logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stroboscope Controller

albert10 23 Mar 2007 17:25 9049 30
REKLAMA
  • Stroboscope Controller
    Witam! Dzisiaj chciałbym się pochwalić bardzo przydatnym urządzeniem do sterowania stroboskopami. Jest to generator impulsów zbudowanym na popularnym i tanim układzie 555. Oprócz generowania ciągłego można samemu wysyłać impulsy przy pomocy przycisku. Układ przydaje się zwłaszcza wtedy gdy mamy stroboskop przymocowany na stałe, lub jest on daleko od nas. Z doświadczenia wiem że zwykłe przedłużanie na kablu wewnętrznych potencjometrów nie nadaje się do odległości większych niż 5 m ze względu na dużą rezystancje przewodu. Natomiast w przypadku takiego generatora możemy się znajdować się 50m od stroboskopu i nie będzie żadnych problemów z ustawieniem częstotliwości stroboskopu.
    Moje urządzenie jest bardzo łatwe do wykonania i co najważniejsze tanie(około 20 zł).
    Nie opłacało mi się projektować płytki więc zrobiona jest markerem.
    Układ dostosowałem dostosowałem do mojego stroboskopu SCLAT 2000, którego również sam zbudowałem. Podaje link do filmiku na którym możecie zobaczyć jak on działa:D

Poniżej załączam schemat i zdjęcia generatora. Pozdrawiam

Stroboscope Controller
    Stroboscope ControllerStroboscope Controller

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    albert10
    Poziom 14  
    albert10 napisał 148 postów o ocenie 9, pomógł 1 razy. Mieszka w mieście Dębno. Jest z nami od 2005 roku.
  • REKLAMA
  • #3 3711733
    ziomal155
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    siemka na jakim palniku masz ten stroboskop?? ja mialem na takim 2000J ale wlasnei trawie nowa plytke z takim samym podwajaczem jak w SCLAT 2000 tylko sterowanie procesorowe z detekcja zera i DMX512. Wiecie może jak działa ten podwajacz bo ja go do końca nie rozumiem.
    Pozdrawiam
  • #5 3711976
    ziomal155
    Poziom 15  
    dowodca_armii napisał:
    ziomal155 napisał:
    Wiecie może jak działa ten podwajacz bo ja go do końca nie rozumiem.
    Pozdrawiam

Podbija napiecie do wartosci szczytowej a palnik rozladowuje te napiecie, ktore zgromadzilo sie w kondensatorach.

no widze ze sam nei wiesz bo nie do szczytowej tylko do 600V :) a po drugie to kondensator 2uf ma ok 100J wiec sadze ze po rozladowaniu kondensatora ciagnie z sieci :)

Pozdrawiam
  • #6 3712051
    albert10
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Do ziomal155: na Omnilux XOP-15
    Do dowodca_armii: na pewno go kiedyś pokaże tylko jak znajdę czas żeby go ładnie opisać i zrobić fotki:D

Dodano po 2 [minuty]:

A włącznik i i przycisk mam z odzysku więc cię rozumiem że się nie podobają :?
  • REKLAMA
  • #7 3713470
    patrx
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Może się czepiam ale "controler" to sie przez dwa l pisze: controller
  • #8 3713748
    Bigfoot
    Poziom 25  
    Ale Kolega Albert10 jest Polakiem i na swoim urzadzeniu POPRAWNIE napisal kontroler. A ze jedna literka mu sie w temacie polknela to chyba tragedii nie ma. A swoja droga gdyby karac za bledy ortograficzne to - niestety - elektrode trzeba by zamknac...

:)
  • #9 3713754
    djemer
    Poziom 2  
    Jakie napiecie jest na wyjsciu CONTROL OUTPUT? Moge pod to wyjście podłączyć np. 10 diod niebieskich?
  • REKLAMA
  • #10 3713825
    luxus19
    Poziom 15  
    No no ładny układzik ale jak jeszcze by tak zrobić zeby mozna było sterować tym na odległość moze na podczerwień albo radiowo to już był by wogóle wypas. Ładnie i starannie wykonane.
  • #12 3715216
    albert10
    Poziom 14  
    Gigantor napisał:
    Ladna rzecz, ale te "glutowate" luty wygladaja tragicznie. Bardzo podoba mi sie interfejs - uwielbiam ten "brutalno-industrialny" styl.

Nom nie za ładne są i rozumiem cię. Nie przyłożyłem się do lutów, ale grunt że działa i to nieźle:D

Dodano po 2 [minuty]:

luxus19 napisał:
    No no ładny układzik ale jak jeszcze by tak zrobić zeby mozna było sterować tym na odległość moze na podczerwień albo radiowo to już był by wogóle wypas. Ładnie i starannie wykonane.

żebym tylko miał jakiś schemat do takiego urządzenia to zrobiłbym je bez względu na koszty. Oczywiście w miarę prosty i bez elementów µP. Jeszcze nie doszedłem do programowania ich:cry:

Dodano po 3 [minuty]:

patrx napisał:
    Może się czepiam ale "controler" to sie przez dwa l pisze: controller

Czepiasz się ale słusznie. Poprawiłem już temat:D Dzięki za obronę Bigfoot :)

Dodano po 9 [minuty]:

djemer napisał:
    Jakie napiecie jest na wyjsciu CONTROL OUTPUT? Moge pod to wyjście podłączyć np. 10 diod niebieskich?

Już Ci odpowiedziałem na maila ale powtórzę na forum:
    "No w sumie tak jest 9V. Możesz podłączyć ale coś mi sie zdaje ze
    będzie za mało trochę bo 9/10=0.9 wolta. Takie diody potrzebują około
    1,5 wolta. Więc proponuje 6 podłączyć:p"
    Zapomniałem jeszcze dodać ze 555 ma ograniczenie prądowe więc wątpię zeby tak dużo diod można podpiąć. Podsunąłeś mi pomysł na test:P
  • #13 3715462
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 3715721
    albert10
    Poziom 14  
    dj-MatyAS napisał:
    Nie za dużo kabli trochę...?Mam tu na myśli zasilanie;przyznasz,że nie jest to zbyt wygodne...
    Chociaż ładnie wykonana /stosunkowo / obudowa , to u mnie masz tylko 7/10.Za to zasilanie niestety...
    Pozdrawiam.

Nie przyznam bo zasilanie u mnie to tylko jeden kabel z odzysku z czterema wtykami i kończy sie baterią 9V. Ten drugi jest do stroboskopu więc musi być go trochę. Jest go 5 metrów po to by można było postawić stroboskop w pewnej odległości. Właśnie do tego służy mi to urządzenie. SCLAT 2000 ma swój wewnętrzny generator, więc bez tego kontrolera też śmiga ale gdy chciałbym zmienić częstotliwość to musiałbym podchodzić do niego, a jak się puszcza muze to nie zawsze się da tak szybko to zrobić.
    Stroboskop kontroler powstał tylko dla mojej wygody.
    Może teraz zmienisz zdanie:D Chyba że o co innego ci chodziło.
  • #15 3715932
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 3716013
    albert10
    Poziom 14  
    dj-MatyAS napisał:
    No i właśnie o ten jeden kabel z odzysku mi chodzi.Jakoś nie widzę wygody obsługi,gdy plącze się więcej kabli niż może...A jeśli już zasilanie bateryjne to dlaczego nie zastosowałeś obudowy w której zmieściła by się i bateria?Kabel do sterowania JEST niezbędny,nie neguję,ale po co ciągnąć dodatkową smycz na której "wisi" źródło zasilania,jeśli można je schować?Mało jest odpowiednich obudów?Obudów równie poręcznych dodam...Może się czepiam,ale pracuję w branży kilka lat i z praktyki wiem,że im mniej połączeń/których można nota bene uniknąć/tym lepiej,a i szybciej można się do imprezki przygotować.Reasumując:Projekt uważam za bardzo przydatny,co do tego nie ma dwóch zdań,jednak mógłbyś nad nim nieco dłużej pomyśleć.
    Pozdrawiam.

No więc początkowo ten generator miał być podłączony do zasilacza więc dlatego zrobiłem gniazdo zasilania. A później znalazła się w szafie jakaś 9V bateria więc ją właśnie podłączyłem.
    Już rozumiem o co ci chodziło i popieram. No cóż, trochę za późno pomyślałem o baterii jako źródło zasilania. Pozdrawiam
  • #17 3716062
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 3721509
    CRDReed
    Poziom 11  
    Bardzo mnie sie nie podaba ze z generatora na wyjsciu jest prostokad oraz ze impuls sterowania moze trwac nieskonczenie dlugo. Moim skromnym zdaniem powinnien byc jeszcze na wyjsciu uklad rozniczkujacy, tak by na wyjsciu bylo cos przypominajcego implus diraka.

Ogulnie projekt bardzo fajny i orginalny :)
  • #19 3724794
    merien
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Wszystko ładnie pięknie ale polutowane do bani ... I jeszcze ta kalafnonia na płytce :| Za to obudowa mi się podoba ;)

Moja ocena 6,5/10 za to lutowanie
  • REKLAMA
  • #20 3735402
    Energetyk88
    Poziom 11  
    Witam, ja mam pytanko do alberta10: czy dało by się ten twój pilot zastosować do sterowania pracą stroboskopu z kitu AVT2260 -> chodzi mi o wejście con2 w tym kicie?? za odpowiedź z góry dziękuje. pozdro.
  • #21 3739868
    albert10
    Poziom 14  
    Energetyk88 napisał:
    Witam, ja mam pytanko do alberta10: czy dało by się ten twój pilot zastosować do sterowania pracą stroboskopu z kitu AVT2260 -> chodzi mi o wejście con2 w tym kicie?? za odpowiedź z góry dziękuje. Pozdrawiam.

Przeczytałem opis tego twojego kitu i mogę powiedzieć tak:
    Nie wiem na pewno, ale możesz sprobować:P Przycisk impuls wyzwalający na 90 procent powinien działać bo on po prostu włączy i wyłączy generacje twojego stroboskopu. Tylko nie wiem jak to dokładnie działa u ciebie. W moim stroboskopie jest również optotranzystor ale innego typu.
    Możesz to przetestować w ten sposób: weź baterie 9v albo zasilacz na takie napięcie, przez przełącznik(nie włączany na stałe) i podłącz do CON2. Jeśli stroboskop będzie migać w rytm twojego wciskania przycisku to znaczy ze mój generator będzie działał w tym układzie. Pozdrawiam
  • #22 5410659
    berliner87
    Poziom 11  
    albert10 napisał:
    Energetyk88 napisał:
    Witam, ja mam pytanko do alberta10: czy dało by się ten twój pilot zastosować do sterowania pracą stroboskopu z kitu AVT2260 -> chodzi mi o wejście con2 w tym kicie?? za odpowiedź z góry dziękuje. Pozdrawiam.

Przeczytałem opis tego twojego kitu i mogę powiedzieć tak:
    Nie wiem na pewno, ale możesz sprobować:P Przycisk impuls wyzwalający na 90 procent powinien działać bo on po prostu włączy i wyłączy generacje twojego stroboskopu. Tylko nie wiem jak to dokładnie działa u ciebie. W moim stroboskopie jest również optotranzystor ale innego typu.
    Możesz to przetestować w ten sposób: weź baterie 9v albo zasilacz na takie napięcie, przez przełącznik(nie włączany na stałe) i podłącz do CON2. Jeśli stroboskop będzie migać w rytm twojego wciskania przycisku to znaczy ze mój generator będzie działał w tym układzie. Pozdrawiam

Próbował ktoś sterować stroboskopem AVT przez wejście CON2? Na jakie napięcie on reaguje? W jaki sposób podpiąć generator napięcia? Jest jakas polaryzacja?
  • #23 5995579
    kopikon
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Ma ktoś może wzór płytki do tego kontrolera narysowany w jakimś programie??
  • #24 6050006
    Śmiechu123452
    Poziom 2  
    Gdzie sie podpina ten kontroler w twoim stroboskopie bo zorbilem taki sam z tylu jest wejscie i wyjscie;p po co jest wejscie po co jest wyjscie;p
  • #25 6050024
    albert10
    Poziom 14  
    Śmiechu123452 napisał:
    Gdzie sie podpina ten kontroler w twoim stroboskopie bo zorbilem taki sam z tylu jest wejscie i wyjscie?

To najlepiej na wejscie.
  • #26 6050030
    Śmiechu123452
    Poziom 2  
    a po co jest tam wyjscie?? ;>
  • #27 6050038
    albert10
    Poziom 14  
    Zeby podpiac drugi stroboskop i by oba pracowaly z jednakowa czestotliwosci z jednego i tego samego generatora.
  • #28 6050047
    Śmiechu123452
    Poziom 2  
    aha czyli mozna zrobic drugi stroboskop bez generatora?? jak by to wygladalo??
  • #29 6050060
    albert10
    Poziom 14  
    nie bez generatora, tylko podlaczyc dwa identyczne kablem
    i dodac generator, wtedy masz regulacje obu jednym potencjometrem
  • #30 6050073
    Śmiechu123452
    Poziom 2  
    aha dzieki wielkie
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Przedstawiono prosty i tani generator impulsów do sterowania stroboskopami, oparty na układzie 555, umożliwiający zarówno ciągłą generację impulsów, jak i ręczne wyzwalanie za pomocą przycisku. Urządzenie pozwala na sterowanie stroboskopem z dużej odległości (do 50 m), co eliminuje problemy związane z rezystancją przewodów potencjometrów w standardowych rozwiązaniach. Generator został dostosowany do własnoręcznie zbudowanego stroboskopu SCLAT 2000, wyposażonego w wewnętrzny generator, który można zastąpić zewnętrznym kontrolerem dla wygody zmiany częstotliwości. Dyskutowano o sposobie podłączenia kontrolera do stroboskopu, w tym do wejścia CON2 w popularnym zestawie AVT2260, oraz o możliwości sterowania kilkoma stroboskopami jednym generatorem poprzez równoległe podłączenie wyjścia kontrolera. Poruszono kwestie techniczne dotyczące charakterystyki sygnału wyjściowego (prostokątny impuls, czas trwania impulsu), ograniczeń prądowych układu 555 oraz sugestii dodania układu różniczkującego dla uzyskania impulsu Diraka. Wskazano na praktyczne aspekty konstrukcji, takie jak zasilanie (bateria 9V lub zasilacz), obudowa, jakość lutowania oraz możliwość rozbudowy o sterowanie na podczerwień lub radiowe. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami i pytali o schematy, wzory płytek PCB oraz szczegóły techniczne podłączenia i działania generatora w różnych konfiguracjach stroboskopów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA