logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uwaga na podróbki Nokii !

Xylometazolin! 30 Mar 2009 22:08 14857 44
  • Uwaga na podróbki Nokii !

Na rynku pojawiła się kolejna Chińska podróbka telefonu - Nokia N83-1. Telefon ten niczym nie przypomina oryginalnej Nokii. Jego aparat ma rozdzielczość 0,3Mpix, wyświetlacz 240x400 pikseli oraz 260 tys. kolorów. Wszystkie podstawowe funkcje posiada (no prawie, nie ma kalendarza ;)) i ma nawet Bluetooth. Telefon posiada wbudowane 2 gniazda na karty SIM - pozwala to użytkownikowi jednocześnie korzystać z 2 numerów.

Jak łatwo się domyśleć jakość wykonania 'Chińczyka' w niczym nie przypomina telefonu z Finlandii... Najciekawsze jednak jest, że firma Nokia nie ma aktualnie w swojej ofercie telefonu N83 ;) Tak więc mamy małą premierę ;)

Źródło: interia.pl

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    Xylometazolin!
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Specjalizuje się w: rowery...
    Xylometazolin! napisał 6834 postów o ocenie 857, pomógł 264 razy. Mieszka w mieście Górny Śląsk. Jest z nami od 2006 roku.
  • #2 6356262
    Krzysiek16
    Poziom 24  
    Ocena: 25
    A co na to NOKIA? Przecież powinni załatwić Chińczyków za bezprawne używanie znaku handlowego.
  • #3 6356275
    markovip
    Poziom 34  
    Ocena: 185
    Te ataki chińskich podróbek są coraz częstsze, moim znajomym wcisnęli dwie Nokie N95 8GB, jak się okazało były to tandetne podróby. Podam, że jako taki sposób na sprawdzenie czy telefon jest oryginalny jest porównanie numerów IMEI w telefonie z tym na nalepce z tyłu, w większości przypadków (może i zawsze) są różne.

Ktoś na to w ogóle reaguje?
  • #4 6356278
    Citek
    Poziom 22  
    Ocena: 52
    Ciekawe ile osób nabrało się już na NOKLE (a tak w ogóle to sprytne było zastosowanie małego "l" zamiast "i").
    Wydaje mi się, że tych osób trochę będzie ponieważ to już n-ty aparat tej firmy.
    A tak w ogóle miał ktoś doświadczenie z tą firmą?
  • #5 6356618
    Sobota
    Poziom 26  
    Ocena: 72
    NOKLA to podróba. Ile już to jest na rynku. Ale żeby podrabianie dotyczyło tylko telefonów. Dotyczy również MP3 MP4 i innych. A wiadome jak jest z trwałością podróbek.
  • #6 6356876
    gzgzgz
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Chińczycy podrabiają już nawet auta. Ale takie koncerny za wiele nie mogą zrobić bo raz że Chiny są ogromnym rynkiem zbytu dla ich (oryginalnych) produktów a dwa że często oni sami produkują w Chinach i jakby chcieli coś zrobić poważnego to komuniści od razu dobrali by się do ich fabryk a kto dziś nie produkuje na Wschodzie ten jest mało konkurencyjny.
  • #7 6357471
    aktus
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Nie NOKLA tylko NOKlA ( małe "el" ).
  • #9 6357760
    NeoX
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Swoją drogą ciekawostka:
    Jak odróżnić czy tel jest podróbką czy też nie?
    Wystarczy sprawdzić ile kart sim może obsłużyć na raz ;)

Każdy chiński telefon jest dual-sim ;)
  • #10 6357800
    arek.smagacz
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    NeoX napisał:
    Swoją drogą ciekawostka:
    Jak odróżnić czy tel jest podróbką czy też nie?
    Wystarczy sprawdzić ile kart sim może obsłużyć na raz ;)

Każdy chiński telefon jest dual-sim ;)

Dokładnie tak jak kolega pisze :) Wszystkie podróbki znanych telefonów pochodzące z Chin mają dual sim. Oprócz tego często są bajery typu TV, dotykowy ekran w telefonach niedotykowych (NOKlA N95), poza tym ktoś, kto ma przynajmniej minimalne pojęcie o telefonach zauważa różnice w działaniu, menu i innych szczegółach, nie mówiąc już o wadze i jakości wykonania telefonu.
  • #11 6358143
    Prezes903
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam. A co zrobić jeśli chcemy kupić telefon na allegro ??
  • #12 6358235
    Xylometazolin!
    Ocena: 857
    Tak dla sprostowania telefon posiada nazwę Nokia, a nie żadne Nokla itp.

Cytat z interii.pl:

"Oczywiście markę "Nokia" oraz nazwę "Nseries" wykorzystano bezpodstawnie, a N83-1 w wersji podrobionej nie ma nic wspólnego z telefonami Nokia - fałszywy telefon bardziej przypomina dotykowy F480 produkcji Samsunga."
  • #13 6358420
    skaktus
    Poziom 37  
    Ocena: 315
    A ja powiem tak:

Miałem Nokie N95 podróbkę o ten kto nie wie kupi ją jako oryginał, ale trzeba być naprawdę bardzo niewiedzącym co się kupuje żeby nie zobaczyć że niektóre nazwy są po angielsku, żeby nie widzieć ze coś nie pasuje, żeby nie zobaczyć że aparat nie ma AF czy żeby nie widzieć że pod baterią są nieco inne naklejki, krzywe czy znany wszystkim znaczek CCC

Miałem tydzień czasu telefon LH01 jako podróbkę / klon / wariację na temat iPhone. Telefon całkowicie inny. Działanie - bdb, wykonanie - rewelacja - nauczyli się nie pchać tandety. Szybkość działania - rewelacja. Jedyne zastrzeżenia można mieć do aparatu 0,3 mpix i do niezbyt dużego transferu - ok 1 MB

Od 1,5 miesiąca mam telefon JinCen JC 777S - obsługuje 2 karty. Działa bardzo szybko, aparat mimo że 0,3 mpix działą jak trzeba a i foto jest do przyjęcia. TV odbiera bardzo dobrze, jakość mp3 na poziomie dobrych odtwarzaczy mp3. Do tego bardzo pojemna bateria i czas czuwania na poziomie 5 dni przy 2 kartach aktywnych jednocześnie to bdb wynik.

Do tego ekran 3 cale, nie poraża jakością, ale jest dobry. Jakość ekranu docenimy w jasnym świetle - wszystko ładnie widać.

Zastrzeżenia - brak lampy do fotografii.

Jaki z tego morał - nie ma co bardzo szufladkować chińskich wyrobów. Podróbki są i będą i nie robią ich tylko w Chinach. Klepią je też w Turcji czy Indiach.

Należy też pamiętać że szufladkując firmy z Chin robimy krzywdę innym firmom, które z podróbkami nie mają nic wspólnego a zaszufladkowany napis MAde in China ich krzywdzi.
  • #14 6358858
    dzwiedziu
    Poziom 18  
    Ocena: 35
    Prezes903 napisał:
    Witam. A co zrobić jeśli chcemy kupić telefon na allegro ??

Lepiej to zrobić w opcji z odbiorem osobistym, i dobrze pooglądać.
    Miałem w ręku N95 8GB podróbkę w oryginalnej obudowie. I ktoś kto sie nie zna na pewno by kupił. Raz że cena zachęcała a dwa że ktoś kto ją chciał sprzedać miał gadane.
    Ja osobiście bym takie podrabianie mocno tępił.
    Po za tym jeżeli chińska firma kogucik da swoje logo i zmieni minimalnie jakoś konstrukcję, żeby nie można by było takiego produktu włożyć do oryginalnej obudowy to ok. Wtedy użytkownik sam godzi sie na taki produkt i go kupuje.
    A renomowane firmy też mogły by zrobić coś ze swoimi cenami by nie opłacało się ich podrabiać.
  • #15 6358872
    skaktus
    Poziom 37  
    gasnik napisał:
    Jest jeszcze Nokir Bodajże :)

Ciekawe po ilu dniach ten szajs się rozleci :D

Potwierdzasz regułę że większość ludzi mówiąca nawet o podróbkach za bardzo nie ma pojęcia o czym dyskutuje.

Znam osobę która używa od roku Nokli N95 z TV - działa bez zastrzeżeń, JinCen używany od ok 1,5 miesiąca - zero zawieszeń itp. Koledze sprezentowałem Shauena - używa od początku roku - zero niepokojących objawów. Wcześniej miałem też Nokię N95 nie do odróżnienia od oryfinału zewnętrznie - perfekcyjne wykonanie itp, pasowały do niej nawet slidery z oryginału jak i taśmy i ekrany...Działa do dziś, ma ok 1,5 , sprzedałem znajomemu bo bardzo spodobał mu się brak symbiana.
  • #16 6360363
    JackTheNipper
    Poziom 19  
    Ocena: 27
    Nie ważne są podróbki typu Nokla czy Nckia tylko ostatnio pojawiło się masę podrobionych telefonów z logo Nokia. Sam osobiście już miałem podróbki N95, N95 8gb, 6310, 8800 różne,6300. Z innych marek SE W200i. Wiekszość tych telefonów była kupiona na Allegro z opisem "przywieziona z UK bez polskiego menu". Allegro się chwali swoim programem współpracy z producentami i ciekawe jakie są tego wyniki. Moim zdaniem Alegro powinno domagać się przy wystawieniu telefonu wpisu numeru imei który weryfikowałaby Policja lub producent a nabywca ten numer otrzymałby w chwili wygrania aukcji.
  • #17 6360429
    arek.smagacz
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    skaktus, jeśli ktoś świadomie kupuje podróbkę i wie jakich może się spodziewać zarówno wad jaki i zalet to jest wszystko w prawie idealnym porządku (prawie, bo sam wzór obudowy jest kradziony). Jednak sprzedawanie NOKLI przez małe eL z założeniem nabrania nieświadomego klienta to sytuacja co najmniej drażniąca. Osobiście korzystałem z telefonu typu APhone (nie pamiętam dokładnych symboli) i byłem zadowolony między innymi z tego, że telefon trzymał długo. Jednak nie był wykonany najlepiej - był lekki (dla niektórych co prawda to jest zaleta) i ogólnie sprawiał wrażenie jakby przy najmniejszym uderzeniu miał się rozpaść (na szczęście nie dałem mu takiej możliwości :) ), oprócz tego brak największych zalet iPhone - 3G, świetna przeglądarka, multitouch, doskonały akcelelometr i oprogramowanie napisane dla tej platformy. Co prawda dla niektórych APhone będzie lepszym rozwiązaniem niż produkt Apple, jednak dla mnie jest to podróbka przeznaczona głównie dla ludzi dla których ważne jest to, że mają super gadżeciarski (a w zasadzie tylko taki udający) telefon za bardzo rozsądne pieniądze.
  • #18 6360464
    patryk-84a
    Poziom 28  
    Ocena: 212
    Xylometazolin! napisał:
    Najciekawsze jednak jest, że firma Nokia nie ma aktualnie w swojej ofercie telefonu N83 ;) Tak więc mamy małą premierę ;)

Nie rozumiem tego zdania.
    http://www.biznesnet.pl/ar/20/512419/nokia-n83-telefon-z-aparatem-5-megapikseli.html

W tym wszystkim właśnie o to chodzi. Nokia dopiero co wprowadziła nowy telefon i nie każdy jeszcze wie jak on wygląda, więc jest okazja aby wcisnąć szajsunga z logiem nokia :).
  • #19 6361315
    skaktus
    Poziom 37  
    arek.smagacz napisał:
    skaktus, jeśli ktoś świadomie kupuje podróbkę i wie jakich może się spodziewać zarówno wad jaki i zalet to jest wszystko w prawie idealnym porządku (prawie, bo sam wzór obudowy jest kradziony). \

Tutaj wychodzi lidzka pazerność. Chcesz zaoszczędzić 100 zł i dostajesz podróbę. Jak kupujesz telefon to trzeba się lekko wytężyć i albo odebrać osobiście albo z możliwością sprawdzenia przed odbiorem.

Po 2 zanim się coś kupuje przydało by się conieco o tym przeczytać.

Po 3 - na internecie są SETKI TYSIĘCY materiałów traktujących o podróbkach i wskazywaniu różnic.

Po 4 - trzeba wiedzieć co się kupuje i chwile poświecić temu zamierzeniu

Sam wiem jak ludzi inni robią w h*** i sprzedają podróby, jednak wystarczy spojrzeć na foto telefonu by zobaczyć inną czcionkę czy to belkę z dotykowymi ikonami by wiedzieć że to podróbka...Już było o tym tyle razy wałkowane że nie wiem po co znów to samo odgrzewacie.
  • #20 6362624
    leonow32
    Poziom 30  
    Ocena: 1232
    Ludzie słuchajcie tego - mój wujek jest geodetą i pracuje z GPS-em firmy Topcon, który ma dokładność do 1mm. Sprytne chińczyki nawet to podrobiły!!! Wysokiej klasy sprzęt specjalistyczny za grube pieniądze. Aż wierzyć się nie chce, ale faktycznie to zrobili.
  • #21 6362630
    popaw1
    Poziom 20  
    Ocena: 26
    Nie bierzecie jednej bardzo ważnej rzeczy pod uwagę. Podróbki wykorzystują pomysły i wzory z oryginalnych produktów. Dlaczego nie mogą Chińczycy wymyślić czegoś nowego, innego i wprowadzać to na rynki skoro mają tak tanią siłę roboczą? Bo korzystają z technologii innych firm a sami praktycznie nie mają o niej pojęcia. A to że podróbka działa to raczej jest logiczne bo niesprawnej nikt by nie kupił. Tylko, że po roku okazuje się, że trzeba wymienić już np. baterię bo ta nawet godziny już nie trzyma. Zawsze byłem przeciwny podróbkom i zdania nie zmienię. Wolę zapłacić więcej i cieszyć się tym dłużej.
  • #22 6362741
    skaktus
    Poziom 37  
    popaw1 napisał:
    Nie bierzecie jednej bardzo ważnej rzeczy pod uwagę. Podróbki wykorzystują pomysły i wzory z oryginalnych produktów. Dlaczego nie mogą Chińczycy wymyślić czegoś nowego, innego i wprowadzać to na rynki skoro mają tak tanią siłę roboczą? Bo korzystają z technologii innych firm a sami praktycznie nie mają o niej pojęcia. A to że podróbka działa to raczej jest logiczne bo niesprawnej nikt by nie kupił. Tylko, że po roku okazuje się, że trzeba wymienić już np. baterię bo ta nawet godziny już nie trzyma. Zawsze byłem przeciwny podróbkom i zdania nie zmienię. Wolę zapłacić więcej i cieszyć się tym dłużej.

Dziwnym trafem znam osoby używające podróbek i co ? Od roku czas trzymania jest niewiele niższy niz w oryginalnych telefonach...
    Najpierw trzeba kupić, przetestować a nie mówić o tym co się słyszało, widziało u kolegi wujka od ciotki stryjecznej.

Po 2 WSZYSCY nie zauważacie że sprzęt z Chin to nie tylko podróbki, to także sprzęt firm które robią tylko na rodzimym rynku i sprzedawany pod dziwnie brzmiącymi dla nas nazwami.

Co WAŻNE nawet nie wiecie o tym że w Chinach jedna firma potrafi podrabia inną rodzimą firmę. Tak było z CECTem - przez pewien czas robił WŁASNE telefony, potem szefostwo stwierdziło że na podróbach więcej idzie zarobić i lekko zmienili nazewnictwo...I jak by tego było mało podrabiają i Nokię jak i firmy pracujące obok nich.

Trzeba też wspomnieć że NOKLĘ robi kilkanaście różnych firm. Całkiem niedawno powstał JinCen który produkował własne telefony o własnym wyglądzie i rozwianiach. Po ok 4 miesiącach identycznego JinCen-a robi ok 20 firm...Dlatego często można trafić na wielką tandetę. Ja używam oryginał i jakość wykonania niczym nie odbiega od Nokii, SE czy Samsunga.

A na sam koniec - Chińczycy nie tylko podrabiają produkty znanych marek, często uświadamiają że można wyprodukować coś tanio i dobrze co jest solą w oku koncernów typu Nokia. Całkiem niedawno Chińczycy pokazali telefon z Androidem, odpowiednik G1 który potrafi więcej a kosztuje 40% taniej.

Również zaskoczyli HTC - wyprodukowali HTC Touch z Windowsem 6.1 za 30% ceny oryginału...Jakość IDENTYCZNA. Tylko że marża nie jest tak zawyżona.
  • #23 6363772
    leonow32
    Poziom 30  
    Ocena: 1232
    W sumie nic dziwnego. Przecież wszystkie oryginały są robione w Chinach, bo najtaniej. Chinole uczą się jak to wyrabiać, a potem sami produkują to samo z inną nazwą na obudowie. Tak było z kalkulatorem Casio FX-115MS - obecnie ten model produkuje co najmniej kilku producentów. Dziwi mnie że FX-991ES jeszcze nie zarżnęli.
  • #24 6364431
    Xylometazolin!
    Ocena: 857
    Oryginalna Nokia z tego co wiem (z nalepek pod baterią) produkowana jest w Finlandii i na Węgrzech... Baterie są jedynie 'made in garaż'... Chyba, że się mylę i trafiam na takie egzemplarze.
  • #25 6366244
    nik156
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    To beznadziejne kopiowanie robi sie naprawdę nie przyjemne chińczykom powinni zakazać tego ... nie dosyć ze robią szajs to jeszcze podróbki...
    czeka nas zalew chińskiego narodu...
  • #26 6366945
    tdx110
    Poziom 18  
    Tak na dobrą sprawę to żeby to zakończyć nasz rząd mógł by zakazać importu chińskich produktów (niektórych).
    Wtedy było by mniej podrabianych produktów, ale ogólnie to chyba cena by wzrosła.
  • #27 6367004
    pawel3110
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    Cytat:
    pasowały do niej nawet slidery z oryginału jak i taśmy i ekrany...Działa do dziś

Nie wiem dokładnie kto i gdzie produkuje w chinach te podróbki, ale załóżmy sytuacje, że jest to jedna fabryka, w dzień nakleja naklejki z oryginalną nazwą firmy dla której odbywa się produkcja a w nocy nakleja swoje własne.

Różnica oprócz naklejki będzie również w cenie i to pewnie nie mała.

Więc skoro nie widać różnicy, to po co przepłacać??

Gdybym znalazł identyczny odpowiednik asusa p750 w niższej cenie to na pewno bym kupił, bez względu jaką by miał naklejkę;P
  • #28 6367052
    matek_17
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Trafiłem niedawno na podróbkę Nokii N95, młody byłem, głupi jeszcze :lol: Wziąwszy TO do ręki, po rozpakowaniu paczki, po prostu od razu widać, że to nic innego, jak produkt naszych żółtych znajomych. Moje pierwsze słowa po spojrzeniu na to, to było %#@*!($&# :D Powinni coś z tym zrobić. Nokia to najczęściej podrabiana marka telefonu. Tych Chińczyków już można mieć dość.
  • #29 6367200
    maciex1993
    Poziom 15  
    Ocena: 81
    Czytając o tych podróbach nasuwa mi się tytuł pewnej piosenki Tede'go-made in china
    Chiniole zalewają nas Tandetą
  • #30 6367403
    skaktus
    Poziom 37  
    Cytat:
    Trafiłem niedawno na podróbkę Nokii N95, młody byłem, głupi jeszcze Laughing Wziąwszy TO do ręki, po rozpakowaniu paczki, po prostu od razu widać, że to nic innego, jak produkt naszych żółtych znajomych. Moje pierwsze słowa po spojrzeniu na to, to było %#@*!($&# Very Happy Powinni coś z tym zrobić. Nokia to najczęściej podrabiana marka telefonu. Tych Chińczyków już można mieć dość.

No to trafiłeś maksymalną tandetę. Zakup nowe N95 czarne - jakość ideał, choć oczywiście są też mega tandety.

Cytat:
    Czytając o tych podróbach nasuwa mi się tytuł pewnej piosenki Tede'go-made in china
    Chiniole zalewają nas Tandetą

Nie zgadzam się - są też dobre produkty.

Xylometazolin! napisał:
    Oryginalna Nokia z tego co wiem (z nalepek pod baterią) produkowana jest w Finlandii i na Węgrzech... Baterie są jedynie 'made in garaż'... Chyba, że się mylę i trafiam na takie egzemplarze.

Nie do końca. Scalaki a i często płyty są robione w Chinach, potem w Europie składane.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Na rynku pojawiły się liczne chińskie podróbki telefonów marki Nokia, m.in. model N83-1, który nie jest produktem oryginalnej Nokii i charakteryzuje się gorszą jakością wykonania oraz parametrami technicznymi, takimi jak aparat 0,3 Mpix, wyświetlacz 240x400 pikseli i dual SIM. Podróbki często mają cechy odróżniające, takie jak obecność dwóch kart SIM, inne menu, brak kalendarza czy niższa jakość komponentów. Użytkownicy wskazują na problem z fałszywymi numerami IMEI oraz trudnościami w rozpoznaniu oryginału, zwłaszcza przy sprzedaży internetowej (np. Allegro). Dyskusja porusza także kwestie produkcji oryginalnych telefonów – Nokia produkuje swoje modele głównie w Finlandii i na Węgrzech, natomiast chińskie fabryki często kopiują wzory i technologie, czasem oferując nawet lepszą funkcjonalność, ale niższą trwałość i jakość. Wskazano, że chińskie podróbki mogą działać zaskakująco dobrze, jednak ich żywotność i bezpieczeństwo są wątpliwe. Poruszono także temat podróbek innych urządzeń elektronicznych i sprzętu specjalistycznego. Zalecane jest ostrożne podejście do zakupu telefonów, weryfikacja numerów IMEI oraz preferowanie odbioru osobistego w celu uniknięcia oszustw. Wskazano, że producenci oryginalnych telefonów mogliby obniżyć ceny, aby zmniejszyć opłacalność podrabiania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA