Witam, chcę zaprezentować swoją pierwszą lampę plazmową. Na początku mialem zaniar zrobić Mini Tesla Coil ale niestety nie miałem zadnego trafa do jej zasilenia, nawet nawinąłem cewki. Pomyślałem że to nie moze się zmarnować i trzeba coś z tego zrobić, noi tak zacząłem budować lampę plazmową. Niemiałem zadnych schematów robilem po prostu z głowy no i całkiem nieźle mi wyszło pioruny są duze a niekiedy nawet poprostu świecą Nic tam nie było liczone, robiłem tak, zeby zobaczyć czy zadziała.Na początku miałem z nią trochę kłopotów, bo zasilacz był kiepski i nie mogła dzialać ciągle, trzeba było zrywać obwód rzeby ''zaiskrzyło'', więc zrobiłem trafo z jakiegoś ferrytowego pierścienia dałem je równolegle w zasilaczu i teraz działa. Lampa ma iskiernik z dość kłopotliwą regulacja i zrobiony kondensator na wysokie napiecie. Jest super prostaw budowie nie ma rzadnych elektronicznych części tylko dwa trafa, dwie cewki (500zw i 8 zw), kondensator, dwie śrubki jako iskiernik i oczywiście żarówka. Podciągnęła mi ocenę z fizyki
Dodano po 8 [minuty]:
to są te zdięcia
Moderowany:ostrzeżenie za przekleństwa i liczne błędy ortograficzne!
Fajne? Ranking DIY