logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tuningowe:) zegary do hondy VFR 750

pawel129 17 Wrz 2006 12:38 17927 36
REKLAMA
  • Tuningowe:) zegary do hondy VFR 750
    Witam,
    chciałem zaprezentować projekt,który wykonałem już jakiś czas temu na zlecenie mojego brata. Jest to układ wskaźnika do HONDY VFR750F spełniający funkcje:
    - wskaźnik poziomu paliwa - 5 kresek skali, przy rezerwie wyświetla sie "RES"
    - czujnik temperatury silnika, przy 98stC załącza się wentylator na chłodnicy, sygnalizując to ikonką wiatraka na LCD, przy 94stC się wyłącza.

Całość zrobiona na ATmega16, LCD 128x64, a czujnik temp w termostacie musiałem użyć DS18b20 w obudowie z mosiądzu dorobionej u tokarza także wygląda jak oryginalny czujnik( oryginalnie był termistorem mającym trudną w użyciu charakterystyką nieliniową, obudowa identyczna) oraz na kilku innych niezbędnych elementach (przekaźnik, rezystory,kondensatory..). Czujnik poziomu paliwa w zbiorniku jest oryginalny (liniowa zależność poziomu paliwa od rezystancji na wyjściu czujnika, wykorzystałem ADC ATmegi, więc banalna obsługa)

Przy przekręceniu stacyjki pojawia się logo hondy na 5sekund, podświetlenie LCD jest załączane razem ze światłami motocykla.Zasilanie 12V z instalacji motocykla

Całość wmontowana w obudowę reszty zegarów i chodzi świetnie:) A na żywo prezentuje się jeszcze lepiej.

Pozdrawiam i dzięki za opinie.
    Załączniki:
    • Tuningowe:) zegary do hondy VFR 750 zegary jeszcze oryginalne.JPG (107.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Tuningowe:) zegary do hondy VFR 750 puste miejsce na lcd.JPG (76.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Tuningowe:) zegary do hondy VFR 750 czujnik ds18b20.JPG (91.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Tuningowe:) zegary do hondy VFR 750 cały układ na biurku.JPG (95.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Tuningowe:) zegary do hondy VFR 750 logo startowe hondy.JPG (83.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Tuningowe:) zegary do hondy VFR 750 test 2.JPG (71.2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Tuningowe:) zegary do hondy VFR 750 test 3.JPG (67.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Tuningowe:) zegary do hondy VFR 750 lcd z wypelnieniem.JPG (83.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Tuningowe:) zegary do hondy VFR 750 lcd przykrecony.JPG (84.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Tuningowe:) zegary do hondy VFR 750 lcd od frontu.JPG (112.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    pawel129
    Poziom 16  
    Specjalizuje się w: systemy komputerowe
    pawel129 napisał 246 postów o ocenie 4, pomógł 2 razy. Jest z nami od 2003 roku.
  • REKLAMA
  • #2 3028848
    goomez
    Poziom 11  
    Super sprawa, dobry pomysł i eleganckie wykonanie. 6/6. Można wiedzieć jaki był koszt wykonania?
  • #3 3028858
    pawel129
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    za części 85zł, projekt,pomysł i wykonanie-bezcenne ;)
  • #4 3029042
    Tommy-1
    Poziom 11  
    wymiata
    daj jeszcze fotke jak to sie prezentuje zamontowane w aucie
    pozdro
  • #5 3029053
    pawel129
    Poziom 16  
    tutaj zdjęcie zamontowanych zegarów już w motorze.
    Załączniki:
    • Tuningowe:) zegary do hondy VFR 750 zamontowane.jpg (86.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 3029328
    Arkadius3
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    super pomysł :) ja bym dał niebieski wyświetlacz + niebieskie podświetlenie reszty to by było juz 100% szykowne. Jak każdy wie paliwo lubi się przemieszczać w zbiorniku nie ma efektu ze wskażnik poziomu paliwa skacze?
  • #7 3029357
    pawel129
    Poziom 16  
    Oryginalnie całość zegarów jest podświetlana przez zwykłe żarówki na zielono (poprzez zielone szybki,których raczej nie można wymienić) dlatego wykorzystałem standardowe zielone podświetlenie LCD.

Wskaźnik ma znacznie zniwelowany efekt "skoku wskazań" ponieważ wskazanie czujnika jest zczytywane co kilkadziesiąt sekund do procka.
  • #8 3029685
    BolzZ
    Poziom 26  
    Ocena: 67
    swietna sprawa, i swietne wykonaie.
    a czy w ostrym sloncu wyswietlacz jest dobrze widoczny ?
  • #9 3029705
    pawel129
    Poziom 16  
    Dzięki za komentarze i słowa uznania :)

@BolzZ, LCD ma bardzo dobry kontrast tak więc z odczytem w świetle dziennym nie ma najmniejszych problemów (obrazuje to np. ostatnia fotka)
  • #10 3029709
    Marcin_126
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Paweł, na allegro było napisane że robiony na zamówienie.
    To ty robiłeś czy tyko kupiłes?
    Jeżeli ty, w czym pisałeś program?
  • REKLAMA
  • #11 3029724
    wow
    Poziom 27  
    Ocena: 182
    BolzZ napisał:
    swietna sprawa, i swietne wykonaie.
    a czy w ostrym sloncu wyswietlacz jest dobrze widoczny ?

Większość takich bryczek wyswietacz ma w cieniu bo jedzie na 1 kole :D
  • #12 3029738
    pawel129
    Poziom 16  
    Brat sprzedaje motor przez moje konto na allegro, ten mini-komputer ja mu robiłem,od podstaw. Pisałem program w FastAVR, to była pierwsza przygoda w tym kompilatorze i wogóle w środowisku AVR.Wcześniej dużo siedziałem w '51.
    Swoją drogą bardzo polecam FastAVR wg mnie jest znacznie prostrzy od bascoma i przy kompilacji objawia się dużo mniejszą objętość kodu wynikowego. Inną ważną cechą FastAVR jest zaimplementowana w nim obsługa KS108 (sterownik użytego LCD).
  • #13 3029925
    mr.box
    Poziom 15  
    Ocena: 72
    Konstrukcja super 6/6 Fajnie by było jak by jeszcze obrotomież taki był.
    PS. Mógłbyś jeszcze schemacik wrzucic??
  • #14 3029972
    piterek-23
    Poziom 33  
    Ocena: 427
    Pomysl i wykonanie na 6+ :)

Przydalo by mi sie takie cos do autka, ale zeby wskazywalo ile mam gazu :)
  • REKLAMA
  • #16 3030050
    marenc
    Poziom 24  
    Ocena: 5
    Witam, jako przyszłosezonowy nabywca własnego sprzętu niełatwo mi było ominąć ten temat. Mam teraz MZ150 i zrobiłem do niej obrotomierz na wyświetlaczu LED i kilku ledach(efekt obrotomierza). W przyszłości chce w nowym sprzęcie utwożyć w pełni cyfrowe wyświetlacze(o ile dostane odpowiednio duże matryce). Chodzi mi o wskazówki i wynik cyfrowy(wskazówki dla fanu). Zobaczymy co z tego będzie. Puki co to gratuluje i oczywiście daje najwyższą notę.
  • #17 3030067
    pawel129
    Poziom 16  
    oloolo napisał:
    No brawo 6/6 zrobiłeś coś co jest podobne do wyswietlacza z mojej hondy VFR800 , czyzby to było dla ciebie wzorcem ? :D

http://bikepics.com/pictures/176594/

hehe a żebyś wiedział że moj drugi brat ma VFR800 tez z '98 :P :D więc co nieco podglądałem do jego vferki ;)

Dodano po 4 [minuty]:

mariuszlorenc napisał:
    Witam, jako przyszłosezonowy nabywca własnego sprzętu niełatwo mi było ominąć ten temat. Mam teraz MZ150 i zrobiłem do niej obrotomierz na wyświetlaczu LED i kilku ledach(efekt obrotomierza). W przyszłości chce w nowym sprzęcie utwożyć w pełni cyfrowe wyświetlacze(o ile dostane odpowiednio duże matryce). Chodzi mi o wskazówki i wynik cyfrowy(wskazówki dla fanu). Zobaczymy co z tego będzie. Puki co to gratuluje i oczywiście daje najwyższą notę.

myślałem na obrotomierzem...ale zastanawiam się czy proc by wyrabiał nad liczeniem impulsów (obserwując inne tematy na elektrodzie). Druga sprawa jest taka, że w najnowszych motocyklach instaluje się zegary elektroniczne,ale zawsze obrotomierz jest analogowy :) to jest swego rodzaju urok tych maszynek,więc ja i moi bracia (i napewno nie tylko my) zdecydowanie przeciw obrotomierzom cyfrowym.
  • #18 3030088
    marenc
    Poziom 24  
    Ocena: 5
    Obrotomierz analogowy ... ale wyświetlany na LCD. A co do zliczania impulsów to można liczyć czas pomiędzy nimi i napewno nadąży ;)
  • #19 3030143
    pawel129
    Poziom 16  
    mariuszlorenc napisał:
    Obrotomierz analogowy ... ale wyświetlany na LCD. A co do zliczania impulsów to można liczyć czas pomiędzy nimi i napewno nadąży ;)

hmm...no nie wiem, może i tak,nie wnikałem w to. Pozatym należy jeszcze doliczyć timingi samego LCD,które zazwyczaj są duże. Co innego elementy LED.
  • #20 3030174
    oloolo
    Poziom 24  
    Ocena: 57
    pawel129 napisał:
    Druga sprawa jest taka, że w najnowszych motocyklach instaluje się zegary elektroniczne,ale zawsze obrotomierz jest analogowy :) to jest swego rodzaju urok tych maszynek,więc ja i moi bracia (i napewno nie tylko my) zdecydowanie przeciw obrotomierzom cyfrowym.

No dokładnie , kazdy motocyklista widząc obrotomierz cyfrowy ma odruch wymiotny :D Kolega ma w CBR929 licznik cyfrowy a obrotomierz na wskazówke i juz mi nie pasi nawet ten licznik , w motocyklu jednak wole wskazówki :) ja w swojej VFR800 dorobiłem taki smieszny woltomierz :D
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic580774.html
    pawel a przy okazji zobacz sobie co zrobił gość w tej VFR
    http://bikepics.com/pictures/004076/
    pokazuje bieg , predkość i ładowanie , może zrobisz drugiemu bratu do VFR800 ?
  • #21 3030216
    grabek_radek
    Poziom 21  
    Ocena: 37
    hmmm autor napisal ze termometr wykonal na ds18b20 - ale jak mnie pamiec nie myli zakres jego tempreratury to ( od -55 do 85 stop C)
    a pisze ze 98 stop C zalaczenie wentylatora --- jak to mozliwe ???
  • #22 3030243
    pawel129
    Poziom 16  
    oloolo napisał:
    pawel129 napisał:
    Druga sprawa jest taka, że w najnowszych motocyklach instaluje się zegary elektroniczne,ale zawsze obrotomierz jest analogowy :) to jest swego rodzaju urok tych maszynek,więc ja i moi bracia (i napewno nie tylko my) zdecydowanie przeciw obrotomierzom cyfrowym.

No dokładnie , kazdy motocyklista widząc obrotomierz cyfrowy ma odruch wymiotny :D Kolega ma w CBR929 licznik cyfrowy a obrotomierz na wskazówke i juz mi nie pasi nawet ten licznik , w motocyklu jednak wole wskazówki :) ja w swojej VFR800 dorobiłem taki smieszny woltomierz :D
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic580774.html
    pawel a przy okazji zobacz sobie co zrobił gość w tej VFR
    http://bikepics.com/pictures/004076/
    pokazuje bieg , predkość i ładowanie , może zrobisz drugiemu bratu do VFR800 ?

no gratuluje tego mierniczka ;)

a ten projekt z bikepics to niezły jest 8-O najciekawszym elementem jest ten licznik biegów. Ciekawe jak on, właściciel tamtej vfrki, to zrobił?

Dodano po 2 [minuty]:

grabek_radek napisał:
    hmmm autor napisal ze termometr wykonal na ds18b20 - ale jak mnie pamiec nie myli zakres jego tempreratury to ( od -55 do 85 stop C)
    a pisze ze 98 stop C zalaczenie wentylatora --- jak to mozliwe ???

wg noty katalogowej jest -55 do +125stC ;)
  • REKLAMA
  • #24 3030558
    wader_669
    Poziom 28  
    Ocena: 15
    fajna sprawa daje 6 na 6
    widzialem ostatnio schemat wskaznika przeciazen G
    tez fajna sprawa zamontowac w motorze
  • #25 3030862
    pawel129
    Poziom 16  
    @wader_669, a mógłbyś podać namiar? Jestem (pewnie nie tylko ja) ciekaw jak to wygląda.
  • #27 3032008
    blowme
    Poziom 12  
    Ocena: 111
    Witam!

Swietny projekt i super wykonanie. A na ile jest liniowa skala wskaznika benzyny?

Pozdrawiam
  • #28 3032067
    life27
    Poziom 15  
    Ocena: 94
    pomysł i projekt i fajny ale ja wolałbym wskazówki, Jeżeli to były by dodatkowe wskazania to ok, ale jeśli chodzi o zamiane wskazówek na LCD to taki bajer niepotrzebny...
  • #29 3032162
    pawel129
    Poziom 16  
    blowme napisał:
    Witam!

Swietny projekt i super wykonanie. A na ile jest liniowa skala wskaznika benzyny?

Pozdrawiam

skala 5 linii + RES (rezerwa)

Dodano po 3 [minuty]:

life27 napisał:
    pomysł i projekt i fajny ale ja wolałbym wskazówki, Jeżeli to były by dodatkowe wskazania to ok, ale jeśli chodzi o zamiane wskazówek na LCD to taki bajer niepotrzebny...

w sumie nie powstałby ten projekt gdyby nie to, że oryginalne mierniki przestały działać :? Więc zamiast wydawania kasy na drugi komplet zegarów bardziej opłacalne, jak i efektywniejsze okazało się zaprojektowanie tego LCD
  • #30 3032228
    life27
    Poziom 15  
    Ocena: 94
    pawel129 napisał:

w sumie nie powstałby ten projekt gdyby nie to, że oryginalne mierniki przestały działać :? Więc zamiast wydawania kasy na drugi komplet zegarów bardziej opłacalne, jak i efektywniejsze okazało się zaprojektowanie tego LCD

aha, ok i to rozumiem myślałem że to był poprostu taki tuning czegoś co i tak dobrze działa, w takim razie popieram :)

Podsumowanie tematu

✨ Przedstawiono projekt cyfrowego wskaźnika do motocykla Honda VFR750F, realizującego pomiar poziomu paliwa oraz temperatury silnika. Układ oparty jest na mikrokontrolerze ATmega16 i wyświetlaczu LCD 128x64 z zielonym podświetleniem, zgodnym z oryginalnym oświetleniem zegarów. Czujnik temperatury to termometr DS18B20 umieszczony w obudowie imitującej oryginalny termistor, co umożliwia łatwą integrację z termostatem. Wskaźnik paliwa wykorzystuje oryginalny czujnik o liniowej charakterystyce rezystancji, odczytywany przez przetwornik ADC mikrokontrolera. Projekt steruje wentylatorem chłodnicy, włączając go przy 98°C i wyłączając przy 94°C, sygnalizując stan ikoną na LCD. Program napisano w FastAVR, wykorzystując konwerter FastLCD do generowania bitmap znaków. Dyskutowano o zaletach analogowych obrotomierzy w motocyklach oraz o możliwościach implementacji cyfrowych wskaźników, jednak autor i inni użytkownicy preferują tradycyjne wskazówki. Projekt spotkał się z pozytywnym odbiorem, podkreślano dobrą widoczność LCD w świetle dziennym oraz niskie koszty wykonania (około 85 zł za części). Wskazano także na możliwość rozbudowy o dodatkowe funkcje, takie jak wskaźnik biegu czy wskaźnik przeciążeń. Dyskusja zawierała także pytania o liniowość skali paliwa oraz szczegóły techniczne dotyczące zakresu pomiarowego DS18B20.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA