logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy mogę użyć wentylatora 12V zamiast 24V w wzmacniaczu Pioneer?

przemek822 03 Paź 2006 22:15 4174 19
REKLAMA
  • #1 3082714
    przemek822
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Mam pytanko czy mogę wsadzić wentylator o napięciu 12V zamiast wentylatora o npięciu24V ?

Wzmacniacz od wieży pioneer ma w środku wiatrak 60x60 24V , nie moge dostać takiego aby był na 24V i chcem wsadzić na 12V.

Czy nie spali sie wentylator , nie uszkodzi mi wzmacniacza??
  • REKLAMA
  • #2 3082748
    oloolo
    Poziom 24  
    Ocena: 57
    Spali sie , zastosuj stabilizator 7812 do nowego wentylatora
  • #3 3082749
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    To naprawde taki trudny problem zeby bylo trzeba o to pytac??

A czy urzadzenia na 230V mozna podlaczyc pod 400V?

Oprocz napiecia wentylator ma jeszcze szereg innych parametrow jak np wydajnosc w praktyce czym wieksza moc wentylatora tym wieksza wydajnosc. Pewnie nawet o tym nie pomyslales.
  • REKLAMA
  • #5 3083367
    przemo.t
    Poziom 27  
    Ocena: 30
    Patrzac od przodu (tam gdzie literki)
    lewa nozka->24V ze wzmaka
    srodkowa->Masa
    prawa->tam masz 12V i tu podlaczasz nowy wentyl

daj jeszcze kondensatory po 100uF pomiedzy 24V i masa i 12V i masa...

PS. Szybciej znalazl bys rozwiazanie w google, starczy troche wysilku, a nie czekac na gotowe
  • #6 5036178
    Cuberius
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Czy orientuje się ktoś gdzie mogę nabyć wentylator 80x80mm 24V z czujnikiem temperatury?

W moim wzmacniaczu do gitary basowej jest zwykły wiatrak na 24V, ale pracuje on bardzo głośno...
    Na koncertach tego oczywiście nie słychać, ale podczas grania w domu wiatrak jest trochę irytujący.
    Uniemożliwia to też zastosowanie tego wzmacniacza do nagrań...

(Myślałem o wstawieniu wentylatora komputerowego -> http://allegro.pl/item344922812__arctic_cooling_fan_pro_tc_licytacja_50_x_.html, ale one są na 12V oczywiście i mają 3 kable. Można pewnie zastosować rozwiązanie ze stabilizatorem 7812, ale nie wiem co z trzecim kablem.)

Czy ktoś może pomóc mi rozwiązać ten problem?
  • REKLAMA
  • #9 5036643
    joy_pl
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 225
    Był projektowany z myślą o 12V, ale przy 24v też będzie działał…
  • #10 5037013
    Marek2006
    Poziom 29  
    Ocena: 58
    Cuberius napisał:
    Czy orientuje się ktoś gdzie mogę nabyć wentylator 80x80mm 24V z czujnikiem temperatury?
    Czy ktoś może pomóc mi rozwiązać ten problem?
    Cuberius,

A jaki to wzmacniacz? Ampeg? Wiatraki na 24V są rzadziej spotykane ale można coś znaleźć.
    N.p. w TME: http://www.tme.pl/wentylator-80x80x25-kulka-dc24v-56m3-h-28dba/arts/pl/a22/kd1208ptbx-6a.html
    chociaż ten akurat jest bez czujnika temperatury. Pamiętaj, że potrzebujesz jeszcze znać grubość wentylatora, wydajność, i.t.p. Samo napięcie i dwa wymiary to za mało.

Marek
  • #11 5040561
    Cuberius
    Poziom 12  
    Wzmak jest firmy Hartke.

Wymiary wiatraka są jak w linku, który podałeś.
    Niestety nie mam pojęcia jaką ma wydajność...
    Czytałem, że kilka osób z powodzeniem zastosowało wiatrak Arctic Cooling FAN PRO TC na 12V...
    Help. :)
  • #12 5040742
    Marek2006
    Poziom 29  
    Cuberius,

Strasznie ciężko Ci pomóc :cry: jak sobie sam nie chcesz pomóc. A który model? 3500 czy inny? HA3500 używa wentylatora bez czujnika temperatury, czyli ten co podałem powinien pasować (ale sprawdź to telefonicznie z TME). Inne wentylatory z tego sklepu mają większą wydajność ale i są głośniejsze.

Marek
  • #13 5041098
    Cuberius
    Poziom 12  
    Ale chodzi właśnie o to, żeby wsadzić do mojego 3500 wentylator Z czujnikiem temperatory. Chcę sobie pomóc, ale nie mam czasu na budowanie sterowników. Chcę po prostu zrobić to w najprostszy sposób, jak najmniej ingerując w budowę samego wzmaka.
    Napisałem do TME z pytaniem o wentylator z czujnikiem. Zobaczymy co odpiszą...
  • #14 5041729
    Zibi187
    Poziom 24  
    Ocena: 62
    Możesz wstawić niewielki transformatorek 12V z mostkiem prostowniczym i jednym kondensatorem. Pytanie jakie się narzuca to czy ten wzmacniacz aż tak bardzo się grzeje, żeby była konieczność wstawiania dodatkowego źródła szumu ? Wzmacniacze są tak konstruowane, że jak jest potrzeba dodatkowego chłodzenia to takowe się montuje. Być może Twój wzmacniacz wymaga małej regulacji prądu podkładu.
  • #15 5041914
    Marek2006
    Poziom 29  
    Cuberius,

Po pierwsze w HA3500 wentylator jest zasilany napięciem 24V z symetrycznego uzwojenia. Więc jeśli byś bardzo chciał włożyć tam wentylator 12V, to wystarczy użyć tylko połowę uzwojenia i bedziesz miał 12V - to jest przelutowanie jedego przewodu.

Po drugie, nie jestem pewien, czy jest coś takiego jak wentylator z czujnikiem temperatury. Wentylatory, jeśli mają 3 przewody, to ten trzeci jest czujnikiem tachometrycznym, który mierzy ilość obrotów (a nie temperaturę). Czujniki temperatury łączy się z wentylatorami w ten sosób, że istnieje odzielny układ z termistorem, który mierzy temperaturę i podaje mniejsze lub większe napięcie na wentylator (który nie ma żadnego czujnika temperatury).
    Więc zdecyduj się co Ty chcesz. Chodzi o wentylator z oddzielnym układem pomiaru temperatury, czy uważasz, że są wentylatory z czujnikiem temperatury wewnątrz? Jeśli by coś takiego istniało, to byłoby bardzo niedokładne, bo wentylator sam się grzeje i by mierzył własną temperaturę.
    Proponuję ustalić co jest potrzebne. Ja bym powiedział, że potrzebujesz wentylator i jakiś układ który by tym sterował. Jeśli wzmacniacz jest zimny, to wentylator ma się nie kręcić. Jeśli temperatura wzmacniacza rośnie, to wentylator ma wystartować i kręcić się coraz szybciej (w miarę wzrostu temperatury). Ale raczej błędnie myślisz, że sam wentylator to załatwi (niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę).
    Więc ten wentylator z TME jest dobry, tylko jeszcze potrzebujesz do tego układ sterujący. Tak?

Marek
  • REKLAMA
  • #16 5042784
    Cuberius
    Poziom 12  
    Zibi187, nie chcę wstawiać dodatkowego chłodzenia, tylko podmienić obecny, głośny wiatrak na cichszy.

Czy mogę użyć wentylatora 12V zamiast 24V w wzmacniaczu Pioneer?
    Nie znam się na wiatrakach, ale ten ma kontroler temperatury. Wydaje mi się, że to ten zielony element o wyglądzie kondensatora. Patrząc na ten wentylator zastanowiłem się, czy istnieją takie same, ale na 24V. O to mi jedynie chodzi... :)
    Nawet jeśli włączałby się przy małym wzroście temperatury, to ok, bo zauważyłem, że kiedy gram w domu, to wzmak jest zimny. W studio też nie trzeba go rozkręcać. Nagrzewać mógłby się więc jedynie na koncertach i na głośniejszych próbach, ale wtedy szum wiatraka nie ma już znaczenia. :D
  • #17 5043183
    Marek2006
    Poziom 29  
    Przekonałeś mnie - są takie wentylatory. Akurat ta firma artic-cooling takie robi. Więc poszukaj u nich. Tym niemniej ja (też gram na basie i czasem naprawiam tego typu wzmacniacze) w życiu bym sobie czegoś takiego nie zamontował. Wentylator musi reagować (i to bardzo szybko) na zmianę temperatury najbardziej czułych elementów (tranzystorów końcowych, radiatora) a nie na ogólne podwyższenie temteratury otoczenia. W komputerach to jest zupełnie inna bajka (tam nie ma potencjometru GAIN i VOLUME). Dlatego we wzmacniaczach robi się prosty czujnik temperatury, który steruje wentylatorem (bez żadnych czujników wewnętrznych).
    Poza tym nie mogę Ciebie zrozumieć, wentylatory tej firmy można kupić w Polsce (kilkunastu dystrybutorów - lista na ich stronie). Jeśli nie znajdziesz wersji na 24V, to można wziąć wersję 12V i przełączyć 1 przewód. W czym jest jeszcze problem?

Marek
  • #18 5043221
    Zibi187
    Poziom 24  
    Ocena: 62
    Marek2006 napisał:
    Przekonałeś mnie - są takie wentylatory. Akurat ta firma artic-cooling takie robi. Więc poszukaj u nich. Tym niemniej ja (też gram na basie i czasem naprawiam tego typu wzmacniacze) w życiu bym sobie czegoś takiego nie zamontował. Wentylator musi reagować (i to bardzo szybko) na zmianę temperatury najbardziej czułych elementów (tranzystorów końcowych, radiatora) a nie na ogólne podwyższenie temteratury otoczenia. W komputerach to jest zupełnie inna bajka (tam nie ma potencjometru GAIN i VOLUME). Dlatego we wzmacniaczach robi się prosty czujnik temperatury, który steruje wentylatorem (bez żadnych czujników wewnętrznych).
    Poza tym nie mogę Ciebie zrozumieć, wentylatory tej firmy można kupić w Polsce (kilkunastu dystrybutorów - lista na ich stronie). Jeśli nie znajdziesz wersji na 24V, to można wziąć wersję 12V i przełączyć 1 przewód. W czym jest jeszcze problem?

Marek

Zrób tak jak pisze wyżej kolega Marek2006. Ewentualnie pisałem, że możesz nabyć niewielki transformatorek i zrobić odrębne zasilanie wentylatora. Zaletą takiego rozwiązania jest odizolowanie od istniejącego trafa i brak ewentualnych zakłóceń.
  • #19 5043502
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Odnośnie pierwszego pytania
    Cytat:

Spali sie , zastosuj stabilizator 7812 do nowego wentylatora

Nie spali się.
    Najczęściej "dym" leci przy 30-40V.

Jeśli chodzi o AC - sprawa jest jeszcze prostsza - bo na termistorze odkłada się troche napięcia i to co jest podawane na wentylator jest zawsze mniejsze od napięcia zasilania (między innymi dlatego te wentylatorki są takie ciche).
    Oczywiście nie wolno zapomnieć że wraz ze zmniejszaniem prędkości obrotowej maleje wydajność - i jeśli dobrze pamiętam nie jest to zależność liniowa
  • #20 9661689
    drebin
    Poziom 28  
    Ocena: 75
    Witam. Nie zakładam nowego tematu bo mój jest podobny. Potrzebny jest wentylator do wzmacniacza SWR SM900. Jeśli ktoś ma jakiś sprawdzony model wiatraka to poproszę o jakieś namiary. To co odczytałem z wiatraczka to wymiary 80x80x25 napięcie 24V. Wzmacniacze SM900 słyną z niedopracowanego toru chłodzenia i podobno lubią się przegrzewać czyli wiatraczek powinien być wydajny. Nie wiem czy istnieją takie, które są wydajne i ciche?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię zastąpienia wentylatora 24V w wzmacniaczu Pioneer wentylatorem 12V. Zwrócono uwagę, że bezpośrednie podłączenie wentylatora 12V do zasilania 24V spowoduje jego uszkodzenie. Proponowano zastosowanie stabilizatora napięcia 7812, który obniży napięcie do 12V, wraz z kondensatorami filtrującymi, aby zabezpieczyć wentylator i zapewnić stabilną pracę. Alternatywnie sugerowano wykorzystanie połowy uzwojenia symetrycznego zasilania 24V, aby uzyskać 12V. Omówiono także problem doboru wentylatora o odpowiednich parametrach, takich jak wydajność, wymiary i grubość, podkreślając, że sam wymiar i napięcie to za mało. W kontekście wentylatorów z czujnikiem temperatury wyjaśniono, że wentylatory z trzema przewodami mają czujnik tachometryczny (pomiar obrotów), a nie temperatury. Czujniki temperatury są zwykle osobnymi układami sterującymi wentylatorem. Wskazano, że wentylatory Arctic Cooling FAN PRO TC na 12V są popularne i ciche, ale nie ma ich wersji 24V, choć można zastosować stabilizator lub zmodyfikować zasilanie. Poruszono także temat wentylatorów do wzmacniaczy Hartke HA3500 i SWR SM900, gdzie ważna jest cicha praca i odpowiednia wydajność chłodzenia. Zalecano ostrożność przy modyfikacjach, aby nie zakłócić pracy wzmacniacza i zapewnić skuteczne chłodzenie elementów mocy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA