logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Super prosta lampa plazmowa (słabe zdjęcia)

sifjejo 14 Lut 2007 19:52 7854 26
REKLAMA
  • Super prosta lampa plazmowa (słabe zdjęcia)
    Witam, chcę zaprezentować swoją pierwszą lampę plazmową. Na początku mialem zaniar zrobić Mini Tesla Coil ale niestety nie miałem zadnego trafa do jej zasilenia, nawet nawinąłem cewki. Pomyślałem że to nie moze się zmarnować i trzeba coś z tego zrobić, noi tak zacząłem budować lampę plazmową. Niemiałem zadnych schematów robilem po prostu z głowy no i całkiem nieźle mi wyszło pioruny są duze a niekiedy nawet poprostu świecą Nic tam nie było liczone, robiłem tak, zeby zobaczyć czy zadziała.Na początku miałem z nią trochę kłopotów, bo zasilacz był kiepski i nie mogła dzialać ciągle, trzeba było zrywać obwód rzeby ''zaiskrzyło'', więc zrobiłem trafo z jakiegoś ferrytowego pierścienia dałem je równolegle w zasilaczu i teraz działa. Lampa ma iskiernik z dość kłopotliwą regulacja i zrobiony kondensator na wysokie napiecie. Jest super prostaw budowie nie ma rzadnych elektronicznych części tylko dwa trafa, dwie cewki (500zw i 8 zw), kondensator, dwie śrubki jako iskiernik i oczywiście żarówka. Podciągnęła mi ocenę z fizyki

Dodano po 8 [minuty]:

to są te zdięcia

Moderowany:

ostrzeżenie za przekleństwa i liczne błędy ortograficzne!

Załączniki:
    • Super prosta lampa plazmowa (słabe zdjęcia) IMAGE05.JPG (10.05 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Super prosta lampa plazmowa (słabe zdjęcia) IMAGE18.JPG (7.3 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Super prosta lampa plazmowa (słabe zdjęcia) IMAGE11.JPG (15.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    sifjejo
    Poziom 11  
    sifjejo napisał 76 postów. Mieszka w mieście Łosice. Jest z nami od 2006 roku.
  • REKLAMA
  • #2 3572461
    Rudolf2
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Witam. No na zdjeciach faktycznie nic nie widac :/ moze chociaz zrob w wiekszej rozdzielczosci i przy wiekszym sweitle powinno byc lepiej. pozdro
  • #3 3572608
    RaDiK_88
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    jesli myszle to co mysle to to jest idalne połaczenie plazmy i tesli pogratulowac ale fotki lepsze daj bo malo widac!!

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 3572671
    mirekk36
    Poziom 42  
    Ocena: 2289
    Co do projektu to z chęcią zobaczyłbym jakieś lepsze fotki, mam nadzieję, że jak to już dopieścisz to uda znaleźć ci się lepszy aparacik i coś fajniejszego zrobić i wtedy się pochwalić tutaj - czekamy
  • #6 3572988
    zydek89
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Cytat:
    pioruny są durze a niekiedy nawt po prostu świecą

a widzialeś pioruny które nie świecą? ;>
    takie iskierki o ile dobrze widze na zdjęciach to ja z zapalniczki moge uzyskać :P
    jakos to mi się nie widzi.. może dlatego ze opis
    Cytat:
    hu***
    i fotki też ;]
  • #7 3573430
    szpiq
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    do "przerywania prądu" proponuję zastosować niewielki układ scalony oparty na scalaczku NE555 (chyba najbardziej rozpowszechniony scalaczek). Pomysł miałeś całkiem niezły, ale proponuję wymienić żarówkę na próź\żniową(taką bez żadnego gazu) i taką która będzie miała mało W. Wtedy uzyskasz naprawde zdumiewający efekt. Napisz jeszcze jakim prądem to cudeńko zasilasz i jaki jest na wyjściu trafo. pozdrawiam
  • #8 3573962
    sifjejo
    Poziom 11  
    Cześć, nie będę stosował żadnych scalków, bo chodziło mi o to żeby to było super proste i bez elektroniki.Na wyjściu trafa pierwszego jest 11v. Jak kupie baterie do aparatu to zrobię lepsze zdjęcia i morze będzie coś lepiej widać ale nie gwarantuje.Pozdrawiam.
  • #9 3574277
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    Te zdjęcia zrobione telefonem są do bani, przecież nic na nich nie widać. Ponadto czemu ustawiłeś prowizję na 3 zdjęciu?

Zrobiłem kiedyś coś podobnego, udało mi się uzyskać trochę lepsze efekty, fotki, filmiki i opisy są w tym wątku:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic292519.html
  • REKLAMA
  • #10 3574584
    sifjejo
    Poziom 11  
    U mnie były takie efekty jak miałem trochę lepsze trafo 1A. Ale ogólnie są dobre postaram się zrobić lepsze zdjęcia. Pozdrawiam
  • #11 3575681
    Uszol 1990
    Poziom 29  
    Ocena: 72
    wyraźniejsze fotki ;) toszke
    Załączniki:
    • Super prosta lampa plazmowa (słabe zdjęcia) foto.JPG (11.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 3575874
    c++
    Poziom 22  
    Ocena: 9
    Witam,
    projekcik spoko. Daj lepsze zdjecia. Jaka zastosowales zarówke? Kopie jak sie palcem dotyka??
    PZDR
  • #13 3576159
    sifjejo
    Poziom 11  
    No mam te zdjęcia zrobione komórką i są o wiele lepsze od poprzednich.
    Żarówkę mam zwykłą 40W, jak dotykam paluchem to parzy jak dłużej przytrzymam ale prądem nie kopie, piorun do palca jest bardzo mały, ma jakieś 2mm. Drugą stronę cewki uziemiam do kaloryfera.
    Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Super prosta lampa plazmowa (słabe zdjęcia) 070215_194805.jpg (5.58 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Super prosta lampa plazmowa (słabe zdjęcia) 070215_194737.jpg (6.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Super prosta lampa plazmowa (słabe zdjęcia) 070215_194438.jpg (12.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Super prosta lampa plazmowa (słabe zdjęcia) 070215_194428.jpg (8.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Super prosta lampa plazmowa (słabe zdjęcia) 070215_194418.jpg (9.24 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Super prosta lampa plazmowa (słabe zdjęcia) 070215_194252.jpg (45.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Super prosta lampa plazmowa (słabe zdjęcia) 070215_194212.jpg (52.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 3580546
    androot
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 635
    Zrobiles cos, ale nie umiesz tego "sprzedac". Pozycz od kogos cyfrowke i zrob zdjecia na ktorych cos widac. Na pewno jest wielu zainteresowanych, ale taka "dokumentacja" do niczego nie moze sie przydac, a szkoda :(
  • #15 3580785
    patry11
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Masz jakiś schemat bo z tego co zrozumiałem to jest trafo sieciowe 50hz, a zaraz za nim trafo ferrytowe. A z tego co wiem to Feffrytowe trafo działa od iluś tam Khz.
  • #16 3582676
    Janusz Pawelec
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    A z tego co wiem to Feffrytowe trafo działa od iluś tam Khz.

Ferrytowe trafo działa tak, jak każde inne od 1 Hz - jedynie sprawność jego jest o wiele większa w zakresie w.cz.

Dodano po 1 [minuty]:

A z tego co wiem to Feffrytowe trafo działa od iluś tam Khz.

Ferrytowe trafo działa tak, jak każde inne od 1 Hz - jedynie sprawność jego jest o wiele większa w zakresie w.cz.
  • #17 3583504
    Pio_monter
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    chyba zaczne nawijac juz feryt i tez sobie zrobie lampe plazmowa
  • REKLAMA
  • #18 3583775
    sifjejo
    Poziom 11  
    Witam,
    no to jest shemat w załączniku (trochę bylejaki, robiony na prętce, ale da się połapać), tam na końcu to jest trafo ferrytowe z telewizora (ale nie to na ramce, tylko ten pierścień z kineskopu) to trafo działa jak zwykłe ale morze przekazywać napięcie o większej częstotliwości i w ten sposób uzyskałem efekt ciągły w lampie.
    Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Super prosta lampa plazmowa (słabe zdjęcia) dupa.JPG (38.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #19 3584655
    lutek__1985
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    1. Pierwsze zdjęcia kiepskie i nic nie widać.
    2. Dziwi mnie, że raz ustawiasz prowizję, raz nie. Nie chcesz się pochwalić, to po prostu nie pisz, a nie raz prowizja, a raz nie.
  • #20 3590404
    Dawid Baryła
    Poziom 11  
    Ja pogratulowałbym pomysłowosci bo przeicez pisał ze robił wsyzstko z głowy :D całosc nie za estetyczne ale to nie o to tu chodizło.
    Gratuluje :pp oby tak dalej zycze powodzenia :)

p.s
    mozesz dac wiecej fotek jak to swieci :D
  • #21 3590480
    dexter1
    Poziom 14  
    Ja mam małe pytanie czy można zbliżyć rękę do uzwojenia tak aby łuk dotykał ręki i mnie nie... popieściło?
  • #22 3591428
    PiotrWitk
    Poziom 12  
    Z tego co wiem łuk przebija izolacje powietrza, dla tego
    tez raczej nie ryzykować!
  • #23 3591527
    sifjejo
    Poziom 11  
    Tak, można tam łapami pomacać i nie popieści, ale gdy przytrzymam dłużej to parzy (gorąco), ale jak ktoś szuka wrażeń to można dotknąć iskiernika to już całkiem nieeeźle popieści, spotkało mnie to parę razy i nie jest tak źle, całkiem fajnie, ręce odlatują gdzieś do tyłu. Niestety chyba zdjęć już nowych nie zrobię bo zamierzam zrobić z tego coś w rodzaju wspomagania zapłonu do mojej WSKi.
  • #24 3604212
    PiotrWitk
    Poziom 12  
    Jak ktoś szuka wrażeń to powinien się złapać jakiegoś trafa w elektrowni. ;) Tak można to chyba wykorzystać do zapłonu WSKi.
  • #26 3604948
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    Jeśli lampowa to VTTC (Vacuum Tube Tesla Coil), a nie SSTC (Solid State Tesla Coil).

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Prezentacja prostej lampy plazmowej zbudowanej bez schematów, wykorzystującej dwa transformatory (w tym trafo ferrytowe z kineskopu telewizyjnego), dwie cewki (500 zwojów i 8 zwojów) oraz kondensator wysokiego napięcia. Urządzenie zasilane jest napięciem 11 V na wyjściu pierwszego transformatora. Lampa generuje widoczne wyładowania plazmowe o długości około 2 mm, które nie powodują porażenia prądem, lecz mogą parzyć przy dłuższym kontakcie. Autor unika stosowania układów scalonych, aby zachować prostotę konstrukcji. Dyskusja podkreślała problemy z jakością zdjęć dokumentujących efekt, sugestie zastosowania układu NE555 do przerywania prądu oraz wymianę żarówki na próżniową dla lepszego efektu wizualnego. Poruszono także kwestie działania transformatorów ferrytowych przy różnych częstotliwościach oraz potencjalne zastosowanie lampy jako wspomagania zapłonu w motocyklu WSK. Wątek zawierał również linki do podobnych projektów i ofert gotowych cewek Tesli SSTC na aukcjach internetowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA