Witam wszystkich , chciałbym zaprezentować komputer który zbudowałem po to , by pobierał dane z internetu za pomocą odpowiednich programów jak np. eMule , do tej pory korzystałem z laptopa ,ale szkoda mi go narażać na uszkodzenie od ciągłej pracy , więc postanowiłem coś z tym zrobić i tak powstał ten oto komputer . Komputerek udało mi się zmieścić w obudowie po PS2 i nawet ładnie to się prezentuje , więc postanowiłem się pochwalić .W obudowie zmieściłem miniaturową płytę główną z procesorem AMD K6-2 300 ,128mb ram,20gb hdd(2,5 cala), cd rom, fdd 1.44, przetwornicę która daje napięcia 12v i 5v i zasilacz który daje 12v , całość chłodzona jest jednym wentylatorem i jak narazie nie ma potrzeby montowania dadatkowego chłodzenia . Płyta zawiera wszystkie niezbędne gniazda takie jak : hdd, fdd,lpt,rs 232,usb,ps2,lan,vga,irda , mi tylko potrzeba było kilka z nich więc wszystkiego nie montowałem , wygląd komputerka przedstawia zdjęcie poniżej , jak widać na nim w miejscu gdzie znajdował się orginalny napęd zamontowałem stację dyskietek i cd rom , musiałem powiększyć wnękę by wszystko pasowało , usb zostało na swoim miejscu , można podpiąć pamięć usb lub dodatkowy dysk , gdyby na tym brakowało miejsca . W miejscu gdzie były orginalnie porty na pady i karty pamięci mam zamiar zamontować wyświetlacz który będzie pokazywał temperaturę i dane o stanie sieci lan itp.Chwilowo nie posiadam odpowiedniego wyświetlacza ,ale napewno zostanie zamontowany.Taśmy hdd musiałem przerobić , aktualnie są na niej dwie wtyczki 2,5 cala i jedna wtyczka 3,5 cala , zasilanie dysku i napędu cd wyprowadziłem na osobną wtyczkę ,taśma fdd jest też podłączona przez przelotkę , ponieważ inaczej się nie dało . Koszt budowy komputerka miejwięcej 200zł -jest to koszt zakupu płyty z akcesoriami (przetwornica, taśmy fdd,hdd , napęd cd i fdd i inne jak usb czy irda) i dysku twardego , resztę jak obudowa ,zasilacz posiadałem w swoich zbiorach .Do komputerka nie trzeba na stałe podpinać monitora czy też klawiatury , bo można wejść na dysk poprzez sieć lan , monitor przydaje się gdy coś potrzeba zmienić ,lub coś jest nie tak i nie można wejść poprzez sieć .Zaletą jest jego mały rozmiar , praktycznie podłączony mam tylko kabel sieciowy taki jak od magnetofonu i kabel lan , reszta jest nie podłączona .
Drugie zdjęcie przedstawia widok na boczne gniazda , widać tam: ps2, lan , vga, rs 232, oraz widok całej płyty bazowej zamontowanej w obudowie.
kolejne zdjęcie przedstawia widok na wnętrzności : od lewej widać zasilacz 12v , potem płytkę przetwornicy 12v i 5v , centralnie widać płytę bazową z ukrytym pod radiatorem procesorem , na płycie widać dwie pamięci po 64 mb edo, cache 512 kb, a tagże inne układy jak flash disk , grafikę i kontrolery
kolejne zdjęcie przedstawia to samo , tyle że napędy i dysk są na swoim miejscu
na ostatnim foto widać sposób podłączenia napędu cd z dyskiem twardym ,podłączenie fdd, widać też dorobioną z blach kieszeń na dysk , całość przykręcona do stelaża i osadzona w obudowie , wszystko jest demontowalne , jedynie gniazdo usb zamontowane na stałe , cała reszta jest do wyjęcia w kilka minut.
Moderowany:nie usuwać pierwszego obrazka - strona główna
Fajne? Ranking DIY