logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zamontować silnik spalinowy w rowerze i jakie są dodatkowe koszty?

zdzichu.dunaj 07 Lut 2011 21:32 1276035 7439
Najlepsze odpowiedzi

Jakie części i koszty są potrzebne do zamontowania silnika spalinowego w rowerze oraz czy da się nim legalnie jeździć?

Do takiego roweru trzeba zwykle dokupić jeszcze gaźnik/zasilanie, wydech, manetkę gazu, zbiornik paliwa, łańcuch, zębatkę i mocowania, bo sam silnik z aukcji bywa niepełny [#5302410][#5302733] W wątku padło też, że gotowy komplet do montażu kosztował ok. 210 zł, a składanie napędu z osobnych części wychodziło mniej więcej 310–345 zł [#7384356][#9291082] Do napędu sugerowano raczej łańcuch i zębatki albo gotową przekładnię z mini-bike’a/pocket bike’a niż kombinowanie samymi przerzutkami [#5302733][#9291082] Trzeba też liczyć się z dodatkowymi kosztami i poprawkami typu wzmocnienie mocowania, lepszy tłumik, napinacz oraz elementy pod hamulce i koło, bo przy takich prędkościach rośnie obciążenie ramy i tylnego koła [#9275726][#9642290] Co do prawa, w wątku nie ma pełnej zgody: część osób twierdzi, że z pedałami i silnikiem do 50 cm3 da się to traktować jak rower ze wspomaganiem, ale inni przywołują późniejszą interpretację, że spalinowy rower wpada w motorower i wtedy wchodzą rejestracja/OC, więc najbezpieczniej nie zakładać, że policja zawsze to przepuści [#7537532][#9561453][#9642290]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #6331 16596194
    krisjack99
    Poziom 19  
    Ocena: 61
    Takie wozy z rolkami to w Niemczech. W Polsce pierwsze słyszę o takim czymś. Pojemności też nie zbadają na rolkach, a można zrobić przecież odcięcie zapłonu na daną prędkości, włączane ukrytym przyciskiem. Sam bym jednak z tym nie jeździł po drogach.
  • #6332 16599202
    Marek merc
    Poziom 11  
    Ocena: 62
    No tak ale nigdy nie spotkałem się z czymś takim aby Policja sprawdzała rower na rolkach nikt tego nie będzie robił . Prawo mówi że rower z silnikiem wspomagającym do 49 cm jest dopuszczalne i nie wymaga rejestracji poczytaj sobie prawo motoryzacji wystarczy zmienić silnik na 49 cm nikt mi głowy nie utnie nawet jeśli będę miał silnik 70 cm nawet w razie wypadku
  • #6333 16599503
    Davvvi
    Poziom 27  
    Ocena: 183
    Kolego Marek merc masz rację,rower z silnikiem nie wymaga rejestracji. Ale gdzieś czytałem że to dotyczy rowerów o nie naruszonej konstrukcji. Aby dołożony silnik. Nie mogę znaleźć tego wpisu ,czyżby coś si? zmieniło?Niestety ale poważnie zmieniłeś konstrukcję roweru. Były przecież motorowery z pedałami i trzeba było je rejestrować. Robota piękna ale roweru nie przypomina w ogóle i przez to mogą się czepiać. Ale mandacik nie wielki,bodajże od 3000- 5000zl. Zanim ruszysz na przejażdżkę dowiedz się u źródła. Może złap jakiegoś niebieskiego i niech Ci powie co sądzi i tyle.
  • #6334 16601166
    Marek merc
    Poziom 11  
    No tak ale to nie jest motorower taki jak były kiedyś z pedałami te pedały służyły do uruchomienia motoroweru a nie do jazdy jako rower a ja mogę jechać normalnie bez silnika jako rower i wszystkie części są z roweru jedynie tylko nie silnik a to jest wielka różnica. Ale postaram się coś więcej dowiedzieć w tej sprawie i tak jak na razie nie mam czasu tym jeździć tylko jeden raz się przejechałem chodzi super .
  • #6335 16601464
    Davvvi
    Poziom 27  
    To że części są z roweru nie zmienia faktu ,że roweru nawet nie przypomina. Mimo wszystko fajnie by było jak byś ogarnął temat wtedy byłoby wiadomo ile można sobie pozwolić przy budowie takich maszyn. :). Mam jedno pytanie,orientujesz się ile To Twoje cudo waży?

Panowie z innej beczki. Wczoraj rozleciał mi się wolnobieg zakupiony z firmy Magma. Sam wolnobieg jest z mocnych materiałów ale te zapadki wewnątrz(pieski?) zostały zniszczone. Ogólnie te zapadki używane są tylko podczas pedałowania wiec nie wiele ale wytarł się na jednym z nich rowek ,a drugi się ukruszył. Sama sprężynka też szału nie robi. Na szczęście są standardowe i myślę,że w rowerowym kupie.
  • #6336 16602658
    Marek merc
    Poziom 11  
    Nie mam pojęcia nie ważyłem ale myślę że gdzieś 70 lub 80 kg koszt całości 7000 tys
  • #6337 16602981
    Davvvi
    Poziom 27  
    No to ciężki ten Twój sprzęt. Dla mnie już by się nie nadawał.

Tak sobie czytam te przepisy i ogólnie jeśli możesz normalnie pedałować ,masz silnik do 50ccm i kontstrukcja nie pozwala na jazdę z wyższą prędkością niż 45km/h to jest to rower z silnikiem pomocniczym.
  • #6338 16603960
    Marek merc
    Poziom 11  
    No tak też tak sadzę robiłem to lekko ponad 2 lata i teraz stoi bo nie ma czasu tym jeździć ale może znajdzie się trochę czasu tylne zawieszenie jest pełne w środku a powinno być puste i jest trochę za ciężkie choć to aluminium to i tak jest trochę za ciężkie teraz muszę wybrać frezarką spód zawieszenia i zmniejszyć wagę chociaż o 60% i będzie ok myślę ze zostawię po 6 mm ścianek i powinno wytrzymać.
    Poz
  • #6339 16617144
    lawina
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Mam nadzieje, ze to będzie odpowiedni temat.
    Pacjent to silnik KO D8, w trakcie jazdy (czasem nawet po 5 minutach) gaśnie, tak jakby iskry brakowało i nie odpala. Po ok godzinie, dwóch, odpala bez problemu. Co to moze byc?
  • #6340 16617170
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6607
    A co już sprawdziłeś? Bo tylko 3 główne rzeczy do sprawdzenia.
  • #6341 16617257
    lawina
    Poziom 12  
    no właśnie nie wiem co w takim wypadku sprawdzić, świeca jest nowa, gaźnik wyczyszczony, filtr powietrza wyczyszczony. Zapłon nie wiem jak w tym silniku ustawić, znalazłem jakąś instrukcję do niego, ale cyrylicy nie znam ;)
  • #6342 16617341
    kkknc
    Poziom 43  
    Czyli nic nie zrobiłeś poza stwierdzeniem że wszystko nowe.
    Zamiast zacząć od sprawdzenie czy jest iskra.
  • #6343 16617487
    lawina
    Poziom 12  
    Ale kolego, ja po to tu napisałem, żeby się dowiedzieć CO sprawdzić. Są 3 główne rzeczy do sprawdzenia? Napisz mi proszę jakie.
    Zaznaczam tylko jeszcze raz, że tu nie chodzi o to, że on w ogóle nie odpala, tylko, o to, że odpala, pięknie chodzi i po jakimś czasie nagle jakby nie było iskry (paliwo napewno jest i dochodzi do gaźnika) i pozostaje tylko odczekać godzinę, dwie i znowu pięknie odpala i tak w kółko. Dla mnie to jest dziwne, ale nie znam sie na dwutaktach, dlatego pytam tutaj, szczególnie, że w tym temacie wypowiadały się osoby mające taki silnik. Może to być źle ustwaiony zapłon? Źle dobrana mieszanka? A może mixol z lotosu powinienem zastąpić czymś innym?
  • #6344 16617535
    kkknc
    Poziom 43  
    Przecież ci napisałem zacznij od sprawdzenia iskry jak nie pali. Bezpośrednio i że świecą.
  • #6345 16618486
    radarator
    Poziom 25  
    Ocena: 126
    Objawy wskazują na problem z cewką. Czasem tak się zdarza że zimna cewka jest ok a jak się rozgrzeje dostaje przebić i gubi iskrę. Spróbuj na innej cewce, o ile masz. Nie wiem który silnik masz, w KO byly dwa typy elektrowni. 6V i 12V. Teraz może walnę babola ale 6V potrzebowała cewki WN zewnetrznej a 12V nie.
  • #6346 16619042
    lawina
    Poziom 12  
    mam cewkę na zewnątrz, tak jak tutaj:
    tylko skąd ja teraz taką cewkę wezmę? wiesz może z czego mógłbym dobrać?
  • #6347 16619137
    kkknc
    Poziom 43  
    A co ciężko zdjęć fajkę i zobaczyć jaka iskra?
    Odkręcić świece zobaczyć czy nie mokra.
  • #6348 16619310
    lawina
    Poziom 12  
    Panie mądralo, skończ się mądrzyć, a coś w końcu konkretnego doradź. Póki co napisałeś 4 posty, z których nic nie wynika, oprócz tego żebym sprawdził czy iskra jest (i nic nie napisałeś co to może być jeśli jej nie ma, albo jeśli się okaże, że jest), już wiem skąd te Twoje 6500 postów :)
    kolega radarator konkretnie w jednym poście napisał co to może być i to sprawdzę, dziękuję.

aha, i tak.. ciężko sprawdzić czy jest iskra, bo ten radziecki wehikuł mam na działce na wsi i zanim tam pojadę z tym walczyć chcę się dokładnie przygotować na różne scenariusze.
  • #6349 16619758
    kkknc
    Poziom 43  
    Coś konkretnego, skończyć szkołę podstawową. Szkoła Podstawowa uczy ważnych przez całe życie podstaw. Jedna z nich jest zasada działania silnika spalinowego. Jak wiesz jak to działa, to co może być przyczyną nie działania się domyślisz. A tak tylko pytasz i będziesz bezradnie wymieniał na palę co się da.
    Rady dostałeś iskra i świeca. Ale olewka bo to o nic konkretnego. Więc co mam ci jeszcze pisać o strzykawce i jak z niej skorzystać, jak tego nie sprawdziłeś co pisałem.
  • #6350 16620257
    radarator
    Poziom 25  
    Zmierz czy to 6V czy 12V. W zależności od tego do 6V cewka butelkowa np od Jawy, jak 12V może być cewka od skutera chińskiego - są tanie i ogólnie dostępne w sklepach z częściami do chinoli. Zanim zaczniesz zmieniać cewkę wymień fajkę świecy i przewód WN na nowe. Przewód powinien się wykręcić z cewki.
  • #6351 16620755
    lawina
    Poziom 12  
    No proszę kkknc jaki konkretny argument, w takim razie nie pozostaje mi nic innego jak jutro iść i się zapisać ;)

To teraz przejdźmy do tematu, może tak jak radarator, napisze jeszcze ktoś kto chce pomóc.
    No więc tak, chciałem sprawdzić czy to 6V czy 12V, ale za szybko mi dziś zdechł (po odpaleniu nie zdążyłem miernika wyciągnać). A kręcąc kołem ręką udało się zaledwie kilka voltów uzyskać, więc po prostu było za wolno. Ale z tego co udało mi się wygrzebać w sieci to wygląda na to, że ten silnik u mnie to D-8E, one właśnie miały zewnętrzną cewkę i właśnie 12V.

To, że zdechł to dobrze, o to chodziło, sprawdzimy czy jest iskra. Wykręciłem świece, była czarna i mokra, po wyczyszczeniu rower odpalił jeszcze na chwilę, ale się dusił i znowu zdechł.

Jako, że jest to tak zwany "barn find" i próbujemy go doprowadzić do porządku po ok 20 latach stania (i tak wielkim sukcesem dla mnie już jest to, że zaczęło to poruszać się o własnych siłach), to stwierdziłem, że przy okazji sprawdzę jak jest ustawiony zapłon (chociaż jeszcze nie udało mi się ustalić na jakie dokładne wartości go ustawić), i byłem lekko w szoku bo wyszło, że wyprzedzenie zapłonu ustawione jest na ok 4mm przed TDC, a z tego co czytałem to raczej w tych starych dwusuwach nie ustawia się więcej niż 2mm. Stwierdziłem, że warto spróbować go ustawić na mniej niż te 4mm, ale ustawienie przerywacza w tym silniku to jakaś masakra i zanim udało mi się w ogóle dojść do tego jak regulować tu zapłon to musiałem już się zbierać, więc walka jeszcze przede mną.
    Zapytam więc tak, czy ktoś wie (oprócz kkknc, który wyśle mnie pewnie do podstawówki z lat 80tych, abym nauczył się rosyjskiego i sam to sobie znalazł w dostępnej w sieci instrukcji do tego silnika ;) ), na jakie wartości powinien być ustawiony zapłon w tym silniku?

EDIT
    ========================
    totalnie nie wiem co tam jest napisane, ale czy to nie jest szczelina miedzy platynkami i wyprzedzenie zaplonu?
  • #6352 16621329
    14Tomek77
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    lawina napisał:

totalnie nie wiem co tam jest napisane, ale czy to nie jest szczelina miedzy platynkami i wyprzedzenie zaplonu?
    http://members.chello.pl/ezawadzka1/riga.png

Dokładnie tak, przerwa między platynkami i wyprzedzenie zapłonu.
    Ustaw najpierw przerwę na 0,3-0,5mm a potem wyprzedzenie zapłanu.
  • #6353 16621757
    lawina
    Poziom 12  
    14Tomek77 napisał:
    Ustaw najpierw przerwę na 0,3-0,5mm a potem wyprzedzenie zapłanu.

no niestety tutaj akurat to się ustawia jednocześnie, kto to wymyślił? :D
  • #6354 16621847
    radarator
    Poziom 25  
    Najpierw wyprzedzenie, przerwa na oko. Dokrecamy caly aparat. Luzujesz jedną śrubę i ustawiasz dokladnie przerwę. Da sie to ogarnąć 😉
  • #6355 16622523
    lawina
    Poziom 12  
    Walczyłem z tym trochę dziś i trochę już zaczęło się to dobrze ustawiać ale kabel WN mi się z cewki "wykręcił", a już się ciemno robiło i porzuciłem temat na dziś. Spróbuje jutro ustawić tak jak mówisz.
    Najlepsze jest to, że postanowiłem dziś, że mam dość brudzenia się za każdym razem kiedy przy tym dłubie (połączenia na wydechu są nieszczelne i wali olejem po wszystkim), i postanowiłem umyć silnik, a jak już go umyłem to i cały sprzęt dokładnie wymyłem i dzięki temu chyba znalazłem przyczynę problemów:
    Jak zamontować silnik spalinowy w rowerze i jakie są dodatkowe koszty?Jak zamontować silnik spalinowy w rowerze i jakie są dodatkowe koszty?
    kabel od zasilania oświetlenia był tak niefortunnie poprowadzony, że wszedł w ogranicznik skrętu robiąc zwarcie plusa do masy. Najlepsze jest to, że właśnie na tej zasadzie działa oryginalny guzik w przełączniku świateł, który służy do gaszenia silnika.
    Mogłem tego przerywacza nie ruszać :)

Dodano po 15 [godziny] 21 [minuty]:

a tak swoją drogą, jaką mieszankę z olejem stosować w tym silniku? Powinno być 1:25 wg instrukcji, ale kupiłem półsyntetyk z Orlenu (podobno bardzo dobry olej, dużo lepszy od miksolu) i tam jest na etykiecie napisane, żeby robić mieszankę 1:50. Do których zaleceń się zastosować?
  • #6356 16624025
    radarator
    Poziom 25  
    Do zaleceń producenta pojazdu. Uważaj na ten olej z orlenu, trudno się miesza z benzyną. Trzeba trochę zbiornikiem pobujać albo robić mieszankę w bańce.
    Jak Ci się zrobi mieszanka 1:30 to też się nic nie stanie ( chyba że pojazd na dotarciu- to inna bajka).
    Taka ilość oleju w mieszance wbrew pozorom nie jest przeciw zatarciu cylindra ale by smarować łożyska wału. Dużo oleju w mieszance, w przypadku KO, uszczelnia jeszcze simmeringi które raczej nie są wymieniane przed montażem silnika w ramę 😉.
    Bardzo dobrze wspominam ten silniczek...
    Teraz też ruskiem latam ale o 300 cm większym.
    Co do miksolu. To jest normalny olej do 2t i w przypadku KO nie trzeba nic więcej. Oczywiście można dawać full synthetic, ale po kiego?

Pokaż w całości tego swojego sprzęta. To Riga czy ulep?
  • #6357 16624246
    lawina
    Poziom 12  
    Dzięki za informacje, tak to Riga, po umyciu ostrą chemią zaczęła nawet całkiem przyzwoicie wyglądać :)
    Jak zamontować silnik spalinowy w rowerze i jakie są dodatkowe koszty?Jak zamontować silnik spalinowy w rowerze i jakie są dodatkowe koszty?
    Może jutro uda mi się podjechac na chwile do niej i spróbowac ten zapłon ustawić, a jak nie to będę walczył w weekend, musi w końcu zacząć latać :D
  • #6358 16624306
    radarator
    Poziom 25  
    Kranik paliwa KP-12? Mam taki w Iżu 😉
    Bardzo ładna ta Riga. Zazdraszczam...
  • #6359 16625425
    blockmen30
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Witam. Uszkodziłem oryginalny szarpak w swoim silniku, niestety bez niego odpalać się nie da. Ma ktoś może radę na coś zastępczego lub zamiennik. Niestety nie ma nigdzie oryginalnych egzemplarzy w kraju. Bardzo proszę o pomoc
  • #6360 16626716
    lawina
    Poziom 12  
    Dziś walczyłem i udało mi się w końcu ustawić ten przerywacz. Okazało się, że sam sobie stworzyłem problem bo gdy jeszcze nie wiedziałem jak się ustawia wyprzedzenie to odkręciłem krzywkę (myślałem, że może da radę nią pokręcić) i okazuje się, że pomimo tego, że krzywka ma bolec ustalający to są dwie bruzdy w które ten bolec może wejść (czego nie zauważyłem bo było ciemno) i jak przykręcałem to była w złej pozycji, dlatego już głupiałem bo absolutnie nie mogłem dojść jak to może działać. Jak już ją przykręciłem w dobrej pozycji to samo ustawienie przerywacza okazało się banalnie proste. Więc zapłon już jest ustawiony książkowo, przetarte kable zabezpieczone, riga pali, ale nadal jest ten sam problem, po jakimś czasie podczas jazdy zaczyna jakby gubić zapłony, w końcu gaśnie i trzeba czekać, żeby znowu zagadała. W końcu udało mi się sprawdzić, kiedy tak się dzieje to JEST iskra, więc wychodzi na to, że musi ją zalewać, źle wyregulowany gaźnik?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat montażu silnika spalinowego w rowerze, zwracając uwagę na różne aspekty techniczne i prawne. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami związanymi z silnikami od kos, pił spalinowych oraz mini bike'ów, wskazując na ich moc, spalanie oraz problemy z montażem. Wiele osób podkreślało znaczenie odpowiedniego przełożenia zębatek, aby uzyskać optymalne osiągi, a także omawiało kwestie związane z legalnością jazdy na rowerze z silnikiem spalinowym. Wskazano na konieczność dostosowania konstrukcji roweru do wymagań prawnych oraz na różnice w wydajności silników chińskich w porównaniu do bardziej renomowanych marek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA