Witam. Kilka dni temu wpadłem na pomysł przerobienia zepsutego wzmacniacza "Blaupunkt GTA 4100" (zamówionego z allegro). Przeróbka miała dotyczyć przetwornicy, w celu zwiększenia mocy wzmacniacza, a wiec...
Pierwsza przeróbka jaka dokonałem było dodanie 2 Mosfetów IRF1010 i zastąpienie fabrycznych tranzystorów w przetwornicy wyżej wymienionymi.
Następnie dodałem po Diodzie prostowniczej F12C20C(+) i F12C20A(-).
Kolejna przeróbka jakiej dokonałem było wymienienie fabrycznych tranzystorów (A1023 i C1027) we wzmacniaczy które sterowały końcówkami mocy. (wymiana była konieczna z powodu pozornego rozmiaru i nieznanych mi parametrów) zastąpiłem je MJE340 i MJE350, następnie wymieniłem kondensatory z 3300 mikro 35V na 4700 mikro 63V po tej wymianie wziąłem sie za dowijanie 2x6 zwojów na transformatorze co dało mi +-41V po wyprostowaniu, fabrycznie było +-28V.
Podniesienie woltażu zmusiło mnie do wymiany rezystora R90 i R91 (150ohm 1W na 1K 1W) oraz dodaniu pewnego układu (niżej schemat) który zmniejszał grzanie sie tych rezystorów. Wymiana była konieczna ponieważ: zwiększając woltaż do 41 zmieniło się zasilanie scalaków do około 20V przy czym fabrycznie było przewidziane +-15V..
To tyle o przeróbkach.
Przejdźmy do mocy.
Przy zasilaniu +-28V pobór prądu wynosił 15A w mostku dla jednego kanału. Aktualnie +-41V pobór 38A oczywiście z 12V..
co daje nam 456W<-- moc przetwornicy, fabrycznie 180W... Pytania?
Dodatkowe problemy.. strasznie grzejące sie tranzystory mocy we wzmacniaczu mimo chłodzenia 2 wiatraczków. Planuje podłączyć równolegle tranzystory z dwóch nie używanych kanałów.
Dla ludzi zainteresowanych tymi przeróbkami nie polecałbym używać wszystkich kanałów.. (jeden mostek zalecane) powód trafo nie wyrobi... krótko mówiąc pójdzie wszystko z dymem. teoretycznie, w praktyce nie testowane!
Coś nie jest zrozumiałe? Jakiś błąd popełniłem? Proszę pisać. Na pewno poprawie się!
Jak narazie nie mam na czym przetestować tego wzmacniacza.. tuba jaka posiadam nie wyrabia.. wybaczcie za zła jakość filmiku.. i audio.. to tylko aparat. Amperomierz był ustawiony na 100A (patrz na górna skale) podchodzi do 40A. <-słaba jakosc.. niestety..
Fajne? Ranking DIY