logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

sub na głośniku boschmann :) moja pierwsza konstrukcja

wojto15-05 28 Sie 2006 13:52 3910 14
REKLAMA
  • sub na głośniku boschmann :) moja pierwsza konstrukcja
    witam! chciałbym się pochwalić swoim subem zrobionym na początku wakacji!
    części :
    głośnik - boschmann 350W/150rms (80zł)
    płyta wiurowa - ze starych mebli ( z odzysku:D)
    obicie - 25zł
    terminal narozniki - 8x1,50zł=12zł
    bas reflex - 7zł

całkowity koszt = 124zł

chciałbym zaznaczyć że jest on nie uszczelniony w srodku oprucz silikonu na łączeniach scianek musze nad tym jeszcze pomyslec

sub gra jak dla mnie bardzo czysto i ma głęboki dynamiczny bas.
    teraz myśle nad jakimś wzmakiem do tego suba bo stoi on bezozycztecznie mam nadzieje że z czasem coś cos sie zklepie:D
    pozdrawiam i zapraszam do oglądanie fotek :D
    Załączniki:
    • sub na głośniku boschmann :) moja pierwsza konstrukcja front.JPG (37.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • sub na głośniku boschmann :) moja pierwsza konstrukcja front bokiem.JPG (69.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • sub na głośniku boschmann :) moja pierwsza konstrukcja tyl.JPG (59.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    wojto15-05
    Poziom 18  
    wojto15-05 napisał 374 postów o ocenie 18. Mieszka w mieście Ożarów Mazowiecki. Jest z nami od 2006 roku.
  • REKLAMA
  • #2 2962059
    kloose
    Uczeń
    mi sie podoba....
    za twoją pierwszą konstrukcje i za to że jest w miarę starannie wykończony daje 6/6
  • #3 2962112
    bogdan3010
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    spoko subik.......
    na ile jest strojony i jaki jest litraż tej obudowy??
  • REKLAMA
  • #4 2962212
    wojto15-05
    Poziom 18  
    Ocena: 18
    bogdan3010 napisał:
    spoko subik.......
    na ile jest strojony i jaki jest litraż tej obudowy??

strojenie to 29Hz-350Hz
    a objętość to jakies 20L nie jestem pewien bo nie liczylem :D
  • #5 2962388
    Paweł007
    Poziom 22  
    Ocena: 21
    Witam.

Moja mała sugestia na tylną ścianke na przeciwko BR nakleiłbym kawałek obicia bo mi osobiście niepodoba się (mówie ogólnie) taka decha. Tylko taka moja małą uwaga
  • #6 2962507
    Armosus
    Poziom 26  
    Ocena: 12
    20L ? wez to policz jeszcze raz, bo wyglada na o wiele wiecej. A tak wogole ile ten glosniczek ma cm srednicy 16, 20?

Koledze chodzilo o strojenie tunelu B-R a nie o "pasmo przenoszenia" 29Hz-350Hz...dobre sobie.

Paweł007 dobrze mowi z ta scianka za B-R, przyklej cos albo pomaluj - tylko nie markerem.
  • #7 2962531
    Paweł007
    Poziom 22  
    Ocena: 21
    No poprostu kawałek obicia i tyle najładniej wygląda jak jest takie samo wszystko a nie pstrokacizna
  • #9 2962605
    usi
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Spoko wyszło 5-/5 bo mi sie "futrzaki" osobiście nie podobają

A ta jasna dziura z B-R to chyba jest niewidoczna normalnie - tylko lampa tak błysła ;)
  • REKLAMA
  • #10 2962908
    wojto15-05
    Poziom 18  
    Ocena: 18
    USI dokładnie masz racje tylko lampa tak błysnęła no chyba że chcesz postawic suba na sysokosci 1.5m no to wtedy bedzie widac :D pozdro
  • #11 2963001
    konti
    Poziom 27  
    Ocena: 117
    jak na pierwsza konstrukcje calkiem calkiem ale br mogles dac gdzies z tylu albo z boku
  • #12 2964348
    marcino2000
    Poziom 24  
    Ocena: 167
    osobiscie preferuje bassrefleks z przodu. Zamontowanie go z tyłu i postawienie suba np przy scianie powoduje opuznienie w basie i odwrócenie go w fazie w stosunku do fali akustycznej pochodzącej z reszty zestawu. odbite fale mogą się równierz nawzajem niwelować wraz z tymi które podążają dopiero w kierunku przeszkody( "idealny" przypadek odwrócenie w fazie 180 stopni). to tak jak by połączyc kolumny jedną prawidłowo a w drugiej zamienić plus z minusem. będą grać ciszej. co prawda nie bedzie to tak wyolbrzymione jak o tym piszę ale napewno w jakimś stopniu wpłynie to na jakość dzwięku. subik nawet dośc, tylko jedna uwaga to jest głośnik samochodowy, a nie domowy(musiałem się do czegoś przyczepić;)).
  • REKLAMA
  • #13 2965302
    blade13
    Poziom 14  
    Ocena: 162
    Hmmm, sub troche duzy, glosnik tez nie za ciekawy. Ale wazne ze Ci sie podoba. Albo mi sie wydaje albo ten BR to tylko koncówka bez przedłuzenia....
  • #14 2966421
    mr_nuke
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    Witam

Jak na pierwszą konstrukcje, to jest całkiem spoko.
    Tylko jakaś strasznie duża wydaje mi sie ta skrzynia,
    ale skoro strojenie jest ok to nie mam zażutów.
    Powiedzmy, ze 5/6

Pozdrawiam
  • #15 2966753
    Michal_WWL
    Poziom 26  
    Ocena: 284
    Całkiem przyjemna konstrukcja. Przyczepić się mogę tylko do złotych wkrętów mocujących narożniki, sprężynkowego, altusopodobnego terminala oraz braku jakiejś osłonki na głośnik. Stać prawdopodobnie będzie na podłodze, więc szkoda by było gdyby ktoś przykopał w membranę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Przedstawiono autorską konstrukcję subwoofera wykonanego z głośnika Boschmann 350W/150 RMS, obudowy z płyty wiórowej pochodzącej z odzysku oraz wykończenia materiałem tapicerskim. Całkowity koszt budowy wyniósł około 124 zł. Obudowa ma objętość około 20 litrów, a strojenie bas-refleksu określono na 29 Hz (tunel BR). Subwoofer charakteryzuje się czystym i dynamicznym basem, choć konstrukcja nie jest w pełni uszczelniona – silikon zastosowano jedynie na łączeniach ścianek. Dyskutowano o umiejscowieniu tunelu bas-refleks (zalecane z przodu dla lepszej jakości dźwięku), a także o estetyce tylnej ścianki, gdzie zasugerowano pokrycie jej materiałem tapicerskim zamiast pozostawienia gołej płyty. Zwrócono uwagę na dobór głośnika samochodowego do zastosowań domowych oraz na brak osłony membrany i jakość użytych elementów montażowych (narożniki, terminale). Konstrukcja została oceniona pozytywnie jako udany projekt amatorski, z sugestiami dotyczącymi dalszej optymalizacji i doboru wzmacniacza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA