Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Schemat urządzenia turniejowego - ew. korekty

mxkomfort 03 Aug 2009 18:03 3027 6
  • Schemat przedstawia urządzenie typu, kto pierwszy naciśnie, ten wygrywa. Celem było zbudowanie urządzenia prostego i z nieograniczoną liczbą uczestników. Jest w sieci sporo rozwiązań, ale wszystkie są niepotrzebnie skomplikowane i z ograniczoną liczbą uczestników, ponieważ ograniczona jest liczba wejść bramek logicznych. To rozwiązanie oparte jest na mikroprzekaźnikach i każdy z nich z dodatkami stanowi osobny blok, a więc dowolnie można rozszerzać liczbę uczestników. Na schemacie przedstawiono rozwiązanie dla 4 uczestników, choć może być ich 40 i więcej. Włączniki to S1 do S4. Pierwszy uruchomiony powoduje odłączenie zasilania do wszystkich pozostałych przez styki rozwierne, natomiast sobie podaje zasilanie przez drugą parę styków zwiernych. Diody D1 do D4 uniemożliwiają podanie napięcia z podtrzymania i załączenie innego przekaźnika. Jednocześnie zapala się dioda LED pierwszego. Można równolegle dołączyć drugą diodę do „pilota” informującą uczestnika, że to on był pierwszy. Resetowanie urządzenia polega na chwilowym odłączeniu +U, przez np. wyłącznik, czego nie zaznaczono na schemacie. Zamiast diod można zastosować żarówki lub inną sygnalizację. Napięcie przekaźników najlepiej dobrać takie, aby było zgodne z diodami lub żarówkami. Uniknie się wtedy stosowania dodatkowych rezystorów, diod Zenera itp. Urządzenie zmontowałem na przewodach, bez projektu PCB i działa bez zarzutu.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    mxkomfort
    Level 12  
    Has specialization in: instrumenty
    mxkomfort wrote 18 posts with rating 39. Live in city Śrem. Been with us since 2003 year.
    Czybyszew
    Level 20  
    Przeanalizuj sobie jeszcze raz ten schemat i popraw go bo w takim układzie to nigdy nie zadziała tak jak mówisz ...
    Wywal te pionowe połączenia (z lewej obok przekaźników ) i będzie git.....
    Czybyszew
    Level 20  
    henryxxl wrote:
    Na jakich to tranzystorach?

A gdzie kolega tam tranzystory widzi ?
    To jest na przekaźnikach a nie tranzystorach.
    aszymanskiprv
    Level 1  
    Urządzenie zbudowane na podstawie przedstawionego powyżej schematu nie działa (tak właśnie mi się wydawało jak zobaczyłem tan schemat). Żeby nie było, to zlutowałem je i uzyskałem brzęczyk. Bezwładność styków przekaźnika i opóźnienie w jego zamknięciu sprawia, że podtrzymanie nie może zadziałać. Pamiętam w dzieciństwie dostałem czeski zestaw młodego elektronika w którym jedna z lekcji polegała na zbudowaniu takiego brzęczyka z przekaźnika. Żeby to zadziałało trzeba dołożyć mały kondensator podtrzymujący przez krótką chwilę napięcie na cewce przekaźnika. Im lepiej dobrany kondensator, tym większa szansa, że nie będzie można uruchomić dwóch guzików na raz.