logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Graficzny analizator napięć - OSCYLOGRAF cyfrowy MINI

drzasiek 09 Lut 2011 21:27 41229 104
  • #91 10245818
    kimz
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Mam pytanie, ma ktoś może jeszcze schemat płytki lub jakąs mozajke ścieżek?, bo niestety nie mam eagla a w darmowych programach nie da się zabardzo w smd :(
  • #92 10245939
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2820
    kimz napisał:
    Mam takie pytanie, ma ktoś może jeszcze płytke do tego? niestety nie mam eagla a w innych darmowych programach nie zabardzo idzie zrobić w smd :)

Dodano po 18 [minuty]:

Mam pytanie, ma ktoś może jeszcze schemat płytki lub jakąs mozajke ścieżek?, bo niestety nie mam eagla a w darmowych programach nie da się zabardzo w smd :(

To ściągnij sobie darmową wersję Eagle'a.
  • #93 10245986
    kimz
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    No tak ale próbowałem, i za każdym razem jak zmieniam z schematu na płytke to wyskakuje jakiś crash, nie wiem czemu.. Więc jak ktoś ma to bardzo bym prosił o wrzucenie to jest góra 2 min ;)
  • #94 14274607
    Przem.pol
    Poziom 2  
    Dzień dobry
    Wydze że odświeżam temat.
    Zaczynam dopiero swoją przygodę z elektroniką (jestem w liceum), zainteresował mnie ten projekt.
    Przygotowałem (i polutowałem) płytkę do tego oscylografu (przewlekaną - chwilowo brak wprawy w smd i wole nawet większą niż eksperymentować z smd), zakupiłem na Allegro wyświetlacz do Nokii, ale chwilowo wstrzymałem się z jego podłączeniem (podobno łatwo je uszkodzić).
    Mój wyświetlacz ma inne oznaczenie wyprowadzeń (to jest coś w stylu tego: )
    Graficzny analizator napięć - OSCYLOGRAF cyfrowy MINI
    Jest informacja że to:
    Moduł wyświetlacz LCD NOKIA 5110 3310,
    Rozdzielczość 84 x 48 px,
    Zgodny z PCD8544,
    Podświetlenie białe,
    Zasilanie 3,3VDC,
    Interfejs SPI.

Mam wielką prośbę o pomoc w podłączeniu tego wyświetlacza (niestety ma inne oznaczenia wyprowadzeń w schemacie, pobranym z Elektrody).

Pozdrawiam serdecznie
    Przemek
  • #95 14274649
    miszczo997
    Poziom 28  
    Ocena: 159
    Połączenia(kolejno od lewej strony wg zdjęcia powyżej).
    lcd<======>uc
    1.RST <=> LCD RST
    2.CE <=> LCD SCE
    3.DC <=> LCD D/C
    4.DIN <=> LCD MOSI
    5.CLK <=> LCD SCLK
    6.VCC <=> VCC(3v3)
    7.BL <=> pin podświetlenia(gnd alob vcc trzeba sprawdzić)
    8.GND<=>GND

Nieprawdą jest, że łatwo taki wyświetlacz uszkodzić.
  • #96 14277878
    Przem.pol
    Poziom 2  
    Dziękuje bardzo za odpowiedź i poradę.
    Najwięcej wątpliwości miałem przy pinie 4 na LCD, ale teraz już wszystko jasne :)
    Jak wrócę do domu (prawdopodobnie w poniedziałek) podłączę wszystko i mam nadzieję że zadziała.
    Pozdrawiam
    Przemek
  • #97 14282125
    assd81
    Poziom 2  
    Przem.pol napisał:
    Dziękuje bardzo za odpowiedź i poradę.
    Najwięcej wątpliwości miałem przy pinie 4 na LCD, ale teraz już wszystko jasne :)
    Jak wrócę do domu (prawdopodobnie w poniedziałek) podłączę wszystko i mam nadzieję że zadziała.
    Pozdrawiam
    Przemek

Pozdrowienia z Rosji. Wątpię, że 5110 będzie działać.
  • #98 14282283
    miszczo997
    Poziom 28  
    Ocena: 159
    Wyswietlacze w nokiach 3310 i 5510 sa oparte o sterownik phillips pcd8544. W 5510 był to wyświetlacz LPH-7366 lub LPH-7666 natomiast w 3310 LPH-7790. Różniły się one tylko sposobem wyprowadzeń połączeń. LPH-7366/LPH-7666 posiadały połączenia w postaci ścieżek napylonych na szkle, natomaist LPH-7790 w postaci metalowych styków.
    Od strony programu są one kompatybilne, gdyz sposoby inicjalizacji i wysyłania danych sa takie same.
    Tutaj jest ładnie opisane co i jak.
    http://ep.com.pl/files/4735.pdf

Nokia 3310 and 5510 displays are based on phillips pcd8544 driver. In 5510 it was LPH-7366 or LPH-7666 screen meanwhile 3310 had LPH-7790. The difference between them is leading out connections. Original LPH-7790 had metal contacts, whilst LPH-7366/LPH-7666 had path sputtered on glass.They are compatible in comparison with programme, because initialization and receiving data means stay the same.
    In here you have beautiful description of the topic
    http://ep.com.pl/files/4735.pdf
  • #99 14282439
    assd81
    Poziom 2  
    Autor wykorzystał chiński wyświetlacz z dwoma łukami. nie boi + 5volt. inicjalizacji ma innego, nie 5110
  • #100 14298527
    Przem.pol
    Poziom 2  
    Niestety poprzez mój błąd źle podłączyłem wyświetlacz i chyba go zniszczyłem. Podłączyłem pod BL VCC (masa przez kondensator) i pod VCC 5V :(.
    W chwili obecnej układ niczego nie wyświetla.
    Niestety po długiej drodze powrotnej do domu byłem niecierpliwy i natychmiast chciałem sprawdzić podłączenie. Trudno będzie konieczny zakup nowego wyświetlacza.
    A może taka zmiana pinów nie uszkodziła wyświetlacza (raczej wątpię)?
    Paweł

Acha - u mnie pin 7 BL podpięty pod 5V - dział podświetlanie
  • #102 14299466
    Przem.pol
    Poziom 2  
    Już trochę posprawdzałem. Wyświetlacz jest ok.
    Niestety nie działa oscylograf.
    Płytka jest ok. wgrałem w nią skompilowany program z tej strony http://mirley.firlej.org/node/1146 (oczywiście zmieniona konfiguracja pinów i deklarację procesora) bo jakoś na razie dla mnie Bascom jest bardziej przejrzysty. Wyświetlacz działa gdy zasilanie pobierane jest z portu Atmegi lub bezpośrednio podpięte do +5V. Gdy zasilanie idzie przez kondensator (jak jest na schemacie Oscylografa) - wyświetlacz "martwy". Gdy wgram w Atmege program Oscylografa nic nie pomaga czy zasilanie wyświetlacza idzie przez kondensator czy jest podpięte bezpośrednio do +5V jest on "martwy".
    Może by pomogło gdyby autor wrzucił wsad z zasilaniem sterowanym przez Atmegę np. z PD6.
    Nie wiem dlaczego nie działa to z tym wyświetlaczem :(
    Przemek
  • #103 14300403
    assd81
    Poziom 2  
    Kiedyś moduł 5110- nie odpowiedział. Chiński wyświetlacz z dwoma łukami mają początek, ale potem moc kondensatora wyświetlacza gwałtownie spada do 3,4 V zamiast 8,7 V. wyszedł z domu, aby spróbować LSD 3310
  • #104 14407128
    Lissica
    Poziom 2  
    Здравствуйте.
    По поводу модулей дисплеев 5110 нужно автора просить, чтоб контрастность под них выставил в прошивке. Или в бинарнике указал какой байт отвечает за контрастность, но автор с ноября не появляется на форуме...
  • #105 14412524
    Lissica
    Poziom 2  
    Вот, нашёл на просторах интернета - http://aterlux.ru/index.php?art=pcd8544&page=article

Cytat:
    Инициализация дисплея

Инициализация должна быть выполнена в течении 30мс после появления питания.

Дисплей инициализируется следующей последовательностью:

1. Выполнить аппаратный сброс, установив на линии R̅E̅S̅ низкий уровень минимум на 100нс;

2. Включить дисплей и выбрать расширенный набор команд, послав 0x21;

3. Установить схему смещения напряжения, команда 0x13;

4. Установить режим температурной коррекции, команда 0x04;

5. Включить генератор повышенного напряжения на уровне 6.42 Вольта, команда 0xB8;

6. Вернуться в стандартный набор команд, послав 0x20;

7. Включить вывод графической информации на дисплей командой 0x0C.

После этой последовательности дисплей готов к работе.

Пример кода инициализации

void display_init() {
    PORTD &= ~PCD8544_RES; // Низкий уровень на линии RES
    PORTD |= PCD8544_RES; // Высокий уровень на линии RES

display_cmd(0x21); // расширенный набор команд
    display_cmd(0x80 + 56); // напряжение смещения

display_cmd(0x04); // Режим температурной коррекции 0
    display_cmd(0x13); // схема смещения 1:48
    display_cmd(0x20);
    display_cmd(0x0c); // Нормальное отображение
    }

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy projektu graficznego analizatora napięć, opartego na mikrokontrolerze ATmega8A i wyświetlaczu LCD z Nokii 3310. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami związanymi z budową, programowaniem oraz problemami z przyciskami i pomiarami. Wskazują na trudności z automatycznym przełączaniem dzielników napięcia oraz na błędy w pomiarach, szczególnie przy wyższych napięciach. Autor projektu planuje udostępnić schematy i kod źródłowy, a także rozważa poprawki w oprogramowaniu, aby zwiększyć funkcjonalność urządzenia. Uczestnicy dyskusji sugerują różne rozwiązania, takie jak zastosowanie potencjometrów do kalibracji oraz zmiany w konfiguracji przycisków.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA