logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zegar binarny Gigantora

Gigantor 24 Paź 2007 22:04 22909 53
REKLAMA
  • #31 4418020
    a_noob
    Poziom 23  
    Ocena: 444
    No cóż... wykonanie to oczywiście przyłącze się do wszystkich z opinią. A co do kobiet, to chyba moja jest wyjątkiem, z tego co tu czytam. Jak kiedyś razem robiliśmy układzik (od projektu płytki po wgranie programu) to było dla nas jak robienie ciasta z kremem dla "normalnej" pary... ;)
  • REKLAMA
  • #32 4419150
    astral
    Poziom 17  
    Ocena: 36
    Bardzo fajny i elegancko wykonany projekt. Mógłbyś pokazać jak świeci ten zegarek?
  • #33 4421009
    Matizz
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    a w jakim programie powstała płytka?
  • #34 4422592
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #35 4422739
    netMaster
    Poziom 13  
    jak sie go ustawia tym jednym swithem ??
  • REKLAMA
  • #36 4423068
    Kysiu
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Bardzo fajny zegarek :D

Wdług mnie wygląda lepiej bez tego opakowania po Tic-Tac :)
  • #37 4423809
    Gigantor
    Poziom 19  
    Ocena: 1085
    a_noob napisał:
    A co do kobiet, to chyba moja jest wyjątkiem, z tego co tu czytam. Jak kiedyś razem robiliśmy układzik (od projektu płytki po wgranie programu) to było dla nas jak robienie ciasta z kremem dla "normalnej" pary... ;)

Szczególnie wgranie programu musiało być dla Was wyjątkowym przeżyciem :) Moim zdaniem twoja "para" jest normalna, a wszystkie inne nienormalne.

netMaster napisał:
    jak sie go ustawia tym jednym swithem ??

Naciśnięcie switcha i przytrzymanie, gdy liczba wyświetlanych sekund (jedności) jest < 4, to ustawiamy minuty. Gdy >5 - godziny. Gdy osiągniemy pożądaną godzinę - puszczamy switcha.

astral napisał:
    Bardzo fajny i elegancko wykonany projekt. Mógłbyś pokazać jak świeci ten zegarek?

Niestety posiadanym aparatem nie jestem w stanie wykonać porządnych zdjęć. W pierwszym poście co nieco widać. W pełnym słońcu diód prawie nie widać, w ciemnościach trochę rażą.
  • #38 4427757
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #39 4429833
    Gigantor
    Poziom 19  
    janchar napisał:
    Mi sie taki zegarek nie podoba. Jest wykonany z pudelka po tiktakach. Jest to tzw. wyzszosc formy nad trescia.

Nie każdemu musi się podobać. Ale przerost formy nad treścią, ponieważ wsadziłem go do pudełka po tiktakach? Rozumiem, że aby owego przerostu nie było, należało nie dawać żadnej obudowy lub załadować w karton po butach.

janchar napisał:
    Chyba kompletnie nie rozumisz kobiet. One inaczej rozumuja. Dla nich wazniejsze jest cos ladnego niz funkcjonalnego. Ciekaw jestem czy bylbys zadowolony, gdyby dziewczyna w prezencie przyniosla ci wstażkę do włosów.

Masz racje, nie rozumiem.

janchar napisał:
    A samo wykonanie takiego zegara, to zaden wyczyn.

A dla mnie wyczyn. Nie często scieżki szerokości 1o milsów wychodzą mi tak ładnie. A w ostatnim czasie niewiele ładniejszych płytek domowej roboty na Elektrodzie widziałem.

janchar napisał:
    Ja zegar od niechcenia wstawiam w program to tak na wyrost. A pisze to w asemblerze, zeby nie bylo za prosto i nie uwazam ze zrobilem cos niesamowitego.

Znam inne powody, dla których programuje się w assemblerze. Ale oczywiście jednym z nich może być "aby nie było za prosto".
  • #40 4431546
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #41 4431788
    Gigantor
    Poziom 19  
    janchar napisał:
    Mowiac przerost formy nad trescia, mialem na mysli fakt, ze zastosowales tak wyspecjalizowany procesor do bardzo banalnego zadania. Ten procesor potrafi o wiele wiecej zrobic.

W takim razie co zamiast tego "wyspecjalizowanego procesora" zaproponujesz? Niech zajmuje na płytce tyle samo lub mniej miejsca i kosztuje < 4,50zł.

janchar napisał:
    Wynik jego pracy przedstawiasz malo wyrafinowanie, bo zastosowales zwykle led-y.

Nie chodziło mi o ukazanie wyniku pracy mikrokontrolera w sposób wyrafinowany. Nie to było celem projektu.

janchar napisał:
    Skoro jednak chwalisz sie PCB, to w takim razie kompletnie nie rozumie po kiego licho pisales jakis tam program.

Bo PCB nie robi się dla sportu, tylko w jakimś celu. Celem stworzenia tego PCB było wykorzystanie w zegarze binarnym. Jeśli powiedziałbym, że jestem dumny z programu, powiedziałbyś zapewne "po kiego licho" robiłeś PCB?

janchar napisał:
    A ze to sie do niczego nie przyda... no coz, twoj zegarek tez jest malo przydatny.

Zegarek pokazuje aktualny czas i jest urządzeniem przydatnym, co już stwierdzono dawno. Można użyć wyświeltacza LCD, LED, VFD, Nixie czy co się komu podoba. Ja wybrałem zwykłe diody led. Ze sprawia Tobie problem z odczytaniem go, to już Twoja sprawa.

janchar napisał:
    Pozdrawiam i zycze prawdziwych sukcesow a nie wirtualnych.

Dziekuję, nawzajem.
  • #42 4433773
    netMaster
    Poziom 13  
    witam, jak ustwailes fusbity, ustwailem w pony prog tak jak na fotce (low speed xtal) i procek zablokowany choc po podlaczeniu oscyloskopu widac piekna sinusoida na wejsciu zegarowym.
    Załączniki:
    • Zegar binarny Gigantora aaaaaaaaaaaaa.jpg (50.22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #43 4434288
    Gigantor
    Poziom 19  
    Czy pod pojęciem zdechł rozumiesz "nie można zczytać sygnatury" czy "proc po obniżeniu zegara nie wykonuje programu"?

Fusy wygladają ok, może być to kwestia programatora. Program do ładowania powinien mieć opcję obsługi transmisji z wolnym procem, nie wiem, jak to u ciebie się nazywa. U mnie po zmianie fusów na procu taktowanym 1MHz wystarczyło w ispprog (program, którego używam do ładowania) ustawić cz. proca 32kHz. Dla USBasp trzeba było przestawić zworkę na programatorze.
  • #44 4435414
    netMaster
    Poziom 13  
    oki, pobawie sie jeszcze tym, moze dam mu 1 mega i zobacze czy pojdzie wgrac program, jest brak komunikacji programator proc, uzywam isp z buforem.
  • #45 4436444
    prosiak_wej
    Poziom 39  
    Ocena: 1456
    Fajniście, fajniście :)

Sam z takim zegarkiem z chęcią chodziłbym do pracy ;)

Programik mam, programatorka ISP też, płytki drukarką laserową produkuję... mogę Cię prosić o załączenie załącznika z płytką (PDF, może być też Eagle, bo osobiście korzystam).

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #46 4439423
    Przedłużacz
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    gigantor GZ
    ale co to są za diody led i skąd je masz?
    pozdrawiam
  • #47 4444238
    burdek1
    Poziom 10  
    sprzeda mi ktoś taki zegarek bo nie mam urządzen ani możliwosci zrobienia go. Ale chcem taki pokojowy moze być 10cm na 10cm. a nie taki mały
  • #48 4444491
    Gigantor
    Poziom 19  
    Oto jest. Na schemat proszę nie patrzeć. Brakuje na nim rezonatora, a kondensatory zastąpione są diodami (nie podobały mi się rozmiary pół lutowniczych, a nie chciałem tworzyć nowych bibliotek). Płytka jest jak najbardziej ok. Wartości elementów oraz poprawny schemat w pierwszym poście.

Diody to zwykłe (czyt. najsłabsze, najtańsze) czerwone diody LED w obudowie 0805. Typu nie podam, bo go nie znam.

Większe zegarki binarne można kupić w sklepach internetowych. Wystarczy poszukać.

PDF - widok płytki gotowy do druku
    ZIP - pliki EAGLE'a
    Załączniki:
    • zegar bin_mirror.pdf (67.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zegar binarny.zip (452.45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #49 4454576
    burdek1
    Poziom 10  
    tak ale ceny takich zegarków są jak dla mnie bardzo drogie
  • #50 4811418
    netMaster
    Poziom 13  
    moze komus sie przyda, moja plytka do tego zegarka :)
    nie ma wyprowadzenia do programowania dlatego trzeba programowac przew wlutowaniem diod ale plytka po wytrawieniu wyglada super, uzywalem positiv 20.
    pozdrawiam
    pliki eagle
    Załączniki:
    • Nowy Archiwum WinRAR-a.rar (30.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #51 4828883
    Traker Wymiatacz
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    ja nie mogę
    ludzie przecież płytka jest zrobiona termotransferem i w ogóle nie jest cynowana
  • #52 4829171
    BolzZ
    Poziom 26  
    Ocena: 67
    janchar napisał:
    Nie rozumiesz kobiet i chyba mezczyzn. Mowiac przerost formy nad trescia, mialem na mysli fakt, ze zastosowales tak wyspecjalizowany procesor do bardzo banalnego zadania. Ten procesor potrafi o wiele wiecej zrobic. Wynik jego pracy przedstawiasz malo wyrafinowanie, bo zastosowales zwykle led-y. Skoro jednak chwalisz sie PCB, to w takim razie kompletnie nie rozumie po kiego licho pisales jakis tam program. Przylutuj kilka kolorowych diod, takich co same sobie mrugaja. Dziewczyna jak zobaczy ze to takie blyszczace i kolorowe zapieje z wrazenia. A ze to sie do niczego nie przyda... no coz, twoj zegarek tez jest malo przydatny.
    Pozdrawiam i zycze prawdziwych sukcesow a nie wirtualnych.

Frustrat jakis... moze z PiSu :D Albo kobieta zostawila i trzeba sie wyzywac na innych :D
    Mi projekt sie bardzo podoba, a tego, ze dziewczyna woli dostac kwiatek z ułożonych ledów niz taki zegarek, nie mowiac o zwyklym bukiecie róż, mnie nie cieszy, choc niestety zdarza mi sie o tym regularnie przekonywac.
    Traker Wymiatacz napisał:
    ja nie mogę
    ludzie przecież płytka jest zrobiona termotransferem i w ogóle nie jest cynowana

Jak nie możesz, to popuść, albo kup okulary :D No bo rzeczywiscie nie mozesz- zauwazyc ze jest cynowana. Przeczywac w jaki sposób również nie byłeś w stanie :) wpisz w google SENO3211 :P
  • #53 4871811
    Gigantor
    Poziom 19  
    netMaster napisał:
    zrobilem Twoj zegarek binarny lecz po ustawieniu fusow atmega mi blokuje, prosze screna z pony proga jak je ustawic fusy, jak ustawiam tak jak w watku tego zegarka to niestty nie dziala:(
    jak nie ustawiam wcale, to chodzi z wew 1mhz (troche za szybko :) ) rezonator zegarkowy na bank sprawny, kupilem nowy, potem drugi..i trzeci, luty, plytka, wszystko ok.
    dzieki za pomoc

Witam, nie uzywam PonyProga tylko ISPProga + zwykły programator na LPT. Fusy ustawialem wg noty ATMega8 i nie miałem problemów.

Na focie fusy zczytane z dzialajacego zegara. Zaznaczony = "1"; (o ile
    sie nie myle, dla PonyProga powinno to wygladac dokladnie odwrotnie).

Jestem zaszokowany, ze ktos zechcial wykonac moj projekcik. Z ciekawosci: dlaczego przeprojektowales plytke? Czy chodzilo o nietypowe zlacze programowania? Jak programowales proca (po prostu przylutowales do niego przewody, czy jakos inaczej)?

Zegar binarny Gigantora
  • #54 4877215
    netMaster
    Poziom 13  
    chcialem miec troche inna plytke :)
    wydaje mi sie ze fajnie mi wyszła :D
    sprobuje ustawic, pocka programuje przed przylutowaniem diod.

Podsumowanie tematu

✨ Przedstawiono projekt zegarka binarnego zamkniętego w obudowie po Tic-Tac o wymiarach 60x35x15 mm, z mikrokontrolerem ATMega8L taktowanym zegarem 32 kHz. Wyświetlacz składa się z 24 diod LED (6 diod na 4 kolumny) multipleksowanych programowo w celu zmniejszenia poboru prądu do około 2,4 mA, przy prądzie pojedynczej diody 1,3 mA. Zasilanie zapewnia akumulator Minolta NP200. Program napisano w języku C, a płytka PCB wykonana metodą fotochemiczną i cynowana pastą SENO3211. Ustawianie czasu odbywa się za pomocą jednego przycisku (switcha) z logiką zależną od aktualnej wartości sekund. Dyskusja obejmowała pytania o wykonanie płytki, multipleksowanie diod, interpretację wyświetlanego czasu oraz kwestie estetyczne i praktyczne zastosowanie zegarka. Użytkownicy dzielili się własnymi doświadczeniami z podobnymi projektami, wskazywali na zalety i wady multipleksowania oraz omawiali problemy z programowaniem i ustawianiem fusebitów mikrokontrolera. Autor udostępnił pliki projektu w formacie Eagle oraz PDF. Projekt spotkał się z uznaniem za estetykę wykonania, choć nie wszyscy docenili jego praktyczność i formę obudowy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA