No proszę kkknc jaki konkretny argument, w takim razie nie pozostaje mi nic innego jak jutro iść i się zapisać
To teraz przejdźmy do tematu, może tak jak radarator, napisze jeszcze ktoś kto chce pomóc.
No więc tak, chciałem sprawdzić czy to 6V czy 12V, ale za szybko mi dziś zdechł (po odpaleniu nie zdążyłem miernika wyciągnać). A kręcąc kołem ręką udało się zaledwie kilka voltów uzyskać, więc po prostu było za wolno. Ale z tego co udało mi się wygrzebać w sieci to wygląda na to, że ten silnik u mnie to D-8E, one właśnie miały zewnętrzną cewkę i właśnie 12V.
To, że zdechł to dobrze, o to chodziło, sprawdzimy czy jest iskra. Wykręciłem świece, była czarna i mokra, po wyczyszczeniu rower odpalił jeszcze na chwilę, ale się dusił i znowu zdechł.
Jako, że jest to tak zwany "barn find" i próbujemy go doprowadzić do porządku po ok 20 latach stania (i tak wielkim sukcesem dla mnie już jest to, że zaczęło to poruszać się o własnych siłach), to stwierdziłem, że przy okazji sprawdzę jak jest ustawiony zapłon (chociaż jeszcze nie udało mi się ustalić na jakie dokładne wartości go ustawić), i byłem lekko w szoku bo wyszło, że wyprzedzenie zapłonu ustawione jest na ok 4mm przed TDC, a z tego co czytałem to raczej w tych starych dwusuwach nie ustawia się więcej niż 2mm. Stwierdziłem, że warto spróbować go ustawić na mniej niż te 4mm, ale ustawienie przerywacza w tym silniku to jakaś masakra i zanim udało mi się w ogóle dojść do tego jak regulować tu zapłon to musiałem już się zbierać, więc walka jeszcze przede mną.
Zapytam więc tak, czy ktoś wie (oprócz kkknc, który wyśle mnie pewnie do podstawówki z lat 80tych, abym nauczył się rosyjskiego i sam to sobie znalazł w dostępnej w sieci instrukcji do tego silnika

), na jakie wartości powinien być ustawiony zapłon w tym silniku?
EDIT
========================
totalnie nie wiem co tam jest napisane, ale czy to nie jest szczelina miedzy platynkami i wyprzedzenie zaplonu?