Witam
Jakiś czas temu skopiowałem układ zabezpieczeń z jakiegoś radmora (nie pamiętam już jakiego ) pozmieniałem elementy na "współczesne" i z powodzeniem stosuje w różnych wzmacniaczach a jako, że ostatnio sporo ich powstaje na elektrodzie postanowiłem przedstawić ten układ bo a nóż się komuś przyda
Układ jest kompletnym zabezpieczeniem końcówki mocy oraz kolumn. Nadaje się praktycznie do każdego wzmacniacza przy czym koszt budowy nie powinien przekroczyć kwoty 10zł Funkcje: Eleminuje stuki przy włączaniu i wyłączaniu wzmacniacza Zabezpiecza końcówkę mocy przed przegrzaniem (odcina kolumny powyżej 85 stopni temp. radiatora) Zabezpiecza kolumny przed DC na wyjściu wzmacniacza (Gdy wykryje uszkodzenie końcówki mocy odcina zestawy głośnikowe chroniąc je przed uszkodzeniem) Układ można zamontować w dowolnym wzmacniaczu i amplitunerze.
Spis elementów:
R1 i R2 - 220 Ohm 1/4W
R3 - 33k 1/4W
R4 - 22k 1/4W
R5 - 150Ohm 1/2W (przy nadmiernym grzaniu 1W)
R6 - Termistor NTC 4.7k przy temp pokojowej (22 stopnie)
R7 i R8 6,8k 1/4W
C1 i C4 - 4,7uF 63V
C2 i C3 - 100uF 25V
D1 do D6 - 1N4148
D7 - Zener 24V 1/2W (najlepiej 1W)
D8 i D9 - 1N4007
Q1 do Q3 BC547C
K1 - Przekaźnik 24V z dwoma parami styków o obciążalności styków od 2A(20W) do 5A (ponad 80W)
Uwaga. Prezentowana płytka jest bez Diody zenera D7 oraz R5 zamiast nich zastosowałem LM7824 co uprościło płytkę ale można też zamontować zenerke
Uwaga!! na schemacie jest błąd. Między D2 i D5 należy wlutować 3 diodę tak aby 3 diody były w szeregu. Dioda ma być takiego typu jak D2 i D5.
Zastosowanie 2 diod powoduje bardzo długie włącznie kolumn.
Aby zmniejszyć próg zabezpieczenia termicznego należy zastosować termistor o mniejszej rezystancji + ewentualny potencjometr w szereg aby wyregulować dokładnie
Za czas włączenia kolumn odpowiada kondensator C1 - 4.7uF aby ten czas zwiększyć należy zastosować większy kondensator w granicach 4.7uF do 47uF
Schemat (wersja z diodą zenera):
Schemat do PCB (wersja z stabilizatorem LM7824):
Fotka zmontowanego układu:
Przykładowy montaż w mojej WS354:
Pozdrawiam
Marcin
Fajne! Ranking DIY