwzakłóceniowych na wejściu. Wady układu to skrócona żywotność świetlówek spowodowana przepływem prądu wyprostowanego przez mostek diodowy, co powoduje czernienie końcówek. W dyskusji pojawiły się także pytania o sterowanie układem z urządzeń typu Discolitez, Patcontrol czy iluminofon, z wykorzystaniem optotriaków MOC3040/MOC3041 i triaków BT136 (4A/400V). Zalecane jest stosowanie kondensatorów silnikowych Miflex MKSP-5P 3µF/400V do kompensacji mocy biernej i ochrony triaka, a także warystorów do ochrony przed przepięciami. Schematy i przykłady sterowników dostępne są na stronach takich jak nikomp.pl. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z montażem, problemami i poprawkami układu, podkreślając konieczność prawidłowego doboru elementów i ostrożności przy podłączaniu świetlówek do wysokiego napięcia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA