Witam
Chciałbym przedstawić moją konstrukcję. Jest nią prostownik przeznaczony do ładowania akumulatorów samochodowych.
Składa się z 4 płyt:
- Główna płyta prostownika,
- Płytka zasilacza multimetru oraz wentylatora wraz z osobnym transformatorem
- Płyta zabezpieczenia przed zbyt wysokim napięciem
- Płyta miernika
Prostownik to znana już konstrukcja opisana w tym temacie. Posiada zabezpieczenie przed zwarciem oraz odwrotnym podłączeniem akumulatora. Posiada ustawiane progi napięcia akumulatora przy którym ma rozpocząć ładowanie i przy którym zakończyć.
Zastosowana została również modyfikacja pozwalająca na regulację prądu ładowania oraz dodająca tryb ręczny - oznacza to, że w praktyce prostownik może służyć jako zasilacz o regulowanym napięciu w zakresie 0,3-15V.
Dodatkowo dołożyłem zabezpieczenie przed zbyt wysokim napięciem na wyjściu. W razie spalenia tyrystora bądź innego uszkodzenia wskutek którego na zaciskach pojawi się napięcie wyższe niż 15,5V wyłącza przekaźnik zasilający transformator.
W obudowie znajduje się również dodatkowy transformator dający napięcie 12V dla wentylatora i 8V dla miernika (miernikl ma swój stabilizator 5V).
Płyta miernika to kit AVT 2857 po niewielkiej modyfikacji.
Zmianie uległ układ podświetlenia wyświetlacza bo w oryginale nie został zastosowany oraz bocznik do pomiaru prądu otóż wskazania były zbyt wysokie i nie możliwe było poprawne skalibrowanie przy użyciu potencjometrów montażowych. Wykorzystałem możliwości miernika i przy użyciu czujnika temperatury monitoruję temperaturę radiatora - maksymalne wskazanie jakie zanotowałem to 46*C. Dodatkowo miernik steruje przekaźnikiem odcinającym zasilanie w razie zbyt wysokiego napięcia.
W załączniku dodaję płytki mojego autorstwa.
Fajne? Ranking DIY