Witam,
chciałem zaprezentować projekt,który wykonałem już jakiś czas temu na zlecenie mojego brata. Jest to układ wskaźnika do HONDY VFR750F spełniający funkcje:
- wskaźnik poziomu paliwa - 5 kresek skali, przy rezerwie wyświetla sie "RES"
- czujnik temperatury silnika, przy 98stC załącza się wentylator na chłodnicy, sygnalizując to ikonką wiatraka na LCD, przy 94stC się wyłącza.
Całość zrobiona na ATmega16, LCD 128x64, a czujnik temp w termostacie musiałem użyć DS18b20 w obudowie z mosiądzu dorobionej u tokarza także wygląda jak oryginalny czujnik( oryginalnie był termistorem mającym trudną w użyciu charakterystyką nieliniową, obudowa identyczna) oraz na kilku innych niezbędnych elementach (przekaźnik, rezystory,kondensatory..). Czujnik poziomu paliwa w zbiorniku jest oryginalny (liniowa zależność poziomu paliwa od rezystancji na wyjściu czujnika, wykorzystałem ADC ATmegi, więc banalna obsługa)
Przy przekręceniu stacyjki pojawia się logo hondy na 5sekund, podświetlenie LCD jest załączane razem ze światłami motocykla.Zasilanie 12V z instalacji motocykla
Całość wmontowana w obudowę reszty zegarów i chodzi świetnie:) A na żywo prezentuje się jeszcze lepiej.
Pozdrawiam i dzięki za opinie.
Fajne? Ranking DIY